BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Masakra W M20B25 - tłok, korbowód, zawór...

Mauser - 2006-09-16, 22:30
Temat postu: Masakra W M20B25 - tłok, korbowód, zawór...
Najpierw historia "wypadku" jak się wszystko zaczeło :
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=16818

Jeśli się nie chce czytać to powiem, że na dwójce miałem 5500 tys obr, chciałem zmieniać na 3 no i dziwne przeskakiwanie nagle usłyszałem...Myśałem że rozrząd który był miesiać wcześniej wymianiany, ale to nie to.

Rozebrał mi silnik do połowy mechanik, i oto fotorelacja:

Oto co zostało z tłoka - część pewnie w środku

Niestety nie zrobiłem zdjęć głowicy - widać na niej ślad uderzenia i świece ciężko było wykręcić, no i jeden "grzybek" się urwał albo cuś... Na cylindrze też jest "wgniecenie"

Nie wiem dokładnie czy najpierw się grzybek urwał, tłok w niego i się rozpadł, czy tłok walnął w grzybek ( co mało prawdopodobne). Korbowód ma teraz kształt litery S. Mechanik powiedział mi że silnik najprawdopodobniejj nie ma przebiegu 200 tylko 300 albo nawet 400 tyś km. Pozatym koleś przede mną co jeździł to prawdopodobnie non stop na gazie, benzyny zero, i silnik miał za ciepło...(rozbierałem parownik - smoła wszędzie...:/)
Odkręciłem śrubę z miski - i najpierw 1,5litra wody, a potem olej...

Pasek rozrządu wygląda jak nowy - nie ma śladu naruszenia choćby jakiegos ząbka. Jest idealny, tak, jak zawory - tzn są na swoim miejscu. Jednak nagar na nich duży już. Z tego co wierzyć macheanikowi - rozrząd OK, a tłok się rozjeb../
komora teraz wyglÄ…da tak:

Kapa? mało powiedziane, gorzej być nie mogło...

przy okazji - poproszę o patent na odkręcenie skrzyni, no i na ostatnim zdjęciu jest ( w samym środku) czarna puszka - co to jest?

Tommec - 2006-09-16, 22:55

Ta czarna puszka to pochłaniacz par paliwa ze zbiornika.
sarna1 - 2006-09-16, 23:30

to znaczy ze co ?? ? Po za kupie auta nie zmieniles oleju ?? ?
Mauser - 2006-09-16, 23:41

oczywiście że zmieniłem - pierwsze co to olej i filtr
sarna1 - 2006-09-16, 23:44

to z kad to 1.5 litra wody ?? ?? Bo zglupialem ....
a bdw to m20 nie przezyje 300 tys bez generalnego remontu :) tak zeby nie kopcilo :) chodzibys nie wiem jak sie staral i dbal o silnik :) a chyba nie kupiles zkatowanego motorka ...

Mauser - 2006-09-16, 23:47

Nie mam pojęcia...
Motor na początku sprawny - troszkę nierówno chodził, ale bez tragedii. Wydaje mi się że z tego że koleś zapieprzał non stop na gazie, (nie wiem jak się z nim obchodził - wydawało się że dobrze) i to mogło być jedną z przyczyn...

lokop e30 320i - 2006-09-17, 00:13

Najpierw woda pozniej olej? Kiedy ostatnio przed tragedia sprawdzales olej tzn poziom i zabarwienie? Jak dlugo silnik po uszkodzeniu stal i czekal na mechanika?

[ Dodano: Nie Wrz 17, 2006 12:29 am ]
Pozatym urwalo sie na 2 garku a tam jest dobre smarowanie nie to co na 5 i 6. Stawiam na zle ustawiony rozrzad (niekedy mozna sie walnac o pol zeba) Pozatym martwi mnie woda w oleju to swiadczylo by o wanietaj uszczelc lub peknietej glowicy, ale 1,5 litra to ju przesada chyba ze po awari pekla glowa lub uszkodzilo glowe i plyn zciekl do michy.

duchX - 2006-09-17, 07:43

moim zdaniem :
pol zeba czy nawet zab nie ma wplywu na zniszczenie silnika moze jedynie nierowno chodzic ale nie koniecznie wiec to nie wiena rozrzadu
jak byla woda to trudno pewnie uszczelka tez nie powinno miec wplywu na to co sie stalo musialo by sie zatzrec a nie widac zeby tak sie satlo
ewidentnie jest skrzywiona korba wiec tlok musial uderzyc o zawor a mogo sie to tylko stac ........... przy wysokich obrotach silnika i nie wydaje mi sie zeby to bylo zaledwie 5500 na lpg nie ma zazwyczaj odcinki i mozna sie rozpedzic za bardzo potem sa konsekwencje

Mauser - 2006-09-17, 09:56

Olej sprawdzany dość często - na tym przejechałem jakieś 2000-2500 km, a jego poziom rzeczywiście był wyższy jak go oddawałem do mechanika - stał o ile dobrze kojażę ponad tydzień, po wizycie jeszcze parę dni. Woda w chłodnicy wyglądała dobrze, korek również był ciemny bez nagarów i "mleczka"

Co do obrotów to jestem pewien że było 5000-5500tyś, ponieważ jak cisne na gazie, to jednym okiem na drogę patrzę, drugim na obrotomierz - za każdym razem.

Piotrek E-30 - 2006-09-17, 11:43

Sory,ale jak mozna przestawić rozrząd o pół zęba? :shock:
lokop e30 320i - 2006-09-17, 12:47

Bardzo prosto. Niby wsio jest ok wszystko na znakach, dokrecasz napinacz, skladasz, ale tknelo cie aby sprawdzic jeszcze raz a wiec na sucho krecisz silnikiem o 360 stopni prubujesz ustawic na znakach iii..... oo jejku nie pokrywaja sie??
Roznica to jakczesciej pol zeba. A wiec od nowa ustawianie i naciaganie paska. Za 2 lub 3 rzem zazwyczaj udaje sie na perfekt.

Piotrek E-30 - 2006-09-17, 12:52

lokop e30 320i napisa³/a:
Bardzo prosto. Niby wsio jest ok wszystko na znakach, dokrecasz napinacz, skladasz, ale tknelo cie aby sprawdzic jeszcze raz a wiec na sucho krecisz silnikiem o 360 stopni prubujesz ustawic na znakach iii..... oo jejku nie pokrywaja sie??
Roznica to jakczesciej pol zeba. A wiec od nowa ustawianie i naciaganie paska. Za 2 lub 3 rzem zazwyczaj udaje sie na perfekt.

Ale przestawiasz "o ząb" potem a nie o pół, pół to musiał bys spiłowac wszystkie zęby... nie wiem...ale sie nie zgadzam :?

puz - 2006-09-17, 13:31

trudno będzie ustalic czy to spartolił mechanik czy było to zmęczenie materiału. panowie 0,5 zęba :D lub nawet 1 nie zrobiłoby takiej masakry bedzie nierowno chodzi i tyle. jesli zle naciagnal pasek i przy sporych obrotach tak jak piszesz 5 tys przeskoczyl o klika zabkow, mogła stac sie taka sytuacja. przy mojej redukcji :oops: wskazówka obrotomierza zatrzymała sie pionowo obroty szacuje rzedu 10-12 tys rozsypały sie 3 kowadełka, 8 zaworo pokrzywiło + klin na kole rozrzadu. reszta ocalała na moje glupie szczescie. nie ma co płakac nad rozlanym mlekiem, mechanikowi watpie zebys udowodnil wine. zbieraj kaske na nowy silnik lub swapik
pozdro puz

Mauser - 2006-09-17, 14:30

Jakby przeskoczył rozrząd to myślę, że nie tylko jeden zawór byłby rozjechany. A tu jednego po prostu nie ma, wpadł na dół i ślad zaginął. Przy przeskoczeniu paska, myślę że byłby na nim jakiś ślad - a pasej jest idealny - wygląda jak z ze sklepu

Co do silnika:

Opcja 1: M20B25 kupić ( motor, bądź rozbite auto)

Opcja 2: Głowica z M20B25 dół z ETY - tutaj nie orientuję się dokładnie czy tego typu przeróbka wiąże się ze znacznymi kosztami, czy są problemy z mocowaniem( łapy z mojego?), czy skrzynia może być stara, czy osprzęt pasuje czy trzeba z ETY czy jak ( o ile dobrze kojażę, dół musi być z "nowej" ety i na tym kończy się moja wiedza w tym temacie), i jeszcze parę innych rzeczy...
I sprawa kluczowa - na słabszy motor nie zamieniam, nie ma szans

Opcja 3: Silnik z osprzętem (najlepiej z rozbitego samochodu) - M50B25 - z tym że w dwóch pierwszych przypadkach z mniejszymi bądź większymi problemami ale sobie poradzę, natomiast w tym przypadku będą schody... Pieniądze - trzeba będzie robić stopniowo, i możliwości techniczne - czyli samo wsadzenie poskładanie silnika tak, żeby się nie sypał...

Chłopaki, doradźcie!

lokop e30 320i - 2006-09-17, 22:32

puz napisa³/a:
trudno będzie ustalic czy to spartolił mechanik czy było to zmęczenie materiału. panowie 0,5 zęba :D lub nawet 1 nie zrobiłoby takiej masakry bedzie nierowno chodzi i tyle. jesli zle naciagnal pasek i przy sporych obrotach tak jak piszesz 5 tys przeskoczyl o klika zabkow, mogła stac sie taka sytuacja. przy mojej redukcji :oops: wskazówka obrotomierza zatrzymała sie pionowo obroty szacuje rzedu 10-12 tys rozsypały sie 3 kowadełka, 8 zaworo pokrzywiło + klin na kole rozrzadu. reszta ocalała na moje glupie szczescie. nie ma co płakac nad rozlanym mlekiem, mechanikowi watpie zebys udowodnil wine. zbieraj kaske na nowy silnik lub swapik
pozdro puz

Oderwane od tematu ale nie myslalem ze ktos poza mna mial taka fantazje ze wkrecl motor na takie obr. jak Puz :twisted:

pawelrs - 2006-09-19, 11:27

to nie jest blad mechanika, mam to samo u siebie na warsztacie, klijent przegazowal 735 pod brama do firmy i silniczek stanal. w tych m20 i m30 potrafia peknac dzwigienki zaworow podpieraja zawor i trafia w nie tlok, a reszta tak jak na foto. to jest juz czwarty motor z taka usterka u mnie.