BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Lozysko z piasta z ABS

mbhcr - 2006-09-18, 19:24
Temat postu: Lozysko z piasta z ABS
Witam. Czy dokladnie tak wyglada lozysko z piasta do e30 z ABSem. Pytam poniewaz kupilem na allegro nowa piste do wersji z ABS, dzis rozpakowuje paczke i na piascie nie ma tej (hmm jak to nazwac) zebatki.

krynio - 2006-09-18, 21:54

Witam,

Ta zębatka to jest pierścień ABSu. Jak zdejmiesz z samochodu starą piaste, to na niej będzie ten pierścień. Musisz go zbić z tej starej piasty i nabić na nową. Najlepiej jest spryskać specyfikiem typu WD-40 żeby łatwiej poszlo. Tylko musisz robić to dosyć delikatnie żeby ten pierścień nie pękł. Ostatnio przerabiałem to u siebie :D

Tommec - 2006-09-18, 22:42

Jeśli kupiłeś taką samą piastę, ale bez tego pierścienia to chyba nie specjalnie jakościowego wykonania (czyt. chińszczyznę). Markowi producenci nie bawią się w tego typu przekładki pierścienia (wszystko jest kompletne).
Adi - 2006-09-18, 22:52

no skoro kupowałeś piaste do wersji z ABS i nie masz tego pierścienia to chyba powinieneś zwrócić się do sprzedającego żeby wymienił na taką jak potrzebujesz
mbhcr - 2006-09-18, 23:38

wlasnie przed chwila od sprzedajacego dostalem taka odpowiedz:

"w katalogach jest tylko takie łożysko do e30 i inny Klient dzwonił i mówił mi o tym, ale po konsultacji z mechanikiem okazało się, że koronkę ABS należy przełożyć ze starego łożyska."

Zaplacilem ponizej 200 z przesylka firma optimal. Mialy pasowac do wersji z abs. Skoro sie ja przeklada to ok.
Krynio tego dokonal wiec jest to wykonalne.
Wiecie moze czy sama taka koronke od absu mozna gdzies dostac w razie jak bym spieprzyl sprawe ze sciaganiem starej?

bmwm - 2006-09-18, 23:53

ja tez sprzedaje piasty ale jest orginalnie pierscien z abs
co wymagac za te pieniadze co dales

Adi - 2006-09-19, 08:31

ja np. kupiłem takie do wersji z ABS za 170 zł więc za małą można to dostać w komplecie
duchX - 2006-09-19, 17:54

sa dwie wersje z ABS i bez ABS'u jesli kupujesz z ABS ma byc pierscien juz nalozony poniewaz jest drozsze czyli albo ktos cie zrobil w h i sprzedal ci bez abs'u w cenie z abs'em albo ktosc ci wciasnal kit !! !!
krynio - 2006-09-19, 19:03

Ja kupowałem komplet na przód do wersji z ABSem. Twierdzili, że te piasty są do tej wersji, ale nie miały nałożonego tego pierścienia w związku z tym przełożyłem ze starej piasty. Udało mi się go bez problemu delikatnie zbić ze starej i bez problemu założyć na nową. Narazie nie zauważyłem skutków ubocznych tej operacji, aczkolwiek napewno gdzieś jest jakiś problem bo cały czas słysze jakiś szum w kole. Podobno ten szum dochodził z tylnego łożyska, które zostało wymienione. Tyle, że szum nadal jest i to dosyć uciążliwy. Efekt jest taki, że niezależnie od prędkości z jaką jadę, słychać jakby coś o coś ocierało, taki bardziej metaliczny dźwięk. Już nie mam pomysłu co to może być. Może ktoś ma jakieś pomysły?
ubott - 2006-09-20, 23:09

Cytat:
Zaplacilem ponizej 200 z przesylka

w wawie w sklepech motoryzacyjnych (nie intercars bo tam sa ceny z kosmosu nawet ze znizkami!!) takie piasty z pierscieniem do abs-u nie przekraczaja 200 zeta takze nie kupiles ich w wielkiej promocji

ArtiBig - 2006-09-22, 20:48

ja kupiłem piaste optimal orginalna i był juz pierścien zębatkowy od abs za 199 zł w białymstoku i faktycznie w sklepie mieli wybór z pierścieniem i bez pierścienia

zbicie tego pierścienia po latach graniczy z cudem

aha i polecam raz na rok szczotka drucianka wejsc w kanał i przeczyścic wszystkie zebatki szczególnie na tylnych zbiera sie brud

a swoja drogą takie troche OT to mam zrobione elegancko hamulce z tyłu i nowe elementy ręcznego i nawet teraz na ostro wyregulowanym ręcznym nie da sie zablokowac kuł chcac zrobic efektowna nawrotke to przez abs?? ale niesłychac tego dzwieku jak przy hamowaniu zima :d ?? ?