BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem z wachaczami....( e 34 )

casus maximus - 2006-09-18, 19:51
Temat postu: Problem z wachaczami....( e 34 )
czy wybite wachacze to powazna sprawa? puka podczas jazdy po nierownosciach....wiem ze sa wybite. ale czy lepiej odstawic statek do czasu wymiany? moze sie cos urodzic katastrofalnego w skutkach?
Piotr_1 - 2006-09-18, 21:15

To mogą być stabilizatory, wahacze przednie u mnie wpadały w drgania przy 90kmh i luz był wyczuwalny przy ruszaniu podniesionym kołem.
casus maximus - 2006-09-18, 21:38

ruszanie podniesionym kolem? a coz to za magia? ....laczniki stabilizatora mam ok...( niedawno wymieniane zreszta )....a to ze wachacze mam wybite to fakt ktory widzialem na wlasne oczy jak mechan nimi ruszal brechą :lol:
Piotr_1 - 2006-09-18, 21:53

Obawiam się, że tym osobom którym wypadł wahacz lub koło podczas jazdy będzie sie trudno wypowiedzieć tutaj na forum w sprawach ryzyka, ponieważ byćmoże w skutek zajścia napotkali na przeszkody pochodzienia naturalnego (np. drzewo), lub mniej naturalnego (np. TIR, autobus :) ), więc może nie ma już ich na tym forum :/
Sebabmw - 2006-09-19, 08:00

Witam
Kiedyś spotkałem się z opinią że jak stukają wachacze na nierównościach i progach drogowych to trzeba już trochę ostrozniej jeżdzić i myśleć o ich wymianie, ale jak skrzypią to nie ma już mowy o jeżdzie - trzeba zrobić natychmiast. Sam robiłem to po przebiegu 250 tyś km, z czego 100 tyś po polskich drogach. Ostatnie 20 tyś (jakieś 8 miesięcy) przed remontem stukały dość mocno ale nie skrzypiały, nie mogłem też ustawić zbieżności i ściołem nowe opony Michelin Pilot :|

Jak będziesz zmieniał wachacze to polecam Lemfoorder lub ostatecznie TRW.

casus maximus - 2006-09-19, 17:50

mnie najpierw skrzypialo cos w zawieszeniu dopiero pozniej zaczelo stukac....brrr....furka odstawiona na jakis czas...

[ Dodano: Sro Wrz 27, 2006 7:37 pm ]
teraz mam drugie pytanie:
ktore to wachacze najczesciej padaja, bo otworzylem stronke sklepu i zobaczylem ze procz gornych wachaczy ( ktorych jest zdecydowana wiekszosc ) sa jeszcze wachacze dolne w cenie kosmicznej? moze sie ktos orientuje w tej kwestii i byc moze ktos juz wymienial wiec prosze o pomoc.
z gory dziekuje