| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - podswietlenie dechy
urbi - 2006-09-19, 23:03 Temat postu: podswietlenie dechy
pozwol;ilem sobie zaczerpnac fote od Grzesia
na focie sa podswietlone suwaki od sterowania nawiewem (na nogi, gora dol szyba itd... ) to bylo seryjnie w kazdej ? u mnie sie to nie swieci o co kaman ? moze sie cos spalilo ? czy nie mam po prostu podswietlenia tam ?
kemot324 - 2006-09-20, 00:05
żarówke masz spaloną, jest mniej więcej za pokrętłem od wentylatora, dojście od dołu przez szczeline nad popielniczką.
burgund - 2006-09-20, 14:27
A co jeżeli nie świeci mi tylko sówak środkowy? są tam jakieś światłowody?
A podświetlenie nad włącznikiem świateł było w każdej? Bo w moich dwuch w żadnej nie było lub nie działało.. obie z 88roku.
cypis0 - 2006-09-20, 14:39
wyla swoatel byl seryjnie odkrec oslone pod kierownica i dojdziesz tam do zaróweczkie a co do sowaka to moze popprostu sie zabrudzilo
kemot324 - 2006-09-20, 23:08
tak do suwaków idą światłowody
rogaś318 - 2006-09-21, 15:27
Podepne siÄ™ pod temat.
U mnie nie działa podswieltenie pokretla regulacji temperatury. jak sie dostac do zarowki ktora to oswietla? bo nie moge jej znalezc...:|
dziekuje za pomoc
Rafał - 2006-09-21, 16:22
wyjmij radio
jaqub - 2007-02-09, 21:14
gdzie kupic zaroweczki do podswietlen (tzn podswietlenie zapalniczki w e36, przelacznika swiatel itd) ?
i jeszcze jedno przy wymontowywaniu srodkowego tunela zauwazylem ze w popielniczce jest zaroweczka... kiedy ma ona swiecic (nie zauwazylem zadnych mechanizmow wlaczajacych w popiolce) poki co jest chyba spalona ale jak zrobic zeby swiecilo (kiedy!!!)...
arti520 - 2007-02-09, 21:28
Żaróweczki można kupić w każdym motoryzacyjnym,a co do popielniczki to świeci się po włączeniu pozycyjnych.
jaqub - 2007-02-09, 21:43
| arti520 napisa³/a: | Å»aróweczki można kupić w każdym motoryzacyjnym,a co do popielniczki to Å›wieci siÄ™ po włączeniu pozycyjnych. |
dzieki!
a czy te zaroweczki maja jakies konkretne oznaczenie... ?
duchPW - 2007-02-10, 00:05
powiem Ci, że nie wiem jak jest z żaróweczkami do podświetlenia popielniczki (nie palę w samochodzie) ani włącznika świateł, ale np. żaróweczek do podświetlenia deski niestety nie kupisz w każdym motoryzacyjnym, bo BMW zaprojektowało (jak z francuskiego citroen-horroru) sobie specjalne żaróweczki w specjalnej plastikowej oprawce i można je kupić w ASO ... za jedyne +-8 zł za sztukę (1,2W)
na szczęście Twoje żaróweczki łatwo się wyjmuje, więc najpierw je sobie sprawdź ... no i na szczęście nei ma ich kilkunastu
jaqub - 2007-02-10, 00:09
wlasnie jakos tak dziwnie wygladaja (cos jakby swieczki takie)... a tak wogle to mam (te co naliczylem) to od zapalniczki, popielniczki, przelacznika swiatel (nie wiem czy oddzielny jest do halogenow czy razem ze swiatlami)... i jeszcze jedno czy w przycisku od szyb elektrycznych (chyba z biala kostka) da sie wymienic podswietlenie (chyba diodka jest) bo np we wlaczniku awaryjnych jest tez na zaroweczke ktora mozna wymienic
Shreku - 2007-02-10, 08:44
jaqub, tak da siÄ™, tzn. ona jest lutowana ale siÄ™ zrobi
jaqub - 2007-02-10, 12:17
co prawda juz po swietach... ale fajnie miec choinke caly rok wszystkie podswietlenia orginalne sobie ponaprawiam
globi - 2007-09-18, 23:35
Witam nie będę zaśmiecał i pisał nowego tematu wiec nie dokończyliście w którym dokładnie jest miejscu żaróweczka od podświetlenie pokrętła ciepło/zimno w e30 oczywiście szukałem i nic tam nie czuje żeby coś było chyba nie będę musiał demontować całego elementu i odczepiać linek itp?
frantic - 2007-09-19, 01:39
w lewym górnym rogu, żeby się do niej dostać wyjmij radio
globi - 2007-09-19, 09:24
czyli mam szukać nad radiem z lewej strony dobra dzisiaj rozbiorę i postaram sie znaleść
frantic - 2007-09-19, 09:38
pod radiem, tam gdzie zaznaczyłem na zielono
globi - 2007-09-19, 09:42
dobra kumam wielkie dzięki za obrazowy rysunek
cichecki0511 - 2007-10-06, 22:45
| globi napisa³/a: | dobra kumam wielkie dziÄ™ki za obrazowy rysunek |
A jaki ta żaróweczka ma numerek ? Szukałem w RealOem ale nie znalazłem?
I jeszcze jedno, która żaróweczka zasila światłowody podświetlające suwaki?
globi - 2007-10-07, 00:29
nie mam pojęcia ja wymieniłem tą od temperatury jest tam dokładnie jak na rysunku i światłowody z lewej świecą widocznie jest jeszcze gdzieś po prawej stronie a jaki numerek nie wiem w motoryzacyjnym dałem 60gr za nią
kemot324 - 2007-10-07, 01:00
Żaróweczki są dwie i są mniej więcej w tych miejscach:
Do górnej jest dojście po wyjęciu radia, a do dolnej przez szczelinkę u dołu
Są tam białe, małe żaróweczki 1,2W wkładane "na wcisk" o oznaczeniu W1,2W.
eater - 2007-10-08, 08:00
Kemot.. masz tylko III biegu dmuchawy?
Cypisek - 2007-10-08, 08:18
| eater napisa³/a: | Kemot.. masz tylko III biegu dmuchawy? |
Stara buda tak miała
Rafał - 2007-10-08, 14:42
i brak zegarka elektronicznego !
zapewne jest na desce
z ciekawostek widzalem kiedys pokretlo regulacji temp z zaznaczonymi stopniami
podobno jest tam wewnatrz bimetaliczny termostat
MAJSU - 2007-10-08, 15:05
| RafaÅ‚ napisa³/a: | i brak zegarka elektronicznego !
zapewne jest na desce
z ciekawostek widzalem kiedys pokretlo regulacji temp z zaznaczonymi stopniami
podobno jest tam wewnatrz bimetaliczny termostat |
U mnie tak jest Chyba o to chodzi ? To mi się podoba w BMW że jak się ustwi 20 stopni czy 25 to tyle dmucha a nie jak w Oplu albo zimno, letnio, mega skwar
Robiłem tez ostatnio mały test żarówek i led`ów do podświetlania deski i zegarów... Kupiłem ledy dyfuzyjne ( http://moto.allegro.pl/it...mocniejsze.html )i walcowe ( http://allegro.pl/item252...ed_1_2w_t5.html ) jedne i drugie się nadają jedynie do podświetlania kontrolek typu ABS czy kierunki bo w ogóle nie rozpraszają światła najlepsza jest normalna żarówka 1,2W Philips PREMIUM ( http://moto.allegro.pl/it..._231376036.html ) i można ją wszędzi kupić wbrew temu co tu niektórzy piszą że jest wymślona tylko przez BMW, nie polecam żarówek BOSMY ( http://moto.allegro.pl/it...ow_5_kolor.html ) są niby mocnijesze tj.2W a tak naprawdę świecą normalnie ale grzeją się dużo bardziej od zwykłych żarówek, nie sprawdzałem ale mogą coś przytopić prawdopodobnie...
kemot324 - 2007-10-08, 20:17
Ten kokpit wstawiłem tylko do przykładu, bo takie zdjęcie na szybko znalazłem. Mam najzwyklejszą dechę, znalazłem jakąś starą fotkę
Ja często używam do wymiany żarówek Tunsgram, czy jakoś tak. A te wymyślone przez BMW są w przełącznikach, niby można kupić takie o podobnych rozmiarach, ale świecą za jasno i za bardzo się grzeją.
|
|