| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E30 318is i brak oleju...
Bruner - 2006-09-28, 22:20 Temat postu: E30 318is i brak oleju... Brat mojej drugiej polowki wychaczyl gdzies delikatnie miska w is-ie, na tyle lekko ze sie nie rozpadla ale pekla i zaczal kapac z niej olej. Mloda nie wiedzac o tym wziela samochod i przejechala z peknieta miska ok 30 km, samochod podobno juz od poczatku "chodzil jak ciagnik", ale nie wiedziala co sie stalo, nic podejrzanego sie nie palilo, nie grzal sie wiec pojechala. Po dojechaniu do domu okazalo sie ze z miski zasuwa olej, ale zostalo go jeszcze ok litra. Co ciekawe, kontrolka cisnienia oleju na desce sie nie zapalila. Dzwiek mlockarni to pewnie hydroregulatory ktore nie dostawaly oleju, moglo narobic jakis spustoszen w rozrzadzie? Silnik nie zostal zatarty, (tak jak napisalem zostal jeszcze ok 1 litr oleju wiec jakies tam smarowanie bylo) po pospawaniu miski i zalaniu swiezym olejem pracuje normalnie, hydroregulatorow nie slychac, nie zauwazylem straty mocy, ale wolal bym wiedziec co i jak sprawdzic i na co sie przygotowac. Mam sie psychicznie nastawic na duze wydatki czy nie koniecznie? Co i jak najlepiej sprawdzic?
Jak sprawdzic czujnik cisnienia oleju? Zastanawia mnie to ze kontrolka nawet nie mrugnela, chociaz przy odpalaniu dziala.
Miska dala sie jakos pokleic ale widac na niej slady po lataniu (i to nie jeden raz) i ledwo sie trzyma, bedzie pasowala miska od M40B16 lub B18, czy musze szukac miski od is-a?
ubott - 2006-09-28, 22:36
moge sie mylic ale lampka zapala sie dopiero wtedy jak smok nie zasysa juz oliwy wiec wynika z tego ze jeszcze jakos chodil
niech ktos mnie poprawi jak zle mowie
pawelbach - 2006-09-29, 05:12
miske raczej od isa ja szukałem dwa razy aż wkońcu fachowiec wyspawał mi stalową za 70 zł a nowa w serwisie ok 400 czujnik jest obok filtra oleju wiec mogła sie nie zapalić mi sie zawsze swieciła jak już oleju nie było ale zawsze trwało to ok 5 sekund
southOFheaven - 2006-09-29, 12:12
mialem taki sam problem kiedy w moim posiadaniu byl iS. mialem dziurke w misce taka ze malego palca wlozyc mozna bylo..olej saczyl niesamowicie a zrobilem jeszcze 5km i oleju troszke bylo ALE kontrolka od cisnienia oleju palila sie caly czas od momentu uderzenia w kamien! miske wymienilem olej zalalem i jest ok. zadnych nieprzyjemnych odglosow..ale te 30km..straszne i dziwne ze kontrolka nie zadzialala..
podstawa to wymienic miche, uszczelnic i zalac nowym olejem..pozniej tylko posluchac prace silnika i zmierzyc osiagi naturalnie;] u mnie przed i po bylo tak samo (10s). takze mysle ze skoro pracuje normalnie to tluc go dalej;] silnik to czesc wymienna.
pozdro
tomcat944 - 2006-09-29, 16:27
hej,
miska od m40 i od m42 jest taka sama
jakby co to mozna sprawdzic tutaj: http://www.realoem.com/bmw/
po nr czesci...
wymien czujnik i bedziesz troche spokojniejszy...
pozdrawiam
MaSTeR - 2006-09-29, 22:01
tak prawda ja kupilem do iS-a miske od M40 i wszystko pasuje jest identyczna ... co do "klikania" regulatorow luzu zaworowego to u mnie przy mikro peknieciu ktorego nie bylo widac golym okiem juz zaczol jeden klikac i tylko po tym doszedlem jakims dziwnym trafem ze to miska (oczywiscie okazalo sie dopiero po jej odkreceniu).
Jesli po tych 30km jeszcze jezdzi to znaczy ze jeszcze dlugo pojezdzi ten traktor to regulatory ... jak by byly to panewki to juz bys go prawdopodobnie nie odpalil
|
|