| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - sprzedaz aut do rosji
bmwariat - 2006-10-05, 20:24 Temat postu: sprzedaz aut do rosji witam jezeli mam klijenta na auto (obywatela moldawii) auto jest zarejestrowane w polsce w przypadku sprzedazy auta nalezy spisac tylko umowe kupna sprzedazy czy trzeba dolaczyc jakies inne dokumenty
duchPW - 2006-10-05, 21:23
trochę pośrednio, ale w temacie
http://www.infor.pl/podat...-2007-roku.html
bo choć o podatkach, to jest tu też napisane, że w przypadku zbycia auta za granicę, starosta wyrejestruje pojazd z prowadzonej przez siebie ewidencji
| Cytat: | | Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku wywozu pojazdu z kraju, jeżeli pojazd został zarejestrowany za granicą lub zbyty za granicę. |
niestety co do szczegółów, czyli jakie dokumenty należy wydać nabywcy już tu nie ma
natomiast >>TU<< znalazłem, że podstawą do wyrejestrowania jest dokument potwierdzający zbycie oraz stosowne oświadczenie, więc idąc tym tropem - wydajesz nabywcy dowód rejestracyjny, a do urzędu idziesz z umową i oświadczeniem
| Cytat: | | Do wniosku należy ponadto dołączyć dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, jeżeli była wydana oraz tablice rejestracyjne. Obowiązek ten nie dotyczy przpadków wyrejestrowywania pojazdu z powodu jego wywozu za granicę. |
mimo to zadzwoniłbym do wydziału komunikacji po potwierdzenie
Lord Lukasz - 2006-10-06, 09:03
Mój ojciec sprzedał auto na białoruś, normalnie wyrejestrowac czeba auto, spisać umowe i ten co kupił musi sobie załatwić w wydziale komunikacji tablice wyjazdowe czy coś takiego i tyle.
Kujon - 2006-10-06, 11:15
Jako pracownik WK powiem tak , ty jako sprzedający , zglaszasz w urzedzie na oświadczenie fakt sprzedazy + do tego umowa sprzedaży, natomiast kupujący załatwia sobie tablice zjazdowe i to wszystko.
bmwariat - 2006-10-06, 20:55
ok dzieki koledzy za info swoja droga calkiem spoko ludzie z tych ruskich dobrze sie z nimi robi interesy polakowi ciezko cos sprzedac czeoia sie szczegolow ruski bierze wsio
Kujon - 2006-10-06, 21:33
| bmwariat napisa³/a: | | polakowi ciezko cos sprzedac czeoia sie szczegolow ruski bierze wsio |
tak jak polski od niemca
|
|