BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Identyfikacja silnika z E-21

Bruner - 2004-09-15, 21:14
Temat postu: Identyfikacja silnika z E-21
Witam
Kumpel dostal od znajomego silnik z BMW. Nie wie jaki to silnik (przelezal pare lat w garazu), nie ma kontaktu z gosciem od ktorego go dostal, a wpadl na pomysl jak go wykorzystac (lepiej nie pytajcie jak:)). Kompletnie nie zna sie na Beemkach, ale z jego opisu wnioskuje ze jest to silnik z E-21 (ewentualnie z jakiegos innego rekina, ale raczej z trojki). Jak rozpoznac jaka to pojemnosc? Silnik jest 4 cylindrowy, czyli M10, z gaznikiem, wiec 2.0 odpada, bo z tego co wiem mial wtrysk, ale moze byc 1.6 i 1.8. Nr seryjne raczej nie do odczytania, ale moze da sie je jakos rozroznic?

Pozdrowionka

Kimbek - 2004-09-15, 22:21

Są tównież 2 litrówki na gażniku i jest to gażnik 4a1 solexa.
Może na gażniku jest podany jego typ, zawsze to jakiś trop.
A propos, z silnikami jakimi się do tej pory spotkałem to każdy miał na głowicy czy na bloku nie pamiętam wybitą pojemność, ale to chyba już sprawdziliście?

Bruner - 2004-09-15, 22:38

Faktycznie, wlasnie sprawdzilem na www.reef.eu.org, do 1976 byly produkowane 4 cylindrowe 2 litrowki z gaznikiem. Poprzednio nie spojrzalem na takie stare roczniki - skrucha oczywiscie:)
Co do pojemnosci wybitej na bloku to nie wiem, bo silnika nie widzialem, opieram sie tylko na tym co mowi kumpel. Twierdzi ze nie ma oznaczenia. Jak bede mial troche czasu to moze do niego podjade, ale na razie nie dam rady, bo to dobre 30 pare kilometrow ode mnie, i to w przeciwna strone niz cywilizacja:), a jestem ostatnio zawalony robota.

cezar - 2004-09-16, 12:51

z tego co wiem, to 1,6 a 1,8 z wyglÄ…du sÄ… identyczne...
Bruner - 2004-09-17, 14:57

Czyli zostaje tylko rozbiorka i mierzenie srednicy cylindra?
lokop e30 320i - 2004-09-17, 17:46

cezar napisa³/a:
z tego co wiem, to 1,6 a 1,8 z wyglÄ…du sÄ… identyczne...

I 2 litrowka tez z zewnatrz niczym sie nie roznia.