| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - korek spustowy w bloku (M42) [mod edit]
franzmaurer - 2006-10-17, 02:04 Temat postu: korek spustowy w bloku (M42) [mod edit] Czy silnik e30 1.8 iS ma gdzies korek spustowy płynu w bloku? Właśnie ogłosili przymrozki i chciałem spuścic gdyż niestety do tej pory miałem wode. Wyczytałem na forum ze "gdzieś" w bloku nad kolektorem . Ale gdzie? No i jeszcze jedno pytanie, bo w toku poszukiwania tego korka odkręciłem cos co tylko korek przypominało Nie mam pojęcia co to było więc opisze to tak:Nakrętka 19, w bloku po stronei kolektora, na skraju , na wysokości pompy wody.Nakrętka skierowana ku dołowi pod niewielkim kątem Po odkręceniu zamiast wody wyskoczył taki tłoczek więc go włożyłem na siłe z powrotem i zakręciłem ta nakrętke. Czy narobiłem jakiegoś ambarasu ? co to było ktoś moze kojarzy?
kamil.k - 2006-10-17, 08:03
a po co spuszczac cala wode dolej koncentraru i bedzie gitara
o zadnych korkach spustowych nic nie wiem poza takimi zaslepkami przy kazdym cylindrze ktore maja wyskoczyc jak wlasnie woda zamarznie zeby bloku nie rozwalilo
Lord Lukasz - 2006-10-17, 08:20
Oj kamil kto jak kto ale że Ty takie druciarskie teksty piszesz Bynajmniej u mnie w m20 jak i zapewne w każdym innym silniku jest pod kolektorem wylotowym po jego lewej stronie korek spustowy do płynu chłodzącego, zwykła śruba na kluczyk imbus lub zwykły klucz numer 19. Wypada wode calą wylać i przepłukać układ i dopiero wtedy wlać nowy płyn, wtedy masz pewnośc że wszysko jest tak jak być powinno.
Łukasz - 2006-10-17, 08:59
oczywiście, że jest. wymieniałem płyn ze 2 razy w moim ex m20.
duchPW - 2006-10-18, 00:57
| Lord Lukasz napisa/a: | | ... jest pod kolektorem wylotowym po jego lewej stronie korek spustowy do płynu chłodzącego, zwykła śruba na kluczyk imbus lub zwykły klucz numer 19. Wypada wode calą wylać i przepłukać układ i dopiero wtedy wlać nowy płyn, wtedy masz pewnośc że wszysko jest tak jak być powinno. |
dpkładnie
pamiętaj tylko, żebyś sobie przy spuszczaniu płynu odkręcił korek od zbiorniczka wyrównawczego i odpowietrznik na chłodnicy (nie pamiętam, ale w m42 jest chyba taki sam jak w m40) - wtedy masz większe prawdopodobieństwo, że cały zleci
ja bym jeszcze poodczepiał węże gumowe, żeby spuścic maksymalnie dużo
ubott - 2006-10-18, 08:32
i zakrec delikatnie rozrusznikem pompa ile da rade to wypluje
|
|