BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Pasek rozrządu w M20

LUKAS - 2006-10-26, 13:28
Temat postu: Pasek rozrządu w M20
Hello ;)

Zastanawia mnie czy istnieją do M20 paski rozrządu któe są w jakiś sposób wzmocnione (inne materiały, konstrukcja paska, lub jego budowa ...)
Czy do silników doładowanych (np. w Szwecji) stosuje się jakieś mocniejsze paski rozrządu :?: Czy wogole cos takiego istnieje :?:

Słyszał ktoś coś o tym :?

PZDR!

KWKPiotr - 2006-10-26, 18:46

Ponieważ czeka mnie właśnie wymiana ten temat również mnie interesuje. Zapytam jeszcze o napinacz - zmieniacie zawsze czy tylko jeśli macie do niego jakieś zastrzeżenia ?
Jaki napinacz (jakiej firmy ) wrazie czego kupić ?
/pozdro.

LUKAS - 2006-10-28, 13:13

Nikt nic nie wie :?: :|
Artur C. - 2006-10-28, 18:08

Jeśli pasek napędza to co dotychczas czyli rozrząd i pompę oleju to mimo doładowania niewiele wzrastają siły przez niego przenoszone a jeśli zostają wymienione sprężyny zaworowe na mocniejsze to i tak wystarczy ewentualna wcześniejsza wymiana a co do rolki napinającej ja stosuję SKF i jak dotąd nie wykazywała uszkodzeń podczas wymiany a wymieniam zawsze razem z paskiem.
Piotr_1 - 2006-11-02, 08:46

Kolega mechanik mówi że pasek sam w sobie rzadko pęka. Praprzyczyną są rolki, przegrzewanie się rolek, awaria napinacza. Byle byś nie kupił podróby po prostu.
puz - 2006-11-02, 08:55

moje M20 lądowało kilka razy na stole z róznych powodów, sprawdzałem stan paska i napinacza zrobilem około 70 tys pasek Gatza napinacz SKF po tym przebiegu własciwie zadnych sladów zuzycia byliśmy w szoku!!!
meles - 2006-11-02, 09:07

Ja kiedy wymieniałem pasek rozrządu to kupiłem rolkę napinacza SKF i pasek Gates. Wydaje mnie się, ze to wystarczy od strony użytych materiałów, bardziej krytyczny jest chyba "naciąg", lub jak kto woli naprężenie paska. Tam gdzie ja wymieniałem niestety naprężenie sprawdzano organoleptycznie ("Heniek!? Bydzie ten pasek dobrze!? ") co niestety bardzo mnie rozczarowało i gdy spytałem się o przyrząd do pomiaru naciągu to mechanik spojrzał się na mnie jak na kosmitę jakiegoś. :evil:

Po rozmowie z kilkoma innymi mechanikami doszedłem do tego, że zerwanie paska lub zatrzymanie mech. rozdządu podczas pracy silnika najczęściej jest spowodowane właśnie złym naprężeniem paska, lub kiepskiej jakości łożyskiem rolki napinacza, które podnosi znacząco temp. paska i prowadzi do jego przegrzania, lub nadmierniego "odchudzenia" wskutek tarcia (i zerwania), albo zespolenia z rolką; jeżeli jest plastikowa (znane z autopsji :? ); i zatrzymania mech. rozrządu.

dudziak2005 - 2007-01-04, 16:41

podpinam sie pod temat gdyz i moja pszczole to czeka :roll: mam prosbe czy moglby ktos podac przykladowe ceny poszczegolnych czesci.i czy z wymiana paska wymieniacie rowniez i pompe wodna :?:
sarna1 - 2007-01-04, 23:07

ja zawsze rozwiazauje ten problem tak :D

- jade do Bosch Service do zaprzyjaznionego mechanika :D daje mu 300 pln i montuje mi pasek i rolke - firma mnie nie interesuje - dostaje gwarancje na 60 tys km ze sie nie zerwie :D - warunkiem dochowania gwarancji jest wymiana po 60 tys, a jak sie zerwie - co sie jeszcze nie zadazylo a wymienialem pasek u niego 3 razy :D - mam gwarancje = on placi za ewentualny remont :)

Pozdrawiam.

P.S. U siebie mam teraz pasek boscha i rolke skf.

henry - 2007-01-05, 16:35
Temat postu: Pasek
.....Niestety nie ma "wzmocnionych" pasków do m20 , sprawdzaliśmy w "zaprzyjaźnionym" sklepie , Lukas wie gdzie w Kielcach....pozostaje seria , która w sporcie trzeba po prostu częściej wymieniać.................PZDR - henry