BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Dziwne dźwięki z tyłu e30

LoveJoy - 2006-11-06, 08:36
Temat postu: Dziwne dźwięki z tyłu e30
Siema,

Coś dziwnego pojawiło się w mojej niuni - jadę sobie i jak przyspieszam to nic, ale jak jadę ze stałą prędkością i hamuję z tyłu samochodu pojwia mi się jakiś dziwny dźwięk - jakby coś tarło (metal o metal).
Sprawdzałem szczęki - są OK (na początku myślałem, że to coś z hamulcami)
Czy ktoś ma jakieś pomysły co to???

Pozdro
LJ

duchPW - 2006-11-06, 08:57

tłumik?
równo chodzi silnik?

SmasherE30 - 2006-11-06, 12:25

jeśli to jest coś na styl gwizdania lub wycia to będzie to skrzynia. Zrób taki test na jedynce rozpędź auto pod koniec obrotów i puśc gaz żeby wyhamowało silnikiem, na tym biegu najbardziej słychac skrzynie ... jeśli nie to to będziemy myślec dalej (bo dyfer to zwykle słychac cały czas a natężenie dźwięku zalezne jest od prędkości).
LoveJoy - 2006-11-07, 10:09

Siema,

Pioter - tłumik napewno nie, bo jest założony nowy.
Silnik chodzi równo, bez żadnych problemów.
Smasher - nie jest to ani gwizdanie, ani wycie - to raczej odgłos tarcia metal o metal. Skrzynię raczej wykluczam, bo wyłaby bliżej przodu, a to jest ewidentnie wycie z tyłu. Jeśli chodzi o natężenie dźwięku to tak jak pisałem - w trakcie przyspieszania tego nie ma wogóle, jak jadę ze stałą prędkościa, albo jak zwlaniam to dopiero się pojawia. Na początku myślałem, że szczęki trą o bębny (i jedno i drugie ostatnio zmieniałem) ale po sprawdzeniu to nie jest to napewno.
Dyfer też raczej wykluczam, bo przecież wyłby cały czas, a natężenie dźwięku zwiększałoby się zwraz z przyspieszeniem, a tu jest całkowicie na odwrót - przyspieszam - dźwięku nie ma, zwlaniam (albo jadę ze stałą V) pojawia się i co więcej nie natęża ani też nie obniża - po prostu jest i tyle.
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Pozdro
LJ

Kruk - 2006-11-07, 10:39

Łożyska kół tylnych sprawdzałeś?
ANDRZEJ-BIELAK - 2006-11-07, 21:26

W moim przypadku hałasowały łożyska. Wymieniłem. Dźwięk się zmienił ale dalej jest, już wiem że to łożysko podpory wału się skończyło.
Może u Ciebie będzie to samo.

LoveJoy - 2006-11-07, 22:37

Siema,

Kruk - łożyska kół wymieniane dwa miesiące temu - wątpie, żeby już padły :(
ANDRZEJ-BIELAK - CHYBA masz racje - dziś obejrzałem łożysko podpory wału nie wyglądało w sumie najlepiej więc wymieniłem - zobaczymy jutro po jeździe do pracy.
Z góry dzięki za info!

Pozdro
LJ

urbi - 2006-11-08, 18:55

wymieniles i nie przejechales sie zeby sprawdzic czy przestalo ? mnie by ciekawosc zjadla :lol:
LoveJoy - 2006-11-09, 09:27

urbi napisa/a:
wymieniles i nie przejechales sie zeby sprawdzic czy przestalo ? mnie by ciekawosc zjadla :lol:

Siema,

Przejechałem się, ale to było za krótko żeby coś wyczuć :) A było za późno i byłem za bardzo zmęczony żeby gdzieś dalej śmigać...
W każdym razie już wszystko jest OK - okazało się to, co ja i Andrzej podejrzewaliśmy...

Pozdro
LJ