BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Regulator napięcia E-30

ANDRZEJ-BIELAK - 2006-11-07, 18:48
Temat postu: Regulator napięcia E-30
Witam
Postanowiłem opisać sytuacje bo nie daje mi spokoju.
Miałem stary akumulator 50 ah i 420 rozruchu w e30 320. Przy ujemnej temperaturze nie chciał zapalić, pożyczyłem prądu zapalił. Stwierdziłem że czas go sprawdzić, zajechałem no kicha do wymiany, napięcie ma odpowiednie ale pod obciązeniem nie trzyma. Ostatnie dni gdy temperatura dodatnia palił bez problemu.
Przy sprawdzeniu ładowania alternator daje 13.7 v ale sprzdawca powiedział że to jest troche poniżej dolnej granicy i trzeba by było sprawdzić regulator napięcia bo może być że i nowy akumulator za jakiś czas padnie bo nie będzie doładowany.
Czy napięcie ładowania faktycznie za niskie???
Zmienić odrazu regulator i jaki jest orientacyjny koszt???
Sam poradę sobie z wymianą regulatora, wiem że jest przykręcony do alternatora ale czy przy tej czynności trzeba rozbierać alternator???

P.s. Szkoda by było posadzić nowy akumulator.

LUKAS - 2006-11-07, 18:56

13,7 to niewiem czy tak mało...

Ale jesli masz podejzany regulator to go wymien. WIne za rozlkadowywanie aku moga rowniez ponosci szczotki. W moim drugim aucie mam taki problem. Czasem na jakims dolku (a jezdzimy przeciez po "plaskich" autostradach :lol: ) zawiesza mi sie szczotki i niemam ladowania. Regulatro napiecia rowniez przechodzilem wiec to moze byc to samo u Ciebie.

Natomiast ladowanie 13,7 było pod obciazeniem czy bez?

U mnie Pod obciazeniem na pracujacym motorze pokazuje okolo 14 (ale to polonez :P ) W Beemce neimam niestety wskaznika ...

ANDRZEJ-BIELAK - 2006-11-07, 19:17

Dzięki LUKAS za zainteresowanie tematem, ogólnie gostek który mierzył powiedział że jest za niskie i pod obciążeniem i bez.
Jaka jest cena regulatora i czy trzeba rozbierać alternator żeby go wymienić???

henry - 2006-11-07, 20:08
Temat postu: Regulator
Witam !! Śmiem wątpić w ocenę tego mechanika.......Alternator pracuje w "buforze" z akumulatorem i wystarczy ,że akumulator będzie "zdrowo" niedoładowany i napięcie bedzie takie właśnie..........Niestety prawa Ohma nie da sie oszukać......Przy naładowanym akumulatorze napięcie ładowania powinno wynosic 14,2-14,3 V. Skoro akumulator pada , proponuję najpierw go wymienic i dopiero sprawdzic jakie jest napięcie na akumulatorze przy pracującym silniku. Jezeli wtedy będzie niższe niż wspomniane 14 V to dopiero wtedy warto myslec o jego wymianie.....PZDR - henry
kuzyn - 2006-11-07, 21:06

...a sam regulator kosztuje 30 pln.
pozdrawiam

kamil.k - 2006-11-07, 21:23

JacekG napisa/a:
...a sam regulator kosztuje 30 pln.
pozdrawiam

to chyba zalezy jakiej formy i do jakiego alternatora

kiedys wjechalem w wielka wode :lol: i piach wlazl do alternatora pod szczotki .tez chcialem wymienic szczotki z regulatorem ale jak uslyszalem cene cos okolo 90zl to poszedlem naprawic to co mialem :mrgreen:

ANDRZEJ-BIELAK - 2006-11-07, 21:37

Nowy akumulator wstawiony, pojeździmy zobaczymy.
Według mądrej książki "Sam naprawiam samochód BMW serii 3" Pana ETZOLDA jest napisane: "Dociśnięcie paska kciukiem między kołami pasowymi powinno spowodować maksymalne ugięcie paska klinowego wynoszące 3mm."
Czy aż tak napięty pasek nie będzie powodował zbyt mocnego obciążenia łożysk alternatora???

[ Dodano: 2006-11-07, 20:38 ]
Nowy akumulator wstawiony, pojeździmy zobaczymy.
Według mądrej książki "Sam naprawiam samochód BMW serii 3" Pana ETZOLDA jest napisane: "Dociśnięcie paska kciukiem między kołami pasowymi powinno spowodować maksymalne ugięcie paska klinowego wynoszące 3mm."
Czy aż tak napięty pasek nie będzie powodował zbyt mocnego obciążenia łożysk alternatora???
Nr oryginału regulatora to 12311726022jakie ewentualne zamienniki??

MARAS - 2006-11-07, 21:50

Miałem podobny problem pewnego razu przestała odpalać aku rozładowane, podładowałem wieczorem znów padniety akumulator założyłem że skoro ma 7 lat pewnie sie zużył kupiłem nowy i dwa dni później znów rozładowany, mierzę no tak za niski prad ładowania, wymieniłem regulator napięcia z nowymi szczotkami koszt 93pln Bosch z intercarsu nie trzeba przytym wyjmować alternatora dodam i nic prąd za słaby poddałem się pojechałem do servisu bendiksa i okazało się że padnieta jest jedna z diod w alternatorze co spowodowało przy okazji uszkodzenie nowego regulatora napięcia :evil: naprawa plus nowy regulator hella koszt 160pln i rok gwarancji.
ANDRZEJ-BIELAK - 2006-11-10, 07:47

WITAM
O tym że jest słabe ładowanie nigdy bym się nie dowiedział, żeby nie zostało zmierzone miernikiem. Żadna kontrolka się nie świeciła.
Akumulator nowy wstawiony. Ładowanie dalej 13.7v ale na świeżo wstawionym akumulatorze.
Dowiadywałem się cen regulatorów.
bosch-135-140 zł
hella- 40zł
jakieś podróby od 30 zł
Nr oryginału wg realoem to 12311726022. Próbowałem odczytać z auta i częściowo numer jest niewidoczny.
Ktoś może potwierdzić czy to jest taki czy nie