BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Stuki spod auta

Bruner - 2006-11-08, 18:04
Temat postu: Stuki spod auta
E30 318is, w czasie jazdy słychać rytmiczne stukanie zależne od prędkości jazdy, ciche ale wyrazne, siedzac z przodu ciezko to zlokalizowac, ale po przesiadce na tylna kanape jestem pewien ze to stukanie dochodzi z okolic tunelu srodkowego, mniej wiecej na wysokosci dzwigni recznego. Co to moze byc? Slychac to zawsze w czasie jazdy, obojetnie czy sie przyspiesza czy zwalnia, na biegu czy na luzie.
urbi - 2006-11-08, 18:52

stuka zaleznie od obrotow ? im wyzsze tym wieksza czestotliwosc pukania. u mnie jest CHYBA walniety elektro zawor od nagrzewnicy i on lwasnie daje takie dziwne stuki ! ciezko tez zlokalizowac stukanie - stawialismy nawet na obcieranie wybieraka o wal :lol: nie masz problemow z grzaniem ?
ubott - 2006-11-08, 19:09

albo ten gumowy lacznik walu ze skrzynia albo podpora sie rozpada - takie jest moje zdanie

pozdro

kamil.k - 2006-11-08, 19:17

nie no wybierak inaczej stuka o wal :lol:

ostatnio rozpial mi sie i musialem na piatce jechac przez cale miasto do babci zeby to naprawic.jedna reka musialem caly czas trzymac wajche od biegow bo inaczej najpierdzielalo zdrowo

wyjechalem z garazu i nie zalozylem tej gumy kolo biegow.bylo glosno w aucie.wszystko slychac co sie dzieje pod spodem wiec moze pojsc ta droga.sciagnac gume i sluchac

jesli stuaknie dochodzi z tylu to stawiam na podpore albo na krzyzaki na wale

wjazd na kanal i szarpanie lapami powinny wykryc usterke

Bruner - 2006-11-08, 19:21

Czestotliwosc stukania jest zalezna od predkosci, przy 60 km/h puka kilka razy na sekunde. Nie wydaje mi sie zeby to byl elektrozawor, tym bardziej ze grzeje normlanie. Rzeczywiscie ciezko to bylo zlokalizowac, na poczatku myslalem ze to cos w przednim prawym kole, poskakalem troche po samochodzie i na 90% dzwiek dochodzi z tunelu.
Sprawdze podpore, watpie zeby to bylo to - nie slychac lomotania walu o podloge, tylko delikatne stukanie, tak jakby ktos pukal w szybe. Sprobuje jeszcze podniesc tyl, opdalic i posluchac, tylko bedzie maly problem bo musze sie wbic do kogos na kanal :?

urbi - 2006-11-08, 19:23

dokladnie takie same objawy ale u mnie jest tak ze puka od 1 - 2,5 tys pozniej przestaje :)
nieraz puka nieraz nie ... jak mu sie widzi :)

kafarek - 2006-11-08, 19:25

Bruner napisa³/a:
ylko bedzie maly problem bo musze sie wbic do kogos na kanal

Ten problem właśnie się rozwiązał ;)

Bruner - 2006-11-08, 19:25

Poprawilem w poprzednim poscie - czestotliwosc zalezy od predkosci a nie od obrotow silnika, rosnie w miare przyspieszania. Obojetnie czy wyrzuce na luz czy piluje do odciecia, przy danej predkosci zawsze stuka tak samo.

Dzieki Kafarek, jesli tesciu nic nie wymysli to napewno skorzystam :wink:

ubott - 2006-11-08, 19:28

Cytat:
nie no wybierak inaczej stuka o wal

a kto mowi o wybieraku, chodzilo mi o homokinetyk (czy jakos tak to sie nazywa)

laczace wal ze skrzynia

Vindevil - 2006-11-08, 20:30

ubott napisa³/a:
Cytat:
nie no wybierak inaczej stuka o wal

a kto mowi o wybieraku, chodzilo mi o homokinetyk (czy jakos tak to sie nazywa)

laczace wal ze skrzynia

Takie obiawy stukania były u mnie przy wybitej tuleji w gumie elastycznego łącznika, czyli to co kolega wyzej napisał. Najlepiej przygotuj sobie drugi i jak się wbijesz na kanał to go wymień.

Bruner - 2006-11-08, 21:24

Chodzi o czesc nr 2 na tym rysunku?
http://www.realoem.com/bm...009&hg=26&fg=10

kamil.k - 2006-11-08, 21:47

tak to jest ta czesc o ktorej pisal ubott

Bruner a jak wrzucisz bieg i bedziesz bujal autem to slychac cos :?:

Bruner - 2006-11-08, 23:57

Nie mam teraz dostepu do auta bo stoi 16 km ode mnie, ale jutro sprawdze. Jesli bedzie stukac to co to znaczy?
ubott - 2006-11-09, 00:01

Cytat:
Jesli bedzie stukac to co to znaczy?

no wlasnie tez sie zastanowiam...

kamil.k - 2006-11-09, 08:09

ubott napisa³/a:
Cytat:
Jesli bedzie stukac to co to znaczy?

no wlasnie tez sie zastanowiam...

no jak to co to znaczy :?:

znaczy ze stuka w przeniesieniu napedu a nie gdzie indziej :D

Bruner - 2006-11-23, 10:43

Zrodlo stukow zlokalizowane i usuniete, koszt 0 zl i 3 minuty czasu :wink: Okazalo sie ze to nie przegub ani podpora, tylko wyciagnieta i zwisajaca linka od recznego stukajaca prawdopodobnie o wal, wystarczylo ja troche podciagnac i przy okazji podregulowac reczny. Jednak warto zaczac sprawdzanie od rzeczy najprostszych :)