| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - świruje mi wskażnik temperatury e30 ?
HyenoX M42B18 - 2004-09-21, 00:42 Temat postu: świruje mi wskażnik temperatury e30 ? witam
sprawa jest taka, ze jak jade stała predkoscia np. okolo 110 km/h to wskażnik temp. jest na połowie, ale po jakims czasie wskazuje na 3/4 a nawet wskazuje na pole czerwone , by znowu po chwili przeskoczyc na polowe i tak wkoło macieju
Pytanie: Czy problem tkwi we wskazniku czy w czujniku
pozdrawiam
SmasherE30 - 2004-09-21, 02:54
Ktoś mnie wołał??
Jakby co to czujnik masz wkręcony w obudowę termostatu, a sam wskaźnik ... może ktos Ci pozyczy dla sprawdzenia
tox - 2004-09-21, 12:55 Temat postu: re: witam
zapsuty czujnik lub wskaźnik to byłaby optymistyczna wersja, objawy wskazują na pęknięta głowice lub uszkodzoną uszczelkę pod głowica, w najlepszym razie masz żle odpowietrzony układ chłodzenia.
Sprawdz czy nie idą bomble w zbiorniczku wyrównawczym, czy płyn nie jest przypadkiem tłusty od oleju silnikowego i odwrotnie czy nie ma wody w oleju (spieniony olej na bagnecie).
postaraj sie nie przegrzewac silnika a najlepiej nie jeździj zanim nie ustalisz przyczyny.
pozdr ToX
sarna1 - 2004-09-21, 13:50
niekoniecznie Tox ja mialem wlasnie identyczne objawy jak HyenoX (auto sie grzalo nie wiadomo dlaczego - wskaznik wariowal - jedno przycisniecie na II i juz byl na czerwonym polu itp...) wymienilem czujnik w termostacie (ten blizej przodu auta) i nic nie pomoglo - zmienilem zegar w desce na inny w 100% sprawny i po problemie - juz pokazuje normalnie - takze to on byl winien.
Takze zmien czujnik a jak nie pomoze to zegar w desce. Bo temp idzie latwo wyczuc - szczegolnie jak ma sie sprawne wisko - jak wiesz ze zawsze bylo slychac jak startuje razem z silnikiem rowniutko na polowie wskaznika a teraz pod jego koniec to wiesz ze cos nie tak jest ze wskazaniami.
lokop e30 320i - 2004-09-21, 14:57 Temat postu: Re: re:
| tox napisa³/a: | witam
zapsuty czujnik lub wskaźnik to byłaby optymistyczna wersja, objawy wskazują na pęknięta głowice lub uszkodzoną uszczelkę pod głowica, w najlepszym razie masz żle odpowietrzony układ chłodzenia.
Sprawdz czy nie idą bomble w zbiorniczku wyrównawczym, czy płyn nie jest przypadkiem tłusty od oleju silnikowego i odwrotnie czy nie ma wody w oleju (spieniony olej na bagnecie).
postaraj sie nie przegrzewac silnika a najlepiej nie jeździj zanim nie ustalisz przyczyny.
pozdr ToX |
Potwierdzam slowa ToXa jak mi zaczol waryjowac to miesiac pozniej ju musialem silnika szukac.
HyenoX M42B18 - 2004-09-21, 17:28
OK
bąble nie idą, olej jest wporzo - wyglada jakbym go niedawno nalał a mam juz zrobione na nim 5 tys,
zadnej piany nie widze i płyn wygląda normalnie,
moim zdaniem jakbym mial strzeloną głowice to chyba odczułbym to na osiągach auta - czyż nie
cieżko wyczuc bo wisko mam w 100% - uszkodzone
te objawy mam juz od... , o ile pamiętam ponad roku, tylko ostatnio zaczyna mnie to bardzo draznic.
Jak pale gume to sie nic nie dzieje z motorem - chodzi chyba normalnie
chyba raczej pójde za tropem sarny1 , i przyjze sie najpierw wskaznikowi w desce.
dzieki i pozdrawiam
sarna1 - 2004-09-21, 18:15
dokladnie rolzoz wskazniki i zobacz - u mnie na masie od wskaznika (tam sa 2 kabelki) zebral sie taki jakby klej i przypuszczam ze to bylo przyczyna - po wymianie wszystko gitara - aha i wskazniki z desek MotoMeter i VDO sa takie same - mozna je zamiennie wstawic.
Powodzenia.
tox - 2004-09-21, 18:53 Temat postu: re: witka
| Cytat: | bąble nie idą, olej jest wporzo - wyglada jakbym go niedawno nalał a mam juz zrobione na nim 5 tys,
zadnej piany nie widze i płyn wygląda normalnie, |
- jest jeszcze jedna mozliwość -płyn może być przepalany, wtedy zaczyna go ubywać i pojawia sie w postaci pary wodnej w wydechu, ale zakładam ze płynu równiez ci nie ubywa (ja musiałem dolewac ok 200ml. na przejechane 1000km.
dopwiedz na skaczÄ…cÄ… temp. sam nasuwasz :
| Cytat: | | bo wisko mam w 100% - uszkodzone |
-jak jedziesz to wisko własciwie jest niepotrzebne bo pęd powietrza sam wystarczajaco odbiera ciepło z chłodnicy, sprawa ma sie inaczej kiedy zaczynasz sie zakims "wlec" i zasysasz jego gorace spaliny, to samo dotyczy jazdy w korku jak równiez "kręcenia bąków" kiedy własciwie auto stoi w miejscu i nie ma czynnika chłodzącego - w takim przypadku sprawne wisko jest niezbedne.
-głowicy chyba jeszcze nie uszkodziłeś skoro nie odczuwasz tego na osiągach, i jeśli nie chcesz jej uszkodzić staraj sie nie dopuścić zeby wskazówka temp. weszła ci na czerwone pole
-wisko to koszt około 250zł.
-wymiana pęknietej głowicy to koszt ponad 1000zł.
pozdr ToX
HyenoX M42B18 - 2004-09-23, 00:11
witam
trop sarna1 był trafny.
Dostalem od kolesia wskaznik temp., wymienilem i ... jest wszystko OK
szczegolne podziekowania dla WujekDobraRada - za wskażniczek.
HyenoX M42B18 - 2004-09-23, 00:12
witam
trop sarna1 był trafny.
Dostalem od kolesia wskaznik temp., wymienilem i ... jest wszystko OK
szczegolne podziekowania dla WujekDobraRada - za wskażniczek.
sarna1 - 2004-09-23, 15:55
no to super
|
|