| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e3xx]-webasto, niezależne ogrzewanie, instrukcja.
RoboCop - 2006-11-22, 09:43 Temat postu: [e3xx]-webasto, niezależne ogrzewanie, instrukcja. Mój ziomal przywiózł niedawno e34, wyposażone w ogrzewanie postojowe, w papierach wygrzebałem instrukcje - niestety po niemiecku - może ktoś to będzie potrafił dokładnie przetłumaczyć...

takie samo webasto miało na Zlocie w Tarnowie 324td, panel do sterowania obok dzwigni hamulca ręcznego:
Vindevil - 2006-11-22, 21:25
Znaczy że nie możecie uruchomić i nie działa czy poprostu z instrukcją prościej. Jeśli bardzo byś chciał to przetłumaczyć to mógłbym popgadać z nimrami w pracy i może oni coś by wymyślili w tym temacie.
RoboCop - 2006-11-23, 07:43
jak ja bym to miał, to bym to rozpracował - a koleś nie chce tego tykać, metodą "prób i błędów"...
Vindevil - 2006-11-23, 21:06
To co, spróbować coś zadziałać?
Artur C. - 2006-11-23, 22:12
Sterownik jest taki jak w instrukcji czy taki jak na fotce bo to dwie inne bajki.
RoboCop - 2006-11-24, 08:16
| Artur C. napisa³/a: | | Sterownik jest taki jak w instrukcji czy taki jak na fotce bo to dwie inne bajki. |
lepiej nie mieszać - najlepiej jak ktoś przetłumaczy instrukcje.
BOR - 2006-11-25, 20:57
Te sterowniki to nie są dwie różne bajki. Jeden Eberspecher, drugi Webasto. Co prawda firma inna, ale działanie i sterowanie, oznaczenie przycisków właściwie identyczne.
Artur C. - 2006-11-26, 10:34
Więc ja opiszę jak programować sterownik Webasto czyli ten z fotki wnętrza ;
GodzinÄ™ ustawiamy :
Nacisnąć klawisz z zegarkiem a klawiszami ze strzałkami ustawiamy godzinę - strzałki przewijają godziny i minuty płynnie czyli pzrewijamu w górę lub w dół zależy w którą stronę nam bliżej do żądanej godziny.
Przycisk z płomyczkiem:
Jest to uruchomienie lub wyłączenie na żądanie -ot bo akurat mamy taki kaprys Lub przerwanie pracy ogrzewania uruchomionego przez jeden z aktywnych programów .Jeśli ogrzewanie działa to świeci zielona dioda.( niema ona nic wspólnego z tym czy Webasto faktycznie odpaliło!)
Klawisze z oznaczeniem 1 i 2 :
Są to klawisze programów tzn: ustawiamy w tym przypadku dwie godziny załączenia np: rano pod jedynką jak zasuwamy do pracy i dwójka jak lecimy do domciu - ustawia się tak samo jak godzinę zegarka czyli przytrzymujemy klawisz i strzałkami ustawiamy żądaną godzinę . Aktywacja danego programu następuje po jego uprzednim zaprogramowaniu poprzez naciśnięcie przycisku programu -powinna się zapalić żółta dioda.Deaktywacja po ponownym naciśnięciu.
tomcio83 - 2006-11-26, 13:00
a czy webastem mozna sterowac przez obc. Bo mam webasto ale takiego jak w instrukcji sprzetu nie posiadam e34 89r
RoboCop - 2006-11-26, 15:22
| tomcio83 napisa³/a: | | a czy webastem mozna sterowac przez obc. Bo mam webasto ale takiego jak w instrukcji sprzetu nie posiadam e34 89r |
mój znajomy niedawno sprzedał 750iL e32 i miał właśnie Webasto sterowane z OBC.
tomcio83 - 2006-11-26, 16:04
a ktos wie w jaki sposob je uruchomic z obc. moze zapytal bys znajomego swojego jak to zrobic
Artur C. - 2006-11-26, 17:21
Można ale widziałem taką opcję tylko w małym OBC i było wyposażone w przyciski dedykowane do webasto w durzym OBC jeszcze nie widziałem.
RoboCop - 2006-11-26, 18:10
| tomcio83 napisa³/a: | | a ktos wie w jaki sposob je uruchomic z obc. moze zapytal bys znajomego swojego jak to zrobic |
....nie wiem kiedy u Niego będę, jakby coś to spytam.... sterowanie było z dużego OBC, w tym aucie...
BOR - 2006-11-26, 20:25
Jeśli samochód jest wyposażony w duży OBC oraz Webasto oryginalne to pod przyciskiem ZEIT nie ma stopera, tylko sterowanie Webastem.
RoboCop - 2006-12-12, 10:33
odświeże troche temat - tak wygląda konsolka sterowania ogrzewaniem w tym e34:
tomcio83 - 2006-12-12, 12:15
no wlasnie nie mam czegos takiego a mam webasto i kurde nie wiem jak je wlonczyc . Czy ten przycisk zeit po nacisnieciu powinien pokazac cos czy powinno zaczac dzialac webasto od razu
[ Dodano: 2006-12-14, 14:54 ]
ZEIT - stoper mierzy czas do 99h i 59min. Czas jest wyświetlany najpierw w sekundach i 1/10 sekundy; po pierwszej minucie w minutach i sekundach; po pierwszej godzinie w godzinach i minutach. Stoper zatrzymuje się w pozycji O kluczyka zapłonu i ponownie uruchamia się od pozycji 1 kluczyka.
Niezależne ogrzewanie/przewietrzanie: po ponownym naciśnięciu przycisku ZEIT podczas wyświetlania innej informacji ukazują się kolejno: bieżący stan, godzina włączenia 1, godzina włączenia 2.
ZEIT - Stoper albo 2 różne godziny włączenia niezależnego ogrzewania/przewietrzania
marekfl - 2006-12-14, 21:34
Czy w e30 to też było montowane można dostac instalacje do e30??
RoboCop - 2006-12-15, 13:16
Marekfl było! w pierwszym moim poście dawałem zdjęcie 324td (zdjęcie robione na zlocie w Tarnowie), która właśnie to posiadała... nie wiem jak jest z przełożeniem takiego dodatku, nie wiedziałem nigdy czegoś takiego na allegro... ale skoro da się założyć klime, to myslę, ze to jest podobny stopień trudności...
Artur C. - 2006-12-15, 18:28
Osobiście zamontowałem u siebie w aucie (E30) bez problemów - dorobienie mocowania podstawy , zabudowa Webasta BW50, podłączenie obiegu cieczy, wpięcie sterowania dmuchawy nawiewu, i podpięcie wiązki z przeprowadzeniem jej do sterownika(zegara)- zajeło to 5 godzinek- można i szybciej ale wolałem dłużej pomyśleć niż potem przerabiać oczywiście mialem komplecik a trafil się mi za ...50 pln roczny -tylko trzy lata leżał na szrocie.
BOR - 2006-12-15, 22:39
| marekfl napisa³/a: | | Czy w e30 to też byÅ‚o montowane można dostac instalacje do e30?? |
W E30 można było dołożyć poza fabryką. Spotyka się ogrzewania firm Webasto i Eberspaecher. Mają wtedy dodatkowe sterowniki, takie jak pokazał Robocop.
W E32/E34 można było zamówić ogrzewanie już w fabryce i wtedy było sterowane z OBC.
Jeżeli pod przyciskiem ZEIT w OBC jest stoper to OBC "nic nie wie" o istnieniu dodatkowego ogrzewania w samochodzie. Tomcio - na pewno masz Webasto?
KORDI - 2007-02-16, 02:42
No własnie....a jak moge sprawdzić czy mam Webasco...?
(e34 91r)
PozdrOOfki.,..
center - 2007-02-17, 00:42
a tak ze masz gdzies pod reka taki balagan jak pokazal robo na zdjeciu wyzej
ukryte to nie jest bo musisz miec przyciski do sterowania gdzies pod reka
pozdrowionka
RoboCop - 2007-02-17, 11:05
| KORDI napisa³/a: | No wÅ‚asnie....a jak moge sprawdzić czy mam Webasco...?
(e34 91r) |
jak nie wiesz, czy masz, to pewnie nie masz
tak wyglÄ…da sterownik (obok prawego kielicha MacPhersona)
a tak pompa (nad podłużnicą, obok kolektora wydechowego)
LUKAS - 2007-02-17, 11:14
Czy E36 również miewało Webasto fabrycznie Sterowane z OBC
tomcio83 - 2007-02-17, 18:04
| BOR napisa³/a: | | marekfl napisa³/a: | | Czy w e30 to też byÅ‚o montowane można dostac instalacje do e30?? |
W E30 można było dołożyć poza fabryką. Spotyka się ogrzewania firm Webasto i Eberspaecher. Mają wtedy dodatkowe sterowniki, takie jak pokazał Robocop.
W E32/E34 można było zamówić ogrzewanie już w fabryce i wtedy było sterowane z OBC.
Jeżeli pod przyciskiem ZEIT w OBC jest stoper to OBC "nic nie wie" o istnieniu dodatkowego ogrzewania w samochodzie. Tomcio - na pewno masz Webasto? |
Wiesz co z tego co patrzylem to webasto jest zamontowane i pod tym przyciskiem dziala wiec musz eje miec
jackx - 2007-02-17, 18:32
to jest oryginalna wiązka od OBC II do E30, wiązka przyleciał ze stanów i podobno zaznaczone wtyczki służą do podłączenia webasta. nie wiem czy to prawda ale mam tez drugą wiązkę i tych wtyczek nie ma a jest kompletna. może lepiej zapytać sie kolegi z szkocji który pracuje w serwisie i na pewno ma dostep do wszelkich informacji
|
|