| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wiązka samochodu
bartolommeo - 2006-12-03, 10:26 Temat postu: Wiązka samochodu Witam wszystkich
Jeżeli ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc będę bardzo wdzięczny. Mój problem a w zasadzie pytanie jest nastepujące: jak sprawdzić kabel w wiązce czy samochodu czy nadaje sie jeszcze do użytkowania, to czy przewodzi prąd to ok, wiem jak zrobić, ale czy jest jakis sposób na to żeby wyeliminować kable które się utleniły i w każdej chwili moga przegnić.
Pytam o to dlatego ponieważ mam rozebrany samochód i przed wsadzeniem wiązki samochodu chciałbym ja dokładnie sprawdzić bo moge sobie na to pozwolić...
z góry dziękuje za jakiekolwiek sugestie...
Vindevil - 2006-12-03, 12:29
Jeśli kable wcześniej działały przed wyjęciem i nie było z nimi problemu to po co sprawdzać ( no chyba że przy wyjmowaniu były szarpane i pourywane ) . A jeśli trzymałeś kable na dworze i w deszczu to raczej poszukaj nowej wiązki. A sprawdzić tak po prostu to tylko wizualnie.
henry - 2006-12-03, 13:32 Temat postu: wiązka Stan łączówek , styków mozna sprawdzic ale tylko specjalistycznym sprzetem wymuszajacym prąd osobno w każdym przewodzie wiązki.Praktycznie nigdy sie tego nie robi wystarczą wizualne oględziny przewodów. Ale juz jakość izolacji warto sprawdzić jakimś prostym induktorem na napięcie 250 lub 500 V , przykładając napięcie między każdy badany przewód a przewód "masy" w wiązce ( w BMW - brązowy) - Pzdr - henry
bartolommeo - 2006-12-03, 16:58
wielkie dzięki, wiązke chce sprawdzić bo mam nową w sensie z innego samochodu bo przy mojej poprzedniej za dużo było ingerencji i dziwne historie z nia były, a ponieważ i tak mam rozgrzebany samochód to zanim wsadzę nową to chcę sprawdzić wszystko co tylko możliwe przed montażem środka
pozdrawiam
|
|