BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Puk i stuk dochodzacy z tyłu podczas zmiany biegu 1/2/3

kafarek - 2006-12-04, 20:41
Temat postu: Puk i stuk dochodzacy z tyłu podczas zmiany biegu 1/2/3
Zauważyłem jak jechałem dzisiaj z powrotem z pracy. Rano tego nie było.
Chodzi o tępy stuk jakby młotkiem o podłogę walił dobiegający z tyłu auta przy zmianie biegu z 1/2/3 przy dynamicznej jeździe. Po wciśnięciu sprzęgła zmieniając bieg słychać pojedyńczy stuk. Potem cisza. Kolejny dopiero przy zmianie biegu.

Zrobiłem mały test:

Zaciągnąłem ręczny na maxa po czym wrzuciłem jedynkę i chciałem ruszyć dynamiczniej. Stuk się pojawia za każdym razem gdy auto drgnie.. Mi to wygląda na luźną belkę czy coś... :/ Dźwięk ewidentnie z budy, czyli coś z układu tylnej osi mocowanego do budy jest luźne. Teraz pytanie co?

Auto odebrałem kilka dni temu od mechaniora, a wymieniane były łożyska (chyba bez ściągania wahaczy), sprężyny na seryjne i wymieniany był olej w dyfrze.

Jakieś pomysły, na co zwrócić uwagę w kanale? Bo jutro chce tam zajrzeć...

Bruner - 2006-12-04, 20:53

Podpora walu? Luzy na krzyzakach?
kafarek - 2006-12-04, 20:57

A może czegoś mechanicy nie dokręcili? Bo wygląda to tak, jakby cała tylna oś się przesuwała :/ Tylko przy zmianie biegu, jak konkretnie chce ruszyć z buta, to nawet głośne to jest i wyczuwalne już nie jako stuk, tylko jako uderzenie.
Bruner - 2006-12-04, 21:06

Ruszali Ci cos przy belce albo skrzyni biegow? Mi kiedys "fachowcy" zapomnieli przykrecic poduszek skrzyni i wisiala sobie na wale i na silniku, przy ostrzejszej zmianie biegow skrzynia kiwala sie do przodu i do tylu i uderzala w podloge.
kafarek - 2006-12-04, 21:12

No właśnie nie wiem czy ruszali. Wymienili mi łożyska i sprężyny na seryjne i olej w skrzyni. Nie wiem co mogli tam ruszyć :/ Ale jak nie wyczaje co to , to pojade do nich jutro z rana i ostro opierd... :/ no i to chłopaki ze Świętopełka :/
LUKAS - 2006-12-05, 12:07

Rownie dobrze moze to yc poduszka dyfra, taka okrągła jest w łapie od dekla dyfra (z tyłu). Lub jak Bruner napisał poduszki belki...
kafarek - 2006-12-05, 18:17

LUKAS był najbliżej :]
Puściły 2 śruby mocujące dyfer do nadwozia :] A winą za to mogę obarczyć tylko siebie, bo ich nie dokręciłem po zrobieniu kilku kilometrów :P Stuki ucichły i jest fajnie :]

Bruner - 2006-12-05, 18:50

Ktore sruby? Ztego co pamietam to przylozylismy sie do tego konkretnie az przedluzka trzeszczala :wink:
kafarek - 2006-12-05, 23:19

Bruner napisa³/a:
Ktore sruby?

Górne, obie które mocuje się do nadwozia. Te z którymi był największy problem :P

w każdym razie teraz jest ok :]