BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Na rozgrzanym - wyższe obroty - hałasuje- E-36 coupe Is

czarny - 2006-12-05, 22:32
Temat postu: Na rozgrzanym - wyższe obroty - hałasuje- E-36 coupe Is
Witam. Może ktoś z was miał coś takiego albo słyszał o tym!

A mianowicie na razgrzanym sylniku od 2,5 tys obrotów z komory silnika dobywa się dzwięk coś ala disel (ale nie jest to klekot) i dodam że na zimnym objaw nie występuje!

auto super odpala - na wolnych obrotach chodzi idealnie! nic nie stuka (i obroty nie falują) tylko na wyższych obrotach zaczyna się coś ala disel.

Może to szklanki! Proszę o wszelką pomoc

auto e36 is m42 '92 coupe

ubott - 2006-12-05, 22:38

u mnie jest podobnie na wolnych jest cicho ok 2500 - 3000 obr jest klekot a powyzej tych obrotow znowu cichnie iiiiiiiii...

sa to panewki korbowe... :sad: :sad: :sad:

czarny - 2006-12-05, 23:01
Temat postu: re
tylko że u mnie od 2,500 do końca jest ten hałas! nie ustaje po np 3,5 tys obr.
Jeśli to panewki to jaki może być to koszt i czy pośmigam do wiosny nie robiąc nic czy może coś więcej się uszkodzić? pozdrawiam (moc i reszta bez zarzutu)

Pozdrawiam

duchX - 2006-12-05, 23:04

jesli sa to panewki a nie rozrzad to nie posmigasz juz dlugo a jesli to olejesz to zamiast teoretycznie 1000pln bedziesz mial koszt 2000 lub nowy silnik
czarny - 2006-12-05, 23:18
Czy ktoś z was miał jeszcze takie objawy! I czy faktyczne jest tak źle?
czyli stawiacie na panewki - sądziłem że to może szklanki i by było po sprawie!
Dzięki

[ Dodano: 2006-12-06, 08:32 ]
Kontaktowałem się z mechanikiem! (robią tylko BMW od 15 lat) - i stwierdził że oczywiście najpierw trzeba to osuchać ale mówi że gdyby to były panewki korbowodowe to nie przejechałbym nawet 100 km i silnik by się zatarł! zasugerował że może nie będzie tak źle może to łańcuch za bardzo napięty! jutro mam podjechać to osłucha! (a ja już tak zorobiłem z 6 tys km (tylko że się to nasila i zmusza mnie to do interwencji)

Pozdrawiam!

ubott - 2006-12-06, 10:22

100 km???

u mnie panewki tluka od 10000 km i momentami tak ze tlumik zagluszaja i jakos jezdze - nie twierdze ze jest to dobre ale ja w sumie juz tylko czekam az ten silnik padnie i wrzucam drugi...

wrona - 2006-12-06, 10:28

a ja nie zrobiłem 100 km :mrgreen: ale u mnie to napewno panewki :mrgreen:
ubott - 2006-12-06, 10:50

ale ty jezdziles bez oliwy!!!!!!!!

hehehhehe

czarny - 2006-12-06, 22:12
jutro jade do mechanika zobaczymy co powie jego słuch :-) Pewnie niewiele! ale wiem że na bmw zęby zjadł także może, modle się aby były to popychacze, napinacz albo coś z łańcuchem! będe wiedział to napisze jak zdiagnozował! i co powie " a ile to będzie kosztowało" hehe

Kurde może to przez olej który kupiłem na allegro GTX 10w40 Magnatec niby z Niemiec , ale wyglądał na orginał! i wszyscy sobie go chwalili!

Pozdrawiam

BARABUS - 2006-12-07, 09:46

Hm... co ci tu powiedzieć. Jeżeli to łańcuch to od 3tyś mniej więcej zaczyna się hałasowanie łańcucha... tzn jest już tak lużlny że zaczyna obcierać o obudowe. Popychacze raczej nie..... bo zazwyczaj stuka jeden lub dwa .... hm... a panewki ?? jaki masz wogóle przebieg ??
czarny - 2006-12-07, 19:51
BARABUS strzał w dziesiątkę! tak samo powiedział mechanik! Panewki inaczej słychać! popychacze też nie! rozrząd może ale raczej nie! dla niego jest to łańcuch (nawet jak sie przygazuje i popuści sie gaz to jeszcze taki rezonans słychac)

mówił jeszcze ze napinacz łańcucha jest hydrauliczny i jak jest h...wy olej to jest za luźny i rzęzi! pytał co wlałem a jak GTX magnatec 10w40 z allegro "niby niemiecki" za 100 zł

w sobote leje mobila 1 10w40 i zobaczymy jak nie to wymianka łańcuszka 1000 zł

BARABUS masz nosa Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-12-07, 18:53 ]
przebieg 174 tys! ale niemiec strasznie dbał! także na bank według ks. sierwisowej wymieniał

[ Dodano: 2006-12-07, 18:53 ]
znaczy książki nie mam! ale znając niemców tak mogło byc!

[ Dodano: 2006-12-07, 18:55 ]
A może by tak nagrać ten dzwięk! Co by inny mieli świadomość co to? hehe

[ Dodano: 2006-12-09, 12:05 ]
Zalałem olej Petro Canada 10w40! niesamowite inna kultura pracy silnika, to rzegotanie prawie całkowicie znikneło efekt disla nie występuje! Przestrzegam was przed kupnem olejów z allegro tych niby niemieckich! kupiłem Castrola 10w40 magnatec i zaczeło się stukanie popychaczy, rzegotanie łańcucha, silnik dziwnie chodził a przejechałem 1000 km! mechanik sie zdziwił jak spuszczał olej, czarny jak smoła i rzadki jak woda!
łańcuch i tak trzeba bedzie wymienić z napinaczem ale nie za tydzień tylko po zimie sobie zmienie!

pozdrawiam i przestrzegam

i polecam wszystkim petro canada- dzięki Lablador