| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - bilstein b6
adrian e30 - 2006-12-06, 12:17 Temat postu: bilstein b6 szukam wkladów amorkow na przod do e30 cabrio.oczywiscie bilstein najlepiej b6sport lub cos wyzej. wiecie gdzie mozna cos takiego dostac????
Sosen - 2006-12-06, 12:57
ale szukasz nowych, czy używek?
adrian e30 - 2006-12-06, 14:00
moga byc nowe, znalazlem jedne za 520 w hurtowni duzej, na allegro koles oferuje za 400i nie wiem czy zaryzykowac allegro????
oczywiscie b6sport
LUKAS - 2006-12-06, 15:02
Co rozumiesz przez Bilstein B6 sport Chodzi Ci o M Technic
adrian e30 - 2006-12-06, 16:20
chodzi o bilstein b6sport
LUKAS - 2006-12-06, 16:31
A wiesz ze B6 Sport to tak samo chudy jak i gruby amor
Szukajac tylko B6 Sport mozesz kupic dwa rozne amory chudy i gruby.
Z tym że chudy to właśnie M Technic...
Tak wiec jesli piszesz ze szukasz B6 Sport to ja niewiem o jaki amor Ci chodzi ... chudy czy gruby ...
urbi - 2006-12-06, 17:51
mial bym takie wklady ale do regeneracji
jesli jestes zainteresowany pisz na pw
adrian e30 - 2006-12-06, 18:28
do grubej goleni amorki potrzebuje.
sprawa wyglada tak: wwarszawie w bilstein chca 700za sztuke
w arpol torun ode mnie 520
kolega zdaje sieTomek z mts chce 400 za sztuke
nie udalo mi sie z Tomkiem do konca dogadac wiec niewiemco i jak i czy to napewno oryginaly, bo cos podejrzanie tanio.
[ Dodano: 2006-12-06, 20:02 ]
wlasnie bralktos od Tomka z MTS bilsteiny??? chcialbym znac opiniee na temat b8 od niego.
LUKAS - 2006-12-06, 19:23
kto Ci w wawie krzyknal 700zl/szt ??
Koło maja bylem w Zerkopolu i Bieńczyk krzyknał mi 1600zł za cały komplet B8 przod i tyl do E30 ...
ubott - 2006-12-06, 20:24
jakisz czas temu tez sie dowiadywalem o koszt b6 u jakiegos przedstawiciela w wawie
(oni sa jakos tarchomin/bialoleka) i do lagi 45mm za sam przod krzykneli po 700zeta
LUKAS - 2006-12-06, 20:32
Zerkopol jest wlasnie jakos w czy obok Bialoleki.
zietas - 2006-12-07, 19:49
http://www.mts24sklep.pl/
adrian e30 - 2006-12-08, 11:54
no to zamowilem bilstein b8 w MTS. ciekawe jak sie zgraja ze sprezynkami -60 h&r przod i -40ac schnitzer tyl.
[ Dodano: 2006-12-12, 21:12 ]
no i amorki doszly.
jak mowilem zamawialem w mts u Tomka. amorki przyszly tak jak mowil, dobrze zapakowane.
a tofotki amorów;];];]
sprawdzilem numery fabryczne, amorki wedlug numerów zgodne z przeznaczeniem, czyli idealne domojej furmanki
LuKaSzQ18 - 2006-12-12, 20:52
hehe to teraz to cabrio z silnikiem 2.8 to nieodość że bedzie stać to i jeździc;)
BARABUS - 2006-12-12, 22:03
zerathu - 2006-12-12, 22:54
No i pięknie z tego co widac na fotkach to ok:) Wiec chyba ja tez sie skusze
puz - 2006-12-13, 23:50
no prezentuja sie pieknie zobaczymy jak bedzie to lotoc Juz niedlugo oby snieg sie tylko nie zwalil
adrian e30 - 2006-12-14, 08:11
eee sprawdzimy to dopiero pewnie po nowym roku. zanim silnik wejdzie tojuzzima bedzie ostra. a do porobienia jeszcze duzo rzeczy jest. szkoda bo juz mnie strzela jak noe moge pojezdzic
zerathu - 2006-12-14, 21:29
No ciekawe jak bedzie latać:) Dziwi mnie tylko to, ze cena b6 sport i b8 sprint u tomka jest chyba taka sama przynajmniej z tego co sie orientowalem tak wyszlo:P
leon - 2006-12-19, 21:31
Tam chyba jest toś nie tak z cennikiem kupiłem b4 na przód i płaciłem 170 zł za szt a tam jest 268 może ktoś mi to wyjaśnić czy cena jest za komplet 2 szt
SajGoN - 2007-02-03, 21:21
Witam wszystkich!
W/g moich informacji ktore posiadam B6 jest do zawiechy normalnej 00 a B8 do -40. Ja jestem w kropce troche, nie wiem co wybrac B6 czy B8 a do tego nie wiem ile zglebic?
Braciak w Touringu ma b6+H&R 19.01 i pracuje to dobrze, podoba mi sie.
Teraz nie wiem czy jak zglebie na -40 to czy mi pojda szybko B6
A jaka jest rożnica w twardosci B6 i B8 ??? Czy B8 to juz taczka ?
Aha i jakie parametry wybrac sprezyn? Ja mysle o Eibach lub ACS a moze cos innego polecicie??
puz - 2007-02-03, 23:39
B8 to straszna taczka bardzo sztywny zawias do obnizenia -40 i nizej rownie dobrze mozesz zalozyc B6 da rade ja tak miałem u siebie i bylo ok. poza tym o zawieszeniu jest masa poszukaj dobrze!!!!
BIZON - 2007-02-04, 00:48
| SajGoN napisa³/a: | | W/g moich informacji ktore posiadam B6 jest do zawiechy normalnej 00 a B8 do -40. |
hmmm... tyle o zawiasach było,że wystarczy poszperać...
...ale żeby B6 do zwykłych była to chyba cuuuuś nie tak... ...też proponuję poszperać, a potem pisać...
SmasherE30 - 2007-02-04, 02:04
82 Tomek ma B8 i lesjoforsy -45/-35 i wg mnie bardzo dobrze ten zestaw wybiera nieduże nierówności ... auto nie nurkuje lecz pięknie przysiada całe podczas hamowania i jednocześnie nie ma tak mocnego odbicia w związku z czym na plecacyh nie czuć tak bardzo nierówności i nie trzęsie jak przysłowiową taczką, przechyły pomijam bo za nie odpowiedzialne są stabilizatory i sprężyny, a te sa dość "cywilne". Na drobniutkich wybojach najwazniejszy jest profil i cisnienie opony oraz jakość połączeń gumowych... więc pomijam ... poza tym autko sprawia przyjemne wrażenie płynnego zespolenia z nawierzchnią jednakże zbyt dużo komfortu bym nie oczekiwal ... takiego zawiasu nie kupuje się dla komfortu ale po to aby w zakręcie morda smiała się od ucha do ucha
BIZON - 2007-02-04, 03:20
| SmasherE30 napisa³/a: | takiego zawiasu nie kupuje siÄ™ dla komfortu ale po to aby w zakrÄ™cie morda smiaÅ‚a siÄ™ od ucha do ucha |
poooooopieraaam.... i ja tak chcę właśnie zrobić
SajGoN - 2007-02-04, 04:29
Zaufajcie mi ze przejzalem wszystko na temat Bilstein+E30 i nie tylko na tym forum, ale tutaj najwiecej wertowalem bo przynajmniej mozna szukac w tematach a nie tylko w tresci postu, a tak naprawde lubie z Wami spedzac czas
U mnie dylemat to Bilstein B6 iczy B8 i jakie spreyny? (uglebienie -40)
Nie chce przesadzac z twardoscia bo to do E30 Cabrio wiec nie wplywa dobrze twarde zawieszenie na ten typ nadwozia.
Jak roznica z twardoscia B6 a B8 ? I jak szybko mi polecie B6 z -40 bo jesli skroce mu zywotnosc tym o polowe to wezme B8.
Moze ktos moglby dodac fotki z E30stka o zawiasie -20,-40,-60 na felach minimum 16stkach. Mysle ze byloby to pomocne w wyborze dla wielu majacych z wyborem zawieszenia (uglebienie).
Pozdrawiam
jackx - 2007-02-04, 09:23
SajGon.
Specyfikacja B6 I B8 to tylko twradość samogo zawieszenia a nie jak jeden kolega napisal i skoku amortyzatora.
Powołująć się na warszawską firmę "Zerkpol" przedstawiciela Bilstein-a (rozmawiałem z pracownikiem, a znam ich od 8 lat) dla nich najważniejsze jest w jakiej specyfikacji chcesz dany amorek a juz sam skok to oni mogą dobrac na miejscu według upodobań klijenta. Taką dostałem odpowiedz . Sam mam takie amorki w specyfikacji B6 z M-tech i tył jest standartowej długości o przód jest o skróconym skoku, i są to amortyzatory wyciągnięte z samochodu który przyjechał z niemiec własnie w specyfikacji M-technik.
Jezdze na standartowej twardości sprężyn, przód jest krótszy właśnie o jakieś 40-50mm(nie wiem jaka jest spręzyna wiem tylko że była krótsza i czerwona ale firmy nie znam wiec może być troszke twardszy) a tył fabryczny z tym że to kombi a w kombiakach tylne spreżyny sa juz fabrycznie twardsze ze względu na typ nadwozia.
Sprawdzałem na trzęsiawce zawias i wyszło jeszcze ok 60% sprawności tych amorków i chyba sa troszke jak dla mnie za miękie.
Jak masz watpliwości co do twradosic to zalóz na początku B6 i zobaczysz jak będzie Ci się jeżdzic a jak bedzie za mięko to pojedziesz do Bilsteina i zmienia harakterystyke na B8 i tyle. Oczywiście wiąże sie to z dodatkowymi kosztami no ale.....
SmasherE30 - 2007-02-04, 13:20
Pragnę zaznaczyć że amortyzatory Mtechnik występowały na przód tylko w wąskiej wersii i posiadają dwie wewnętrzne sprężyny. System ten sprawia równiez że zużyty amortyzator wykazuje "jakąś" sprawnosć na wstrząsarce, a to tylko dzięki tym spręzynom ... bez nich sprawność byłaby minimalna. Sprawiają one równiez trudności przy zakładaniu sprężyn gdyż amorek jest tak samo nieścićliwy jak nierozciągliwy
Co do B8 to jest to amortyzator B6 o sktóconym korpusie i tłoczysku (dostosowanie do niższych spręzyn z zachowaniem sporego skoku na ściskanie amortyzatora) oraz lekko utwardzony (ok 20%?) i B8 chyba występują tylko w grubej ladze ale moge się mylić ... miałem numer do Artura - pracownika z Zerkopolu ale gdzieś posiałem
pozdro
janek - 2007-02-04, 13:38
| jackx napisa³/a: | SajGon.
Specyfikacja B6 I B8 to tylko twradość samogo zawieszenia a nie jak jeden kolega napisal i skoku amortyzatora.
Powołująć się na warszawską firmę "Zerkpol" przedstawiciela Bilstein-a (rozmawiałem z pracownikiem, a znam ich od 8 lat) dla nich najważniejsze jest w jakiej specyfikacji chcesz dany amorek a juz sam skok to oni mogą dobrac na miejscu według upodobań klijenta. Taką dostałem odpowiedz . Sam mam takie amorki w specyfikacji B6 z M-tech i tył jest standartowej długości o przód jest o skróconym skoku, i są to amortyzatory wyciągnięte z samochodu który przyjechał z niemiec własnie w specyfikacji M-technik.
Jezdze na standartowej twardości sprężyn, przód jest krótszy właśnie o jakieś 40-50mm(nie wiem jaka jest spręzyna wiem tylko że była krótsza i czerwona ale firmy nie znam wiec może być troszke twardszy) a tył fabryczny z tym że to kombi a w kombiakach tylne spreżyny sa juz fabrycznie twardsze ze względu na typ nadwozia.
Sprawdzałem na trzęsiawce zawias i wyszło jeszcze ok 60% sprawności tych amorków i chyba sa troszke jak dla mnie za miękie.
Jak masz watpliwości co do twradosic to zalóz na początku B6 i zobaczysz jak będzie Ci się jeżdzic a jak bedzie za mięko to pojedziesz do Bilsteina i zmienia harakterystyke na B8 i tyle. Oczywiście wiąże sie to z dodatkowymi kosztami no ale..... |
Zawsze dziwiło mnie , że informacje podawane przez "Zerkopol" , który jest oficjalnym przedstawicielem Bilsteina w Polsce nie koniecznie pokrywają się z tym co podaje niemiecki Bilstein . Wynika to chyba z trochę innej polityki firmy, która w zasadzie zajmuje się przygotowywaniem amorów głównie do sportu .
Tak jak piszesz amortyzatory wychodzące od nich są robione pod konkretnego klienta w zależności czego potrzebuje . Możesz zamówić sobie amor do dowolnego auta ,podać skok , siłę tłumienia , dobicie , odbicie itd . i taki dostaniesz, mimo że nie ma go w regularnej ofercie Bilsteina .
Nie wiem , z którym z panów rozmawiałeś , ale mówiąc że różnica pomiędzy b6 i b8 to tylko twardość , zaprzecza temu co jest na ich własnej stronie . Pozwolę sobie zacytować:
"krótsze amortyzatory Bilstein Sprint optymalizują jazdę samochodów o niskim zawieszeniu". Natomiast zgadza się z tym co jest na stronie bilstein.de . Może to tylko kwestia nazewnictwa linii , która oficjalnie wygląda tak :
B2 - amortyzatory olejowe serjene
B4 - amortyzatory gazowe seryjne
B6 sport - amortyzatory sportowe , gazowe , jednorurowe do aut z nieobniżanym zawieszenie
B8 sprint - amortyzatory sportowe , gazowe , jednorurowe o takim stopniu tłumienia co B6 lecz skróconym skoku .
B10 - zestaw obniżający , dla tych , dla których najistotniejszy jest wygład auta
B12 - zestaw obniżający opierający się na amorach B8 Sprint i sprężynach (podobno H&R)
B14 , B16 - gwint
Seria motorsport - wszelkiej maści amortyzatory do motorsportu .
Wyższa cena usług Zerkopolu wynika zapewne z tego indywidualnego podejścia , co nie dziwi bo dzięki temu można dobrać zawias dokładnie pod preferencje kierowcy co w sporcie samochodowym ma fundamentalne znaczenie.
pzdr
janek
SmasherE30 - 2007-02-04, 14:48
Koszt kompletu w MTSie jest niższy ale MTS nie da Ci możliwości "dostrojenia" amorów wedle życzenia w cenie zakupu. Natomiast z rozmowy z ludźmi z zerkopolu wynika że jeśli u nich zamawia się komplet nowych amorków to mozna zlecić ich dostosowanie i jest ono wliczone w cenę zakupu (czyli te 1600zł). Przy czym jesli amor ma być i tak dostosowywany to kupuje się wtedy B6 którym zostanie nadana customowa charakterystyka i odpowiednio zosnaną skrócone. JEDNAKŻE Artur mi wytłumaczył że oni nie mają jak mierzyć sił zawieszenia, oni moga coś po prostu utwardzić lub zmiękczyć. Właściciel auta powinien założyć cały zestaw na auto i pojeździć a następnie przyjechać z kompletem amorków i powiedziec co mu nie pasowało a wtedy będzie wiadomo co zmienić.
Poza kupnem koszt usługi polegającej na wymianie oleju i uszczelek (czyli regeneracja z mozliwością zmiany charakterystyki) to koszt chyba 150zł od amorka, koszt ew wymiany skrzywionego toczyska to kolejne 60zł i tak dalej aż nie będzie to opłacane
Podstawowa uwaga! Nie radzę zaczerpywać szczegółowych informacji u pana dilera Bieńczyka ale u pracownika ... Lukas był umówiony na regnerację amorków z dostosowaniem pod sprężyny, a się okazało że tego się zrobić nie da tylko j/w. testy i poprawki.
Pozdro
jackx - 2007-02-04, 15:20
| janek napisa³/a: | "krótsze amortyzatory Bilstein Sprint optymalizujÄ… jazdÄ™ samochodów o niskim zawieszeniu". Natomiast zgadza siÄ™ z tym co jest na stronie bilstein.de . Może to tylko kwestia nazewnictwa linii , która oficjalnie wyglÄ…da tak :
B2 - amortyzatory olejowe serjene
B4 - amortyzatory gazowe seryjne
B6 sport - amortyzatory sportowe , gazowe , jednorurowe do aut z nieobniżanym zawieszenie
B8 sprint - amortyzatory sportowe , gazowe , jednorurowe o takim stopniu tłumienia co B6 lecz skróconym skoku .
B10 - zestaw obniżający , dla tych , dla których najistotniejszy jest wygład auta
B12 - zestaw obniżający opierający się na amorach B8 Sprint i sprężynach (podobno H&R)
B14 , B16 - gwint
Seria motorsport - wszelkiej maści amortyzatory do motorsportu . |
bardzo jest to mozliwe. rozmawiałem telefonicznie jakis czas temu jak poszukiwałem dla siebie i jak zapytałem o mniejszy skok to odpowiedział nie ma problemu zrobimy jaki bedzie trzeba i nabija tyle towaru do środka co by mi pląby powypadały, i tylko tyle. A koszt sztuki na przód ok.700zł
tak więc z tych wszystkich informacji które zgromadziliśmy wspólnymi siłami można by wyciągnąć wniosek że: jak ktos che to niech zamówi towar w "MTS" ( bo mocno taniej)założy przećwiczy czy mu to odpowiada czy nie i ewentualnie dokończy robote w "Zerkoplu". Tak mi sie wydaje.
Oczywiście jak ktos mieszka w Wa-wie lub w okolicach.
SajGoN - 2007-02-04, 23:24
Z calym szacunkiem, ale dalej nie wiem do cholery co mam wziac. Wczesniej bylo B6 czy B8 a teraz B6, B8, B10 czy B12. Na B6 mozna spokojnie -20 bo to M-Technic a ja chce -40 wiec nasuwa sie temat B8. A te B10 to ile obnizaja i na jakich amorach sa? To samo pytanie co do B12, wiem ze sa na B8 ale jakie sprzezyny ? Wiem z H&R ale nic poza tym. Wiem ze nie moge przesadzic bo to do Cabrio wiec nie moga byc za twarde.
pozdro
LUKAS - 2007-02-05, 00:10
Dla przykładu, ja mam B6 M Technic + sprężynę H&R -60 ... 8)
B12 obniża tylko o 30mm i faktycznie jak stałem obok znajomego który ma zestaw B12 w swojej E30, to rzeczywiście moja stała te 30mm niżej, tak wiec B12 to bardziej dobrze zestrojoine zawieszenie, niz gleba ...
Radziłbym kupno B6 M Technic, lub grubego B6, jesli gruby B6 okarze sie za dlugi to skrocisz, a przy okazaji skracanai bedziesz wiedzial czy chcesz twardziej, miekko, czy jest ok ...
PZDR!
kamil.k - 2007-02-05, 08:25
moze ktos napisc jaki jest skok b6 w waskiej i w szerokiej wersji
janek - 2007-02-05, 10:04
| LUKAS napisa³/a: | Dla przykÅ‚adu, ja mam B6 M Technic + sprężynÄ™ H&R -60 ... 8)
B12 obniża tylko o 30mm i faktycznie jak stałem obok znajomego który ma zestaw B12 w swojej E30, to rzeczywiście moja stała te 30mm niżej, tak wiec B12 to bardziej dobrze zestrojoine zawieszenie, niz gleba ...
Radziłbym kupno B6 M Technic, lub grubego B6, jesli gruby B6 okarze sie za dlugi to skrocisz, a przy okazaji skracanai bedziesz wiedzial czy chcesz twardziej, miekko, czy jest ok ...
PZDR!
|
Jak to jest z zawiasem M-technic , bo amortyzator b6 sport o numerze p36-0136 jest dedykowany właśnie do niego , a średnica lagi to 51 mm ?
LUKAS - 2007-02-05, 12:00
Zawieszenie M Technic w E30 to wąski wkład B6 w grubą lage. Przynajmniej w wąskiej lampie...
tomcat944 - 2007-02-05, 12:52
hej,
ja ostatnio kupilem w MTS zestaw B8 w grubej ladze i jestem bardzo zadowolony...
autko mam obnizone o jakies 40/50 mm i sprawuja sie wysmienicie....
polecam B8....
SajGoN - 2007-02-06, 19:07
tomcat944 a jak bys ocenil twardosc poczawszy od moze byc poprzez dosc twardo do taczka a moze cos posrednie? No i napisz jakie masz springi. Marka i model. pozdro
P.S.
dzieki ze sie udzielacie...
adrian e30 - 2007-02-06, 21:10
tak tylko z tym strojeniem to nie jest tak rozowo...
wystroja ci amorek jak chcesz za "darmo" ale tylko raz. a skad wiesz jak chcesz zestroic zawias???? do tego sie dochodzi metada prob i bledow. a za kazde nasepne strojenie trzeba placic.
SmasherE30 - 2007-02-06, 23:21
no tak! poza tym nawet to pierwsze przerobienie nie jest za darmo! bo zestaw bazowy B6 w MTSie kosztuje sporo mniej niż w zeropolu
tomcat944 - 2007-02-07, 09:18
hej,
jest "dosc twardo" ale tak mialo byc.... a springi mam Eibach 40/40... chociaz maja juz kilka lat wiec moze byc ciut nizej...
Mauser - 2007-08-03, 21:32
Małą ciekawostka na koniec - jeden z użytkowników wysłał amory do regeneracji do zerkopolu, co się okazało miał B8, czyli sprawdzając po numerach dokładnie takie jak ja.
Z tego co czytam B8 są dostosowane do obniżonego zawieszenia, więc albo zerkopol się myli, albo jakiś magik u mnie wsadził zwykłe sprężyny (bądź B8 do sprężyn cywilnych), albo gadka o tym że B8 są do obniżonego zawieszenia to bajka. . . Stawiam na opcje: ktoś po prostu wsadził mi takie amorki w niemcowni . . . wniosek taki żeby patrzeć co się ma, bo ja kupiłem B6, a sprzedałem te co mam, o mały włos poszłyby za bezcen, bo nie umiałem dojrzeć napisu Bilstein BMW
Acha - teraz mam gotowy zestawik na przodzie z auta z niemiec - właśnie Bilstein B6 (zakładam że właśnie to takie) i sprężyny H&R . . . niestety numerów nie spiałem i nijak sprawdzić czy to jakiś "gotowiec" made in bilstein. . .
kamil.k - 2007-08-03, 21:56
mógłby ktos zadzwonic do zerkpolu i sie dowiedziec jak odróżnic jedne od drugich( b6 od b8)
mi sie wydaje ze moje sa b8 bo maja mały skok - mniejszy niz 10cm .na razie nie mam czasu zmierzyc
MarioIS - 2007-08-03, 22:43
Witam
Przerobiłem temat i b6 jest do fabrycznych sprężyn a b8 do obiżonych do -40mm
charakterystka b6 i b8 jest taka sama.
Unikajcie zakładania b6 do obniżanych sprężyn bo nie będzie takiego obniżenia jak podaje producent i amor nie pracuje w tym zakresie co trzeba.
Co do Zerkpolu to zawsze tak kręcą że lepiej kupić b6 i oni przerobią na b8.
Tutaj macie lik do katalogu i tam sprawdzać http://www.carparts-cat.c...71018019&ROOT=1
Na amorach oznaczenia zawsze są troche inne niż w katalogu ale napewno się połapiecie.
Mauser - 2007-08-03, 23:42
| MarioIS napisa³/a: |
Tutaj macie lik do katalogu i tam sprawdzaćhttp://www.carparts-cat.com/webkat.asp?SID=0000831372825371018019&ROOT=1
Na amorach oznaczenia zawsze są troche inne niż w katalogu ale napewno się połapiecie. |
The page cannot be found
Popraw linka, albo zapodaj jakieś hasła czy co tam potrzeba . .
mattim_bmw - 2007-08-03, 23:42
Cos z tym linkiem nie halo...
frantic - 2007-08-04, 00:15
ja mam pytanie z innej beczki, czy B6 lub B8 mają tłoczyska o innej średnicy niż standardowe amortyzatory, pytam bo przy okazji zmiany amortyzatorów chce zmienić te osłony na nowe i nie wiem czy jak poproszę o standardowe osłony do e30 to będzie OK
adrian e30 - 2007-08-04, 08:43
tyl to samo, a przod jest inny(grubszy) jak kupujesz nowe bilsteiny to dostajesz wszystko w komplecie m innymi i oslony.
MarioIS - 2007-08-06, 12:35
| Mauser napisa³/a: | | MarioIS napisa³/a: |
Tutaj macie lik do katalogu i tam sprawdzaćhttp://www.carparts-cat.com/webkat.asp?SID=0000831372825371018019&ROOT=1
Na amorach oznaczenia zawsze są troche inne niż w katalogu ale napewno się połapiecie. |
The page cannot be found
Popraw linka, albo zapodaj jakieś hasła czy co tam potrzeba . . |
Podam strone główną dalej sami znajdziecie.
www.katalog.bilstein.de
|
|