BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Na benzynie kuleje...

samson - 2006-12-07, 09:40
Temat postu: Na benzynie kuleje...
No i mnie dopadła niemoc na benzynie...

Kiedy kupowałem samochód nie miał gazu. Miał dziurawy tłumik więc ryczał jak dziki i silnik kulawo chodził na wolnych obrotach (przerywał, obroty falowały). Po tygodniu założyłem gaz (II gen) i w sumie nie obchodziło mnie jak chodzi na benzynie bo było ciepło. Na gazie chodził podobnie, też trochę falowały obroty i lekko przerywał , ale sporo mniej niż na benzynie.

Pojeździłem pare tysi na gazowni.... i ostatnio jest coraz gorzej. Zaczęło się od tego, że po odpaleniu rano obroty szły na chwile w górę i spadając w dół schodziły coraz niżej, silnik zachowywał się jakby miał wypaść z budy zazwyczaj gasł. Po kilku przygazówkach pomagało i trzymał wolne ale kulały.

Ostatnio sytuacja się nasiliła do tego stopnia, że silnik przerywa i nie chce jechać na benie aż do mniej więcej 3000 rpm, toczy się ale strasznie słabo. Na gazie jeździ dobrze w całym zakresie obrotów, wolne obroty nie są zbyt stabilne ale poza tym chodzi dobrze.

Podsumowując, na benzynie nie chce jechać za bardzo do 3 tysi, wolne obroty niestabilne, silnik przerywa, coś takiego dzieje się chyba tylko na zimno.
Na gazie: jest dużo lepiej, troche niestabilne wolne obroty na zimno. Na ciepło jest lepiej.

Co tu robić? A może jest w Wawie jakiś dobry magik który odszuka usterke i nie skasuje mnie jak Osowiecki? :wink:

Silnik m20b20 motronic 1.3

Piotrek E-30 - 2006-12-07, 11:12

Sprawdź mase silnika,moze sonde,oblukaj ukł. zapłonowy tzn swiece i przewody WN,to tak na pierwszy rzut
kafarek - 2006-12-07, 15:38

Silnik krokowy do słoika ze spirytem na 12 godzin. Potem osuszanie, montaż, czyszczenie świec i dobre dociśniecie kabli WN. Potem kasowanie motronicka, modlitwa, odpalenie i czekanie na efekty.
samson - 2006-12-07, 16:37

Dowale do pieca, który to krokowy i jak skasować motronica? :)
Adi - 2006-12-07, 17:01

nie no nie każdy musi się znać ale czasem warto poszukać bo było o tym sporo :wink:

krokowy to ten zaznaczony strzałką

a tu np. trochę o resetowaniu kompa a tematów o tym jest trochę na forum

samson - 2006-12-08, 08:50

Dzięki za pomoc. Dzisiaj rozbieram, mam nadzieje, że odpali po tych zabiegach :)
kafarek - 2006-12-08, 20:39

nie zapomnij o modlitwie ;)
ploszajosE30 - 2006-12-09, 00:24
Temat postu: Moze to pomoze.
:mrgreen: "¤ Potrzebna pomoc Warszawa." To jest post gdzie podobne objawy znalazly swoje rozwiazanie w moim bocianie. Poczytaj moze to cos pomoze :roll: . Milego moczenia... i oby sie udalo :twisted: