|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - Olej Petro Canada - Coraz większe uznanie!
czarny - 2006-12-07, 23:47 Temat postu: Olej Petro Canada - Coraz większe uznanie! Wiem , wiem temat olejów był już wielokrotnie poruszany! ale Petro Canady nie moge jakoś znaleść więc co myślicie bo na wielu forach bardzo go chwalą i nie ma złych opinii!
Może ktoś śmiga na tym?
Menel - 2006-12-07, 23:56
ja..od ponad roku. znalazlem tu firme ktora sie tym zajmuje i w mojej becie go chwale.(jak ktos chce moge podac namiar na pradze gdzie wymieniaja za free).
Labrador - 2006-12-08, 01:07
czarny napisał/a: | Może ktoś śmiga na tym? |
ja od roku i polecam ,naprawde warto i ważne ze nie jest w polsce rozlewany
po pól roku jeżdzenia na nim i przejechaniu na nim 7 tyś km przez przypadek pewnego dnia na stacji Shela robili akce badania stanu oleju silnikowego specjalnym urządzeniem do mierzenia lepkości i co sie okazało ,po badaniu gosciu się mnie pyta czy wymieniałem olej w tym tygodniu bo on jest w stanie idealnym i nie chciał wierzyc ze przejechałem na nim juz 7 tys km.
Wiec po tym widac ze Petro Canada to naprawde świetny olej .
mozesz go kupić w firmie Mag Oil
ul.Plonów 22
Sosnowiec 41-200
tel: 032-290-70-47
0-507-018-380
czarny - 2006-12-09, 13:09 Temat postu: re Zalałem olej Petro Canada 10w40! niesamowite inna kultura pracy silnika, to rzegotanie prawie całkowicie znikneło efekt disla nie występuje! Przestrzegam was przed kupnem olejów z allegro tych niby niemieckich! kupiłem Castrola 10w40 magnatec i zaczeło się stukanie popychaczy, rzegotanie łańcucha, silnik dziwnie chodził a przejechałem 1000 km! mechanik sie zdziwił jak spuszczał olej, czarny jak smoła i rzadki jak woda!
łańcuch i tak trzeba bedzie wymienić z napinaczem ale nie za tydzień tylko po zimie sobie zmienie! polepszenie o 80% prawie go nie słychać albo trzeba się dobrze postarac!
łańcuch - 170 (orginał) napinacz 120 (orginał) + robocizna 150 + ewnentualnie jakieś uszczelki i rolka ta górna! nie jest źle!
pozdrawiam i przestrzegam
i polecam wszystkim petro canada- dzięki Lablador
Bagor - 2006-12-09, 13:10
Równieź polecam PetroCanada Ostatnio zalałem do M40 i jest dużo ciszej. Zupełnie inna praca silnika. Popychacze mam jeszcze w dobrym stanie, ale teraz ich prawie w ogóle nie słychać. Ważne, że ten olej jest prosto z Kanady, a nie rozlewany w Polsce jak Mobil czy Castrol.
czarny - 2006-12-09, 13:11
nie myślcie sobie że z takimi drobnostkami udaje sie do mechanika. jest to warsztat kumpla i ma {biiiiip} podnośnik- poprostu pełen komfort wymiany
[ Dodano: 2006-12-09, 12:14 ]
Bagor wcześnij miałem Mobila s 10w40 porażka to co sie stało na tym oleju niesamowite , nie sądziłem że olej tyle daje! te wszystki castrole, mobile są do D..Y nie podobne no chyba że silnik nówka z fabryki to różnicy w pracy może nie być! ale nasze autką troszkę już mają.
jaqub - 2006-12-09, 13:35
ja jezdzilem na catrolu magnatecu 10w40 i w sumie nigdy nie narzekalem... kupowalem w hurtowni i zawsze byl ok po ok 10tys km mialem 1 lub 2 zielone (ale czesciej 2) zielone kontrolki a kiedys jak tylko kupilem auto zalalem 10-w40 texaco i po 7tys mialem juz pomaranczowa kontrolke... teraz wlalem liquid moly 10w40 z jakims tam siarczkiem molibdenu... zobaczymy co bedzie....
southOFheaven - 2006-12-09, 15:15
tez zmienilem na petroCanada 10w wrazenie niesamowite..silniczek cichutko pracuje (m50)
jak wyzej: mobile i castrole do D..y
urbi - 2006-12-09, 15:22
ok ale to moze teraz cicho pracuja a po 20 tys robimy generalny remont ?
duchPW - 2006-12-09, 16:18
czarny napisał/a: | nie myślcie sobie że z takimi drobnostkami udaje sie do mechanika. jest to warsztat kumpla i ma {biiiiip} podnośnik- poprostu pełen komfort wymiany |
ja z takimi rzeczami zawsze jeżdżę do mechanika, bo sam nie bardzo mam co zrobić ze zużytym olejem silnikowym
jaki jest koszt tego petrokanady?
można to gdzieś w stolicy korzystnie nabyć?
Labrador - 2006-12-09, 17:04
PioterW napisał/a: | jaki jest koszt tego petrokanady?
można to gdzieś w stolicy korzystnie nabyć? |
koszt bańki 4 L petro canda 10W40 to 70zł ,taniej wychodzi rozlewany z beczki za 4 litry wychodzi chyba 53 zł
mazowieckie
Arkadiusz Bus szef regionu
tel: 0605 549 711
mazowsze@variant.pl
Tomasz Kowalski przedstawiciel handlowy
tel: 0605 549 712
jaqub - 2006-12-09, 19:14
Labrador napisał/a: | koszt bańki 4 L petro canda 10W40 to 70zł ,taniej wychodzi rozlewany z beczki za 4 litry wychodzi chyba 53 zł |
cena jak za LOTOS... a ten beczkowy to tanszy niz olej ktory leje w kosiarke
Labrador - 2006-12-09, 19:25
jaqub napisał/a: | Labrador napisał/a:
koszt bańki 4 L petro canda 10W40 to 70zł ,taniej wychodzi rozlewany z beczki za 4 litry wychodzi chyba 53 zł
cena jak za LOTOS... a ten beczkowy to tanszy niz olej ktory leje w kosiarke |
jak zalezy ci żeby był drogi to moge ci te 4 L Petro-Canada sprzedac za 180zł wtedy napewo bedziesz zadowolony
[ Dodano: 2006-12-09, 19:28 ]
pozatym nie wszystko co drogie jest dobre ,widac póki ten olej nie jest az taki popularny jego cena jest na normalnym poziomie ,chociaz pewnie jak kiedyś zwiększy sie jego sprzedaż to i eksporter wyczuje zysk i zacznie podnosić cene
czarny - 2006-12-09, 20:16
czyli najlepiej kupowac olej petro canada i zmieniać co 5000 km a że tani to mażna.
Tomek - 2006-12-09, 21:26
witam
handluje od kilku lat olejami Petro Canada i takze słysze pozytywne opinie od klientów
zarówno z beczki luzem...lub w konfekcji i ceny sa bardzo konkurencyjne
lepkosci olei : 15w40, 10w40,5w40 takze sa 0w30
pozdr.
Bagor - 2006-12-09, 23:53
Ja kupiłem w Warszawie na ul. Burakowskiej 14 (na terenie Stacji Kontroli Pojazdów). Za bańkę 4L DuronXL 10W40 dałem 80zł. Wymieniłem sam Mam zamiar przejść na syntetyk 5W40 (koszt 110zł). Co do ceny to widzieliście gdzieś reklamę tego oleju ? Ano nie... a to kosztuje, więc wiadomo dlaczego Shell, Mobil czy Castrol kosztują dużo więcej. Jak pogadałem trochę z tym gościem co oleje sprzedaje to powiedział, że Mobil jest produkowany w Koszalinie
Labrador - 2006-12-10, 00:15
Petro -Canada
DURON XL spełnia najwyższe wymagania silników Diesla wg API CI-4-Plus, CH-4, CG-4
oraz silników benzynowych SL. DURON XL został skonstruowany w oparciu o system
opatentowanych dodatków oraz na bazie syntetycznej HT o 99,9% czystości.
DURON XL spełnia wymagania jakościowe następujących wytwórców: Allis-Chalmers,
Case IH, Deere, Fiat-Allis, GMC, White, Deutz, Continental, Hino, Komatsu, Perkins, Isuzu,
Cummins CES 20078, 20077, Detroit Diesel, Mack EO-N, Mack EO-M, DDC/MTU
2000/4000, Renault RLD, Volvo VDS-3, MAN 271, 3275, Caterpillar 3600, Mercedes Benz
228.3, 228.1,229.1, VW 501,505, ACEA E7-04, E6-04, E4-99
Poniżej w tabelce parametry oleju Petro-Canada Duron
czarny - 2006-12-10, 00:27
także jeśli komuś coś cyka czy tyka "PETRO CANADA"
Piotr_1 - 2006-12-10, 00:52
No niezłą żeście kampanie reklamową zapodali. Ja pierwsze słyszę o takim oleju.
duchPW - 2006-12-10, 01:07
no właśnie ja też - dlatego pytam
MaSTeR - 2006-12-10, 08:35
jesli w aucie przestalo wszystko cykac i pukac to tylko sie cieszyc, ALE ......
jesli cykalo i pukalo to znaczy ze jest cos ZLE!! Leczenie tego olejem ktory jest TAK GESTY ze przestalo cykac wyjsciem dobrym nie jest!! ludzie patrzcie co piszecie ... moze od razu zalejcie zwyklym kuchennym ...
Jezdze na Castrolu Magnatecu 5W40 (ktorego z reszta wszyscy skutecznie na tym forum odradzali do M42 twierdzac ze nie byly seryjnie lane, a prawda jest taka że własnie ten olej ma byc w tym silniku!)
Jakos nic mi nie stuka i nie puka a silnik pracuje ladnie i oleju nie pozera.
P.S.
Widzi ktos w wymienionych producentach BMW? Ja albo slepy jestem albo go tam nie ma...
P.S.2
Do iS`a to ten olej sie raczej nie nadaje bo powinien spelniac norme MB 229.31 (czyli ACEA A3/B3/B4/C3 )
P.S.3.
Castrol zaleca wymiany oleju co 24tkm (ew. max co 24 m-ce)
Pozdrawiam.
sarna1 - 2006-12-10, 10:26
jaqub napisał/a: | ja jezdzilem na catrolu magnatecu 10w40 i w sumie nigdy nie narzekalem... kupowalem w hurtowni i zawsze byl ok po ok 10tys km mialem 1 lub 2 zielone (ale czesciej 2) zielone kontrolki a kiedys jak tylko kupilem auto zalalem 10-w40 texaco i po 7tys mialem juz pomaranczowa kontrolke... teraz wlalem liquid moly 10w40 z jakims tam siarczkiem molibdenu... zobaczymy co bedzie.... |
a co maja kontrolki do jakosc oleju ??
A co do oleju - leje tylko Mobil lub Castrol - teraz w 325 mam castrol high mileage i po przebiegu 3tkm stan na bagnecie jak przy wlewaniu. - Bardzo dobry olej i zarazem niedrogi.
LUKAS - 2006-12-10, 10:27
sarna1 napisał/a: | Castrol - teraz w 325 mam castrol high mileage i po przebiegu 3tkm stan na bagnecie jak przy wlewaniu. - Bardzo dobry olej i zarazem niedrogi. |
Witaj w klubie
Równiez leje Castrol i jakos nie mam zaufania do NO NAME firm ...
Strasznie niska cena, niewydajemi się zeby ktos robił cos bardzo dobrego i tak tanio sprzedawal...
czarny - 2006-12-10, 11:27
MaSTeR nie czytasz cuda zaczeły się dziać po zalaniu tego oleju z allegro! ale porównawczo z mobilem którego miałem wcześniej (kupiony w sklepie) hydraulika znacznie się wyciszyła! Co do ceny! za znane się płaci , reklama kosztuje a ktoś już słusznie napisał, że z czasem cena tego oleju też wzrośnie! ktoś też pisze że olej Petro Canada jest gęsty i dlateg przestaje cykać i lepiej zalać od razu doctora! ludzie 10w 40 i 10w40! a ktoś pisze że jeden od drugiego jes gęstszy! Petro Canada Spełna normy SL przy benzynie! pisał o tym Labrador! Ja wcale nie szukałem cudownego środka do silnika, po prostu szukałem po forach opinni o olejach i zauważyłem, że tylko Petro Canada nie ma złych opinni! natomiast mobil , castrol czy coś innego raz jest chwalone a raz krytykowane! chyba coś w tym jest! I powtarzam nikt tu niczego nie reklamuje! jakoś każdy kto zalał jest zadowolny, jeden goś leje już 2 rok i jest spoko!
Pozdrawiam Wszystkich ZABEJCOWANYCH
Bartek_P - 2006-12-10, 17:56
A gdzie go można kupić w poznaniu??
Labrador - 2006-12-10, 20:06
Bartek_P napisał/a: | A gdzie go można kupić w poznaniu?? |
http://www.petro-canada.p...dystrybucja.htm
[ Dodano: 2006-12-10, 21:10 ]
zresztą poczytajcie sobie posty Robertabmw o oleju Petro Canada w tym temacie ,zreszta wielu pewnie go zna i wie jaką wiedzą i doświadczeniem dysponuje
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=15688
duchPW - 2006-12-10, 21:39
... to znaczy polecasz ten olej, bo Ci Robert powiedział, że jest dobry?
a wiesz chociaz dlaczego ten Robert tak go ceni?
ja przyznam, że wolę zapłacić więcej i kupić mobila - to nic, że PC jest tańszy - na olejach się nie oszczędza - poczekam aż będzie większa wiedza na temat tego producenta w Polsce
Labrador - 2006-12-10, 21:54
PioterW napisał/a: | a wiesz chociaz dlaczego ten Robert tak go ceni? |
wiem bo był najlepszym mechanikiem jakiego znałem ,i swoją wiedze zawsze opierał na zdobytym przez wiele lat doswiadczeniu w naprawie beemek
kamil.k - 2006-12-10, 21:55
LUKAS napisał/a: | sarna1 napisał/a: | Castrol - teraz w 325 mam castrol high mileage i po przebiegu 3tkm stan na bagnecie jak przy wlewaniu. - Bardzo dobry olej i zarazem niedrogi. |
Witaj w klubie
Równiez leje Castrol i jakos nie mam zaufania do NO NAME firm ...
Strasznie niska cena, niewydajemi się zeby ktos robił cos bardzo dobrego i tak tanio sprzedawal... |
tez leje castrola i zdjałem glowice z poprzedniego auta w którym mialem castrola gtx 3 protection.po zdjeciu glowicy zauwazyłem ze od gory jest czysta jakby była nowa.popatrzyłem na alegro to same kolorowe głowice
zobacze czy maja u mnie taki olej i moze sobie zafunduje.obecne 320i ma 300tys km na karku wiec jakos mi go nie szkoda a do wiosny trzeba jakos przejezdzic
duchPW - 2006-12-10, 22:15
Labrador napisał/a: | wiem bo był najlepszym mechanikiem jakiego znałem ,i swoją wiedze zawsze opierał na zdobytym przez wiele lat doswiadczeniu w naprawie beemek |
nie chcę nic złego mówić o Robercie, ani nawet o oleju PC (obu nie znam), ale skoro ten olej jest u nas od niedawna, to ciężko mówic o wieloletnich doświadczeniach
center - 2006-12-10, 22:39
a ja wlasnie planuje zmiane oleju, jezdze na elfie 15W40, ciagnac ten olej dalej czy przestawic sie na cos innego??
Bartek_P - 2006-12-10, 23:30
Jeśli dystrybutorem tego oleju jest firma Variant, to sobie odpuszcze chyba, mam złe doświadczenia z tą firmą
MaSTeR - 2006-12-11, 00:03
Ludzie nawet nie wiecie jak bardzo mylicie sie twierdzac ze 10W40 firmy x to to samo co 10W40 firmy y ...
Czarny ... jak nie wierzysz ze dwa oleje 10W40 roznych firm maja rozne gestosci (a w zasadzie lepkosci) to jedz do jakiegos laboratorium i zbadaj starczy przeczytac instrukcje DOKLADNA (a nie ta z pudekla) tam wszystko jest napisane (do niedawna bylo na stronie castrola i mobila ale nie wiem czy jeszcze jest szukac mi sie nie chce ... ) ... az trudno mi pojac jak ludzie moga byc tak omylni ...
P.S.
Dalej nikt z polecajacych ten nowy tani exxxtra dobry secyfik nie odniusl sie do wymianiania tego oleju ...
Co ile km producent zaleca wymiane? i co jaki max. czas? bo to w baaardzo duzym stopniu swiadczy o JAKOSCI produktu (to jest gwarancja trzymania parametrow przez olej).
Pozdrawiam.
Bruner - 2006-12-11, 01:57
czarny napisał/a: | Petro Canada nie ma złych opinni! |
Dobrych tez nie ma (przynajmniej do czasu przeczytania tego tematu nie widzialem). Nie ma bo malo kto o nim slyszal i go stosuje. Ale jakos nie bardzo chce mi sie wierzyc w super olej o polowe tanszy od innych markowych. Chcesz cos naprawde dobrego i sprawdzonego a nie chcesz Mobila czy Castrola to zaszalej i wlej Motula
duchPW - 2006-12-11, 09:05
Bruner napisał/a: | Chcesz cos naprawde dobrego i sprawdzonego a nie chcesz Mobila czy Castrola to zaszalej i wlej Motula |
takich olejów jest więcej i nie ma co robić reklamy, jednak jakoś nei bardzo sobie wyobrażam stosowanie oleju wyłącznie na podstawie rekomendacji mechaników ... bo go leją
wpływ oleju na silnik, to nie jest kwestia kilku dni, ale często wielu wymian, dlatego takie stuprocentowe zapewnienia są dla mnie jeszcze bardziej podejrzane ... co nie oznacza, że PC rzeczywiście nie jest dobrym olejem - po prostu za mało jest przesłanek, żeby to stwierdzić
ubott - 2006-12-11, 11:06
Cytat: | wpływ oleju na silnik, to nie jest kwestia kilku dni, ale często wielu wymian |
przez poltora roku jezdzilem na mobilu 15w40 w bankach (13 wymian co 10000) i furka jezdzila jak marzenie w zeszlym miesiacu kumpel podpuscil mnie zebym kupil tegoz samego mobila tyle ze z beczki bo taniej wyjdzie i tak wlasnie zrobilem
panewki korbowe po 3 dniach zaczely tak tluc ze zagluszaja tlumik (a kto widzial mojego parcha to wie ze cichy nie jest) zaoszczedzilem 25 zeta i mam silnik do remontu
POLECAM OLEJ Z BECZKI!!!!!!!
duchPW - 2006-12-11, 12:07
nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem kiedys opinię, że do hipermarketów dprzedaje sie olej gorszej jakości tzn np. castrol kupiony w zwykłym sklepie motoryzacyjnym i castrol kupiony w hipermarkecie, to inne jakościowo oleje - może to ktos potwierdzić?
tomcat944 - 2006-12-11, 14:42
hej,
nie wiem czy czytaliscie opisy olejow Petro Canada na ich stronie....
z tego co wywnioskowalem to sa to oleje przewaznie do ciezarowek...
o czy swiadcza chocby certyfikaty takich firm jak Detroit Diesel, Cummins, Mack
czy Caterpillar...
informowani jestesmy na tej stronie rowniez o tym, ze samochody osobowe sa, jakby ubocznym zastosowaniem tych olejow...
proponuje przejrzec ta strone:
http://www.petro-canada.p...obierz_olej.htm
sa to niby oleje zalecane do silnika m50b25 ale rekomendacja firm produkujacych silniki do ciezarowek i maszyn bud. nie daje mi pewnosci....
Piotrek - 2006-12-11, 15:00
wogóle ten temat dał mi od początku do zrozumienia jakby go załozył jakiś jego dealer albo ktoś komu niesamowicie zależy na jego promocji.Ale moze się mylę, poprostu jeszcze nigdy nie widziałem aby ktoś tak reklamował nieznany produkt.Zeby się tylko nie okazało ze ten olej jest jak ta cudowna woda po której sparalizowani mają ponoć odzyskiwać sprawnośc...
kamil.k - 2006-12-11, 19:26
ktos narzekał ze mało reklamowany
Sosen - 2006-12-11, 19:46
Taak, to jest wystarczająca rekomendacja, jutro ide i kupuję hehehe
LUKAS - 2006-12-11, 20:15
Niech ktoś zapoda kartę charakterystyki tego specyfiku
sarna1 - 2006-12-11, 22:54
PioterW napisał/a: | nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem kiedys opinię, że do hipermarketów dprzedaje sie olej gorszej jakości tzn np. castrol kupiony w zwykłym sklepie motoryzacyjnym i castrol kupiony w hipermarkecie, to inne jakościowo oleje - może to ktos potwierdzić? |
Tez sie z tym spotkalem....a najdziwniejsze bylo to ze kiedys porownalem sobie kody kreskowe na oleju z hipermarketu i z mojej stacji Orlen i byly inne - wtedy powiedzialem sobie ze olej leje tylko z pewnego zrodla (lokalna zaprzyjazniona hurtownia)
Niestety ostatnio popelnilem blad i kupilem mobila z beczki - po przejechaniu 1,5 tys km na nim - glownie w trasie zauwazylem ze auto zaczelo dziwnie brzeczec przy odpalaniu - tak jakby panewki sobie pogrywaly - zmienilem szybko na Castrola high mileage w oryginlanej bance i po przejechaniu 300 km dziweki ucichly i silniczek zaczal pracowac ciszej.
Swoja droga Piotrze po lekturze dlugiego watku na forum bmw-klub'u i mi.in. twojej wypowiedzi skusilem sie na aplikacje AutoReapair do silniczka - wiem ze nie zaszkodzi a moze poprawi kondycje mojego 325i .... chociaz nie mam co narzekac bo trzyma katalogowe wartosci cisnienia.
Jak AR sprawowal sie twojej bylej 325i
duchPW - 2006-12-12, 00:20
sarna1 napisał/a: | Jak AR sprawowal sie twojej bylej 325i |
niestety nie zauważyłem poprawy, ale chyba też nie zaszkodził - zaaplikowałem 2 dawki
Bagor - 2006-12-12, 01:01
Specyfikację macie na stronie: http://www.petro-canada.pl/motoryzacja/
Jak zawsze najwięcej mają do powiedzenia osoby, które pierwszy raz słyszą o tym oleju. Widać demagogia jest ich mocną stroną. Śmieszą mnie ludzie, którzy na hasło "olej" od razu mówią Mobil, Castrol. Lejcie sobie to gówno rozlewane/produkowane w Polsce, ale może też warto poznać inne marki. Nie można niczego skreślać bo "nie mam zaufania do NO NAME". To, że masz małą wiedzę i nie znasz tego oleju to nie znaczy, że to jest NO NAME. To jest bardzo dobrze znany olej, tylko nie w Europie. Argument, że jest to polecany olej do ciężarówek, akurat DOBRZE o nim świadczy. Ciężarówki robią setki tysięcy kilometrów, w ciężkich warunkach, pod obciążeniem i to chyba mówi samo za siebie. Poza przereklamowanymi Mobil i Castrol słyszeliście może o Motul, Quaker, Agip ? To są oleje godne polecenia. Tak samo PetroCanada jest bardzo dobrym olejem, tylko jeszcze mało znanym u nas. Wiecie jakie warunki klimatyczne panują w Kanadzie ? Latem jest bardzo gorąco, a zimą bardzo zimno, więc byle jaki olej nie jest tam dopuszczany do sprzedaży.
Bartek_P - 2006-12-12, 01:28
Weźcie pod uwagę to, że olej typowo do ciężarówek, nie nadaje się do osobówek. A to dlatego że poprostu między długimi okresami miedzy wymianą oleju, ciężarówa troszke go spali( troszkę więcej niż zajechana na amen beema), i poprostu dużo się go dolewa, tym samym mozna powiedzieć że między wymianami , olej wymieniany jest na bieżąco.
A poza tym silnik ciężarówki rzadko (albo wcale) osiąga obroty wyższe niż 3000 obr/m.
Był zresztą gdzieś o tym artykuł, tylko nie moge sobie przypomnieć gdzie.
To tylko tak apropo oleju do ciężarówek
Bruner - 2006-12-12, 01:36
I co sie unosisz? Ktos osmielil sie miec inne zdanie od ciebie wiec jest durniem, tak? Sam opierasz swoje zdanie na tym ze raz wlales i przez kilka dni w silniku nic nie stuka, i uwazasz ze zjadles wszystkie rozumy. Ja zalewam Mobilem i tez mi nic nie stuka. Nie kupuje oleju z beczki ani z allegro i jest git, udowodnij mi ze Twoj PC jest lepszy. Tylko ciekawe dlaczego Motul jest taki drogi, a ten niby super PC, ktorego stawiasz w jednym szeregu z Motulem jest w takiej cenie jak Lotos? Z dobrego serca tak tanio sprzedaja?
Bagor napisał/a: | Ciężarówki robią setki tysięcy kilometrów, w ciężkich warunkach, pod obciążeniem i to chyba mówi samo za siebie. |
Tylko pokaz mi taka ciezarowke, ktora ma silnik benzynowy i kreci sie do ponad 6000 obr Troche inne warunki pracy, nie sadzisz?
KWKPiotr - 2006-12-12, 08:50
Ja tam stosuje "olej do ciężarówek" - jest to BP C5 . przychodzi w bańkach po 20l lub beczkach 60l. Zanim zaczołem go stosować przejżałem i porównałem karty katalogowe.....
Spoglądając na parametry PC 15W/40 i BP C5 to petro ma troche lepiej na lepkości w 100 stopniach i ma większą liczbe zasadową wiec teoretycznie to lepiej w/g mnie....
/pozdrawiam
Piotr_1 - 2006-12-12, 13:21
W ciężarówkach występują większe momenty obrotowe i niższe obroty... nie wiem. W każdym razie na temat tej dla nas nowości będziemy sie chyba mogli wypowiedzieć po kilku latach. Jakość, to trzymanie parametrów, a nie że teraz jest super, a za pół roku producentowi wleje się trochę co innego i w każdej butelce będzie trochę co innego.
Łukasz - 2006-12-12, 13:35
Pierwszy raz słysze o tym oleju PetroStanyZjednoczone, widzę, że w firmie cieniusieńko z marketingiem i próbują stosować w okrojonej mocno formie tzw. "marketing szeptany".
Nie znam tego oleju(mój najlepszy na świecie mechanik także) i z tego powodu nie zalałbym nim auta. Do M20 lałem High Milleage i wymieniałem co 5 tys km. I tu miałem gwarancję, że wszystko jest w porządku, tym bardziej, że silnik pracował w zmiennych i trudnych warunkach - czyli troche krótkich tras i miasto także.
w M40 lałem Motula i rzeczywiście było ciszej i lepiej, ale faktem jest, że wydać 400 stówki na olej to nie pikuś.
Niech sobie ten PetroAustralia dalej pracuje w tych ciężarówkach i da Święty spokój samochodom marki Bi Em Dablju
duchPW - 2006-12-12, 13:43
... czekałem na tego posta
Bagor - 2006-12-12, 14:04
Bruner napisał/a: | I co sie unosisz? Ktos osmielil sie miec inne zdanie od ciebie wiec jest durniem, tak? |
Spokojnie Bruner nie unoś się tak
Bruner napisał/a: | jest w takiej cenie jak Lotos? Z dobrego serca tak tanio sprzedaja? |
Jest trochę droższy niż Lotos, ale czy zawsze cena świadczy o jakości ? Jeśli tak twierdzisz to przykro mi, ale chyba naoglądałeś się za dużo reklam w TV
Bruner napisał/a: | Tylko pokaz mi taka ciezarowke, ktora ma silnik benzynowy i kreci sie do ponad 6000 obr Troche inne warunki pracy, nie sadzisz? |
Hehe, wymyśl jakąś teorię, że silnik benzynowe aż tak różnią się od diesli. Jeśli raczył byś zajrzeć na ich stronę to może zauważyłbyś, że nie są to oleje wyłącznie do ciężarówek. W sprzedaży dostępne są oleje do silników benzynowych, uniwersalne do diesli i benzyniaków oraz do silników dwusuwowych.
Ten olej nie jest nowością na naszym rynku. Z tego co słyszałem jest dostępny już od siedmiu lat, przynajmniej tyle lat handlują nimi tam, gdzie ja kupiłem ten olej.
*Zaznaczam, że nie mam nic wspólnego olejami PetroCanada i nie robię im sztucznej reklamy.
LUKAS - 2006-12-12, 16:42
Bagor napisał/a: | Lejcie sobie to gówno rozlewane/produkowane w Polsce |
Czy Ty naprawdę sądzisz że Castrol Mobil lub np paliwa Shell są z exportu wiesz ile te produktyby wtedy kosztowały
Oleje są rozlewane w polskich rafineriach i to jest norma. Nieoplacaloby sie exportowac ich z krajow w ktorych sa produkowane ... Co to za roznica gdzie jest olej rozlewany, wazne zeby dodatki były zgodne z producenetem Oleje mineralne roznia sie od syntetycznych głównie bazą olejawą
Jesli baza jest dla syntytyku to tą sama baze ma praktycznie kazdy olej syntetyczny, to od dodatków zalezy jego specyfikacja.
Czytałes czasem charakterystyki oleji Zauwazlbys ze np mineralne oleje maja wiecej dodatkow niz syntetyczne, wiesz czemu Bo mineralne oleje maja gorsza baze olejowa i muszą miec wiecej dodatkow zeby spelniac pewne normy. Syntetyk jest robiony z lepszej bazy i niemusi posiadac tak duzo dodatkow. Sam w sobie na wstępie jest lepszy od mineralnego ...
Wiec tekst z tym ze olej jest zły bo jest rozlewany w polsce jest smieszny
PZDR!
duchPW - 2006-12-12, 17:55
heh - sami się nie szanujemy, to jak inni mają nasz szanować
Bagor - 2006-12-12, 19:42
Tak samo popieracie polskie paliwo ? Nie widzicie różnicy jak zatankujecie paliwo z Niemiec ? Jeździcie na oponach Dębica ? Nie mówię, że wszystko co polskie jest złe, ale w większości przypadków jest to prawdą. Tak samo jest z olejami rozlewanymi w Polsce.
LUKAS - 2006-12-12, 19:53
Na dębicy nie jeżdżę bo to szais.
A Polskie paliwo (o ile tankujesz na dobrej stacji) trzyma wysokie normy jak na Europę.
Tak samo jest z olejami ...
Możesz wierzyć lub nie, ale tak jest.
Bruner - 2006-12-12, 20:22
Bagor napisał/a: |
Hehe, wymyśl jakąś teorię, że silnik benzynowe aż tak różnią się od diesli. |
Jesli twierdzisz ze najwieksza roznica jest to co wlewa sie do baku, to znaczy ze bardzo malo wiesz na ten temat. Siilniki benzynowe wytwarzaja wiecej ciepla niz diesle (nizsza sprawnosc), kreca sie duzo wyzej (znowu wieksze obciazenie, wyzsza temperatura itd), itd. Nawet konstrukcja tloka i stop z jakiego jest wykonany sa rozne w silnikach benzynowych i diesla. Inne stopy, obecnosc wkladek z innych metali lub ich brak, inna rozszerzalnosc cieplna, przewodzenie ciepla, luzy montazowe, inny sklad chemiczny paliwa oraz spalin itp, itd. To nie moja teoria, to fakty. Chcesz cytaty z literatury fachowej? Nawet producenci olejow rozrozniaja oleje do silnikow benzynowych i diesli, ciekawe daczego?
Bagor napisał/a: | Jeśli raczył byś zajrzeć na ich stronę to może zauważyłbyś, że nie są to oleje wyłącznie do ciężarówek. W sprzedaży dostępne są oleje do silników benzynowych, uniwersalne do diesli i benzyniaków oraz do silników dwusuwowych. |
Ale to byl twoj argument na potwierdzenie tezy ze to super oleje - w koncu jesli wlewaja je nawet do ciezarowek to musza byc super
Bagor napisał/a: | Ten olej nie jest nowością na naszym rynku. Z tego co słyszałem jest dostępny już od siedmiu lat, przynajmniej tyle lat handlują nimi tam, gdzie ja kupiłem ten olej. |
Skoro przez te 7 lat jednak sie nie przyjal i malo kto go leje i poleca, to moze to znaczy ze wcale nie jest taki super?
Albo to ze wszyscy sie nie znaja i maja w glowie sieczke zrobiona przez specow od marketnigu wielkich koncernow
A moze tez to ze uwierzyles w to co CI powie sprzedawca a nie mozesz/nie umiesz tego zweryfikowac? Za dlugo pracowalem w handlu zeby wierzyc w to co mowia sprzedawcy, jesli ktos cos bardzo zachwala i chce mi koniecznie sprzedac, jeszcze w promocji to najczesciej znak ze to gowno po prostu zalega mu w magazynie
MaSTeR - 2006-12-12, 20:26
takie mam pytanie jeszcze ...
Czy naprawde sadzicie ze ZNANA dobrze prosperująca firma istniejąca na rynku nie jeden czy dwa lata mająca sporą renomę na całym świecie pozwoliłą by na psucie sobie opinii w jednym z wiekszych państ w UE? KPINA!
P.S.
Jesli nasze paliwa i oleje(rozlewane w PL) sa takie złe bo nie są z importu to ciebawe czy Castrol np. z USA jest z importu i nie rozlewaja go w Stanach? albo castrol z francji,belgii,holandii, lub jakiegokolwiek innego kraju ktory ma spory rynek zbytu...
Wzorując sie na tym to nie powinniscie kupowac w ogole nic w PL, bo u nas zawsze cos spiepsza zle rozleja albo dodadza "cos od siebie" ....
KWKPiotr - 2006-12-12, 20:39
Panowie ! troche obiektywizmu! takie oleje nie są typowo do traktorów - stwożono je by ( tu cytuję ) "Posiadaczom mieszanego taboru pozwala na racjonalizację gospodarki olejowej przy utrzymaniu prawidłowej ochrony silników, zarówno benzynowych jak i wysokoprężnych"
za: http://www.bp.com/extende...contentId=56087
Ja tam wcale sie nie łudze ze to jakieś cudo ( BP C5 ) - to po prostu zwykły uniwersalny olej o przyzwoitych jak na minerał parametrach do którego mam dojście z pewnego źródła i w dobrej cenie.
Fakt ze małe turbo dizle pracują po 14 h/na dobe w sezonie na pełnych obrotach z tym olejem ( i jest on do nich zalecany przez producenta ) spowodował ze kiedyś powiedziałem Pamie Staśku Pan mi naleje tego z zielonej beczki
/pozdrówka
czarny - 2006-12-12, 22:43 Temat postu: re Absolutnie nie miałem zamiaru niczego rekalamować. Po prostu ostatnio posiedziałem sobie troszkę w necie i szukałem na różnych forach (różnych samochodów) i jakichkolwiek opinii na temat oleju Petro Canada. Zaskoczyły mnie bardzo liczne pozytywne opinie i to nie takie, że ktoś zalał i zaraz pisał posta- niektórzy leją już dłużej i chwalą! A z drugiej strony auta nie ma się do końca życia, kupuje się betę na jakieś 2 - góra 3 lata i kupuje się następną. Nie ma potrzeby się przekrzykiwać. Sądze, że to czas tak naprawde pokaże czego olej jest wart, a z drugiej strony nie sądze żeby ktoś na forach zmyślał.
A co do gustów osób, które leją mobile, castrole czy motule. Prawda jest taka, że każdy chwali to co sam leje! Typowo polska natura.To, że ktoś chwali jakiś olej, a niech chwali - zwali mu się silnik to bedzie remontował. Ja tam zalałem Petro Canada i już, niech sie dzieje co chce. Narazie jestem zadowolony i mam nadzieję, że tak pozostanie.Tak naprawde większość oleji swoimi normami tak bardzo nie odbiega od siebie. Jest zbyt duża konkurencja aby jeden olej "niszczył silnik" a drugi "naprawiał"
Pozdrawiam wszystki- i dziękuję za tak liczne odpowiedzi na poruszony przezemnie temat.
ps. jeśli ktoś coś chce dodać to zapraszam.
Bartek_P - 2006-12-12, 23:37
czarny napisał/a: | kupuje się betę na jakieś 2 - góra 3 lata i kupuje się następną |
Fajnie napisałeś, jak by tak każdy myslał to by same trupy jeździły po ulicach.
Faktem niezaprzeczalnym jest że produkty z za zachodniej granicy są dużo lepsze, i to nie tylko oleje. Jakby tak zbadać castrola czy innego z niemiec i porównać z odpowiednikiem w polsce to pewnie okazałoby sie że ten nasz jest gorszy.
Ale niestaty zyjemy w takim kraju w jakim żyjemy i mamy to co mamy.
Ja tam leje castrola , ale pewnie każdy olej znanej marki z pewnego źródła jest równie dobry. Złe opinie pojawiają się jeśli ktoś trafi na pordóbke. Tak mi się wydaje
Co sądze o oleju PC już napisałem wcześniej, więc nie będe powtarzał
czarny - 2006-12-13, 00:05
Nie mów mi Bartek_P, że mając auto 10-15 latnie będziesz nim jeździł kolejne 10 lat!
Pozdrawiam
Bartek_P - 2006-12-13, 00:58
Tego nie powiedziałem.
Ale ktoś nim po tobie będzie jeździł.
Ja przynajmniej nie podchodze do auta z założeniem że ma dwa lata pojeździć a potem może się rozpaćć, albo do rzeki z nikm.
Rozumiem że sprzedaje się auto jak się zaczyna coś pieprzyć, ale żeby z punktu tak podchodzić??
Ja moją kupiłem w zeszłym roku, dziś niewiem ile nią jeszcze pojeżdźe, jak nie będzie mnie stać na nic nowszego to będe nia jeździł tak długo jak się da.
Wracajac do oleju, raz już popełniłem błąd w wyborze i nie zamierzam popełnić go drugio raz.
Łukasz - 2006-12-13, 08:56
czarny napisał/a: | Nie mów mi Bartek_P, że mając auto 10-15 latnie będziesz nim jeździł kolejne 10 lat!
Pozdrawiam |
a zdziwisz sie bo kilku kolegów własnie takie ma plany, i to nie na 10 lat, ale na całe życie. A teraz już przynajmniej wiadomo, że auto od Ciebie to srednia inwestycja...
czarny - 2006-12-13, 10:30
Co wy piszecie! Ja nie powiedziałem, że śmigam do czasu aż zaczyna się sypać. Moje auta są idealnnym stanie technicznym. Co miesiąc coś sobie wymieniam doprowadzając auto do super stanu.Poprzednią e30 sprzedałem a gość w niej do tej pory nic nie robił bo wszystko wymieniłem.Obecnie moja kochana Coupe ma całą zawieche nową, wszystkie najdrobniejsze gumy w zawieszeniu i jeszcze niedawno całą przepolerowałem. I jest w zajebistym stanie. Jakbym do aut marki bmw podchodził obojętnie i bez pasji to by mnie nie było na tym forum!
Chodziło mi o to że niedługo jak może dorobie się dzieciaka to przydałaby się jakaś nowsza 5 z silnikiem disla coś do 35 tys zł. A obecną mam zamiar pośmigać jeszcze ze 3 lata. I może ją sprzedam bratankowi.
Ale i tak was chłopaki gorąco pozdrawiam mimo, że po mnie jedziecie!
Adamus - 2009-12-14, 03:19
Labrador napisał/a: | czarny napisał/a: | Może ktoś śmiga na tym? |
ja od roku i polecam ,naprawde warto i ważne ze nie jest w polsce rozlewany
po pól roku jeżdzenia na nim i przejechaniu na nim 7 tyś km przez przypadek pewnego dnia na stacji Shela robili akce badania stanu oleju silnikowego specjalnym urządzeniem do mierzenia lepkości i co sie okazało ,po badaniu gosciu się mnie pyta czy wymieniałem olej w tym tygodniu bo on jest w stanie idealnym i nie chciał wierzyc ze przejechałem na nim juz 7 tys km.
Wiec po tym widac ze Petro Canada to naprawde świetny olej .
mozesz go kupić w firmie Mag Oil
ul.Plonów 22
Sosnowiec 41-200
tel: 032-290-70-47
0-507-018-380 |
Wiesz wydaje mi sie ze ty tym olejem handlujesz na kazdym forum bmw mocno chwalisz tylko ten jedyny olej.Nie odpuscisz w zadnym temacie oleju.
Na bmw sport to samo i tez polecasz ta firme w sosnowcu.Na 100% masz coś wspolnego z tym.Ta fima w PL niema zadnego uznania i na zadnym forum nikt tego nie poleca.A na stronie sa tiry ciagniki i i nne traktory a nie osobowki.
|
|