BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E36 320iA] Kłopoty z odpalaniem. HELP!!!!

outside - 2006-12-18, 08:51
Temat postu: [E36 320iA] Kłopoty z odpalaniem. HELP!!!!
Witam,

Zwracam się do was o radę w następującym problemie:
Rano gdy chcę odpalić auto, po przekręceniu kluczyka wchodzi na 1000 obr na sekundę a później gasnie. Podczas gaśniecia wskazówka prędkościomierza zaczyna skakać góra dół. Akumlator kręci (nowy jest) świece nowe. Musze tak go pokręcić kilka razy zeby zaskoczył albo potrzymać na 3000 i stopniowo schodzić w dół z obrotami żeby się unormowało. Co to może byc? silniczek krokowy czy jakieś inne cholerstwo? Do tego pali mi 15l/100 i nie wiem czy to lambda (sprawdzę niebawem) czy to może coś związanego z tym odpalaniem? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Outside

urbi - 2006-12-18, 10:59

stawiam na przeplywomierz ... sprobuj go odpalic i odpiac przeplywke jak bedzie roznica ... to nie ona ... jak nei bedzie roznicy i objawy takie same jak byly to sprawa jasna
jaqub - 2006-12-18, 18:28

ciezka sprawa... jesli bylaby to padnieta przeplywka to na zimnym palil by bezproblemu i do osiagniecia pewnej temp bylo by OKa a pozniej gasl by... masz lpg?
southOFheaven - 2006-12-18, 21:18

tak jak wyzej. przeplywka odpada bo na cieplym daje znac o sobie. stawiam na zacinajacy sie silniczek krokowy. moze resetowanie kompa cos da? :???: u mnie sa problemy z tym ze na zimnym silniku mam niskie obroty(700) a na cieplym zbyt wysokie(1000) i tez m50b20...
jaqub - 2006-12-18, 22:36

sprobuj na noc odpiac kleme z aku... tylko pamietaj o kodzie w radiu i centralnym zamku ze trzeba bedzie manualnie zamykac wszystko... moze bedzie lepiej...
outside - 2006-12-19, 10:01

Dziś się z to wezmę i sprawdzę... natomiast obstawiam silniczek krokowy... przeczyszczę i zobaczymy... a możecie mi wytłumaczyc jak to jest z tym akumlatorem, o czym musze pamiętać przy odpinaniu?

Acha, Jaqub, nie mam LPG i nigdy w tym aucie nie było

jaqub - 2006-12-19, 17:24

outside napisa³/a:
o czym musze pamiętać przy odpinaniu?

jesli masz radio na kod (fabryczne) to do ponownego wlaczenia bedziesz potrzebowal kodu, nie bedzie dzialal centralny i wszystkie drzwi musisz zamknac recznie...
odepnij mase (-)

a tak przy okazji to jesli masz aku na koreczki to mozesz sobie sprawdzic gestosc elektrolitu ( aerometrem ktory kupisz w kazdym markecie za kilka pln) a jesli masz "magiczna dziurke" to zerknij czy jest OKa... ewentualnie dolej wody (przy koreczkach) i doladuj aku...

outside - 2006-12-20, 08:13

mam nowy aku Warty od miesiÄ…ca.... a co daje takie zresetowanie kompa?
casus maximus - 2006-12-20, 12:33

a czy czasem to nie przeplywka ustala obroty do temp. 60 stopni? potem dopiero sonda lambda steruje obrotami. myle sie?
zreszta, u mnie tez jest problem z praca zaraz po odpaleniu na zimnym silniku, szczegolnie jak stio cala noc. jesli jest przymrozek to zjawisko to sie nasila i to bardzo. u mnie nie tyle co gasnie ale bardzo faluja obroty dopoki nie zlapie choc minimalnej temperatury silnik. i falowanie to zalezy od tego jak bardzo jest zimno. czym cieplej tym falowanie mniejsze i krotsze. ja tam podejrzewam przeplywke ze poprostu jej zywot sie skonczyl. aha.....tez mi czasem skoczy predkosciomierz nie wiedziec czemu. mimo ze stoje.

urbi - 2006-12-20, 13:11

jaqub napisa³/a:
ciezka sprawa... jesli bylaby to padnieta przeplywka to na zimnym palil by bezproblemu i do osiagniecia pewnej temp bylo by OKa a pozniej gasl by... masz lpg?

nie .... raczej jest tak jak pisze casus maximus ! kiedys nie zapielismy przeplywki u mnie i tak sie dzialo ...dziwne rzeczy ... zapielismy przeplywe i odrazu bylo ok ... ja bym sprawdzil przeplywke na 1 miejscu

jaqub - 2006-12-20, 14:31

urbi napisa³/a:
jaqub napisa³/a:

nie .... raczej jest tak jak pisze casus maximus ! kiedys nie zapielismy przeplywki u mnie i tak sie dzialo ...dziwne rzeczy ... zapielismy przeplywe i odrazu bylo ok ... ja bym sprawdzil przeplywke na 1 miejscu

ja mam M50 na siemensie i bylo tak jak padla przeplywka ze palil OK i dopoki sie nie nagrzal bylo w miare OKa... jak zlapal odpowiednia temp to po wcisnieciu sprzegla np przed dojazdem do swiatel gasl... falowaly obroty i wogle lipa...

a reset kompa daje to ze kasuja sie bledy... ale jak masz mozliwosc to najlepiej podjechac na diagnostyke i wtedy wyjdzie jakie sa bledy ew mozna je skasowac, odpalic ponownie i zobaczyc czy znowu nie wyskakuja... to co bedzie ponownie wyskakiwac to jest uszkodzone...