| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e30]Amortyzatory Koni
jarek_kos2 - 2006-12-18, 11:39 Temat postu: [e30]Amortyzatory Koni Witam.Mam pytanie.Czy żółte amortyzatory koni z regulacja twardość da się zregenerować?Mam sprężyny obniżające auto o jakieś 40mm i na wybojach amory tłumią je bardzo dobrze, nie buja samochodem ale nawet na niewielkich nierównościach stuka coś w Macphersonie.Łożysko w kielichy jest nowe.W serwisie powiedziano mi ze to amorek ma taki niewielki luz za zanim "zassie" olej to stuka.Jest to możliwe?Czy maja one normalny skok tłoka ja w seryjnych czy sa krótsze?A może to natretka tkora przykręca sie wkład sie poluzowała i teraz wkład stuka?
[ Dodano: 2006-12-18, 17:22 ]
A może ktoś wypowie się na temat tych amorków?
http://moto.allegro.pl/it..._gwarancja.html
Cena jest nieduża i niby pasują do niskiego zawiasu.
kamil.k - 2006-12-18, 20:26
tylko bilsteiny sie regeneruje
podales zly link wiec nie wiem ile kosztuja te amorki
na forum bylo sporo o amorkach nawet w tamtym tygodniu.wystarczy poszukac
tutaj jest temat o b6 i takie bym ci polecil.mozna je regenerowac i pasuja do obnizonego zwieszenia
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=18956
co do stukania to roznie moze byc ale watpie zeby bylo slychac jak amor "zasysa"
adrian e30 - 2006-12-18, 21:23
do obnizenia - 40 potrzebne sa juz b8bilsteina!!!!
jarek_kos2 - 2006-12-18, 22:58
link juz poprawiłem i powinien działac.Nie chodzilo mi o to ze slychac jak amor zasysa olej.Tylko o to czy ten tłok w amorku moze miec luz pionowy i czy moze stukac.Jak złapie za błotnik i trzese samochodem w dól i w góre to słychac stukot.Myslałem ze sam wkład moze jest słbo przykrecony i stuka ale mechanicy mówią ze amorki padły i ten tłok w amorku stuka.łożysko w kielichu mam nowe.
kamil.k - 2006-12-19, 07:54
amorkow z tego linku nikt z forum chyba jeszcze nei uzywal ale mozesz napisac emaila na allegro do kogos kto kupił .moze ci odpisze
oxstyle - 2006-12-19, 08:45
Ja mialem te amorki przez 3 tygodnie w przejsciowej E30 ktora szla tylko i wylacznie na zarobek ...
Po 3 tygodniach jazdy po wroclawiu ich procent na badaniu wyskoczyl 70%
czyli powiem Ci ze po 3 tygodniach zdechly szybciej niz moje wczesniejsze KONI zolte z regulacja twardosci po 8 miesiacach ...
Nie polecam szczerze mowiac
marekfl - 2006-12-19, 12:42
| jarek_kos2 napisa/a: | | link juz poprawiłem i powinien działac.Nie chodzilo mi o to ze slychac jak amor zasysa olej.Tylko o to czy ten tłok w amorku moze miec luz pionowy i czy moze stukac.Jak złapie za błotnik i trzese samochodem w dól i w góre to słychac stukot.Myslałem ze sam wkład moze jest słbo przykrecony i stuka ale mechanicy mówią ze amorki padły i ten tłok w amorku stuka.łożysko w kielichu mam nowe. |
Siamka
Też miałem coś podobnego u siebie w tourignu i też myślałem że to amorki Przyczyna była jednak żle wprasowana poduszka tylniej belki, był na niej luz
Sprawdzaleś poduszki??
jarek_kos2 - 2006-12-19, 23:34
z tyłu wszystko jest oki.To z przodu mi stuka:(To chyba pozostaje mi dozbierac kasy na b6 lub kupic jakies uzywki:(
marekfl - 2006-12-20, 09:01
| jarek_kos2 napisa/a: | | z tyłu wszystko jest oki.To z przodu mi stuka:(To chyba pozostaje mi dozbierac kasy na b6 lub kupic jakies uzywki:( |
Siemka
Nie słyszłem żeby amortyzator mogł stukać (możliwe że przerdzewiało gwint i na który jest wkrecany w kolumn i pekł to może powoduje stuki - amortyzator nie trzyma sie McPersona) oczywiście jak pozostałe elementy zawieszenia masz sprawde. Sworznie, tuleje, stabilizatory i co tam jeszcze jest!!!
Pojedż na diagnostyke (ok 20zł zapłacisz) albo podnieś przód i sprawdź czy amortyzator siedzi w McPersonie rozwalilem to na wiosne jak wjechalem w zapadniętą studzienke. Wyrwało amortyzator z kolumny (pekło na gwincie) i po prostu sobie w niej luźno siedział a raczej latał i stukał!!
BARABUS - 2006-12-20, 10:45
B6 sa do bniżenia 20mm... na wieksze potrzeba już B8
KUKI - 2006-12-20, 11:14
ja miałem jakies amory "GT" sprawne były trzymały na testerze miały 86% a mimo to stukało cos w nich i jak wyciągnołem amor z rury to faktycznie w nim cos w srodku stukało wiec wywaliłem je i kupiłem B8 Schnitzer
kamil.k - 2006-12-21, 20:22
| BARABUS napisa/a: | B6 sa do bniżenia 20mm... na wieksze potrzeba już B8 |
no nie wiem czy 20mm.pamietam jak przymierzyłem zwykły tylni amor do bilsteina to bilstein byl krotszy o wiecej niz caly ten gwint co jest na koncu czyli jakies 40mm
duchPW - 2006-12-22, 00:47
| oxstyle napisa/a: | Ja mialem te amorki przez 3 tygodnie w przejsciowej E30 ktora szla tylko i wylacznie na zarobek ...
Po 3 tygodniach jazdy po wroclawiu ich procent na badaniu wyskoczyl 70%
czyli powiem Ci ze po 3 tygodniach zdechly szybciej niz moje wczesniejsze KONI zolte z regulacja twardosci po 8 miesiacach ...
Nie polecam szczerze mowiac |
a to dobre sobie - wynik 70% jest bardzo dobry - tyle właśnie mają nowe amortyzatory - jakbys miał 100% to by znaczyłe, że nic nie amortyzują.... że ktoś Ci pręty sprzedał zamiast amorów
kamil.k - 2006-12-22, 08:05
bardzo ciekawa teoria PioterW
w maluchu mialem taka gleba ze lezał na odbojnikach.jak wjechałem na trzepaki to sie zachowywał jak lowrider i sprawnosc nie byla na pewno 100%
amory powinny miec jak najwiecej % i jak najmniejsze roznice miedzy poszczególnymi kołami
duchPW - 2006-12-22, 10:03
ale co do ma do rzeczy z tym maluchem????
nowy amortyzator ma cos koło 70-75% i dziwi mnie, że akurat Ty nie znałeś tej teorii
to nie jest procent sprawności, czy nowości
ubott - 2006-12-22, 10:14
| Cytat: | Nie słyszłem żeby amortyzator mogł stukać (możliwe że przerdzewiało gwint i na który jest wkrecany w kolumn i pekł to może powoduje stuki - amortyzator nie trzyma sie McPersona) oczywiście jak pozostałe elementy zawieszenia masz sprawde. Sworznie, tuleje, stabilizatory i co tam jeszcze jest!!!
Pojedż na diagnostyke (ok 20zł zapłacisz) albo podnieś przód i sprawdź czy amortyzator siedzi w McPersonie rozwalilem to na wiosne jak wjechalem w zapadniętą studzienke. Wyrwało amortyzator z kolumny (pekło na gwincie) i po prostu sobie w niej luźno siedział a raczej latał i stukał!! |
i tu sie mylisz
amortyzator moze stukac sam w sobie (szczegolnie jak jest zuzyty) ostatnio mialem wlasnie taki przypadek
LUKAS - 2006-12-22, 10:18
| adrian e30 napisa/a: | | do obnizenia - 40 potrzebne sa juz b8bilsteina!!!! |
| BARAUS napisa/a: | | B6 sa do bniżenia 20mm... na wieksze potrzeba już B8 |
Bajki gadacie
Ja mam -60/-40 na B6 M Technic z przodu i B6 z tyłu i wszystko jest oki. Pytałem się nawet mechanika w Zerkopolu czy to podejdzie i powiedział, że TAK
Dla niedowiarków dodam że długość tylnego zwykłego amorka B6 jest o 7 cm krótsza niż np. Monroe (taki miałem poprzednio), tak wiec -40 podejdzie
Z przodu była tylko mała ingerencja w długośc odboju wewnatrz amora żeby nie dobijał przy zawiasie -60, bo jak się okazało M Technic ma duuży zapas miejsca
PZDR!
jaqub - 2006-12-22, 11:10
ja mam juz od 2.5 roku KONI SPORT KIT w mojej e36... amory mega zajefajne... maja przelatane ponad 40tys km a jak bylem ostatnio na przegladzie to diagnosta nie mogl uwierzyc ze sa w takim stanie i ze to w beemce nie pamietam dokladnie ale mialy troche ponad 80% poza tym wszystko inne tez GIT ( w zawieszeniu) jezdze czy zima czy lato na 17tkach, woze na dzialke autem gruz, cement itd, ciagam przyczepy 2 osiowki czesto przeladowane (drewno z lasu ) itd... z cala odpowiedzialnoscia moge polecic ta firme...
a co do tego linka co podal jarek to sprzedajacy nawet nie podal nazwy firmy ( ja nie znalazlem) wiec chyba nic poza kolorem nadzwyczajnego...
LUKAS - 2006-12-22, 11:18
| jaqub napisa/a: | | a co do tego linka co podal jarek to sprzedajacy nawet nie podal nazwy firmy ( ja nie znalazlem) wiec chyba nic poza kolorem nadzwyczajnego... |
Ja też nie znalazlem nazwy, chyba zę one poprostu nazywają się "sportowe"
PZDR!
sniegi - 2006-12-23, 22:19
Ja mam takie amorki i narazie nie narzekam, z tym ze ja kupilem caly komplet ze sprezynami koszt 799zł, narazie zrobilem na nich jakies 300km jest dosc sztywne i niskie 40/40. Zobaczymy ile wytrzymaja na naszych drogach, poki co nie załuje zakupu. autem nie buja nie nosi zachowuje sie bardzo dobrze w zakretach i na prostej przy wiekszych predkosciach. pozdrawiam
David - 2006-12-26, 01:49
| kamil.k napisa/a: | | tylko bilsteiny sie regeneruje |
Nie tylko bilsteiny, koni tez sie regeneruje-mialem takie
marekfl - 2006-12-26, 07:27
| David napisa/a: | | kamil.k napisa/a: | | tylko bilsteiny sie regeneruje |
Nie tylko bilsteiny, koni tez sie regeneruje-mialem takie |
Siemka
Co wy się tak uparliście z ta regeneracja amorków???
David - 2006-12-26, 14:53
| marekfl napisa/a: | | David napisa/a: | | kamil.k napisa/a: | | tylko bilsteiny sie regeneruje |
Siemka
Co wy się tak uparliście z ta regeneracja amorków??? |
Ja wole regenerowane bilsteiny lub koni od nowych nolnejmow
marekfl - 2006-12-26, 15:03
| David napisa/a: | | marekfl napisa/a: | | David napisa/a: | | kamil.k napisa/a: | | tylko bilsteiny sie regeneruje |
Siemka
Co wy się tak uparliście z ta regeneracja amorków??? |
Ja wole regenerowane bilsteiny lub koni od nowych nolnejmow |
Siemka
Ta regeneracja jest dośc popularna, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Skoro za cene ok 300 zł za sztuke +/- można miec dobrej klasy amortyzatory nowe. Ciekaw jestem, jak wypadaja na badaniu takie amortyzatory regenerowany w stosunku do nowych. Jestem pewnie że te nowe napewno maja lepsze własciwości nawet od tych bilsteinów regenerowanych.
ps. A czy po takiej regeneracji dostaje się jakomś gwarancje że uszczelnienie nie puscie przy jakims dobiciu albo sie olej nie wygotuje??
David - 2006-12-27, 12:45
| marekfl napisa/a: |
Siemka
Ta regeneracja jest dośc popularna, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Skoro za cene ok 300 zł za sztuke +/- można miec dobrej klasy amortyzatory nowe. Ciekaw jestem, jak wypadaja na badaniu takie amortyzatory regenerowany w stosunku do nowych. Jestem pewnie że te nowe napewno maja lepsze własciwości nawet od tych bilsteinów regenerowanych.
ps. A czy po takiej regeneracji dostaje się jakomś gwarancje że uszczelnienie nie puscie przy jakims dobiciu albo sie olej nie wygotuje?? |
Bilstein po regeneracji w zerkopolu to praktycznie w 100% nowy amortyzator- za cene okolo 120zl... koni ja regenerowalem po 50zl sztuka i na "trzepaczce" wyszlo ze maja 87% po 1,5 roku jazdy po polskich drogach wiec chyba nie jest zle
P.s Co do gwarancji to jasne ze jest, kto teraz decyduje sie na jakas usluge bez gwarancji
Kujon - 2006-12-27, 12:51
Bilstein B4 jest chyba nie regenerowalny....
LUKAS - 2006-12-27, 12:55
Regenerowalna w Bilsteinie jest tzw. żółta seria, czyli od B6 w górę ...
Kujon - 2006-12-27, 13:10
| LUKAS napisa/a: | | Regenerowalna w Bilsteinie jest tzw. żółta seria, czyli od B6 w górę ... |
dokładnie tak mi sie wydawało ,jezdze teraz na B4 a w domu czekają na regeneracje poprzednie B8 , widać różnica
Grzesiek2290 - 2009-10-15, 00:06
Grzeje kotleta bo w temacie Koni Sport Short
Zakupiłem na tył amorki Koni Sport Short o numerze katalogowym 80-2641
Katalog wypluwa że są to jakieś inne sporty o l-max = -30mm (są jeszcze -40)
O co z tym l-max chodzi i do jakiej max gleby to zastosować można?
Da radę to przy -60-80 na tyle ?
PS.I jeszcze jedno - jak regulować te amorki ? Mały tutorial może
Bambus 3.. - 2009-10-15, 11:31
http://www.koni.com.pl/uzytkowe.php?go=16
http://www.koni-sport.pl/...3dc7c568b4b7d8b
Grzesiek2290 - 2009-10-15, 12:11
Ok dzięki
A jak z tym obniżeniem i własnościami amorka przy nim? (czy nie bedzie dobijal etc)
DanielsDS - 2009-11-12, 17:58
Chciał bym zrobić coś z tylnym zawieszeniem w moim BMW e30 325i ponieważ jest ono zbyt miękkie i auto trochę zamocno sie przechyla aktualnie mam jakieś polskie amorki Monre Comfort, sprawność niby ok. Biorę pod uwagę też kupienie zestawu na tył MTS-Technik czyli amorki i sprężyny -40, ale chcem żeby auto lepiej się prowadziło i boje się ze jak wstawię ten zestaw to będzie na dziurawych nie równych droga podskakiwać i gorzej się prowadzić. Bynajmniej tak ma kolega z Ibizy TDi EVO co se wstawił sprężyny -40mm do seryjnych amorków auto na dziurach podskakuje i nie prowadzi się. Ja z przodu mam amorki chyba seryjne i spreżyny Janmex -40 w sumie poza nie miłymi walnieciami przy wiechaniu w niektore dziury to jest ok i prowadzi sie dobrze.
I teraz mam pytania:
Czy amorki mają wpływ na przechylanie się samochodu??
Czy do amorków koni sport wrazie czego jak bedzie za miękko będę mógł wsadzić sprężyny -40mm i nie pogorszy się prowadzenie bo na stronie Koni są dostępne Koni sport short -30m i inne do -40mm.
Koni sport kupić gazowe czy olejowe??
Czy Bilstein B6 jest lepszy od Koni??
generalnie auto do driftu i na codzien
choody - 2009-11-13, 09:40
Zainwestuj w stabilizatory lepiej. I lepiej kupić używane Koni czy Bilsteiny i dedykowane do nich sprężyny i dać do regeneracji te amory niż pchać się w shittechniksy, zwłaszcza, że auto ma służyć do jazdy boczkami.
Jeśli założysz "sportową czerwoną" sprężynę do seryjnego amora - będzie skakał - i im twardsza będzie to sprężyna tym mocniej będzie skakać.
Amortyzator im sztywniejszy tym samochód WOLNIEJ się przechyla na zakręcie, ale na przechył nadwozia w zakręcie mają wpływ STABILIZATORY, sprężyny mają za zadanie UTRZYMAĆ KONTAKT OPONY Z NAWIERZCHNIĄ.
To tak w wielkim skrócie:)
|
|