BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Sprężanie M20

Vikus - 2006-12-20, 08:36
Temat postu: Sprężanie M20
Wszystkich witam i o zdrowie pytam!

Na początek nasuwa mi się taka myśl: czego oczy nie widzą tego sercu nie żal! :roll:

A mianowicie wczoraj dorwałem przyrząd do pomiaru ciśnienia sprężania. No i zadowolony przystąpiłem do sprawdzania. Rozgrzaliśmy z bratem furkę, wykręciliśmy świece, gaz do dechy i kręcimy. A oto wyniki (wspomnę tylko że mądra książka mówi, że fabryczne ciśnienie to 9,8 ):

I - 10
II - 10,5
III - 10,5
IV - 7,5
V - 7,3
VI - 10,5

No i sie zaczęło. Ciśnieni sprężania na IV i V cylindrze jest przerażająco małe.

Kiedyś czytałem, że głowice w M20 bardzo lubią pękać na V cylindrze i trochę mnie to zaniepokoiło.

Wspomnę, że spalanie raczej w normie jak na automat:
- miasto: 14 LPG
- cykl mieszny 30% miasto 70% trasa: 11 LPG,
- silnik pracuje równo, bez żadnych przypierdów, praktycznie stoi w miejscu
- płynu chłodniczego nie ubywa
- oleju nie przybywa i jest czysty
- nie dymi z rury (nie spala oleju)
- świece nie są obkopcone ani mokre
- po wymianie paska rozrządu i oleju w skrzyni coś zaczęlo dzwonić w okolicach V cylindra raz głośniej raz ciszej raz wogóle (niestety nie mam jak wleźć pod niego żeby sprawdzić czy może mechanik czegoś nie dokręcił)

I tu moje pytanie: czy mam juz zacząć się martwić?
I czy mogę dalej tak jeździć?
Np. w Audi mam fabrycznie określone 10-13 remont przy 7 a różnica w ciśnieniach między cylindrami nie może być większa niż 3. Czy BMW też przewiduje jakieś wartości ciśnienia i różnice między nimi?

Wiem, że to dużo pytań ale nie znalazłem odpowiedzi na forum.

Pozdrawiam
Wiktor

KWKPiotr - 2006-12-20, 11:13

Na Twoim miejscu to po pierwsze wykonał bym ponownie pomiar.
Gdy wyjdzie podobnie to pomiar + test olejowy ( choć wątpie by toś zmienił ).

potem kontrola zaworów - jeśli zawory ok to albo sie nie przejmować i jeżdzić albo robic..... ( pewnie gniazda i zawory )

/pozdrówka

Vikus - 2006-12-20, 11:27

Właśnie postaram sie jeszcze wykonac próbe olejową i moze wtedy coś sie wyjaśni.

Pozdro...

LUKAS - 2006-12-21, 12:04
Temat postu: Re: Sprężanie M20
Vikus napisa³/a:
wspomnę tylko że mądra książka mówi, że fabryczne ciśnienie to 9,8

To o czym piszesz to stopień sprężania, a nie kompresja którą mierzyłeś :!:

Kompresjąktorą mierzyłeś powinna być w granicach 12. Ja u siebie mierzyłem na zimnym silniku i wyszło mi okolo 12 +/- 0,5 atmosfery.

Spróbuj zmierzyc ponownie. Jakiego przyrzadu uzywasz? Są takie ktore wkreca sie w miejsce swiecy lub przytrzymuje. Jesli masz ten drugi to bardzo wazne jest zeby za kazdym razem tak samo trzymac przyrzad.

Zawory dobrze sÄ… wyregulowane :?:
Przegrzałeś kiedyś motor :?:
Są wycieki oleju z pod głowicy :?:

Vikus - 2006-12-21, 12:55

No tak, mój błąd. Przeciez to dwie różne rzeczy.

Więc sprawdziłem i znalazłem, że minimalne ciśnienie sprężania to 1,0 - 1,1 MPa a różnica między poszczególnymi tłokami może wynosić 0,15MPa.

Czyli nie jest za wesoło.

Ja furki nie przegrzałem ale kto wie co sie działo przedtem jak ją kupiłem?

Wycieków oleju z pod głowicy nie zauważyłem.

Jeśli chodzi o zawory to postaram sie w najbliższym czasie wyregulować i wtedy sprawdzę.

A przyrzÄ…d mam wciskany.

Pozdro...
Wiktor

LUKAS - 2006-12-21, 13:02

Oleju nie bierze :?:
Vikus - 2006-12-21, 14:47

Witka!

Jeśli chodzi o branie to musi brać :wink:

Z tego co zaobserwowałem jest to ok 150-200ml/1000km

To chyba nie jest aż taki zły wynik.

Pozdro

LUKAS - 2006-12-21, 14:52

Powiem Ci tak przy "normalnej" jezdzie bierze okolo 250ml na 5000km, a przy ostrym stylu jazdy tyle samo na 1000km :D

Mniej wiecej.

MARAS - 2006-12-21, 15:01

Zazwyczaj jeżeli spada ciśnienie na dwóch kolejnych garach np. 4 i 5 a na reszcie jest porównywalne do +/- 0,5atm. to efektem jest wydmuchanie uszczelki spod głowicy właśnie pomiedzy 4 i 5 garem albo pęknieta głowica i płynu na poczatku przez czasmi dwa trzy tygodnie ubywa nieznacznie do 0,5 litra na tydzień i nie dymi a przynajmniej nie odróżnisz tego od bo przy takiej pogodzie jak teraz każde auto lekko puszcza dymek i jest to normalne tak było u kolegi spadły jedynie osiągi po rozebraniu i sprawdzeniu szczelności okazało się że pękła głowica