BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - odpowietrzanie układu z pompką wspomagającą itd brak grzania

jankess - 2006-12-23, 16:14
Temat postu: odpowietrzanie układu z pompką wspomagającą itd brak grzania
Siema. mam problem z odpowietrzeniem układu chłodzącego w m20b25. konkretnie chodzi o to że niemam ciepłego powietrza w śrotku praktycznie zero grzania. domyślam się że niedochodzi ciepla woda do nagrzewnicy. wcześniej są zawory otwierające nagrzewnice i pompka wspomagająca obieg. przewód wodny dochodzący do tej pompki też jest zimny. silnik się nie grzeje. jak to odpowietrzyć niemam bani. używałem śrubek na termostacie. pomimo tego w jednym z grubych węży dochodzących do termostatu ciągle jest powietrze. pomóżcie :evil:
Adi - 2006-12-23, 16:37

już kilka razy było na forum jak się odpowietrza m20
z tego co pamiętam bo robiłem to raz przy wymianie płynu i poszło bez problemu to: po zalaniu płynu zapalam silnik, odkręcam ogrzewanie na max ciepłe, popuszczam śrubke na termostacie leciutko i tak sobie czekam aż poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym spadnie wtedy znów dolewam do odpowiedniego poziomu, w tym czasie obserwuję śrubke na termostacie czy nie leci z tamtąd płyn z bańkami powietrza. Po jakimś czasie w środku powinno lecieć już ciepłe powietrze, a temp. na wskaźniku normalnie się podnosić i dochodzić powoli do pionu. Cały czas obserwuję poziom płunu w zbiorniczku i odpowietrznik na termostacie, kiedy z odpowietrznika zacznie lecieć sam płyn bez pęcherzyków powietrza zakrecam śrubkę sprawdzam jeszcze raz poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym i temp. na wskaźniku. Wszysko powinno być ok. Gaszę silnik i po kłopocie.

ubott - 2006-12-23, 20:55

to nie zawsze jest takie proste jak tu piszesz niestety m20 to nie jest przyjazny silnik jezeli chodzi o odpowietrzanie robilem to wlasnie dzisiaj i nawet jesli plyn pojawi sie na srubie przy termstacie to nie znaczy ze jest wszedzie w ulkadzie. np mi juz lecialo cieple powietrze a parownik byl zimny. moj sposob jest prosty podnosze na zabie lewa strone samochodu w ten sposob zbiornik wyrownawczy podnosi sie do gory - po takim zabiegu uklad ladnie sie odpowietrzyl

pozdro

Rafał - 2006-12-23, 21:04

ty masz dłubanke u ciebie jest innaczej
http://www.onephoto.net/u...al_dlubanka.jpg

ubott - 2006-12-23, 21:19

sugerujesz zanurzenie?????????????????
Rafał - 2006-12-23, 21:21

sgeruje zebys pouklada pod maska :lol:
ubott - 2006-12-23, 21:22

spoko przyjdzie i na to czas nialem wczoraj inne przygody wiec musialem zajac sie heblami
Adi - 2006-12-24, 02:46

no tak u mnie może poszło prościej bo nie mam gazu
duchPW - 2006-12-24, 03:05

tak, czy siak na początek wypróbowałbym sposoby, które już były podawane na forum - u mnie był gaz i odpowietrzanie się powiodło - byle postępować zgodnie z "procedurą"

jeśli nie pomoże, to proponuję sprawdzić nagrzewnicę - miałem kiedyś problem z kamieniem w nagrzewnicy i przez to płyn do niej nie docierał, z tym, że u mnie wtedy dodatkowym objawem był wyciek płynu do kabiny

Melis - 2006-12-24, 09:58

Powodem zimnego powietrza moze byc tez walniety ten elektrozawór (lub tylko bezpiecznik ktory sie koło niego znajduje) przy nagrzewnicy, który poprosty nie puści na nia wody, ale wydaje mi sie ze u jankessa to nie bedzie to skoro ma powietrze przy termostacie...
tomcat944 - 2006-12-28, 11:45

hej,
ja mialem problem bo grzalo mi sie autko i nie mialem ogrzewania w srodku...
myslalem, ze zapowietrzony ale nie byl, potem termostat - wymienilem i dalej to samo...
okazalo sie, ze pompa wody... po wymianie udalo sie idealnie odpowietrzyc i jest grzanie w srodku...