BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - problem z napędem?wałem?

fivel - 2006-12-26, 15:08
Temat postu: problem z napędem?wałem?
Witam , mam problem, szukałem jakiegos info na forum ale jakos nie jestem pewny...otóż jak sobie jechałem to w pewnym momencie stukneło mocno i zaczeło stukac cyklicznie im szybiej jade tym szybciej stuka , stuki dochodza z tyłu auta , wjechałem na kanał jak juz sie doturlałem do domu i wszytko na oko jest ok , ruszam wałem i jest luz na nim , jak troche podepchałem auto tył przód to tak jak by wał przeskakiwał troche , ale auto normalnie jedzie tylko ze strasznie stuka , jak jade do tyłu to stuk sie zmniejsza... co mogło skonczyć zywot? wał? podpora?most? auto to e30 320i....czekam na jakies odpowiedzi...dziekuje...
ubott - 2006-12-26, 15:12

na 90% zerwala sie podpora walu wal teraz poprostu "zatacza kolo" w zerwanym ulozyskowaniu podpory

http://www.realoem.com/bm...010&hg=26&fg=10

czesc na 10 na zdjeciu

fivel - 2006-12-26, 15:54

ok, a mozna to stwierdzi jakos samemu na kanale? czy lepioej sie udac do mechanika niech on to lepiej potwierdzi?
sarna1 - 2006-12-26, 15:55

no jak wal lata to na 100% podpora :D wal powinien byc sztywny :D :D :D
ubott - 2006-12-26, 15:58

mozna

sciagnij te blaszne oslony oddzielajace tlumik od walu wez ra wal w okolicach podpory i spobuj nim ruszyc np gora dol jesli ci sie uda to podpora do wymiany

ew podnies caly tyl auta wlacz silnik wrzuc bieg i w kanale zobaczysz w jaki sposob wal sie porusza on powinien sie jedynie krecic nie powinien wykonywac zadnych kolistych ruchow

fivel - 2006-12-26, 17:03

z tego co przedtem patrzyłem to on ma luz na jak chce go obrucuc ale jak by miał być luźny sam w sobie to nic takiego nie zauważyłem...a co ewentulanie mogło sie stac? jak by cos sie stało z mostem to by auto jezdziło normalnie , jakie moga być ewentualnie inne przyczyny? wiem ze to tylko mozna sie domyślac ale zawsze to cos...
Mauser - 2006-12-26, 17:14

ma luz ale nie sam w sobie??
co?? :?:

Powiedz jak ruszałeś wałem, co ściągnąłes, gdzie miał luzy, skąd dźwięk dochodził, czy metaliczny, czy góra dół, czy przód tył ruszałes, czym ruszałes, gdzie słyszałeś stuki puki itp... jak wygląda podpora?
jak wygladają krzyżaki?
czy to w dyfrze nie stuka?
Czy to w skrzyni nie stuka?
kurde.... informacji brak, a odpowiedzi siÄ™ chce....

fivel - 2006-12-26, 18:02

ok
ok sa swieta nie ebde grzebał tyle przy aucie w swieta...jutro porozbieram co sie da i napisze wiecej...
luz jest na tym taj jak sie wał normalnie obraca... stukanianie jest jak by cos o cos obcierało..jak wolno jade do jak by cos zachaczało o coś, chyba mi sie wydaje ze czuć to bicie w podłodze ale wibracje sie moga rozchodzić..jutro bede grzebał i bede coś wiecej wiedział...
tak że wybaczcie mi ale na teraz tyle moge wam podpowiedziec...dzieki za pomoc jutro sie odezwe ale dzieki Wam wiem gdzie mam patrzec....pozdr...

a co w dyfrze mogło by stukać? auto by normalnie jezdziło? to moje pierwsze auto tylnio napędowe nie liczac polskiego ferrari:)

Mauser - 2006-12-26, 18:06

Spokojnie....
Konkretnie napisz, to będzie OK

Moje to drugie z tylnym napedem - to było jedyne kryterium co do doboru samochodu:)

fivel - 2006-12-27, 09:41

nio i juz wiem po wstępneij analizie wyszło ze stukanie dochodzi od dyfra...teraz czeka wyjęcie i rozebranie go..ale co tam mogło pójśc? w/g mnie mozliwe ze to jest łożysko na wale gdyż stukanie wzrasta z predkościa wału...chyba...moze jakies inne propozycje?

[ Dodano: 2006-12-29, 16:20 ]
i po wymianie.... nowy dyfer jest załozony...z innym przełozeniem..ale jest , dzieki za to Davidowi który tez jest na forum...w straym dyfrze padłołożysko na wałku atakujacym chyba...moża temat zamknąć...pozdr...

KUKI - 2007-01-15, 22:30

a ja am taki mietypowy problem nie moge rozkminic co to jak zapinam bieg na postoju to słychac z tyłu łupiecie nie głosne ale odczuwalne na samochodzie ??
Mauser - 2007-01-15, 23:21

Ja mam to samo.....
tzn w zasadzie miałem... takie dobicie tak??
i nie wiem czy to z tyłu czy gdzie....
w każdym razie sprawdź w jakim stanie są poduchy pod łapami

Lord Lukasz - 2007-01-16, 08:49

Mój kumpel tak miał, najbardziej udeżało przy zmianie z biegu wstecznego na 1, było to dziwny luz w dyferku, wkrótce potem (około miesiąc) dyfer umarł
KUKI - 2007-01-16, 09:43

Mauser napisa³/a:
Ja mam to samo.....
tzn w zasadzie miałem... takie dobicie tak??
i nie wiem czy to z tyłu czy gdzie....
w każdym razie sprawdź w jakim stanie są poduchy pod łapami

pod skrzynią wymienione pod silnikiem sprawne są a to dalej na... ja jestem pewny ze to z tyłu auta tylko co dyfer ma luz czy półosie ??

ubott - 2007-01-16, 09:47

czasmi zdaza sie jeszcze ze to gumowe tuleje belki tak wala

u mnie kazde ruszenie i kazde gwaltowne wcisniecie gazu podczas jazdy to bylo stukniecie(dosyc glosne) po wym tulei przeszlo