BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Wolne obroty w M20B27 - o co loko?

kafarek - 2006-12-28, 18:40
Temat postu: Wolne obroty w M20B27 - o co loko?
Opadam z sił, bo nie mam pomysłów od czego zacząć. Dzieje się to dopiero po osiągnięciu właściwej temperatury pracy motoru. Na zimnym motorze obroty stoją twardo! 900/min. Zarówno na LPG jak i PB.

Motor M20B27 z założonym układem dolotowym od M20B20

Falują obroty po rozgrzaniu i na PG i na LPG, tylko zupełnie inaczej :/

WYKLUCZONY KROKOWY!!! <--- bo podstawiałem 3 i dzieje się to samo.

1. Pierwszy filmik przedstawia jak zachowują się obroty silnika na PB w pełnym zakresie obrotów. Nie istotne czy przyspieszam czy jadę równo. Po prostu pływają i czuć wyraźne oddechy.

FILMIK z PB

2. Drugi filmik przedstawia prace motoru na zasilaniu LPG. Obroty nie przekraczają 2 tys. czasem sa regularne 900/min, czasem same wskakują na 1,5 tys. Najczęściej jednak oscylują w granicy 1,4 - 2 tys. I robi się to męczące..

FILMIK z PB

Mój problem polega na tym, że nie mam pomysła od czego zacząć i co kupić.
Normalnie w M20 gdy obroty jeżdżą góra dół, wymienia się przepływkę, sonde lambda i krokowy. tylko, że w instalacji LPG I-gen. Ani przepływka, ani Lambda nie grają roli. Ma to znaczenie w składzie mieszanki PB/powietrze.

Pozostał mi krokowy, ale ten został wymieniony. Na każdym krokowym jaki podstawiałem motor zachowywał się inaczej. Ale w autach macierzystych wszystko jest ok.

Dodam, że ów problem powstał stosunkowo niedawno. Wcze\śniej problem z PB był stały, ale na gazie było OK. Teraz lipa tutaj i tu.
Dodam tylko, że motor nie stracił żadnych parametrów, a po czyszczeniu układu wtryskowego i LPG zaczął jeździć dużo żwawiej!! Problem jednak zaistniał wcześniej :/

Proszę o obejżenie filmów i ustosunkowanie się do moich problemów;)

Pozdrawiam
Kafarek :]

kamil.k - 2006-12-28, 19:11

rozumien ze na filmach widac jak silnik "sam" faluje :?: :shock:

przepustnica nie ma za duzych luzów :?: zobacz czy przypadkiem nie porusza sie jakims cudem

drugie co bym zrobil to odłaczyl czujnik temperatury silnika.jesli silnik na zimnym chodzi ok to ciekawe jak sie zachowa gdy go oszukamy.jesli nadal bedzie tak falował to znaczy ze cos jest nie tak z mechanika

próbowales moze odlaczyc lpg tak na chwile albo zakrecic zawór na butli i zobaczyc jak chodzi :?:

kafarek - 2006-12-28, 19:39

kamil.k napisa³/a:
rozumien ze na filmach widac jak silnik "sam" faluje

Oczywiście, gaz jest wolny, linka luźna

kamil.k napisa³/a:
przepustnica nie ma za duzych luzów :?: zobacz czy przypadkiem nie porusza sie jakims cudem

żadnych luzów, wszystko obadane podczas pracy silnika

kamil.k napisa³/a:
drugie co bym zrobil to odłaczyl czujnik temperatury silnika.jesli silnik na zimnym chodzi ok to ciekawe jak sie zachowa gdy go oszukamy

Tego nie próbowałem, jutro obadam na gorącym odłączę.

kamil.k napisa³/a:
jesli nadal bedzie tak falował to znaczy ze cos jest nie tak z mechanika

Nie strasz :/

cypis0 - 2006-12-28, 20:05

ja mialem tak samo po zmianie dolotu na z 2,5 (w tuningu poczytaj sobie jest na glownym) i pytanie czy ustawiales auto na chamowni czy przynajmniej analizatorze po tych zmianach jesli nie to twoje zmiany przynosza wiecej zlego niz dobtrego :( ( mi na dzien dobry po zmianach pomoglo ustawienie na OKO (druciarstwo wiem) skladu CO a robi sie to srobka na silniczku krokowym pobaw sie powoli ta srobka( ma byc bardziej wkrecona niz wykrecona) i obroty powinny sie ustabilizowac troche (przynajmniej na PB) potem zabieraj auto na analizator sonda w rure (nie oszczedzaj tych 30zl bo maltretujesz silnik!!!) i jedziemy z ustawieniem skladu mieszanki PB iLPG.
Ale po koleji wiec

1 rozkrecasz (zdejmujesz gore przeplywki i )pokretlem bardzo powoli zmieniasz nastawienia przeplywki i czekasz 20sek ok i patrzysz na zmiany stosunku powietrze paliwo znowu zmiana 20sek odczyt i tak do uzyskania idealnej mieszanki ........ps pamietaj ze jazda na ubogiej a tak wlasnie masz niszczy ci glowice!!!wypalaja sie zawory i cala litania innych bzdur sie dzieje:((((
2 jak juz masz sklad dobry zaczynasz bawic sie z CO (jak kat jest niesprawny osiagniecie idealu moze byc ciezkie ) ale ustawiasz moze sie uda tez bardzo powolutku i co chwile przerwa na ok 20sek i patrzysz na odczyt
3 teraz bierzesz sie za srobke w lpg i ustawiasz mieszanke lpg

nie zapominaj ze zmieniles dolot i cos tam jeszcze (przepustnica nie wiem czy masz stozek i reszte dolotu jak zbudowana) czyli dodales powietrza twojemu motorowi i wszystko sie pozmienialo jak te zeczy nie przyniosa skutku to dalej trzeba drazyc moze jakies nieszczelnosci w dolocie???

Bruner - 2006-12-28, 20:06

Skoro mozna wykluczyc silnik krokowy (bo po podmianie jest to samo) i czujniki (instalacja na srube bez zadnej elektroniki), to jedyne co mi przychodzi do glowy to nieszczelnosci w dolocie. Guma preplywomierz przepustnica ma najwyzej rok, wiec teoretycznie powinna byc ok, ale moze przy strzale ja uszkodzilo. Przy przepustnicy jest jakas rzezba z zaslepkami - sprawdz to, moze gdzies bokiem zaciaga powietrze. To samo przewod miedzy guma a krokowcem i uszczelki pod przepustnica i pod kolektorem. Obadaj wszystko dokladnie na oko, tylko gumy radze zdemontowac, zwlaszcza ta za przeplywka ma taka paskudna ceche ze lubi pekac w najmniej widocznych miejscach, wiec ja wyciagnij i dokladnie obejrzyj, to nie jest duzo roboty. Jesli na oko wszystko bedzie ok to popsikaj w okolicach dolotu jakims samostartem albo czyms w tym stylu, jesli obroty beda wzrastac to znaczy ze tam ciagnie poweitrze.
Dominik - 2006-12-28, 21:44

Sprawdzałeś czujnik położenia przepustnicy ? Czy czujnik jest od ETY czy z m20b25 ?
cypis0 - 2006-12-28, 21:50

czujnik polozenia przepustnicy nie ma nic do tego chyba na gazie podobnie ponoc faluje a to 1 generacja gazu nie jest podpiety
Bruner - 2006-12-28, 22:21

Ani czujnik polozenia przepustnicy ani regulacja przeplywki nie maja tu nic do rzeczy, bo to jest najprostsza instalacja gazowa i jedyna elektronika w niej to przelacznik :wink: Mozna na pracujacym silniku poodlaczac polowe wtyczek i nawet sie nie zajaknie. Na benzynie gasnie od razu po wyjeciu wtyczki z przeplywomierza, na gazie nie robi to na silniku zadnego wrazenia. Dlatego wykluczam wszelkie usterki elektroniki, jedyne co wchodzi w gre wg mnie to krokowy, lub jakas usterka czysto mechaniczna, typu nieszczelnosc dolotu, przycinajaca sie przepustnica itp.
kafarek - 2006-12-28, 22:45

No własnie w tym kierunku się rozglądam :/ Co do falowania na PB trafiam w Lambda i przepływke jak sugerował wczesniej Bruner. co do LPG wykozystam Wasze pomysły i dam znać co i jak.

Pozdrawiam i dziękuję
Kafar

slawo - 2006-12-29, 10:12

mi sie nie udalo dojsc o co kaman w mojej ukochanej.
Ale u mnie oddech byl w granicach 100obr - u Ciebie jest chyba duzo wiecej

kafarek - 2006-12-29, 10:18

Tak przemyślałem propozycję Brunera o nieszczelności i zastanawiam się jak to ma się do ciepłego i zimnego silnika... Albo układ jest szczelny, lub nie. Możliwe, by nieszczelność powstawała po rozgrzaniu motoru? hmmmm

slawo napisa³/a:
mi sie nie udalo dojsc o co kaman w mojej ukochanej.
Ale u mnie oddech byl w granicach 100obr - u Ciebie jest chyba duzo wiecej

No amplituda sięga 1000 obr. :/

slawo - 2006-12-29, 10:20

ale przeciez po podstawieniu krokowego od Chrisa bylo ok?
kafarek - 2006-12-29, 10:32

Tak, ale po przejechaniu kilkuset km nawet na chrisa było bebe :( Ale na początku było ok! To mnie dziwi :/
kamil.k - 2006-12-29, 17:48

a kompa podmieniales :?:
adrian e30 - 2006-12-29, 19:45

zacina sie krokowy albo podajegaz razem z pb.
Pietrek - 2008-12-06, 16:59

Odgrzeje kotleta, po miesiącu stania w garażu moja Eta ma identyczne objawy , po uzyskaniu temperatury właściwej silnik faluje dokładnie w takim samym zakresie obrotów jak Twój, Doszedłeś co było nie tak ?
kafarek - 2008-12-06, 17:20

Pietrek, problem leżał po stronie kompa wolnych obrotów.. Tylko ety takie mają z całej gamy m20 :] Komp ten znajduje się pod kompem głównym pod schowkiem. Wymieniłem go i problem znikł ;) Może u Ciebie dzieje się to samo? Zbadaj szczelność dolotu , wyczyść krokowca i ten komp zbadaj ;) Podmień go z innej ety i zobacz co będzie..

Pozdro i powodzenia!

Pietrek - 2008-12-06, 17:46

Pierwsze co to wyczyściłem krokowca, nie da się jakoś zresetować tego kompa ?
Artur C. - 2008-12-06, 17:52

Tego sterownika sie nie resetuje on poprostu działa poprawnie albo nie. ;/

Podobny system jest stosowany w 316/318 na LU-Jetronik z silnikami M10 - nie wiem czy taki sam sterownik występuje.

Pietrek - 2009-01-03, 19:16

Kupiłem sterownik od gościa który rozbierał e28 z m20b27.
Podmieniłem sterowniki , niestety problem nie ustał ... podczas podmiany sterownika odłączyłem akumulator zapobiegawczo.

Tak wyglÄ…da to ustrojstwo.

Problem dalej występuje.

Wg bmwfans.info ta część kosztuje 247 euro :shock: Część nr 7

Czy nie ma róznicy jak jest wpięta wtyczka od krokowca ? w ecie krokowy jest na 2 piny, i wtyczke da się wpiąc na odrwót ,

Jak szybko nie kupie sprawnego sterownika to chyba potne ete na żyletki ! :x :x :x :x

kafarek - 2009-01-03, 19:31

Cytat:
Czy nie ma róznicy jak jest wpięta wtyczka od krokowca ? w ecie krokowy jest na 2 piny, i wtyczke da się wpiąc na odrwót ,

Nie ma różnicy... Kurde, żebyś miał kogoś z etą okolicy to kompy mógłbyś podmienić...

No Pietrek, coś przeoczyłeś.. Nie ma siły by wszystkie elementy grały i objawy się utrzymywały :/

Bob(E)k(30) - 2009-01-03, 19:38

Pietrek napisa³/a:

Mi się wydaję że ma znaczenie jak jest wpięta ta wtyczka, jak miałem etę i źle wpiąłem tą wtyczkę krokowy nie działał, zmieniłem i działał.

Pietrek - 2009-01-03, 19:45

kafarek napisa³/a:
No Pietrek, coś przeoczyłeś.. Nie ma siły by wszystkie elementy grały i objawy się utrzymywały :/

nie wiadomo czy ten sterownik który kupiłem jest sprawny ... oko nie ocenie ... tym bardziej jak ktoś mieszka na drugim końcu polski i zapewnia że pół roku temu auto jeździło normalnie ;/

kamil.k - 2009-01-03, 21:58

ostatnio grzebałem w aucie i jak mi obroty nie falowaly tak zaczeły.bardzo minimalnie tak że ledwo wskazówka sie bujała. miałem akurat wyciągnieta przepływke bez puszki z filtrem i podczas tego falowania to przepływka ani drgneła a wydawalo mi sie od zawsze że przy takim falowaniu cos tam sie ona pewnie rusza a tu zaskoczenie

no i tak patrzyłem na to i przyszła mi do glowy taka mysl ze to falowanie to może byc tylko i wylacznie przyczyną tego że ktorys z cylindrów gorzej spala mieszanke i hamuje silnikiem bo w moim przypadku nie ma ani silniczka krokowego ani innych cudow ktore owo falowanie mogły by powodowac

jest cały ten podcisnieniowy regulator obrotów ale przy tym falowaniu on też ani drgnął

Pietrek - 2009-01-06, 12:51

Dzisiaj wsadziłem kolejny sterownik , i żadnej poprawy ... dalej po odpaleniu trzyma ok 1000obr/min i po rozgrzaniu obroty falują :/
Wątpię żeby kolejny sterownik był zepsuty, może to coś innego ?

Przepływka ? Jak ją sprawdzić ? Odłączyłem ją jak silnik był rozgrzany i falował , motor odpalił i odrazu zgasł.

MAJSU - 2009-01-06, 16:40

Pietrek napisa³/a:
Dzisiaj wsadziłem kolejny sterownik , i żadnej poprawy ... dalej po odpaleniu trzyma ok 1000obr/min i po rozgrzaniu obroty falują :/
Wątpię żeby kolejny sterownik był zepsuty, może to coś innego ?

Przepływka ? Jak ją sprawdzić ? Odłączyłem ją jak silnik był rozgrzany i falował , motor odpalił i odrazu zgasł.

Na 100% masz szczelny dolot i dobrego krokowca ? Czujnik położenia przepustnicy sprawdzałeś ?

Ja bym sprawdził jeszcze przepływomierz i ECU - podmień z kimś.

Kamill - 2009-01-06, 17:03

MAJSU napisa³/a:
Na 100% masz szczelny dolot i dobrego krokowca ?

moje m20 zmieniło się nie do poznania,zaczęło falować na obrotach,a wszystko przez niedokręconą śrubę na kolektorze wydechowym :lol:
może akurat gdzieś siedzi niedokręcona śruba :)

Pietrek - 2009-01-17, 19:55

W moje urodziny eta zaczęła pracować tak jak trzeba ! :jupi:

Wyjąłem krokowca , był w środku czysty (czyściłem w wakacje) Ale nic nie miałem do stracenia , napełniłem słoik naftą wrzuciłem krokowca i zamknąłem dziada na 2 godziny. Potem drastyczne hohlowanie wnętrzności pędzlekiem :mg: Na koniec podłączyłem go pod prostownik ... i okazało się że krokowiec się zacina, wykręciłem regulacje i zauważyłem że jest tam taka nacinana tulejka która wyskoczyła z prowadnic, wsadziłem ją na swoje miejsce , poskładałem wszystko do kupy. Silnik po rozgrzaniu już nie faluje :) Ale za to na zimnym trzymał ok 750obr/min , wiecie co pomogło ? na pracującym silniku zdjąłem na moment przewód z krokowca (ten którym ciągnie powietrze z dolotu) silnik prawie zgasł , założyłem gumę spowrotem i od tego momentu trzyma równiótko 650obr/min :mg:

Teraz czekam aż drogi będą suche :twisted:

slawo - 2009-01-17, 20:01

no Piotrus super!!!
tylko teraz z radosci nie spal opon do konca...albo spal hehee

Pietrek - 2009-01-17, 20:20

Never ! Jestem spokojnym kierowcÄ… :)
slawo - 2009-01-17, 22:08

Pietrek napisa³/a:
Never ! Jestem spokojnym kierowcÄ… :)

ja tez ;)