BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Stopniał śnieg i znów to samo, zalamka [e34]

casus maximus - 2006-12-29, 17:57
Temat postu: Stopniał śnieg i znów to samo, zalamka [e34]
Juz drugi raz w tym roku cos takiego mi sie przytrafilo. gdy stopnial snieg przystaly mi dzialac wycieraczki, elektryka szyb, szyberdachu, radio i centralny zamek. wiem ze te rzeczy odpowiada jakis przekaznik pod siedzeniem. ale dlaczego wlasnie zawsze gdy znika snieg ? wilgoc duza czy cos? podlamało mnie to.
ostatnio gdy wysechl wszystko wrocilo do normy i teraz pewnie tez bede musial czekac.

tomcio83 - 2006-12-29, 17:59

postaraj sie to zabezpieczyc jakos mozliwe ze jakos wilgoc sie tam dostaje zabezpiecz miejesce
Adi - 2006-12-29, 18:01

słuchaj nie wiem gdzie jest ten przekaźnik ale skoro znów kiedy jest wilgoć to jakoś się tam musi woda dostawać :???: takie usterki są najgorsze bo nie wiadomo dokładnie o co biega i trzeba szukać :/
casus maximus - 2006-12-29, 18:03

moga byc najgorsze ulewy i tak dalej ale niestety jak snieg topnieje to wlasnie tak sie dzieje :sad:
Adi - 2006-12-29, 18:05

hmm to dziwne, ale czy ten przekaźnik jest wtedy jakoś wilgotny? bo mówisz, że jak wyschnie to jest ok, a nie masz może takiego na podmiane?
casus maximus - 2006-12-29, 22:46

przyczyna musi tkwic gdzie indziej...jak fura wyschnie to zajrze pod siedzenie. kolo akumulatora zbierala sie wilgoc...naprawde nie wiem za co sie zlapac. najgorsze jest to ze jak wyschnie wszystko to dziala bez zarzutu i ciezko trafic co tam jest nie tak. teraz nawet nie mam jak sie dostac do auta.
dario525 - 2006-12-30, 00:04

witam,

mam chyba podobny problem w mojej E34 Touring tzn. wieczorem wyjechałem do Ikei po zakupy auto zamknełem i otworzyłem wszystko OK ,zapakowałem i jade włączam wycieraczki a tu kicha działa tylko najszybszy bieg. dojechałem do domu otwieram drzwi i lampka na otwartych nie działa jak przełącze na ciągłe świecenie działa, próbuję otwożyć tylną klapę i nic nie otwiera, centralny zamek nie działa. U mnie radio działa

Czy ktoś wie gdzie szukać problemu , czy może być to wina alarmu ?

Zdrówko

Dario

casus maximus - 2007-01-01, 19:51

ale tobie cos tam dziala....a mnie wyzej wymienione rzeczy wogole :roll:
dario525 - 2007-01-02, 17:48

witam,

znalazłem problem. u mnie był przewód napęknięty + wilgoć - przy zawiasie tylnej klapy co powodowało palenie bezpieczników przy module pod tylnym siedzeniem ( F30 i F31 oba 10A)

casus maximus - u ciebie pali jakieÅ› bezpieczniki?

zdrówko

Dario

casus maximus - 2007-01-02, 17:54

dario525 napisa³/a:
casus maximus - u ciebie pali jakieÅ› bezpieczniki?

wlasnie nie. wszystko gra. dzis oddalem samochodzik do elktryka...moze cos on poradzi...dam znac jak juz zrobi....o ile samo nie wyschnie i sie nie naprawi ....

korba - 2007-01-02, 20:42

Oto rozwiazanie problemu ;)

http://www.bmwe34.net/e34...usible_link.htm

casus maximus - 2007-01-02, 22:37

korba napisa³/a:
Oto rozwiazanie problemu

dzieki Korba, ale mam jeszcze jedna prosbe" moglbys mi to jakos przetlumaczyc na polski ? bo nic a nic nie kumam.oczywiscie jakos w skrocie.....bede wdzieczny...pozdrawiam.

PS. i wlasnie w okolicach akumulatora mi sie zbiera wilgoc :(

korba - 2007-01-02, 23:44

Rozumiem ze masz M30, zatem:

1. pod siedzeniem po stronie akumulatora sa DWA kable zabezpieczjace (fusible links), jeden 80A w czarnym pudelku przykreconym srubami - biala strzalka na tym zdjeciu

a drugi 50A niedaleko, pod dwoma wartwami tasmy termokurczliwej. Widac go na tym zdjeciu na czerwonym przewodzie w centrum kadru.

Oba moga ze starosci wariowac, natomiast podobno ten 50A nie jest sprzedawany i trzeba sobie wykombinowac jakas samorobke.

2. Te same objawy daja brudne/stare styki czarnego pudelka znajdujacego sie przed modulem przekaznikow, po drugiej stronie tylnej kanapy. Po wyczyszczeniu stykow problem zniknal.