BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [TEST]Mocniejsze żarówki do soczewek ?

speed - 2007-01-02, 22:30
Temat postu: [TEST]Mocniejsze żarówki do soczewek ?
Witam, jaśli temat byl to z gory prosze moda o wybaczenie ale jakos nie udalo mi sie tego tematu odszukac. Mam do Was pytanie czy ktos z Was do swoich soczewek (w starszych samochodach) H1 zakladal mocniejsze zarowki niz 55W :?: Jak wiadomo soczewki sie dosc szybko "wypalaja" ja w swoich nie swiatlach mijania nie widzialem zupelnie nic co nie bylo zbyt pozytywne. Dzis kupilem sobie zarowki Philipsa o mocu 85W - bardzo fajnie i jasno swieca ale zastanawiam sie czy nie uszkodzi to lampy i soczewki :?: :?: :?:
duchPW - 2007-01-02, 22:36

może uszkodzić, poza tym, że może oślepiać ludzi z naprzeciwka - pół biedy jak Cię tylko sklną
Melis - 2007-01-02, 22:36

http://forum.beemka-klub....sze+%BFar%F3wki

to tak na szybko dzieki SZUKAJ... :mrgreen:

pozdro

speed - 2007-01-02, 23:27

Dzieki za linki ale wiele odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem - nie chce rozbierac swiatel ani wymieniac odblysnika - pytalem tylko czy po zalozeniu mocniejszych zarowek nie zniszcze sobie swiatel ( oslepial nie bede bo swiatla mam dobrze ustawione ) Nie kupilem tez najmocniejszych 100W tylko wybralem opcje posrednia tzn 85W. Czy ktos z Was ma mocniejsze zarowki w swoich soczewkach i jakie sa tego efekty :?:
korba - 2007-01-02, 23:49

Mialem 100W, szybko wywalilem bo grzeja sie BARDZO.

85W grzeja sie wyraznie mniej, jestem calkowicie spokojny o soczewke i odblysnik.

Czy cos sie uszkodzi bedzie mozna powiedziec za pare tysiecy, na razie jest swietnie.

MAJSU - 2007-01-02, 23:57

A ja mam żarówki PHILIPS Blue Vison i je mogę polecic ! Wbrew różnym opiniom że szybko się przepalają u mnie działają już 8 miesięcy a jeżdżę na światłach codziennie :)
RoboCop - 2007-01-03, 00:33

Speed lepiej kup sobie jakies porządne, drogie :roll: żarówki f-m Osram, Philips - i może wtedy zobaczyć coś w światłach mijania... a jak to nie pomoże, to czeka Cię rozbieranie soczewek, żeby je wyczyścić...
Serfers - 2007-01-03, 07:48

Ja jak kupilem swoja bunie miałem załozone 100W zarówki i okazało się że mam spalone lustra w soczewkach. Musiałem kupic nowe swiatełka bo nigdzie niedostaniesz samych wkładów. Tak przynajmniej mi powiedziano. Zamiennik kosztuje około 200 zł za jedną lampe. Teraz mam załorzone Philipsy allweather i jest w porzadku nieprzepalaja sie. mam je od roku i zrobiłem na nich około 15 tyś km
sarna1 - 2007-01-03, 10:08

a ja rozwiazalem problem inaczej - kupilem nowe oryginalne lampy helli i teraz widze :D tak ja k powinienem - zarowki mam tungsram megalight i jestem z nich zadowolony - swieca ladnie juz okolo roku.
djscreamvip - 2007-01-03, 12:29

panowie czytalem juz wiele postow o philipsy power2night gt 150 ponoc sa bardzo dobre ale tylko jako H4-H7 nie moge nigdzie znalesc info czy występują w H1 jak tak to dajcie znac jestem zainteresowany?
speed - 2007-01-03, 12:36

Robo - mam Philipsa :wink:
Kosa - 2007-01-03, 12:55

ja kupiłem ostatnio coś takiego

http://allegro.pl/item153..._oryginal_.html

i póki co jest zadowolony, wyjechałem z Wrocławia w trase to zapominałem długie włączać :)

pozdr

djscreamvip - 2007-01-03, 13:27

panowie a moze 65w mysle ze z lampami sie nic nie stanie .ale pierwszy raz widze takie zarowki beda pasowac?
http://www.allegro.pl/ite...ypton_65w_.html

korba - 2007-01-03, 14:04

To sa zarowki do amerykanskich lamp, nie pasuja do europejskich.
djscreamvip - 2007-01-03, 14:31

no to szukam i szukam i niegdzie na polskich stronach nie moge znalesc H1-12v 65w jak znajdziecie dajcie namiary :cool:
Yabi - 2007-01-03, 16:34

Forumowicze odradzam kupna tych zarowek (XENON-KRYPTON 65W H-1) Ja sobie zamowilem je i niestety po 2 dniach h.. je strzelil!!! Popalily sie az metalowa oprawka zmienila kolor wiec zalorzylem stare i do dzis śmigam :) Kumpel tez takie kiedyś zamowil i to samo sie stało wiec lipa na max!!!
Adi - 2007-01-03, 17:30

Yabi napisa³/a:
Forumowicze odradzam kupna tych zarowek (XENON-KRYPTON 65W H-1) Ja sobie zamowilem je i niestety po 2 dniach h.. je strzelil!!! Popalily sie az metalowa oprawka zmienila kolor wiec zalorzylem stare i do dzis śmigam :) Kumpel tez takie kiedyś zamowil i to samo sie stało wiec lipa na max!!!

Bo się nie kupuje jakiś dziwnych no name i w dodatku jakieś krypton, pewno miały świecić na niebiesko czy jak tam. Osram, Hella, Phillips itd. to są firmy produkujące żarówki.

Yabi - 2007-01-03, 18:32

Zgadzam sie z toba ADI ale czlowiek caly czas na bledach sie uczy wiec po prostu w balona dalem sie zrobic :D

(a mialy bialutko swiecic)

djscreamvip - 2007-01-03, 19:05

panowie nie chodzi mi o zadne xenon krypton bo takie juz mialem ale 55w co do firmy sie nie wypowaiadam mi zalezy tylko na tej mocy 65w a firma moze byc lepsza varta osram philips tungsram byle bylo by 65w sa h1 70w ale na 24v .prosze o konkretna porade z linkami
High-Tech - 2007-01-03, 19:45

e30
Najpierw kupilem phillips jakiś + 50% chyba. I było o wiele lepiej.
Po zmianie zawiasu na bilsteiny B8 + weitec to mi żarówki tak po ok 8000-10000 siadały.
Później kupiłem osramy też jakieś + 50% czy cuś.
Jak się przepaliły zacząłem kombinować.
Kupiłem jakiś noname xenon 100 W - tragedia - nic nie było widać, kupa straszna.
Potem kupiłem jakieś inne - ala xenon 100W i były naprawdę ok. Nie świeciły strictle na niebiesko. Ale żarówka padła po ok 2000 km. Sam sie zaskoczyłem.
Co do kloszy to nie było problemu z grzaniem. Ani mi klosze nie popękały, ani się nic nie potopiło /jak straszyli i wyklinali na bmw-klub/. Chyba że te moce w noname 100W to mieżą tak jak w tych tanich kiepskich komponentach audio.

Myślę że firmowe 65W lub 85 W to najlepszy wybór.
Nie rozglądałem się jeszcze na allegro, ale jak takie coś jest dostępne to ja kupuje do swojej e34 na pewno. Dam znać jak się będą spisywać.

marekfl - 2007-01-05, 18:08

Siemka
Chyba a raczej napewno podchodzisz do problemu żarówek troche nie z tej strony co trzeba. Nie bede robil wykładów o dzialaniu żarówki :mrgreen: Zarówka 55W Phillipsa swieci tak samo jasno jak żarówka 55W noname!! Jedyna rużnica jest taka że np. Phillips podaje prawidłowy czas świecenia żarówki (przykładowo 200 godzin) a noname zazwyczaj nie podaje ale moze być nawet o połowe krutszy. Jeśli chesz żeby poziom óswietlenia przed samochodem był cały czas wysoki, zastosuj zarówki lepszego producenta (do produkcji których użyto lepszych/trwalszych materiałów). A pozatym zmieniaj żarówki reguralnie kiedy wydaje ci sie ze zaczynaja swiecić slabiej (bo jesli jestes w stanie zauważyc to okiem to znaczy ze juz sie zużyły).

A i jeszcze jedno zarówki typu +50% Light itp o zwiekszonej emisji maja znacznie krótsza żywotność i wcześniej tracą swoje własnoście.

Recepta: Markowe żarówki + wymiana na nowe zawsze przed zimą (Ja zmieniam żarówki 2 razy w roku ponieważ używam świateł mijania cały przez rok)

Możesz też zapoznać się ze specyfikacja konkretnej żarówki na stronie katalogowej lub jesli masz odstep do katalogu elfa to poczytac sobie co tam pisza o żarówkach w rozdziale żródła światła./

Pozdro

djscreamvip - 2007-01-05, 19:51

sprawia jest taka ze kilku znas szuka markowej zarowki powyżej 55w .a kolega High-Tech ma racjie ze zarowka no-name swieci slabiej i juz nie raz experymentowalem zarowka ale xenon ma niebieska powloke ktora zabiera jasnosc zarowce i kiedys mialem zwykla tungsram a ala xenon i xenon wymiekal swieci na bialo lub niebiesko ale jasniejsze swiatlo dawala zwykla .pozatym zdajemy sobie sprawe ze zwykle bez barwioenego szkla beda swiecic podobnie ale juz kolorowa bedzie slabsza.ja poluje na h1 65w na mijania h1 85w na drogowe bo i tak używa sie ich jesli nic nie jedzie z przeciwka wiec moc bez znaczenia a z drogiej strony nie zaszkodzi jak 100w lampom zas do halogenów tez 65w i bedzie miodzio tylko trza takie znalesc wiec chlopaki dajcie cynka na dobra h1 65w i 85 lub 75
Prezes_ - 2007-01-05, 20:57

to ja Wam koledzy troszkÄ™ pomogÄ™ :razz:
sam testuję żarówki z przyjemnością...wymieniam 2-3 razy w roku... dla testu... i co?

Philipsy BV są OK... VP nie testowałem

a'la xenony to tragedia...

osram CB podobne jak BV... ale zywotność mniejsza...

Natomiast jezdzilem jakis(dlugi) czas na Philipsie i Narvie najnormalniejszych i poza tym, ze swieca na zolto, to jest naprawde OKi...

a teraz po przeczytaniu tego tematu kupiłem narve 85W i co? sami zobaczcie...

i druga fota... kolejnosc zarowek odwrotna... Nowe i Stare...

a na końcu po przyjsciu do domu czytam na opakowaniu.... "Not for use in Europe" :shock:

djscreamvip - 2007-01-05, 21:04

sam juz nie wiem ale z tego co piszesz to te 85w to tez sciema jak bla mnie te zwykle swieco lepiej swiatlo jest mocniejsze troszke zolte ale mocne ?czyżby te 85w to az taka sciema?
Prezes_ - 2007-01-05, 21:07

no ja tu nic nie reklamuje... jestem konsumentem i oceniam... i te narvy to oryginały... pudełko, plakietka, adres www, bla bla... :mrgreen: jak one dają 85W to mowcie Prezesie mistrzu :mrgreen: :razz:
djscreamvip - 2007-01-05, 22:16

widzialem tez philips rayli tez 85w no coz jedynym rozwiazaniem to kupno po sztuce i experymentowanie .ale zastanwiam sie czy jesli juz znajde dobra zarowke i bedzie miec te niby 85w to czy nie zaszkodzi lapom wielu jedzi na 100W i jest ok ale ryzyko jest dlatego fajnie bylo by miec np.65 lub 75w.jutro kupie kilka zarowek iporobie fotek jak prezes bo jest to berdzo pomocne. :wink: pozdrowka
High-Tech - 2007-01-05, 22:55

Nie no - na fotce ewidentnie zwykłe narvy lepiej świecą - widać po asfalcie i po drzewku z prawej.
Fakt, że na drzwiach się ładniej "prezentują" :razz:

Mi chodzi o to by lepiej świeciły, więc ta opcja raczej odpada.

speed - 2007-01-06, 11:19

Ja kupilem Philps rally 85W - w porownaniu do noname ktore byly w moim aucie o mocy 55W jest poprostu super - duzo bielsze swiatlo o duzo wiekszym zasiegu - lampy grzeja sie normalnie wiec bardzo watpie by cos mialo sie im stac :smile:

p.s. na pudeleczku napisano ze nie wolono uzywac na droga EU :mrgreen:

korba - 2007-01-06, 12:46

Prezes_ napisa³/a:
a teraz po przeczytaniu tego tematu kupiłem narve 85W i co? sami zobaczcie...

Ciekawe. U mnie identyczna roznica jak na tym zdjeciu byla miedzy narva 85w i 100w.

marvin-86 - 2007-01-06, 15:10

Ja mam te Klik i są supe, jakość oświetlenia drogi dużo wiekszą i się nie negrzewają jakoś bardzo. Fakt cena zarówek jest dość wysoka ale sie opłaca. Polecam
RoboCop - 2007-01-07, 18:24

sporo zamieszania z tym tematem żarówek... znalazłem u siebie test - myslę, że wyjasni/rozjasni troche temat jasności przed naszymi autami - nie sugerujcie się cenami, bo gazeta jest z 2004roku, reszta danych powinna być aktualna:

Adi - 2007-01-07, 21:42

o mam tÄ… gazetke, jak dobrze widze to jest to nr 14 z 2004r. to sobie zaraz poszukam bo siÄ™ wygodniej czyta
marekfl - 2007-01-08, 08:13

Siemka

Bardzo ciekawy i pouczający artykuł Robo :cool: moze warto też dodać że wraz z zastosowanie odpowiedniej zarówki warto też zadbać o odpowiednie ustawienie reflektórów.

I tak recepta na dobre oświetlenie drogi przed zderzakiem jest nadal jedna. :cool:

Markowa żarówka o znamionowej mocy dedykowanej do danego reflektora + reguralna wymiana + prawidlowo ustawione reflektory.
:mrgreen:
Pozdro

jaqub - 2007-01-08, 16:42

a tam... ja kupuje najtansze zarowki xenon cos tam MEGA WHITE w makro... swieca ladnie na bialo/nie niebiesko... widze co trzeba a jak robi sie gorzej to znaczy ze trzeba lampy z zewnatrz umyc :mrgreen:
marvin-86 - 2007-01-08, 17:28

jaqub napisa³/a:
a tam... ja kupuje najtansze zarowki xenon cos tam MEGA WHITE w makro... swieca ladnie na bialo/nie niebiesko... widze co trzeba a jak robi sie gorzej to znaczy ze trzeba lampy z zewnatrz umyc :mrgreen:

taka prawda jak sa odblaski wypalone to mozna wsadzic zarowke 300 w i dalej bedzie lipa :mrgreen: czystosc z zewnatrz to polowa sukcesu :)

djscreamvip - 2007-01-08, 20:54

a powiedzie mi czy jest warta dlubanina w instalcji lamp czyli ciagnieciu grubszych kabli?popatrzcie na ten post.az musze sprawdzic napiecie na lampach a na aku albo zrobie sobie nowa instalacjie:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=64358
jeszcze jedno tylko bez linczowania jak roznica jest w zarowce 55w 12v a70w na 24v w wydzielaniu ciepla?bo jesli znikowa to moze przetwornica i hopla na 70w?

korba - 2007-01-09, 08:43

djscreamvip napisa³/a:
a powiedzie mi czy jest warta dlubanina w instalcji lamp czyli ciagnieciu grubszych kabli?popatrzcie na ten post.az musze sprawdzic napiecie na lampach a na aku albo zrobie sobie nowa instalacjie:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=64358

A w twoim aucie caly prad idzie przez przelacznik swiatel jak w golfie, czy moze jednak przez przekazniki? :)

MarcinPioneer - 2007-01-09, 14:36

Ja u siebie z żarówkami ekspeymentowałem i dalej troche eksperymentue w swoich samochodach. W BMW mam na sezon zimowy OSRAM ALLSESON+30% na lato OSRAM COOLBLUE chyba mają +10%.Miałem tez z miesiąc SAXO PLATINUM WHITE 10000 kalwina 100W, badziewie do potęgi N. Kolor piękny-xenon nawet takiego nie ma.Ale jakość świecenia,aż strach jeździć.
W BMW na światła na początku narzekałem,ale miałem źle ustawione i dlatego, po ustawieniu byłu już dobrze. Ostatnio na jesieni, nie miałem co robić i powyciągałem soczewki z reflektorów i halogenów, przeczyściłem soczewki i odbłyśniki i jeszcze było lepiej.Teraz soczewki jak się na nie patrzy to aż się błyszczą,wcześniej były trochę zakurzone.
Jeśli chodzi o żarówki mocniejsze to w POLONEZIE jeżdże już 3lata na FLOSSER GOLD RALLY 100/90W w halogenach FLOSSER GOLD 110W i nic się nie dzieje.POLONEZY mają dobrą instalację elektryczną grube przewody i wytzrymuja to,ich odblaski też.
Brat w NEXI jeździł na TUNGSRAM ALLDAY założyłem mu NARVA RANGE POWER WHITE 85W i mówił,że lepiej świecą.
W większości innych samochodów, jak się założy mocniejsze żarówki palą się przewody, wytapiają się kostki.
W stacji w której pracuje, ostatnio sporo było takich klientów,co na zime pozakładali mocniejsze.Polecałem im wtedy OSRAM SILVERSTAR +50%, świecą tak samo jak 100W, powymieniało im się i maja spokój.

duchPW - 2007-01-09, 14:47

na tych osramach też jeździłem i uważam, że były spoko - jakość świecenia na prawdę zadowalająca