| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Fenomem naklejki CIBIE - o co chodziło z tym ?
Pawel735 - 2007-01-03, 22:35 Temat postu: Fenomem naklejki CIBIE - o co chodziło z tym ? Witam
Kiedy jeszcze po naszych drogach poruszało się dużo fiatów maluchów i polonezów sporo z nich miało na tylnej szybie naklejona naklejke CIBIE.Czy ktoś potrafi wyjaśnić ten fenomen dlaczego tak wiele aut wtedy miało tą naklejke ? Czy ktoś ma może taką naklejkę i mógłby mi ja odstąpić za symboliczną opłatą ?
southOFheaven - 2007-01-03, 22:43
wydaje mi sie ze ludzie jezdzacymi fiatami i maluchami nie wiedzieli co to jest. naklejka ladnie wygladala po prostu. jakas firma jak kazda inna np. nike
ROBERT M. - 2007-01-03, 22:47 Temat postu: Re: Fenomem naklejki CIBIE - o co chodziło z tym ?
| Pawel735 napisa³/a: | Witam
Kiedy jeszcze po naszych drogach poruszało się dużo fiatów maluchów i polonezów sporo z nich miało na tylnej szybie naklejona naklejke CIBIE.Czy ktoś potrafi wyjaśnić ten fenomen dlaczego tak wiele aut wtedy miało tą naklejke ? Czy ktoś ma może taką naklejkę i mógłby mi ja odstąpić za symboliczną opłatą ? |
Ja potrafie wyjasnić fenomen firmy Cibie:)
Jest to firma francuska, która produkowała halogeny samochodowe. Promocja firmy oraz jej produkty związane są z rajdami oraz wyścigami samochodowymi lat '70. Obecnie jest to firma nieistniejąca. W latach '90 została przejęta przez koncern Valeo, który produkuje halogeny na starych matrycach Cibie (oraz drugiej rajdowej legendy lat '70 czyli S.E.V. Marchal ) do dnia dzisiejszego
hmmmmm......... mam kilka par halogenów tej firmy...... naklejki niestety nie posiadam
[ Dodano: 2007-01-03, 22:49 ]
| southOFheaven napisa³/a: | | jakas firma jak kazda inna |
Dużo więcej niż "jakaś firma". CIBIE to legenda
Pawel735 - 2007-01-03, 22:54
Ale dlaczego właśnie akurat na fiatach,polonezach i maluchach wystepowała ta naklejka ? Czyzby firma CIBIE produkowała oswietlenie do tych pojazdów i w gratisie dorzucała naklejki ?
A swojÄ… drogÄ… gratuluje wiedzy Robert,nie wiem skad Ty wiesz takie rzeczy.
speed - 2007-01-03, 23:02
Zobacz na profil Roberta jakie samochodu posiada - dla mnie to wiele wyjasnia Gratuluje wiedzy ja tez z checia przeczytalem z kad to CIBIE na tylnych szybach samochodow - pamietam jeszcze z dziecinstwa ze czesto jezdzil za szyba taki zielony stworek tez naklejka lub piesek kiwajacy glowka
ROBERT M. - 2007-01-03, 23:03
| Pawel735 napisa³/a: | | Ale dlaczego wÅ‚aÅ›nie akurat na fiatach,polonezach i maluchach wystepowaÅ‚a ta naklejka ? Czyzby firma CIBIE produkowaÅ‚a oswietlenie do tych pojazdów i w gratisie dorzucaÅ‚a naklejki ? |
Poza halogenami firma ta produkowała oświetlenie samochodowe... głównie do aut francuskich.... sponsorowała także auta startujące w rajdach...
Jeżeli np. w googlach poszukasz info na temat rajdów samochodowych z lat '70 to w większości przypadków na autach znajdziesz raklamy CIBIE lub S.E.V. MARCHAL.
........ napis CIBIE na maluchu z lat '80 znaczył tyle co Pioneer na golfie z lat '90
| Pawel735 napisa³/a: | | A swojÄ… drogÄ… gratuluje wiedzy Robert,nie wiem skad Ty wiesz takie rzeczy. |
Dzięki:)
Kocham beemy i oldtimerrowy sport
henry - 2007-01-03, 23:05 Temat postu: Cibie ....Własnie firma CIBIE dostarczała oświetlenie zarówno do rajdowych Fiatów , Lancii jak i do "cywilnych " wersji............Głównie chodzilo o oswietlenie dodatkowe...........Takie naklejki możesz spróbowac zdobyc na forum www.fiat-squadra.pl
Ktos powinien takie miec , a słyszałem ,że ktos też takie naklejki produkuje. A pytanie poza konkursem..........W latach siedemdziesiątych modne były lampy jodowe.....Kto wie co było ???? Z góry mówie nagrody nie ma !!! PZDR - henry
ROBERT M. - 2007-01-03, 23:11 Temat postu: Re: Cibie
| henry napisa³/a: | W latach siedemdziesiÄ…tych modne byÅ‚y lampy jodowe.....Kto wie co byÅ‚o ?? |
Był to model lamp halogenowych... np. CIBIE IODE ... osobiście posiadam model SUPER OSCAR o średnicy 22 cm
ubott - 2007-01-03, 23:12
eeej to nie fer nie dales sie wykazac innym
henry - 2007-01-03, 23:14 Temat postu: ........... .......Robert !! Gratulacje !!! Bylem gotów sie założyc , że "młodzież " by nie wiedziała..........Pozdrawiam - henry
urbi - 2007-01-04, 10:26
hehe ja tam pamietam inne naklejki na 125 126 p i polonezach zazwyczaj byly w kolorach rozowych lub jasno zielonych
x
x
xxxx
xxxxx
xxx
wygladaly mniej wiecej tak
|
|