| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Ktos cos wie??Na temat nowych samochodów policyjnaych wawy??
BADYL - 2007-01-05, 11:16 Temat postu: Ktos cos wie??Na temat nowych samochodów policyjnaych wawy?? Wczoraj w radiu cos mowili 5s do 100 km/h i predkosc max 250 tylko ze nie powiedzieli co to
kiloff - 2007-01-05, 11:34
eee wczoraj w tv (nie pamietam kanalu) pokazywali nowiutka srebrna vectre z silnikiem 250KM (jakis na turbie - niewiem, nie znam sie na nowych oplowskich silnikach) z video .. i zdaje mi sie ze to wlasnie o wawe chodzilo ..
panfil - 2007-01-05, 13:14
Prawdopodobnie ta Vectra 'tysiac pincset sto dziewincset' to Vectra z silnikiem 2.8 V6 Turbo Ecotec - 250 KM, 7 sekund do 100 km/h, predkosc maksymalna 250 km/h.
Bez specjalnych rewelacji, zreszta jako poscigowe radiowozy do tej pory bardzo dobrze sprawdzaja sie stare Mondeo 2.5 V6 (170 KM).
Gniewek89 - 2007-01-05, 13:18
U mnie we wrocku policjant dogonil i zlapal motocykliste na scigaczu jakas Vectra tez po modach (niewiem czy jego czy z policji) w kazdym razie akcja dziala sie po miescie z predkosciami powyzej 200 km/h. W dzienniku nawet mowili
casus maximus - 2007-01-05, 13:42
w koncu musza jakies fajne fury sobie sprawic. bo wiekszosc policyjnej floty to do poscigow sie nie nadaje...a juz taka vectra to mozna poszalec...
panfil - 2007-01-05, 13:51
Zeby jeszcze tylko policyjni kierownicy ogarniali sprzet. Kolo mnie jest parking policyjny - czesto widze, jak chlopaki jezdza - zalamac sie mozna .
jaqub - 2007-01-05, 13:54
o umiejetnosci sie nie martwcie... w te auta sadzaja tylko dobrych kierownikow w LBN tez jest Vectra ale ta slabsza bez turbo i tez kolesia na CBR900 zlapali...
ja bym sie tak na waszym miejscu nie martwil autami... tylko tym ze jest cieplo i w WAWIE lata dalej motorek z kamerka... a temu zadne auto nie umknie
Łukasz - 2007-01-05, 13:55
veca 6 do paki turbo i wyglond cywil cara
panfil - 2007-01-05, 14:19
| jaqub napisa/a: | o umiejetnosci sie nie martwcie... w te auta sadzaja tylko dobrych kierownikow w LBN tez jest Vectra ale ta slabsza bez turbo i tez kolesia na CBR900 zlapali...
ja bym sie tak na waszym miejscu nie martwil autami... tylko tym ze jest cieplo i w WAWIE lata dalej motorek z kamerka... a temu zadne auto nie umknie |
Tak, widzialem pare razy te 'umiejetnosci' i tych 'dobrych kierownikow' .
A co do poscigu Vectry za motocyklem - niedawno po necie krazyl film, na ktorym bylo widac, ze policjant za narazanie zycia postronnych uczestnikow ruchu powinien sie znalezc w celi obok tego motocyklisty, ktorego zatrzymal.
Co do tego BMW z wideoradarem - oprocz prostych, na ktorych prawie kazdy samochod bedzie zdecydowanie wolniejszy istnieja jeszcze zakrety, w ktorych z kolei zaden rozsadnie myslacy policjant nie bedzie ryzykowal jazdy na granicy przyczepnosci, bo przewaznie nie ma ochoty znalezc sie w szpitalu/kostnicy, ani placic kilkadziesiat tysiecy za rozbity motocykl.
jaqub - 2007-01-05, 14:41
| panfil napisa/a: | Co do tego BMW z wideoradarem - oprocz prostych, na ktorych prawie kazdy samochod bedzie zdecydowanie wolniejszy istnieja jeszcze zakrety, w ktorych z kolei zaden rozsadnie myslacy policjant nie bedzie ryzykowal jazdy na granicy przyczepnosci, bo przewaznie nie ma ochoty znalezc sie w szpitalu/kostnicy, ani placic kilkadziesiat tysiecy za rozbity motocykl.
_________________ |
jakbys mial nawet 4ro napedowe sportowe auto to nie uciekniesz mu... motocykl to motocykl nie chodzi tylko o predkosc i przyspieszenie... widziales kiedys jak sie wyprzedza motocyklem? jak jezdzi po miescie? autem nie przecisniesz sie w korku czy miedzy innymi autami...
duchPW - 2007-01-05, 14:50
to jakiś nowy slang? Łukasz nie wiesz, że na wolności się nie grypsuje
Łukasz - 2007-01-05, 15:10
| PioterW napisa/a: | to jakiś nowy slang? Łukasz nie wiesz, że na wolności się nie grypsuje |
ziomal, zapal zioło, a zrozumiesz
panfil - 2007-01-05, 15:28
| jaqub napisa/a: | | jakbys mial nawet 4ro napedowe sportowe auto to nie uciekniesz mu... motocykl to motocykl nie chodzi tylko o predkosc i przyspieszenie... widziales kiedys jak sie wyprzedza motocyklem? jak jezdzi po miescie? autem nie przecisniesz sie w korku czy miedzy innymi autami... |
Jezdzilem ponad 10 lat na scigaczach - gwarantuje Ci, ze motocykl nie nadaje sie do zatrzymywania uciekajacego pojazdu, bo przy bezposrednim 'starciu' z samochodem nie ma zadnych szans. Z kolei do nakrecenia kamera uciekajacego samochodu wystarczy zwykly Mondeo. Ten motocykl jest moim zdaniem po to samo, po co wloska policja ma Gallardo, a niemiecka - Porsche 911 - na postrach.
Yakuzatti - 2007-01-05, 15:38
Bedzie ciezko przesiasc sie z Polodolota do 250konnej Voctry
Gniewek89 - 2007-01-05, 16:03
Vectra vs CBR900
jaqub - 2007-01-05, 16:15
| panfil napisa/a: | | po co wloska policja ma Gallardo, a niemiecka - Porsche 911 - na postrach. |
austriacka lambo diabolico
| panfil napisa/a: | | motocykl nie nadaje sie do zatrzymywania uciekajacego pojazdu, bo przy bezposrednim 'starciu' z samochodem nie ma zadnych szans. |
przeciez nie bedzie GO taranowac
ale motocykl jest duzo bardziej niebezpieczny z punktu widzenia portfela... pojawia sie niewiadomo skad i zanim sie zorientujesz... zreszta auto policyjne latwiej rozpoznac (to niby cywilne) i szybciej je poznasz niz motocykl...
panfil - 2007-01-05, 16:21
No, wlasnie, chodzi mi o ten film. Owszem, ten motocyklista to debil, ze w ogole zaczal uciekac przed policja. Ale brakuje mi slowa na okreslenie tego, co robil ten policjant na jednopasmowej drodze z gestym ruchem .
jaqub - 2007-01-05, 16:26
| panfil napisa/a: | | co robil ten policjant |
chodzi Ci o LISka? to AS lubelskiej drogowki
panfil - 2007-01-05, 16:29
Tak, wiem, ze to on. Moze to i as drogowki, tylko ze troche z wyobraznia u niego krucho . Super, ze zlapal tego glaba na motocyklu, szkoda tylko, ze nie pomyslal, ilu ludzi narazil przy tym na powazne niebezpieczenstwo.
Gniewek89 - 2007-01-05, 16:33
sorry ale pie(pitolicie) za przeproszeniem , jak tak sie jedzie w 2-3 osoby to wszyscy maja reakcje zblizone do tych debili co surau po walbrzychu jezdzili , ale jak juz jest cos takiego na tasmie to zaraz wszscy gadaja jacy to wariaci itp. Nieoszukujmy sie gdybyscie tacy swieci byli to byscie Volvo albo Skodami zasuwali
panfil - 2007-01-05, 16:48
Gniewek, marka i model samochodu nie ma akurat nic do tego, czy ktos jezdzi jak wariat, czy nie.
Co innego nie byc swietym, a co innego pruc po zakichanej jednopasmowej drozce z predkoscia grubo ponad 150 km/h, lawirujac w gestym ruchu.
Wiekszosc policjantow (w tym i ci na motocyklach, akurat paru z nich znam osobiscie) w takiej sytuacji odpuscilaby i nie bawilaby sie w Mad Maxa w trosce o zycie zwyklych uczestnikow ruchu i swoje. No, ale zawsze sie trafi jakis nawiedzony, niespelniony kierowca wyscigowy.
Gniewek89 - 2007-01-05, 17:00
Niescigaja jest źle , scigaja jeszcze gorzej. Ludzi ezastanowcie si eczego chcecie od policji.
PAre lat temu kumpla ojciec uciekal policji na scigaczu (150 km/h po osiedlowej ulicy) akurat sasiad (jego przyjaciel ze studiow) wyjezdzal z garazu scenicem co dalej sie z nim stalo nie musze chyba pisac. W kazdym razie jak policjanci dojechali chwile potem na miejsce to nikt nawet jak szok minol nie mial do nich zadnych watow.
Moim zdaniem jesli policjant spowodowalby wypadek scigajac pirata to pirat powienien za to odpowiadac,
jaqub - 2007-01-05, 21:43
| panfil napisa/a: | | marka i model samochodu nie ma akurat nic do tego, czy ktos jezdzi jak wariat, czy nie |
LISek ma BMW... e38 i to chyba nawet 2
Gniewek89 - 2007-01-05, 21:55
To ile oni tam maja na reke w tej drogowce Ps niech ktos sprosi tego liska na forum
jaqub - 2007-01-05, 22:05
| Gniewek89 napisa/a: | To ile oni tam maja na reke w tej drogowce Ps niech ktos sprosi tego liska na forum |
Gniewek widac ze Ty mlody jestes... DROGOWKA...
damiano_e30 - 2007-01-05, 22:18
| panfil napisa/a: |
Tak, widzialem pare razy te 'umiejetnosci' i tych 'dobrych kierownikow' .
A co do poscigu Vectry za motocyklem - niedawno po necie krazyl film, na ktorym bylo widac, ze policjant za narazanie zycia postronnych uczestnikow ruchu powinien sie znalezc w celi obok tego motocyklisty, ktorego zatrzymal. |
Moim zdaniem lepiej ryzykować pościg niż od razu strzelać do tego co ucieka i przypadkowo zabić niewinnego człowieka który uciekał bo np. nie miał prawka.
W policji też mają dobrych kierowników, ten gliniarz co złapał vectrą kolesia na ścigaczu to był bardzo dobrym zawodnikiem w zawodach motocrossowych, był o nim program w tv.
jaqub - 2007-01-05, 22:22
| damiano_e30 napisa/a: | | W policji też mają dobrych kierowników, ten gliniarz co złapał vectrą kolesia na ścigaczu to był bardzo dobrym zawodnikiem w zawodach motocrossowych, był o nim program w tv. |
to sie zgadza
misster - 2007-01-06, 21:49
bylbym ostrozny oceniajac umiejetnosci jazdy policjantow,szczegolnie drogowki.
w drogowce pracuja ludzie ktorych pasja jest motoryzacja,spedzaja w samochodach dziennie 8 godzin i przejezdzaja setki kilometrow,dodatkowo przechodza szkolenia i kursy szybkiej jazdy oraz kursy doskonalenia jazdy w szkole policji w Legionowie.
Wielu z nich jest instruktorami nauki jazdy,a zatem posiadaja wiedze teoretyczna i praktyczna
ilu z was ma takie doswiadczenie
wiekszosc potrafi dojechac z punktu A do B,, przeleciec bokiem skrzyzowanie i uwaza sie za swietnych kierowcow.a rzeczywistosc niestety jest inna i to ma odzwierciedlenie w wypadkach i kolizjach drogowych
jaqub - 2007-01-07, 00:17
| misster napisa/a: | bylbym ostrozny oceniajac umiejetnosci jazdy policjantow,szczegolnie drogowki.
w drogowce pracuja ludzie ktorych pasja jest motoryzacja,spedzaja w samochodach dziennie 8 godzin i przejezdzaja setki kilometrow,dodatkowo przechodza szkolenia i kursy szybkiej jazdy oraz kursy doskonalenia jazdy w szkole policji w Legionowie.
Wielu z nich jest instruktorami nauki jazdy,a zatem posiadaja wiedze teoretyczna i praktyczna
wiekszosc potrafi dojechac z punktu A do B,, przeleciec bokiem skrzyzowanie i uwaza sie za swietnych kierowcow.a rzeczywistosc niestety jest inna i to ma odzwierciedlenie w wypadkach i kolizjach drogowych |
dobrze gada! polac mu vvodki
Gniewek89 - 2007-01-07, 00:46
Nie podlizuj sie i tak kolega ci anuluje ci mandatu za jezdzenie bokiem do przodu
LoveJoy - 2007-01-07, 08:25
Siema,
Osobiście uważam, że nia ma nic złego w tym że policja ma niezłe fury
Zgadzam się z przedmówcami, że niepotrzeba im aż takiego potwora - Mondeo v6 jest samochodem w zupełności wystarczającym.... Tym bardziej, że moc i przyspiesenie owej vectroidy nie będzie wykorzytywane na codzień, a jej cena.... Cóż wszystko z naszych podatków....
Wątpie też, żeby policja zawsze podejmowała pościg za uciekającym - kiedyś słyszałem, że jak policjant ścigając (teoretycznego) przestępce przyłoi w coś (kogoś) bo nie zachował ostrożności, podjął złe kroki czy źle zdecydował płaci z własnej kasy za naprawę fury. Nie wiem czy to prawda, jednak szacując stosunek uciekających do goniących może być to prawdą.
Gniewek - marka samochodu nie ma żadnego związku ze stylem jazdy! Patrz gość subaryną
Misster - gwarantuje Ci, że większość chłopaków z klubu z wawki (placyk legionowo i eko green - co do innych miast nie wypowiadam się, bo nie znam ludzi) ma większe doświadczenie w wyprowadzeniu samochodu z ewentualnego poślizgu niż warszawscy policjanci i wie jak się zachować w przypadku stracenia przyczepności przez auto. Mówię to z praktyki - swojego czasu "bawiłem się" ze znajomym (teraz już byłym) polcjantem właśnie po szkoleniu z "szybkiej jazdy"..... Nie to, żebym ja jeździł idealnie ale przynajmniej kontroluje auto w poślizgu A doświadczenia w jeździe samochodem troszkę mam - jakieś 1000000 - 1200000 km pod tyłkiem mam, z czego jakaś 1/3 ciągnikiem z naczepą po całej Europie...
Pozdro
LJ
misster - 2007-01-07, 10:05
| jaqub napisa/a: | | misster napisa/a: | bylbym ostrozny oceniajac umiejetnosci jazdy policjantow,szczegolnie drogowki.
wiekszosc potrafi dojechac z punktu A do B,, przeleciec bokiem skrzyzowanie i uwaza sie za swietnych kierowcow.a rzeczywistosc niestety jest inna i to ma odzwierciedlenie w wypadkach i kolizjach drogowych |
dobrze gada! polac mu vvodki |
byle była zimna i byle FINLANDIA
..trening czyni mistrza...
damiano_e30 - 2007-01-07, 13:26
| LoveJoy napisa/a: |
Wątpie też, żeby policja zawsze podejmowała pościg za uciekającym - kiedyś słyszałem, że jak policjant ścigając (teoretycznego) przestępce przyłoi w coś (kogoś) bo nie zachował ostrożności, podjął złe kroki czy źle zdecydował płaci z własnej kasy za naprawę fury. Nie wiem czy to prawda, jednak szacując stosunek uciekających do goniących może być to prawdą. |
Też nie wiem czy to prawda, w każdym razie jak pacjent rozwali radiowóz to jest problem bo trzeba kupić nowy, a policja taka biedna...
Prościej użyć broni, zastrzelić DOMNIEMANYCH przestępców, a jak się później okaże że zginęli bogu ducha winni ludzie to i tak sąd chłopaków uniewinni bo zachowali procedure i działali zgodnie z prawem...
korzuch - 2007-01-07, 13:44
yo!
2 strzały w powietrze i jeden strzal w plecy i koniec poscigu by sie truskawka nauczyli pokory przed policją cwaniaczek wielki
pozdro
Gniewek89 - 2007-01-07, 13:46
dobre A moze tak dwa strzaly w plecy nastepnie jeden w gore ostrzegawczy- po "amerykanskiemu"
korzuch - 2007-01-07, 13:48
yo!
mi bez róznicy polacy muszą miec szacunek przed policją i tyle
pozdro
PS ciekawe dlaczego nikt nie kozaczy w niemczech na autobanie usmiech sie szybko gaszony jak dostaniesz fotke i na granicy płacisz
Gniewek89 - 2007-01-07, 13:57
Ostatnio znajomy na zwezeniu w niemczech i ograniczeniu do 120 mial 190 Volviakiem V70i go drapneli.
Ale tak to jakos nigdy mu nic nie przyszlo.
PS kiedys z nim jechalismy 180 uno 1,4 w 4 osoby + bagaż
jaqub - 2007-01-07, 14:20
| Gniewek89 napisa/a: | | PS kiedys z nim jechalismy 180 uno 1,4 w 4 osoby + bagaż |
a wtedy sie obudzilem i posciel byla mokra...
damiano_e30 - 2007-01-07, 14:23
| korzuch napisa/a: | yo!
2 strzały w powietrze i jeden strzal w plecy i koniec poscigu by sie truskawka nauczyli pokory przed policją cwaniaczek wielki
pozdro |
nie życze Tobie by tą osobą która dostanie strzał w plecy był kiedyś ktoś z Twoich bliskich, bo np będą chcieli zatrzymać go w nocy tajniacy na peryferiach miasta a on sobie pomyśli że to napad i zacznie uciekać.
Zgadzam się że policja musi być szanowana by był porządek ale k.. policja nie może być ponad wszystkim- pytam kto im dał prawo zabijania niewinnych ludzi ?
W tym kraju nie ma sprawiedliwości po prostu.
pozdro
Yakuzatti - 2007-01-07, 15:29
| jaqub napisa/a: | | Gniewek89 napisa/a: | | PS kiedys z nim jechalismy 180 uno 1,4 w 4 osoby + bagaż |
a wtedy sie obudzilem i posciel byla mokra... |
Buahahahhahah
Gniewek89 - 2007-01-07, 16:01
pojechałeś mi po rajtach hehe
nie no naprawde , co prawda kosztwalo nas to urwany tłumik końcowy ale 180 było
Dl udowodnienia filmik jak Matiz 170 goni po austostradzie
KLIK
panfil - 2007-01-08, 09:23
To nie jest film jak Matiz goni po autostradzie 170 km/h, tylko jak Matiz na autostradzie ma na predkosciomierzu 170 km/h. Norma predkosciomierzy sa przeklamania w okolicach 10%, ile ten akurat przeklamywal, ciezko powiedziec.
| misster napisa/a: | | bylbym ostrozny oceniajac umiejetnosci jazdy policjantow,szczegolnie drogowki. |
Ja tez bylbym ostrozny, gdyby nie to, ze tylko w przeciagu dwoch ostatnich tygodni widzialem dwie sytuacje, w ktorych o malo nie doszlo do wypadku z powodu brawury i glupoty kierowcy prowadzacego radiowoz z drogowki (bez wlaczonych sygnalow pojazdu uprzywilejowanego).
Nie twierdze, ze wszyscy policjanci za kolkiem to nieodpowiedzialni 'wyscigowcy', ale ciagle jeszcze wiecej wsrod nich przekonania o wlasnej bezkarnosci, niz dawania przykladu swoja jazda innym.
jaqub - 2007-01-08, 16:09
| Gniewek89 napisa/a: | | pojechałeś mi po rajtach hehe |
hehe
| panfil napisa/a: | | To nie jest film jak Matiz goni po autostradzie 170 km/h, tylko jak Matiz na autostradzie ma na predkosciomierzu 170 km/h. Norma predkosciomierzy sa przeklamania w okolicach 10%, ile ten akurat przeklamywal, ciezko powiedziec. |
cieniasy i sejcieniasy jak maja na budziku ok 150km/h to w rzeczywistosci jest 130km/h...
ja mam wieksze kola (a teraz duzo wyzsze opony na zime 225/50R17) i u mnie zaniza licznik... fotka z fotoradaru z 95km/h na 50tce a ja jechalem 90km/h wg wskazan licznika...
Łukasz - 2007-01-08, 16:28
a ja wczoraj po pijaku jeździłem w Colinie McRae "ścierą"
jaqub - 2007-01-08, 16:50
| Łukasz napisa/a: | | a ja wczoraj po pijaku jeździłem w Colinie McRae "ścierą" |
opowiedz nam SWOJA historie
Łukasz - 2007-01-08, 16:57
POSZŁEm do KOmpa, Se Siadłem, SE KLIkNOŁEM i se GRALŁem w KEnji I Gitara
Mariusz - 2007-01-08, 18:39
Ktoś tam dobrze napisał ... Vectra 2.0 Turbo z Opla Polska.
Specjalne auta produkowane dla naszej Policji
O innych nie słyszałem, może i są jakieś inne cudaki ...
|
|