BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zepsuty automat 4HP22

Vikus - 2007-01-08, 08:31
Temat postu: Zepsuty automat 4HP22
Witam wszystkich!

Chyba właśnie skończył się żywot mojej skrzynki.

A objawia się to tak: do przodu jeździ bez problemów ale próbuje jechać też na N a na R tylko coś zgrzyta.

Początkowo jak nadeszły chłodniejsze noce to po nocy wrzucam bieg i nic, musiałem poczekać ok 5-10 minut. Najdłużej trzeba było czekać na jazdę do tyłu do przodu krócej. Jak już ruszył to jeździł i do przodu i do tyłu.

Wymiana całego oleju nic nie pomogła.

I teraz moje pytanie: czy opłaca sie to wogóle naprawiać? I jaki mógłby być koszt?

Wielce zasmucony

Pozdrawiam
Wiktor

duchX - 2007-01-08, 08:47

Zalezy co sie stalo :( koszt od 1500-3500 a mze wiecej jesli jej nie katowales to moze nic nie ukreciles ale jesli mowisz ze cos na R zgezyta to pewnie sie urwal walek na wieloklinie i sie cos pomielilo poblokowalo skoro chce ciagnac na N ostatnio wfirmie taka robilismy
cypis0 - 2007-01-08, 15:02

HEHE SŁUCHAJ PRZEDMOWCY PRACUJE W TYM :) )
A SWOJA DROGA ZALEZY pewnie jak ci chlopaki zrobia bedziesz mial prawie nowa skrzynie, ale koszta niemale kupno urzywanego automatu to z 700zl a kazdy bedzie mial najechane wiecej niz 150tys na bank albo lepiej i tez nie wiesz co wezmiensz, przekladaka na manula to ok 800zl albo lepiej (jak np wezmiesz nowe sprzeglo docisk wysprzeglik a warto to te czesci to juz ok 700zl) wiec tak zagadaj z xeonem moze dadza rade chlopaki zdrobic wycene jak by to bylo 1500zl to naprawiaj a przynajmniej bedziesz wiedzial co masz
samemu bez znajomosci budowy automata nic nie zdzialsz to jest kosmos poprostu!!!

Arczi e30 - 2007-01-08, 15:58

Wiktor ... nie łam sie w Płocku na szrocie lezy e30-tka z automatem ... pytałem sie z ciekawosci o ta skrzynie i powiedzieli 450zl i daja gwarancje ...

... ta masz e30-tke i wydasz 1500-3500zł za remont skrzyni ... za tyle to mozna cała e30-tkie kupic z manualem ... nawet jak cos bedzie do wymiany to z czasem ... ale sprzedasz czesci i sie czesc zwróci ...

Vikus - 2007-01-09, 07:36

Dzięki chłopaki za szybkie odpowiedzi!

Właśnie wydaje mi sie tak jak mówi Arczi e30 że za remont tej skrzyni można kupić całą Betkę w manualu.

Za części na przeróbkę na manual z tego co sie dowiadywałem to 500-600 a z robocizną 800PLN. Więc wydanie od 450-700 na automat chyba nie byłoby najlepszym rozwiązaniem bo nie wiadomo co sie kupi a manual zawsze jest łatwiej i taniej naprawić a nawet wymienić.

No nic, narazie czekam bo w piątek koleżka ma mi przywieść E30 z Rajchu 2.0 w manualu za 400 Ojro i wtedy zobaczę.

Dzięki jeszcze raz za pomoc

Pozdrawiam
Wiktor

Sosen - 2007-01-09, 09:43

Kupuj jakiś używany automat i ogień, osobiście uważam to za najrozsądniejsze rozwiązanie biorąc pod uwagę koszta remontu.
xsilver - 2007-01-09, 11:40

przearabiaj na manuala i z glowy !! ! -> nie ma z tym wiekszych problemow - musisz kupic wszystkie czesci ( a do e30 nie beda drogie - najlepiej z jakiegos rozbitka wszystko wyciagnac) i troche sie z tym pobawic ...

bo jaka masz gwarancje ze nie kupisz automatu i nie padnie po miesiacu :sad:

cypis0 - 2007-01-09, 11:49

hm jak zmieniasz to kup nowa podpore walu nowe sprzęgło i łozysko oporowe i wysprzeglik !! !zobaczysz nie bedziesz tej dezyzji zalowal !! ! sprzeglo kompletne nowe ok 500zl wysprzeglik 50-60zl podpora walu ok 80zl znajaz zycie i tak pewnie za niedlugo to bedziesz wymienial a po co 2 razy robota!!
Goliat - 2007-01-09, 11:51

A co to moze byc ?

Na zimnym nie chce jechac - jak sie rozgrzeje to jedzie !?
Wymieniony olej [z ASO] i nic nie pomoglo :[

Vikus - 2007-01-12, 14:15

Cześć chłopaki!

Dziś był punkt zwrotny. Poszedłem pogadałem z moją Beemką i odpalam. Ładnie zapalił i trzymam na gazie ok 2000obr i naraz cos szarpnęło, brzeknęło i naraz 7000obr. Puszczam gaz a on ładnie na wolnych pyrka, wrzucam wsteka a autko jak gdyby nigdy nic wyjeżdża z garażu na N ładnie stoi i do przodu też jeździ. Coś chyba musiało sie dostać i teraz wyskoczyło.

Goliat muszę Cię zmartwić bo u mnie na początku tez tak było.

Pozdro...
Wiktor

xsilver - 2007-01-12, 15:18

moze wystarczy wyregulowac linke ...