BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Podcisnienie serwa hamulców

LUKAS - 2007-01-08, 10:27
Temat postu: Podcisnienie serwa hamulców
Hello ;)

W ukladzie podcisnienia wspomagania hamulcow w 324td Touring 09/1992rok miedzy serwem a pokrywą klawiatury jest taki zaworek z ktorego wychodzą 3 krućce.
Środkowy jest zaslepiony, ten blizej motoru jest ok natomiast ten blizej serwa mam ułamany. Przez co niemialem wspomagania hamulcow ale tylko przy niskiej predkosci obrotowej motoru, przy wysokich obrotach jak serwo bylo nabite hamulce dzialaly ok.

Narazie zrobilem mala prowizorke, czyli zatkalem ten krociec w zaworku i heble sa ok ...

Moje pytanie brzmi: do czego sluzy ten kabelek podcisnieniowy, dokad idzie i od czego on wlasciwie jest, skoro bez niego z zatkanym kroccem heble hamuja jak powinny ...

Ponizej zamieszczam zdjecie pogladowe (nie jest to moj motor poniwaz niemialem czasu pyknac fotki ...

Mam nadzieje ze ktos bedziewiedział :)

PZDR!

[ Dodano: 2007-01-09, 19:17 ]
Nikt niewie :?: :(

kemot324 - 2007-01-10, 19:32

Tutaj są różne warianty podłączeń. Myślę że powinieneś mieć tam podpięte sterowanie turbo, czyli rysunek pierwszy.
LUKAS - 2007-01-10, 23:00

Chodzi o element numer 9. Z turbina raczej niema nic wspolnego ...

Widac 3 kroćce, ten od strony serwa jest ulamany i niebylo hamulców. Zaslepilem go i heble sa ok, ale wolny jest przewodzik podcisnieniowy ktory szedl do tego krocca. Niedlugo zakupie ten detal, tylko ciekaw jestem od czego on jest, skoro nie podpiety wydaje sie ze nierobi roznicy w jezdzi (przy zaslepionym nie przewodzie a kroccu).

[ Dodano: 2007-01-11, 00:06 ]
Tutaj jest pokazane dokad idzie ten kabelek od ulamanego krocca,
jakis pojemnik cisnieniowy, ale niewiem od czego ... :?:

KLIK

kemot324 - 2007-01-11, 20:55

Element numer 9 który pokazałeś na pierwszym rysunku to jest poprostu zaślepka króćca na tym że tak powiem trójniko-zaworze. Nie wykorzystane króćce są tym poprostu zaślepione.
A w linku, który podałeś jest pokazane podciśnieniowe sterowanie turbiny.
W moim dieslu też mam ten element nr 8 z pierwszego rysunku, dwa króćce są zaślepione (niewykorzystane), a do trzeciego jest podpięte takie coś i też nie bardzo wiem do czego to służy.

LUKAS - 2007-01-11, 21:12

kemot324 napisa³/a:
Element numer 9 który pokazałeś na pierwszym rysunku ...

Sorki, pomyliłem się, chodziło mi o numer 8 :!: Źle kliknąłem ... :oops:

kemot324 napisa³/a:
dwa króćce są zaślepione (niewykorzystane)

Ja mam tylko jeden króciec zaślepiony i DWA wykorzystane ...

kemot324 - 2007-01-11, 21:22

W pierwszej mojej wypowiedzi podałem Ci link, to do których elementów odchodzą te przewody? Jeden jak dobrze myślę do sterowania turbo, a drugi?