| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - SCHEMAT INST. ELEKTRYCZNEJ 1.8 IS - Brak iskry po Swap-ie
--==maly==-- - 2007-01-09, 21:25 Temat postu: SCHEMAT INST. ELEKTRYCZNEJ 1.8 IS - Brak iskry po Swap-ie Witam
Z bratem robimy małą podmiankę w jego beemce.
1.6 M40 na 1.8 IS i mamy problem z elektryką.
Wszystko jest poskładane już jak należy ale żaden z nas nie zna się na elektryce.
Jednym z problemów była ucięta wiązka przy przekaźnikach (3szt) przy skrzynce z bezpiecznikami.
Niestety przekaźniki z m40 byly inne więc kupiliśmy z IS-a ale tam niestety też kilka kabli miało inne kolory. Jakoś przy pomocy próbówki doszlismy co do czego i raczej tam jest ok.
Problem w tym,że nie ma iskry na świecach.
Samochód kręci itd wszystko jest ok tylko nie ma iskry.
IS który był dawcą miał niestety LPG i owe M40 też miało szambo i tu pewnie jest problem.
Instalacja elektryczna też jest przerobiona pod LPG.
W ogóle olaliśmy przewody od LPG i tu podejrzewam jest problem.
Pewnie trzeba coś połączyć tylko co z czym?
Przydał by się również schemat żeby wszystko sprawdzić ma ktoś może takie coś?
Z góry dzięki za pomoc
duchX - 2007-01-10, 09:56
Przy instlacji lpg nie ma zadnej ingerencji w uklad WN wiec na pewno problem nie tkwi w lpg ja stawiam na te trzy przekazniki o ile to te o ktorych mysle ..... 1 komputer 2 sonda 3 pompa paliwa . niestety kawalek mam do Ciebie wiec nie jestem w stanie pomodz mam nadzieje ze sobie poradzisz
patryk w-wa - 2007-01-11, 10:03
To sa wlasnie te trzy przekazniki tylko ze tam jest wszystko raczej ok bo mamy juz schemat i polaczone jest dobrze tylko martwi mnie ta roznica kolorow w wiazce od tego silnika a w tej co kupilismy kilka przewodow ma inne kolory ogladalem 3 wiazki od is-a i z 4 cewkami i z 1 cewka i zadna nie miala takich kolorow jak sa u mnie w samochodzie. Jak dzisiaj nie odpali to otworze zbiornik paliwa i wrzuce palaca sie szmate. Jak ktos chce poogladac fajerwerki to zapraszam.
duchX - 2007-01-11, 10:49
spokojnie to nie jest jakis problem przeanalizuj jeszcze raz caly schemat sprawdz czy jest zasilanie na cewkach ?? czy czujnik polozenia walu jest sprawny ?? on tez moze spoodowac brak iskry czy jest podpiety ?? jak nie to do elektryka niech sie martwi Sprawdz jeszcze wszystkie masy !!!!
patryk w-wa - 2007-01-11, 12:26
Mozliwe ze dzisiaj wieczorem przyjedzie elektryk z komputerem ktory zna sie na bmkach moze on cos poradzi a jak nie to szmatka i fajerwerki
[ Dodano: 2007-01-11, 17:42 ]
Jezeli zna ktos kogos lub jakis warsztat ktory zna sie na instalacjach elektrycznych w bmkach to prosze o kontakt bo samochod jest mi potrzebny na codzien a stoi juz czwarty dzien i niewiadomo ile jeszcze postoi.
|
|