| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - hydrauliczny hamulec reczny (jak zrobic)
Rafał - 2007-01-10, 22:38 Temat postu: hydrauliczny hamulec reczny (jak zrobic) jak w temacie
wszelkie info mile widziane
RoboCop - 2007-01-11, 07:57
Łycha ma coś takiego u siebie, z tego co pamiętam na tarczach (z tyłu) miał zamontowany dodatkowy zacisk hamulcowy... może jest tu ktoś z Włocławka i poda jakies blizsze szczegóły (i fotki)...
Bruner - 2007-01-11, 08:03
Jak dobrze pamietam to w ktoryms numerze WRC bylo cos o hydraulicznych rekawach, jak znajde to zeskanuje i wrzuce linka.
kamil.k - 2007-01-11, 08:17
| RoboCop napisa/a: | | Łycha ma coś takiego u siebie, z tego co pamiętam na tarczach (z tyłu) miał zamontowany dodatkowy zacisk hamulcowy... może jest tu ktoś z Włocławka i poda jakies blizsze szczegóły (i fotki)... |
mozna tez zrobic na seryjnym zacisku.trzeba wtedy trojnik i zawór jednokierunkowy na te przewody dodatkowe którymi wpinamy sie w obieg tylnych hamulców i zawory jednokierunkowe przed trójnikiem
na sr.pl mozesz poszukac bo sporo o tym było
pawelj5 - 2007-01-12, 19:11
Witam. Mam taki ręczny, ale nie w bmw, tylko w fiacie 125. Jeżdżę z tym patentem już trzy lata i wszystko śmiga. Taka przeróbka nie jest jednak zgodna z przepisami. Ja wykonałem to montująć w tylny układ hamulcowy pompkę sprzęgłową. Dobrym wyborem jest pompka ze skody 105, a dlatego że zarówno zasilanie jak i wyjście ciśnienia są gwintowane dzieki czemu można wkręcić przewody hamulcowe. Pompkę montuje sie w taki sposób żeby przywód hamólcowy który biegnie od pompy hamulcowej do tyłu auta wkręcić w otwór wlotowy do pompki sprzęgła. A z wyjścia pompki przewód puścić dalej do tyłu auta. Kiedy pompka sprzęgła jest w pozycji wyjśiowej płyn swobodnie przez nią przepływa i hamulec nożny działa na 4 koła. Kiedy wciśniemy tłok w pompce zostaje odcięty kanał zasilający i płyn jest tłoczony na tylne zaciski. Ważne aby mocowanie pompki było bardzo stabilne. Po drugie trzeba zrobić solidny ogranicznik który zapobiegnie przed wystrzeleniem tłoczka w pompce. Kiedy naciskamy hamulec nożny działa na niego potężne ciśnienie. Potem dorobić dźwignię o odpowiednik przełożeniu. Ja zamontowałem to pod podłogą i połączyłem z seryjną dźwignią ręcznego. Działa bajecznie. Niestety w bmw jest pewna komplikacja. Układ chamulcowy jest dwuobwodowy-krzyżowy. Na każde tylne koło idzie osobmy przewód hamulcowy. Trzeba by zastosować dwie pompki. Jeżeli cos jest nie jasne to pytać.
Sosen - 2007-01-12, 19:23
Ja przymierzam się do tego:
http://www.zoltar-rally.n...zne_reczne.html
Rafał - 2007-01-13, 01:13
tak widzalem
to cudo zrobione jest na wysprzeglikach od poldona i montowane jest szeregowo w układ
Lord Lukasz - 2007-01-13, 09:26
Moj kolega mial to w e30, ma nawet to sprzedania dzwignie ręcznego taką specjalną do tego, nie wiem dokładnie jak to było zrobione ale z miejsca gdzie jest tylna popielniczka wystawały przewody miedziane nie montował nic dodatkowego typu jakas dróga pompa itp. zapytam co i jak jak będe go widział
Bruner - 2007-01-14, 21:12
Znalazlem ten artykul, tu jest link do skanow:
http://www.beemka-klub.pl...C%2002-2003.pdf
Myslalem ze bedzie tam wiecej konkretow, ale jak juz obiecalem to podaje
adamm - 2007-01-14, 21:56
a po kiego grzyba cos takiego robic??
przeciez zwykly tez dziala dobrze
PS: ze wsi jestem to nie wiem
Sosen - 2007-01-14, 23:19
| adamm napisa/a: | a po kiego grzyba cos takiego robic??
przeciez zwykly tez dziala dobrze
PS: ze wsi jestem to nie wiem |
Przeczytaj artykuł od Brunera, a znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie
Pablo - 2007-01-15, 09:21
a wiadomo ajkie to koszta sa mniej wiecej?
Sosen - 2007-01-15, 20:18
| Pablo napisa/a: |
a wiadomo ajkie to koszta sa mniej wiecej? |
Oczywiście, że wiadomo. Na podanej stronce są również ceny
Mauser - 2007-03-23, 22:14
JAKA JEST ŚREDNICA (ROZMIAR) I GR. ŚCIANKI PRZEWODÓW HAMULCOWYCH MIEDZIANYCH?
SmasherE30 - 2007-03-23, 22:53
Bruner coś ten link padł
jaras87 - 2007-03-24, 18:57
http://motonews.pl/sh_forum.php?op=fvf&f=25
to link do forum fiat&furious... tam znajdziesz wszystko co Ci potrzebne do hydraulicznego ręcznego ... koszty do 126p za komplet max koło 200zł
siła hamowania piekielna, łatwośc obslugi banalna
w kazdym razie tam chłopaki znają sie na rzeczy
|
|