BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Filtr oleju od wspomagania ??

buulee - 2007-01-11, 11:16
Temat postu: Filtr oleju od wspomagania ??
Mam pytanie - szukałem na forum i niewiele znalazłem konkretów w tym temacie - więc pytanie brzmi :
Czy w BMW E36 (konkretnie 325i 1992r) w zbiorniczku od wspomagania kierownicy wystepuje jakis filtr czy nie ??
Chodzi oto ze chcę dobrze wymienic olej i nie chce zrobić lipy typu wymiana oleju bez filtra !
Prosze o konkretne odpowiedzi - gdyz gdzieś na forum znalazłem ze taki filtr jest a kto inny opisuje dokładną wymiane oleju we wspomaganiu i o filtrze nic nie wspomina !! - więc jak to jest naprawdę ??

tomcat944 - 2007-01-11, 12:39

hej,
z tego co wiem taki filtr jest w zbiorniczku ale chyba jest niewymienialny i zeby miec go czystego to trzeba zmienic zbiorniczek na nowy....

ale oczywiscie moge sie mylic....

jaqub - 2007-01-11, 14:39

ja zmienialem olej i nic o filtrze mi w serwisie nie mowili... przed odpaleniem auta po zalaniu plynu warto odczekac troche i pokrecic kiera od jednej skrajnej pozycji do drugiej...
Adi - 2007-01-11, 17:50

jaqub napisa³/a:
ja zmienialem olej i nic o filtrze mi w serwisie nie mowili... przed odpaleniem auta po zalaniu plynu warto odczekac troche i pokrecic kiera od jednej skrajnej pozycji do drugiej...

a nie czasem na zapalonym silniku? tak jak jest w E30
w E30 również żadnego filtra nie ma

jaqub - 2007-01-11, 17:53

Adi napisa³/a:
jaqub napisa³/a:

a nie czasem na zapalonym silniku? tak jak jest w E30
w E30 również żadnego filtra nie ma

w zasadzie to mozna i tak i tak tyle ze na zapalonym bardzo rzezi magiel... zanim olej/plyn doplynie :!:

luk325 - 2007-01-11, 18:58

Nie ma zadnego filtra oleju wspomagania !
MARAS - 2007-01-13, 15:40

Nie ma żadnego filtra w układzie wspomagania, olej wymienia się co 60 tys.km można co dwa lata wchodzi 1litr po wymianie na uruchomiionym silniku kreć kiera od skrajnej lewej do prawej kilka razy układ sam się odpowietrzy rzężenie ucichnie zgaś sprawdź poziom płynu na korku jest plastikowa miarka w razie czego dolej do poziomu na miarce