BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Dziwne buczenie pod maska - E30 325i

sarna1 - 2007-01-15, 11:56
Temat postu: Dziwne buczenie pod maska - E30 325i
Witam

W moim autku cos zaczelo dziwnie buczec przy 2 tys obrotow najlepiej slychac to przy schodzeniu auta z obrotow oraz przy utrzymywaniu stalej predkosci obrotowej - 2 tys/min.
Buczenie jest dosc glosne - sluchowo stwierdzilem ze dochodzi z okolicy skrzyni biegow - to co do tej pory zrobilem to:

- wydech mozna wykluczyc - seryjny - dobrze umocowany nigdzie nie przenosi sie rezonans.
- pompa wody. alternator, pompa wspomagania - wykluczone - po zdjeciu paskow dalej slychac buczenie
- wisko takze dobre
- silnik zamocowany poprawnie - nowe poduszki wszystko poskrecane jak nalezy

Moje podejrzenia padaja na kolo zamochowe poniewaz przy gaszeniu silnika slychac klekotanie dochodzace ze skrzyni biegow - ale ta pracuje idalnie-sprzeglo w zaden sposob nie szarpie - stan oleju prawidlowy.

W poprzedniej ecie mialem ten sam problem ale samo przeszlo....tutaj nie chce //// moze ktos mial podobny problem bo mechaniorzy rozkladaja rece, ja tez juz nie wiem gdzie zagladac .

SmasherE30 - 2007-01-15, 17:16

Najcześciej buczenie czy tam pierdzenie powoduje nieszczelność wydechu na którymś łączeniu, w R6 najczęściej przy głowicy, ew. dalej zaraz za portkami na tym trójkątnym łączeniu. Wsadź głowe pod maskę, baw się przepustnicą i słuchaj :wink:
adrian e30 - 2007-01-16, 09:01

a moze otworzyla sie puszka od filtra, wtedy tez dziwnie buczy.
sarna1 - 2007-01-16, 12:44

no wlasnie nie - dzwiek ewidentnie dobiega gdzies ze skrzyni ... ale wszystko pracuje ok...
alexil - 2007-01-17, 12:59

Cytat:

Moje podejrzenia padaja na kolo zamochowe poniewaz przy gaszeniu silnika slychac klekotanie dochodzace ze skrzyni biegow - ale ta pracuje idalnie-sprzeglo w zaden sposob nie szarpie - stan oleju prawidlowy

U mnie jest to samo-klekotanie przy gaszeniu silnika. Ale buczenia żadnego nie słychać więc może to jednak nie koło zamachowe. Chociaż różnie to bywa niestety...

Pozdrawiam