| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - ekonomizer
Anonymous - 2004-09-29, 22:49 Temat postu: ekonomizer Witam zalozylem do swojej e-30 zegary z obrotomierzem i ekonomizerem(do tej pory mialem wielki analogowy zegar), ale mam problem z ekonomizerem bo dziwnie sie zachowuje przynajmniej dla mnie. Niewazne na jakim biegu jade i z jaka predkoscia strzalka ekonomizera wychyla sie maksymalnie. Pomozcie, jak powino byc?
LUKAS - 2004-09-29, 22:53
Na biegu jałowym wskazówka ekonommizera wychylona jest na max w prawo. Podczas jazdy w zalezności jak jeździsz, oscyluje między 4, a 26-28 litrami, niemiałem chyba jeszcze 30l/100km zużycia chwilowego...
Jeśli chodzi Ci inaczej, to opisz to dokładnie. Jeśli nie , to znaczy że wszystko jest ok
Bruner - 2004-09-29, 23:06
Z tego co wiem to ekonomizer dziala na zasadzie pomiaru cisnienia w kolektorze ssacym, wiec po przelozeniu samych zegarow nie powinien dzialac Jesli poprzednio go nie miales to pewnie nie masz tez w samochodzie czujnika. Jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi
sebo - 2004-09-29, 23:12
niestety moj ekonomizer tez pokazuje bardziej te wskazania po lewej stronie najczesciej gdy auto jest rozgrzane i najczesciej co ciekawe gdy wlacze swiatla lub dmuchawe na najwyzszy bieg ale to zeby caly czas pokazywal 30 to raczej rzadziej sie zdaza aczkolwiek tez tak wskazuje czasami!
SmasherE30 - 2004-09-30, 00:06
gdy stoisz zawsze jest max
gdy jedziesz ok 50 przy ustabilizowanym gazie na 3ce powino być ok 8l
gdy jedziesz 100 powinno być 8-12l
gry wciskasz podczas jazdy gaz w opór wskazówka powinna z tych 8-12l wychylać się na 25 a nawet max, na tym polega chwilowe zużycie paliwa, a przecierz otwierzasz maxymalnie przepustnicę
duchPW - 2004-09-30, 00:10
... a masz gaz, bo jeśli tak, to może to sprawa przykręcenia reduktora.
... u mnie podziałało.
Anonymous - 2004-09-30, 00:42
Jak tylko dodam gazu to wskakuje na 30 a jak puszcze gaz na chwile to spada do 0. Na luzie pokazuje 30. Moze mi czegos brakuje jakis czesci, sam nie wiem. HELP
Nie mam gazu.
loko - 2004-09-30, 00:47
taki sam objaw jest dokładnie jak nie działa prędkościomierz... miałem to to wiem.. ale tobie chyba działa z tego co piszesz... czujnik prędkości jest jednym z niezbędnych czujników do działania ekonomizera.. jest jeszcze jeden albo dwa ale nie wiem jakie... mogę tylko podejrzewać... albo czujnik wychylenia przepustnicy albo przepływka...
sarna1 - 2004-09-30, 10:55
czujnik wychylenia przepustnicy-po jego odpieciu u mnie glupieje ekonomizer - jak odepne przeplywke to niby dziala ok.
Anonymous - 2004-09-30, 22:22
Dodam jeszcze ze pompa paliwowa albo cos innego pod tylna kanapa pracuje glosno. Od czasu do czasu ma chwile ze jest cicho ale przewaznie jest glosno. Poruwnywalem z innymi autami i tam jest o wiele ciszej.
Czy to moze byc powod ze moj ekonomizer glupie?
loko - 2004-09-30, 22:40
moze to dyfer? i np. czujnik w dyfrze źle zbiera i jesli by tak bylo to wtedy bedzie ekonomizer oszukiwal...
MARAS - 2004-10-01, 12:53
Może dodam coś od siebie...
1) jeżeli drży wskazówka prędkościomierza i głupieje ekonomizer to czujnik przy dyfrze lub przewody się przełamują przy nim Już dwa razy lutowałem.
2) jeżeli głupieje obrotomierz i ekonomizer to czujnik lub wtyczka od czujnika wychylenia(otwarcia) przepustnicy lub też przełamujący sie kabelek u mnie tak było
3) jeżeli głupieje wskaźnik paliwa i ekonomizer, mrugają zielone kontroli inspekcji jak na choince i oba pokazują maxa to właśnie nie wiem bo u mnie wymieniałem juz dwa czujniki poziomu paliwa w zbiorniku, kable całe kostki całe i nic czasmi jak się (wq@#%e) to pukam piąchą w deskę rano i pokazują prawidłowo do czasu aż znów coś odwali i pokazuja maxa
.... podejrzewam że cóś jest pod deską w zegarach luźnego ale to tylko domysły...
Pozdro Maras
urbi - 2005-09-23, 10:25
| Anonymous napisa³/a: | Jak tylko dodam gazu to wskakuje na 30 a jak puszcze gaz na chwile to spada do 0. Na luzie pokazuje 30. Moze mi czegos brakuje jakis czesci, sam nie wiem. HELP
Nie mam gazu. |
tez tak mam od wczoraj !
stalo sie to tak :
zajechalem na tank ... zalalem, zaplacilem, odjechalem ... wyjechalem ze stacji dalem do 5 tys na 2 pozniej juz spokojnie doszedlem do 5 ... po pewnym odcinku drogi zauwazylem ze nie dziala mi ekonomizer !
zachwuje sie dosyc dziwnie bo jak stoje jest ok (wskazowka na max w prawo) jak ruszam to przechodzi sobie na lewo pokazuje z 5l i znowu na max w prawo i tak na kazdym biegu ...
co sprawdzic ? mam mozliwosc podpiecia samochodu za free do kompa - pokaze to co jest uszkodzone ?
KAMILOS - 2005-09-23, 10:49
Właśnie też mam taki problem najpierw pokazywało mi cały czas na max-a a od kilku dni wogule nie działa, poziom paliwa pokazuje na 32L jak nie mam paliwa ale chociaż włancza się kontrolka rezerwy. Tam gdzie jest obrotomierz to miałem zegarek czy to może są złe zegary moze nie od tego modelu.
urbi - 2005-09-23, 10:52
aha dodam ze reszta zegarow dziala poprawnie !
RoboCop - 2005-09-24, 23:53
| MARAS napisa³/a: |
2) jeżeli głupieje obrotomierz i ekonomizer to czujnik lub wtyczka od czujnika wychylenia(otwarcia) przepustnicy lub też przełamujący sie kabelek u mnie tak było
Pozdro Maras |
Maras -gdzie jest ta wtyczka od czujnika przepustnicy -co muszę wykręcić,
mam podobne objawy
w zasadzie objawów mam duzo więcej, ale do tego to założe chyba odrębny temat ... sprawdzę jeszcze tą przepustnicę:cry:
Vindevil - 2005-09-25, 07:01
Ekonomizer nie działa od wtyczki tu ani tam. Wskazania jego są uzależniene od wszystkch tych elementów, a nawet więcej są ściśle powiązane z czujnikiem wału, czunikiem na dyfrze, przepustnicy, powietrza i wszystkiego co coś mierzy (sam program przy wakłometrze to skomplikowany algorytm i dlatego w naszych beemkach działa znacznie wolniej niż w e36 co ma szybszy procesor). Przyczyn awari jest tyle co elementów współpracujących , ale bardzo często winę ponosi bateria w zegarach.
|
|