BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30] Jak podpiąć elektryczny szyberdach i Check Control?

Drucha - 2007-01-18, 17:24
Temat postu: [e30] Jak podpiąć elektryczny szyberdach i Check Control?
Witam,
Zakupilem el. szyberdach i mam zamiar go podlaczyc..
mam pare pytan
1. podpiolem czerwono-zolty kabelek do bialego pinu X2 i nie dziala :/

2. do czegu podpiac ten brazowy kabelek z tym uszkiem ?? ?

Prosze o porade..

pawelbach - 2007-01-18, 17:27

brazowy to chyba masa wiec do karoseri ale niech wypowie sie ktoś kto sie zna
jackx - 2007-01-18, 17:32

brązowy to na pewno masa, a szyber działa po kluczyku czyli musisz przekręcic kluczyk w stacyjce :D
Drucha - 2007-01-18, 17:37

jackx napisa/a:
brązowy to na pewno masa, a szyber działa po kluczyku czyli musisz przekręcic kluczyk w stacyjce :D

czyli wystarczy podlaczyc czerwon-zolty kabel do pinu X2 i ten brazowy do masy i powinno dzialac po stacyjce???

pawelbach - 2007-01-18, 17:38

tak mi sie wydaje
Drucha - 2007-01-18, 17:51

Kicha nie dziala :/ , podlaczylem czerwono-zolty kabelek do pinu X2 a brazowe koluszko do masy i lipa ..
ps. oczywiscie z przekreconym kluczykiem to sprawdzalem

[ Dodano: 2007-01-18, 17:00 ]
Ok, juz wiem. Trzeba jeszcze podlaczyc ten bialo -czarny kabelek i dziala - tylko on wchodzi w miejce el. szyb. Teraz rozkmina jak podlaczyc szybki i szyberdach..

jackx - 2007-01-18, 18:15

widze ze szykuje sie wieksza robota w robieniu wypasa :D :D

POWODZONKA :D :D

Tors - 2007-01-18, 18:16

to ja sie podłącze do pytania. Też przymierzam sie do montazu el. szyberdachu i mam wszystko co na tych fotkach oprucz tego niebieskiego przekaznika z tym zielonym, czerwono-żółtym i białym kabelkiem! Skąd to załatwic lub jak to obejść?
Drucha - 2007-01-18, 18:21

jackx napisa/a:
widze ze szykuje sie wieksza robota w robieniu wypasa :D :D

POWODZONKA :D :D

Tak zostal mi wlasnie tylko ten szyberdach do zamontowania, bo wszystko juz mam zamontowane :] . No moze nie wszystko tylko klima mi jeszcze zostala :D

jackx - 2007-01-18, 18:25

to są standartowe przekazniki, najlepiej bedzie jak którys z kolegów z twoich okolic ma E30 z szybrem elektrycznym, to bedziesz mogł zobaczyc jakie sa to przekażniki (tzn. na które wyjscie daje sie napiecie żeby zadziałał elektromagnes) i możesz smiało zakupić jakis polski wyrób. :D

P.S.

mozna ominąć przekazniki ale to będzie na krótką mete. podczas uruchamiania silniczka jest bardzo duzy pobór prądu i po pewnym czasie moga sie stopić szczotki a w najgorszym scenarjuszu spalisz instalacje :(

[ Dodano: 2007-01-18, 18:26 ]
Drucha napisa/a:
Tak zostal mi wlasnie tylko ten szyberdach do zamontowania, bo wszystko juz mam zamontowane . No moze nie wszystko tylko klima mi jeszcze zostala

a masz juz klime do M42?? :D

Drucha - 2007-01-18, 18:41

nie mam klimy..
Tors - 2007-01-18, 18:44

Ok Dzieki za odpowiedź ale zastanawia mnie jeszcze jedno! Skąd wziąć wtyczki zeby wpiąć sie w odpowiedni pin! Bo tych kabli pod przekaznikiem tez nie posiadam a dostac takie okragłę złacza konektorowe graniczy z cudem :(
jackx - 2007-01-18, 19:43

Tors napisa/a:
Ok Dzieki za odpowiedź ale zastanawia mnie jeszcze jedno! Skąd wziąć wtyczki zeby wpiąć sie w odpowiedni pin! Bo tych kabli pod przekaznikiem tez nie posiadam a dostac takie okragłę złacza konektorowe graniczy z cudem

chwila, chwila pisałes wcześniej że masz cały komplet procz przekażnikow, a wiązka jest nie odzowna w przeciwnym razie jak chcesz mieć szyber to bedziesz musiał zrobic druciarstwo :( .

[ Dodano: 2007-01-18, 20:14 ]
noo Drucha przypuszczam ze jeszcze brakuje Ci paru rzeczy do ful wypasa, ale przynajmniej jest dla czego życ :lol: .
polecam założenie check panel-u albo jescze lepiej pełen check panel(dostanie pelnego graniczy z cudem) :D , OBC II, wycieraczki i spryskiwacze światel, no i oczywiscie podgrzewane lusterka, dysze spryskiwaczy, fotele i zamek dżwiowy.
nivo i webasto to raczej odpada przynajmniej dla mnie :D

P.S.

jak bys chciał założyc check panel to daj znać przerabiałem ten temat i teraz jestem chyba jedyny który ma chcek panel w M42 (działający nie tylko atrapa :D :D ), reszta jest prosta pod warunkiem ze masz do wszystkiego oryginalne wiązki

kemot324 - 2007-01-18, 20:29

Elektryczny szyberdach działa na tym samym obwodzie co elektryczne szyby, więc jest już zabezpieczony przekaźnikiem i bezpiecznikiem w skrzynce bezpiecznikowej. Niebieski przekaźnik (różni się wyjściami od standardowego), o którym tu mowa służy tylko po to aby szyby i szyber działał po otworzeniu drzwi kierowcy przy wyłączonym zapłonie. Podpina się go pod złącze X2 oraz do krańcówki drzwi kierowcy (jest inna niż standardowa, ma dwa niezależne wyjścia). Mogę to wyjaśnić schematowo jak potrzeba.
Drucha - 2007-01-18, 20:39

jackx napisa/a:
Tors napisa/a:
Ok Dzieki za odpowiedź ale zastanawia mnie jeszcze jedno! Skąd wziąć wtyczki zeby wpiąć sie w odpowiedni pin! Bo tych kabli pod przekaznikiem tez nie posiadam a dostac takie okragłę złacza konektorowe graniczy z cudem

chwila, chwila pisałes wcześniej że masz cały komplet procz przekażnikow, a wiązka jest nie odzowna w przeciwnym razie jak chcesz mieć szyber to bedziesz musiał zrobic druciarstwo :( .

[ Dodano: 2007-01-18, 20:14 ]
noo Drucha przypuszczam ze jeszcze brakuje Ci paru rzeczy do ful wypasa, ale przynajmniej jest dla czego życ :lol: .
polecam założenie check panel-u albo jescze lepiej pełen check panel(dostanie pelnego graniczy z cudem) :D , OBC II, wycieraczki i spryskiwacze światel, no i oczywiscie podgrzewane lusterka, dysze spryskiwaczy, fotele i zamek dżwiowy.
nivo i webasto to raczej odpada przynajmniej dla mnie :D

P.S.

jak bys chciał założyc check panel to daj znać przerabiałem ten temat i teraz jestem chyba jedyny który ma chcek panel w M42 (działający nie tylko atrapa :D :D ), reszta jest prosta pod warunkiem ze masz do wszystkiego oryginalne wiązki

Mam check panel i wlasnie bede chcial go tez zamontowac tylko podejrzewam ze to jest grupsza zabawa.

Chetnie sie skonsultuje z osaba ktora juz to robila :)

Tors - 2007-01-18, 20:40

czyli da się podpiąć el. szyber bez tego niebieskiego przekaźnika? w które piny sie wpiąć? el. szyby mam podpięte od zapalniczki ale chce je przerobić w fabryczne miejsca! Czy przekaźnik w skrzynce przekaźnikowej bedzie juz wpięty skoro nie miałem fabrycznie elektryki? Czy to poprostu ten przekaźnik co jest przy silniczku wystarczy? Jeżeli nie to który to jest i jaki jest jego symbol (bo tak najłatwiej będzie mi kupić) Z góry dziekuje za odpowiedzi!
Drucha - 2007-01-18, 20:56

Tors napisa/a:
czyli da się podpiąć el. szyber bez tego niebieskiego przekaźnika? w które piny sie wpiąć? el. szyby mam podpięte od zapalniczki ale chce je przerobić w fabryczne miejsca! Czy przekaźnik w skrzynce przekaźnikowej bedzie juz wpięty skoro nie miałem fabrycznie elektryki? Czy to poprostu ten przekaźnik co jest przy silniczku wystarczy? Jeżeli nie to który to jest i jaki jest jego symbol (bo tak najłatwiej będzie mi kupić) Z góry dziekuje za odpowiedzi!

Przekaznik w skrzynce bezpiecznikow od el. szyberdachu to ten sam co od el. szyb czyli K5(pomaranczowy)

Kup taki przekaznik K5(pomaranczowy) i bezpiecznik nr 17 30A i wepnij sie w ten bialy pin X2(jak wyzej) i tyle..

jackx - 2007-01-18, 22:03

Drucha z tych fotek co widze to brakuje ci jednej wtyczki do sterownika i masz dwie wiązki do samego wyswietlacza, ale to to jest mały pikuś najgorsze to bedzie podłaczenie testera świateł przednich(mijania) bo ten tester który masz sprawdza tylko światła tylne(pozycja, stop i podświetlenie tablicy). jedyne co nie bedzie działac to wskażni poziomu oleju bo fabryka nie przewidziała w M42 takiego wynalazku, ale wylewka w misce jest. Procz tego jest jeszcze potrzebny czujnik poziomu płynu spryskiwaczy i poziomu wody w chłodnicy( w przypadku M42 jest on wkrecony od spodu chłodnicy w zbiorniczku wyrównawczym, powinno byc miejsce).

P.S.

kazdy zawodowy elektryk poradzi sobie z tym tematem jak dostarczysz mu schemat elektryczny, jedyny problem jak juz pisałem wcześniej to podłączenie testera swiateł mijania, żeby to zrobic to nie stety musisz załatwic całą skrzynke bezpiecznikowa od samochodu który fabrycznie miał check paneli przelutowac całą płutke drukowana , inaczej nie da sie tego zrobić poniewaz tester świateł przednich jest wlutowany w tą płytkę a i te płytki są inne( z check panelem i bez) tak wiec trzeba ja całą przelutować

Drucha - 2007-01-18, 22:07

jackx napisa/a:
Drucha z tych fotek co widze to brakuje ci jednej wtyczki do sterownika i masz dwie wiązki do samego wyswietlacza, ale to to jest mały pikuś najgorsze to bedzie podłaczenie testera świateł przednich(mijania) bo ten tester który masz sprawdza tylko światła tylne(pozycja, stop i podświetlenie tablicy). jedyne co nie bedzie działac to wskażni poziomu oleju bo fabryka nie przewidziała w M42 takiego wynalazku, ale wylewka w misce jest. Procz tego jest jeszcze potrzebny czujnik poziomu płynu spryskiwaczy i poziomu wody w chłodnicy( w przypadku M42 jest on wkrecony od spodu chłodnicy w zbiorniczku wyrównawczym, powinno byc miejsce).

P.S.

kazdy zawodowy elektryk poradzi sobie z tym tematem jak dostarczysz mu schemat elektryczny, jedyny problem jak juz pisałem wcześniej to podłączenie testera swiateł mijania, żeby to zrobic to nie stety musisz załatwic całą skrzynke bezpiecznikowa od samochodu który fabrycznie miał check paneli przelutowac całą płutke drukowana , inaczej nie da sie tego zrobić poniewaz tester świateł przednich jest wlutowany w tą płytkę a i te płytki są inne( z check panelem i bez) tak wiec trzeba ja całą przelutować

jesli masz mozliwosc to pokaz na fotkach co mi brakuje..

jackx - 2007-01-18, 22:28

Drucha napisa/a:
jesli masz mozliwosc to pokaz na fotkach co mi brakuje..

no nie stety juz nie mogę, mam juz wszystko załozone :D .

to nie powinien byc problem bo mozna zastapic wtyczke samymi konektorami, jak masz te czarne pudełko z jedna białą wtyczko to piwinna byc taka druga tam gdzie masz miejsce(obok). a co do puszki bezpiecznikowej to jest cholrnie cięzki temat moj "czarnóch"elektronik po prostu sie zawziął i mi to zrobił ale chłopaczyna napieprzył sie jak sie masz

co do czujnika poziomu płynu spryskiwaczach, to jak nie masz takiego całego zbiorniczka to najlepeij kup taki razem z ślniczkiem i czujnikiem na allegro(ja tak zrobiłem) za 30zł miąłem cały zbiorniczek :D .
czujnik poziomu płynu chłodniczego po prostu kupiłem oryginał nowy w serwisie za jak pamietam 80 zł ( jest to kawałek plastiku z pływakiem i zakrętką)pod warunkiem że chłodnice masz przystosowaną do takiego czujnika :!:

SOER - 2007-01-19, 01:12

Może ktoś dać foto jak wyglada jak nie ma korbki od szyberu ? jest tam wtedy sterowanie szyberem ? :oops:
kemot324 - 2007-01-19, 06:57

Tors napisa/a:
w które piny sie wpiąć?

Jest to pin Q w złączu X2 i podpina się tam elektryczny szyber i szyby. Plus pojawia się po stacyjce.

Złącze jest na rysunku chyba "do góry nogami" w porównaniu do samochodu.

Drucha na twoim zdjęciu jest błąd w oznaczeniu czerwono-żółtego przewodu (Z). W tym miejscu jest stały plus, nawet po wyłączeniu zapłonu i służy on do działania el. szyb i szyberdachu po otworzeniu drzwi. Jest on wykorzystany tylko wtedy gdy montujemy niebieski przekaźnik.

SOER napisa/a:
Może ktoś dać foto jak wyglada jak nie ma korbki od szyberu ? jest tam wtedy sterowanie szyberem ?

Chyba chodziło Ci o to:

Drucha - 2007-01-19, 10:26

kemot324 napisa/a:
Tors napisa/a:
w które piny sie wpiąć?

Jest to pin Q w złączu X2 i podpina się tam elektryczny szyber i szyby. Plus pojawia się po stacyjce.
Obrazek
Złącze jest na rysunku chyba "do góry nogami" w porównaniu do samochodu.

Drucha na twoim zdjęciu jest błąd w oznaczeniu czerwono-żółtego przewodu (Z). W tym miejscu jest stały plus, nawet po wyłączeniu zapłonu i służy on do działania el. szyb i szyberdachu po otworzeniu drzwi. Jest on wykorzystany tylko wtedy gdy montujemy niebieski przekaźnik.

SOER napisa/a:
Może ktoś dać foto jak wyglada jak nie ma korbki od szyberu ? jest tam wtedy sterowanie szyberem ?

Chyba chodziło Ci o to:
Obrazek

Kemnot 324 to jak chcemy sie podpiac bez niebieskiego przekaznika z el.szybami i el.szyberdachem to jak mamy sie wpiac jak mamy dwa kabelki na jeden pin??

SOER - 2007-01-19, 14:39

Dziękuje... myslałem ze bedzie jakas zaślepka a to trzeba wymienić cały ten kawałek podsufitki..
Drucha - 2007-01-20, 18:39

Sciagnol by ktos czarna blende i niech zrobi fotke jak jest przymocowany silniczek do el. szybedachu do tej blachy, bo cos mi nie pasuja otwory i niemoge przykrecic :/
kemot324 - 2007-01-20, 19:09

Tyle co wiem na temat tej blachy . Myślę że masz blachę pod silnik, a nie pod ręczny mechanizm, bo one się różnią.

Co do podłączenia, to tak oba piny mają być podłączone pod jeden w X2. Powinien być taki specjalny rozdzielnik. Często jeszcze występował przełącznik "termik", który przy dużym obciążeniu wyłączał się i zabezpieczał obwód szyb i szyberdachu.

kamil.k - 2007-01-20, 19:18

no własnie jak to jest z ta blacha :?: poprzedni wlasciciel cos mi wspomnial ze u mnie jest taka co da sie załozyc elektryczny szyber ale on nie zdazyl.musial sie orientowac w temacie skoro mi o tym powiedzial
kemot324 - 2007-01-20, 19:39

No jak, poprostu jedna od drugiej się różni i tyle, ale ponoć tą z ręcznego mechanizmu przy odrobinie wprawy da się przerobić pod silnik.
Drucha - 2007-01-20, 19:41

kemot324 napisa/a:
Tyle co wiem na temat tej blachy . Myślę że masz blachę pod silnik, a nie pod ręczny mechanizm, bo one się różnią.
Obrazek

Co do podłączenia, to tak oba piny mają być podłączone pod jeden w X2. Powinien być taki specjalny rozdzielnik. Często jeszcze występował przełącznik "termik", który przy dużym obciążeniu wyłączał się i zabezpieczał obwód szyb i szyberdachu.

Ok , dzieki za fotke. Ma blache pod silnik kupile od goscia co to demontowal z innego auta wiec wszystko jest, tylko niewiem czemu nie pasuje..

kamil.k - 2007-01-20, 20:17

od czego jest ta prostokatna zaslepka kolo przycisku :?: :)
jackx - 2007-01-20, 20:37

z tego co pamiętam to pod tą zaślepką jest bespośrednio mechanizm ślniczka a w komplecie kluczy znajduje się wygięty klucz ampulowy który służy do ręcznego domykania lub otwierania szybra(jak by prądu zbrakło albo coś innego się spieprzyło) i własnie to jest pod tą zaślepką ( mogę się mylić)
Drucha - 2007-01-20, 22:08

jackx napisa/a:
z tego co pamiętam to pod tą zaślepką jest bespośrednio mechanizm ślniczka a w komplecie kluczy znajduje się wygięty klucz ampulowy który służy do ręcznego domykania lub otwierania szybra(jak by prądu zbrakło albo coś innego się spieprzyło) i własnie to jest pod tą zaślepką ( mogę się mylić)

Tak, potwierdzam. Sluzy do awaryjnego otwierania/zamykania el. szyberdachu za pomoca imbusa. Nie trzeba sciagac calej blendy tylko wystarczy zdlac zaslepke.

kemot324 - 2007-01-20, 23:17

Drucha napisa/a:
tylko niewiem czemu nie pasuje..

Też obiło się mi o uszy że są jakieś problemy z tym. Trzeba było chyba któreś otwory rozwiercić i jakieś podkładki dokładać, ale nie jestem pewien o co chodziło dokładnie.
Na e30.de coś jest na ten temat.

Drucha - 2007-01-21, 01:11

kemot324 napisa/a:
Drucha napisa/a:
tylko niewiem czemu nie pasuje..

Też obiło się mi o uszy że są jakieś problemy z tym. Trzeba było chyba któreś otwory rozwiercić i jakieś podkładki dokładać, ale nie jestem pewien o co chodziło dokładnie.
Na e30.de coś jest na ten temat.

Mam :] www.e30.de -->Do It Yourself-->Karosserie/Innen-->Umbau Schiebedach auf elektrisch
jak ktos jest dobry z niemca to niech ten tekst w tym artykule przetlumaczy :)

kemot324 - 2007-01-21, 18:32

A to widziałeś.
http://wp1016621.wp027.we...1514/f01514.htm

yoshi - 2007-01-22, 11:56

a ja mam mały problem bo jak mój silniczek tak jakby nie miał siły otworzyć szyberdachu :( jak go popchnę ręką to idzie, a potem zamyka problem jest tylko ze startem :/ co może być powodem :?:
kemot324 - 2007-01-22, 12:30

yoshi napisa/a:
a ja mam mały problem bo jak mój silniczek tak jakby nie miał siły otworzyć szyberdachu :( jak go popchnę ręką to idzie, a potem zamyka problem jest tylko ze startem :/ co może być powodem :?:

Coś gdzieś chyba masz zatarte, raczej stawiam na usterkę mechaniczną.

yoshi - 2007-01-22, 12:44

szyber z korba chodził bez zarzutów, silnik ele w innym aucie też, dlatego mnie to dziwi (silniczek jest nawet wysmarowany ŁT-4 :) )
Adrian-e30 - 2007-02-26, 01:41

odswiezam temat bo mam pytanko , chce kupic el szyber i moge sam go wyciagnac z auta , czy mogl by mi ktos dokladnie napisac co mam wyciagnac z tego autka ?

drugie pytanko : autko to ma tez check'a , co musze wyjac zeby zalozyc to u siebie ?

z gory dzieki :)

jackx - 2007-02-26, 07:51

Adrian-e30 napisa/a:
odswiezam temat bo mam pytanko , chce kupic el szyber i moge sam go wyciagnac z auta , czy mogl by mi ktos dokladnie napisac co mam wyciagnac z tego autka ?

drugie pytanko : autko to ma tez check'a , co musze wyjac zeby zalozyc to u siebie ?

szuber:
1. podsufitka - jest inna w elektryce i na korbe
2. silnczek
3. musisz ładnie wyjąć blache do której jest przykrecony cały mechnizm z silnikiem (tylko jej nie pognij) tez jest inna jak w szybrze na korbe
4. oczywiście wiązke elektryczna + przełacznik
i to chyba wszystko co mi przychodzi do głowy

check panel:
1. check panel
2. wiązka ele. dochodzaca do chec panela ( ale utnij ja przy samym progu w słupku tak zeby miała ok. 1m łatwiej będzie ja połaczyc z ory. wiązką w twoim samochodzie)
3. sterownik ( jest to taka czarna plastikowa puszka która zanjduje sie w bagażniku pod tapicerka lewego nadkola, dochodzą do niej dwie wiązki z wtyczkami, utnij kable tak żeby było po 0.5 m po każdej stronie, po prostu wytnij wiązke)

jest jeszcze jeden sterownik odpowiedzialny za testowanie przednich świateł ale raczej tego to juz nie zrobisz bo trzeba przełożyc płytke drukowana z puszki bezpiecznikowo-przekażnikowej.

powodzenia :D

yoshi - 2007-02-26, 11:41

jackx, a dział ci już ten check :?:
kemot324 - 2007-02-26, 11:43

Tak jak pisze jackx:

Do tego checka potrzeba jeszcze czujnik do miski olejowej, do chłodnicy, zbiorniczka płynu chłodniczego i spryskiwaczy. Moim zdaniem wstaw tylko panel, podłącz podświetlenie i tyle, bo żeby wszystko działało musiałbyś przełożyć kompletną wiązkę z tamtego auta.

jackx - 2007-02-26, 14:41

yoshi napisa/a:
jackx, a dział ci już ten check

już prawie , nie moge sie zebrać i ustawic ze swoim czarnuchem od elektroniki zeby dokończył robote ale jesten cierpliwy, chyba poczekam jak sie zrobi troszke cieplej :D

kemot324 napisa/a:
Do tego checka potrzeba jeszcze czujnik do miski olejowej, do chłodnicy, zbiorniczka płynu chłodniczego i spryskiwaczy. Moim zdaniem wstaw tylko panel, podłącz podświetlenie i tyle, bo żeby wszystko działało musiałbyś przełożyć kompletną wiązkę z tamtego auta.

no niestety musze zmartwic Cie Adrian czujnika od oleju to nie podłączysz do M40 ani do M42 bo fabryka nie przewidziała takiego czegoś, :nie:
co do czujników w chłodnicy i zbiorniku spryskiwaczy to jest przewidziany czujnik do chłodnicy (takiej jak do M40 i M42 czyli razem ze zbiorniczkiem wyrównawczym) który wkreca sie od spodu ( chłodnica musi miec gniazdo, były z i bez gniazda) a zbiorniczek do spryskiwaczy to najlepej kupic drugi uzywany i juz

wiązki nie musisz wymieniać całej wystarczy przeciągnąć przewody z komory silnikowej do kabiny i podłączyc :)

działaj i podłączaj i jeszcze OBC II i bedzie fura na wypasie :beer:

Adrian-e30 - 2007-02-26, 17:18

jackx napisa/a:
Adrian-e30 napisa/a:

1. podsufitka - jest inna w elektryce i na korbe

http://img237.imageshack....lende2fztf3.jpg

wystarczy mi to z numerem 6 czy trzeba cos jeszcze ?

i czy musze wyciagnac tez cala blache od szyberdachu ? musial bym je wtedy malowac :/

dzieki !! !! :prosze: :prosze: :prosze: :beer:

jackx - 2007-02-26, 17:37

wystarczy sam nr. 6 no chyba że daszki przeciw słoneczne masz innego koloru albo odbiegaja od czarnego w jakis inny sposób,
na fotce jest cała blacha (nr.4)razem z prowadnicami, tobie będzie potrzebna tylko sama blacha ( mozna ja ładnie wyjąć, nie pamiętam ale ona jest chyba przynitowana, wtedy wiertarka rozwiercasz nity i juz a u siebie przykrecasz ja na blachowkręty albo przynitowujesz tylko uważaj na długość wkręta bo może wyść dachem :wink: )

Grzesiek - 2007-03-02, 16:49

witam chcialem doloczyc sie do tematu bo wlasnie kupilem sobie taki szyber i planuje go tam wsadzic sledzac wasze wypowiedzie jednak nie dowiedzialem sie dokladnie co z tymi kabelkami i wogule czy musze sciagnac podsufitke??? jak przewody z szybra polaczyc z instalacja a aucie jest jakies konkretne miejsce czy poprostu musze znalesc jakiegos plusa i sie wpiac dodam tylko ze wszystkie przekazniki mam i jakies kabelki moze byc ktos tak mily i powiedziec mi krok po kroru co musze zrobic?? najbardziej to martwi mnie ta instalacja a ha i mam tez elek szyby i tez musze ja tam zalozyc. Ja mam isa z 89 i jak rozkrecalem dzwi to jest tam masa przewodow wtyczek i takie tam kabelki przy dachy bedzie to samo???? moze ktos poswieci mi chcwile i napisze co i jak z gory dziekuje!!!
jackx - 2007-03-02, 18:02

młody318IS,
nie musisz ściagać całej podsufitki tylko ten carny kawałek do którego sa przykrecone daszki przeciw słoneczne (powinieneś miec na wymiane bo te blędy do szybra na korbe i na ele. róznia się ). jesli masz cały kompletny z wiązka ele. i najwazniejsze nie pociętą ze wszystkimi wtyczkami, to w wiązce ele. pod kierownica jest specjalne gniazdo-wtyczka ( trzeba go nie stety poszukać i za pomoca miernika sprawdzić), szyber działa tez nie zaleznie od kuczyka tzn. jak masz wyjęty kluczyk i otworzysz dzwi to szyber jak i szyby powinny działać, tak wiec jak znajdziesz ta wtyczke to najlepiej ją sprawdzic wciskaja i puszczaja wyłącznik krańcowy ( oczywiście trzeba podłaczyć miernik) wtedy na końcówce powinno raz pojawiac sie napiecie i zanikac w zalezności od tego czy krańcówka jest włączona czynie. I po tym poznasz że to jest ta wtyczka.

P.S.

trudno tak wszystko wyjasnac tylko pisząc, jak nie czujesz się na siłach to popros jakiegoś znajomego który ma blade pojęcie o ele. to ci podłączy

Tors - 2007-03-02, 18:58

jackx Nie trzeba bawić sie z miernikiem! Wystarczy że młody318IS przeczyta ten temat ze zrozumieniem od początku do końca! W skrócie to wygląda tak ze trzeba kupic przekażnik K5 który jest w skrzynce z przekaznikami i go wpiąć oraz bezpiecznik 17 - 30A, na który tez jest tam miejsce! Potem rozwiercić starą blache a w jej miejsce przykrecić nową! Przymocowąć silnik a wiazke przeciągnąć po słupku przy drzwiach kierowcy i wpiąć sie w złącze X2 które jest pokazane na jednym z poprzednich zdjęć! Potem nalezy złozyć wszystko w odwrotnej kolejnośći jak rozbieraliśmy i to wszystko! naprawde wszystko w tym temacie jest opisane!! Wystarczy dokładnie go przeczytać! PS. Szyber bedzie działał po otwarciu drzwi tylko w wypadku gdy bedzie miał dodatkowy przekaźnik który tez na jednym ze zdjęć jest pokazany! A bez niego bedzie chodził tylko po włączeniu zapłonu! Ja wszystko zamontowałem w oparciu o porady z tego tematu! i naprawde to co tu jest opisane wystarczy!
jackx - 2007-03-02, 21:52

Tors,
byc może , ja mam fabryczny ale trenowałem to u kolegi z tym ze on mial fabryczne ele. szyby i była tylko wtyczka i już . nie zakładalismy żadnych przekażników, bezpieczników itp. itd. wszystko smigało tak jak by było załozone w fabryce.
i moze to tez zalezy od głownej wiązki ele. :(

P.S.

zgadzam sie z toba w 100% wszystko jest tu dokładnie opisane :D :D

urbi - 2008-01-31, 23:46

orajt odgrzeje kotleta :D mam juz od roku silnik i wiazke ale nie mam tej blachy - zakladal to ktos bez zmiany tej blachy na taka podsilnikowa ?
Rafał - 2008-01-31, 23:55

wystarczy ja troszke nadciąc na motór i wsio pasi :)
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-03-08, 06:55

urbi napisa/a:
orajt odgrzeje kotleta :D mam juz od roku silnik i wiazke ale nie mam tej blachy - zakladal to ktos bez zmiany tej blachy na taka podsilnikowa ?
również odgrzewam :P
1. Czyli tak zdejmuje blende,
2. Rozwiercam nity,
3. Wyciągam blache,
4. Wycinam blache tak, żeby pasował silnik elektryczny,
5. Przykręcam silnik do blachy,
6. Całą blachę z silnikem przykręcam na miejsce,
7. Ustawiam pozycję otwarcia zamknęcia szybra, względem silnika
8. Podłączam zasilanie
Wszystko powinno działać?????

Pytanie odnośnie samej blendy pod szyber:
Czy otwór po korbce można zastapić oryginalną zaślepką nr 2 na rysunku?????? Oczywiście powiększając odpowiednio otwór ?? ??????
http://bmwfans.info/origi...51/ill-51_1605/

urbi - 2008-05-15, 23:56

cieplo sie zrobilo i machac sie juz nie chce nad glowa wiec znowu odgrzewamy kotleta.
mowicie ze da sie to przerobic - moze ktos podac wiecej wskazowek ? na ktore otwory ustawic ten silnik w jakiej ma byc pozycji itd ...
aha i co to znaczy :
"Ustawiam pozycję otwarcia zamknęcia szybra, względem silnika "
czekam na jakies szybkie odpowiedzi

ZAMONTOWALEM BEZ ZMIANY BLACHY !

instrukcja przerobienia blachy z mech na elek :
1. w miejscu czerwonych lini przecinamy i to zamalowane sie wywala
2. montujemy blache w swoje miejsce, mierzymy silnik, sprawdzamy otwory itd
3. otwory zaznaczone kolkami rozwiercamy wiertlem fi8 (bez sciagania blachy z dachu - musimy tez przewiercic ta blache do ktorej sa umocowane prowadnice)
4. srubki musimy miec nwe z czego te przykrecane w wiercone otwory musza byc z nakretka - nie moga byc za dlugie zeby nie wyszly nam dachem.
* - ja u siebie silnik mocowalem na 2 srubkach - jedna na gorze tam gdzie pasi bez wiercenia i jedna ta po lewej stronie blachy wg. zdjecia.
troche cos nie pasuje mi ta tapicerka co idzie na dach. musze ja przerobic i planuje wstawic tam jakies lampki :) jak ktos ma jakies pytania to sluze rada :)