BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - ZNOWU WODA W BAGAŻNIKU

ANDRZEJ-BIELAK - 2007-01-20, 21:14
Temat postu: ZNOWU WODA W BAGAŻNIKU
WITAM
Znowu mam problem z mokrą wykładziną w bagażniku.
Wiem że to często to się zdarza w e30 i że było to na forum. Rok temu woda przedostawała się przez lewą lampę. Zdemontowałem lampę wyjąłem uszczelkę przemyłem w ciepłej wodzie i pomogło, bylo sucho w całym bagażniku tak jak powinno.
Wczoraj zaglądam do bagażnika a tam akwarium z lewj strony, lewarek do połwy w wodzie, cała duża wykładzina mokra z prawej strony też niezbyt sucho. Dodam że padało przez ostatnie dwa dni prawie non stop. :(
Dzisiaj zdjołem światła i wykładziny z bagażnika wszystko jakby ok, przez antene raczej też nie bo sucho, rurki po bokach na swoim miejscu, nie wiem gdzie jeszcze szukać ??

Jakie są jeszcze potencjalne miejsca z którymi może przedostawać się woda, jak sobie z tym poradziliście ?? ?
Czy można dostać w serwisie same uszczelki pod lampy, i ile mogą kosztować ?? ?
Interesuje mnie jeszcze czy macie porobione otwory przy nadkolach z lewej i prawej strony w bagażniku żeby woda sobie spływała ?? ? Bo ja sobie właśnie zrobiłem i tak się zastanawiam czy dobrze :?
czekam na porady

ziutek-wroclaw - 2007-01-20, 21:27

witam,
po mojemu otwory ok !
sam tak zrobiłem , jak juz skas ta woda sie tam wezme to mam przynajmniej któredy wylecieć i przynajmniej te spody nie gniją , trzeba tylko jakos zabezpieczyc ten otwór po wierceniu - chodzi mi ot zeby czyms przemalowac albo barankiem psignac jego brzegi zeby nie gniło od tego otworu na boki,

SOER - 2007-01-22, 11:52

Ja miałem podobny problem z prawej strony, miałem dwie lub trzy dziury w błotniku jedna była gdzieś w okolicy mocowania amortyzatora wiedz nie było jej widać. Blacharz zalatwil sprawe.
kondor - 2007-01-23, 18:54

Też miałem podobny problem.Okazało sie że zbyt szerokie koła obcierały wewnętrzne strony nadkoli ktore z czasem przerdzewialy i zrobily sie dziury.Woda wlatywala wprost spod kół.Blacharz zalatwil sprawe i jest sucho.
duchPW - 2007-01-23, 19:04

ja mimo wszystko sprawdziłbym, czy nie leci przez klapę - podklej sonie papierową taśmą malarską i będziesz wiedział - wtedy można sobie założyć dodatkową uszczelkę - taką jak do drzwi, czy okien

możliwe, że teraz przyszła kolej bna drugą lampę :idea:

kuzyn - 2007-01-23, 19:34

mi też kapie do bagażnika. od strony gdzie przykręcony jest lewarek. czasem jak otwieram bagażnik to widzę małe kropelki na tej bocznej wykładzinie, co wskazywałoby na uszczelkę. jak sobie z tym poradzić ?

to nie sa jakies wielkie ilości wody.
poprostu jest mokro w tej wnece z lewarkiem.

morgoth - 2007-01-23, 20:53

JacekG napisa³/a:
poprostu jest mokro w tej wnece z lewarkiem

Ja ostatnio mam tak samo, ale z drugiej strony. W niedzielę wysuszyłem (na szczęście jest tam plastik), ale zapomniałem dzisiaj sprawdzić czy znowu jest mokro :(

adamm - 2007-02-03, 15:35

u mnie nie ma plastikowych nadkoli i rdza przeżarła wewnętrzną część nadkola. Dziura jest straszna.
Też wywierciłem otwór.

A jak sie wqrze, to zrobie drenaż :D

urbi - 2007-02-03, 17:10

antena ! mozemacie jakas dupna uszczelke pod anrena i sobie leci ?
adamm - 2007-02-04, 11:58

urbi napisa³/a:
antena ! mozemacie jakas dupna uszczelke pod anrena i sobie leci ?

U mnie tez jest walnienta i to sporo, ale az takiej tragedii nie ma. Podczas deszczy przedostanie sie tylko troche, nie zeby zaraz zalalo calom wneke.
Wedlug mnie antena odpada.

Najlepiej wyjąć wykładzine po bokach i zobaczyć czy nie ma jakichś dziur.

ANDRZEJ-BIELAK - 2007-02-05, 21:10

Dzięki panowie za wszystki podpowiedzi. Wszystko z bagażnika wyjąłem, wykładzine wysuszyłem.
Lampy jeszcze raz usszczelniłem, przez antene też nie leci, po ostatnich opadach śniegu był mróz i na razie sucho. :D
Przypuszczam że leciało mi przez uszczelkę klapy bagażnika, jak samochód stał to w rogu przy łączeniu z szybą stała woda?? może pod uszczelką sie przelewała ?? ?? uszczelke zdejmowałem i była luźna to może była cała przyczyna.
W każdym razie dzięx

LokiE30 - 2008-01-20, 13:16

a takie pytanie. Jak uszczelniles lampe? bo mi tez wlasnie przez lapmy wchodzi woda i nie wiem jak dokladnie zaradzic temu. Sprzedaja w ogole nowe uszczelki?
;-)

Artur C. - 2008-01-20, 19:04

Na uszczelki lamp mam taki patent - na suchÄ… uszczelkÄ™ pryskam preparatem woskowym do konserwacji profili zamknietych np:Boll .
Usczelka nie przepuszcza a i nie przykleja siÄ™ na amen.

Grigori/// - 2008-01-31, 16:49

ello mam podobny problem ale nie mam mokrej wykladziny tylko woda mi sie zbiera z lewej strony w bagazniku przy lewarku ,dziur w nadkolu nie mam i nie wiem co to moze byc ?? ???
MAJSU - 2008-01-31, 18:30

LokiE30 napisa³/a:
a takie pytanie. Jak uszczelniles lampe? bo mi tez wlasnie przez lapmy wchodzi woda i nie wiem jak dokladnie zaradzic temu. Sprzedaja w ogole nowe uszczelki?
;-)

Uszczelka anteny około 15zł a lamp chyba 40.

mattim_bmw - 2008-01-31, 22:18

Uszczelki anteny sa na allegro tez.
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-02-01, 05:49

Heh moim zdaniem to też wina uszczelki pod anteną, sprawdź ją. Potem będziesz szukał innej przyczyny.
Grigori/// - 2008-02-05, 08:40

zrobilem ta uszczelke od anteny i wody nie widac jak na razie dzieki za info :)