BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Patent na gwint do BMW . . . ?

Menel - 2007-01-23, 23:53
Temat postu: Patent na gwint do BMW . . . ?
Znalazlem to na www.e30tech.com
Watpie zeby ktos sie z was spotkal na codzien z takim patentem ale moze ? Co sadzicie o czyms takim ?
pare fotek:

Mozna tez kupic juz gotowy zestaw , kumpel ostatnio taki sprzedawal za 200zl.
to jest to:

tu jest troche jeszcze o takim patencie:
http://images.google.pl/i...6lr%3D%26sa%3DN
Co sadzicie o zrobieniu czegos takiego samemu ? Oczywisci moga sie wypowiadac tez przeciwnicy druciarstwa :lol: Fajnie poczytac wszystkie za i przeciw.

Gasper - 2007-01-23, 23:58

Najtańsze gwinty mają własnie ten typ budowy. Z przodu jedna sprężyna z talerzykiem a z tyłu regulacja pod sprężyną.

O ile przedni zawias w tym przypadku to jakaś samoróba sądząc z fotki men at work, to już tylny sposób regulacji jest na codzień używany w gwintach choćby do e36

Piotr_1 - 2007-01-24, 00:03

Mały OT.
Polecam przy sciąganiu sprężyn i wszystkich tego typu manewrach zaopatrzyć się w dobry sprzęt a nie sciągacz za 10zł. U nas takie cudo puściło i wystrzeliło rozwalając gościowi stojącemu dwa metry dalej pół twarzy. Podobno spory był chłop ale padł od razu.

David - 2007-01-24, 00:16

Menel super patent!!! Ja mam namiar na firme ktora podejmie sie dorobienia sprezyn, wiec nawet nie trzeba by nic kombinowac. Robilem u nich springi do e21 -90mm przod i -80tyl. Mysle ze takie do gwintu tez dorobia. Pany ruszmy glowami to moze wspolnie znajdziemy sposob na taki gwint 8)
urbi - 2007-01-24, 00:49

spoko ja jestem baaaaaaardzo za ! David - dowiedz sie ile cos takiego moglo by u nich kosztowac ? - jak dzialac to konsekwentnie
Menel - 2007-01-24, 00:49

Mam juz 2 kumpli ktorzy jak tylko skonczy sie zima to beda chcieli cos takiego zrobic.Rzucilem ten temat bo moze cos nowego ktos dorzuci tj ty np. masz dojscie do sprezyn itd :wink:
SmasherE30 - 2007-01-24, 03:15

są gotowe zestawy nagwintowanych tulei ze sprężynami na przód i podobnego zestawu ze spręzyną beczkowa na tył, dedykowane do danego modelu auta. Jedyne co trzeba to przerobić kolumnę przednią.

Tył to w sumie najniższa możliwa sprężyna z regulowaną podkładką ... a ponieważ w e30 spręzyny tylne wyjmują się same to ten temat bym olał i po prostu dorobił sobie gumowe dystanse które bym zmieniał wedle upodobania.

A przód to tak jak widac na fotkach, wystarczy na kolumnei dospawać mocny i trwały pierścień (byle symetrycznie z 2 kolumną) na którym opierać sie będzie tuleja z zestawu z regulacją ... i to wszystko.

Przy okazji z przodu będzie mozna wstawiac fele o et mniejszym od ok. 36 :wink:

kamil.k - 2007-01-24, 08:21

ja to bede robił do siebie tylko szukam odpowiednich sprezynek :]
Kujon - 2007-01-24, 08:28

nie wiem czy trzeba daleko szukać , bo z tego co widziałem to Kiloff u siebie z tyłu ma właśnie tak to rozwiązane
wrona - 2007-01-24, 09:20

co do gwintowanych tulei to kazdz rura dwu calowa ma srednice wewnetrzną okolo 52 mm czyli idealną do grubej lagi a kazdy tokarz potrafi przeciez zrobić na niej gwint (najlepiej chyba jakby gwint byl jakis drobnozwojowy a rura grubościenna) takze pierscienie wytoczyc nie jest przeciez zadnym problemem. niewiem jak ze springami ale tuleje z pierscieniami mozna smialo wytoczyc za 100-150 zl

pozdrawiam wrona

kuzyn - 2007-01-24, 10:25

ciekawe, ciekawe... kombinujcie, testujcie, ulepszajcie!
jak się sprawdzi to sam chętnie przejdę na taki gwincik :twisted:

David - 2007-01-24, 10:57

Ja placilem za dorobienie jednej przedniej sprezyny do e21 120zl a za tyl po 90zl...w firmie mi powiedzili ze jak bedzie minimum 10 kompletow to bedzie taniej. Panowie, ilu by nas bylo chetnych?
urbi - 2007-01-24, 16:37

sadze ze napewno znalazlo by sie 10 osob ! z tego co widac tematem zainteresowane jest juz z 5 osob
jaki byl by koszt 2 przednich sprezyn tak zrobionych ? z tymi tulejami !

jaki miala by byc odleglosc miedzy gornym koncem mcpersona a kolniezem na ktorym miala by sie opierac tuleja ? jaka dlugosc maja miec sprezyny ? jaki by byl zakres regulacji ? mozna zrobic tak zeby byly -40 w gornym polozeniu a w dolnym -80 lub wiecej ? :]

co do tylnych to raczej nie ma problemu bo faktycznie zmiana ich trwa jakies 3 minuty a mam ich ze 3 komplety i mozna zmieniac sobie dowoli :) ale jesli juz robic to chyba wsio - fajna sprawa !

:brawo: :drunk: :brawo: :drunk: :brawo: :drunk: :brawo:

puz - 2007-01-24, 17:17

to po kie jak wydawalem 1500 na gwint :? wieczorem porobie foty i pokaze jak to wyglada w moim H&R :] tyl wyglada identycznie przod sie sporo rozni
jaqub - 2007-01-24, 18:36

Piotr_1 napisa³/a:
Mały OT.
Polecam przy sciąganiu sprężyn i wszystkich tego typu manewrach zaopatrzyć się w dobry sprzęt a nie sciągacz za 10zł. U nas takie cudo puściło i wystrzeliło rozwalając gościowi stojącemu dwa metry dalej pół twarzy. Podobno spory był chłop ale padł od razu.

ja tez na poczatku nie wiedzialem o co kaman przy zdejmowaniu sprezyn z przodu (tzn odkrecania poduch!) jak kolesie wychodzili z warsztatu i ustawiali koniec z poducha w otwarte pole... slyszalem ze taka poducha potrafi daleko zaleciec :mg:

ChriS - 2007-01-24, 18:49

David napisa³/a:
Ja placilem za dorobienie jednej przedniej sprezyny do e21 120zl a za tyl po 90zl...w firmie mi powiedzili ze jak bedzie minimum 10 kompletow to bedzie taniej. Panowie, ilu by nas bylo chetnych?

Ja też ,ja też :D -100/80 poproszę :mg:

kamil.k - 2007-01-24, 19:08

ChriS napisa³/a:
David napisa³/a:

Ja też ,ja też :D -100/80 poproszę :mg:

ja zamierzam zrobic od serii do własnie - 100 albo 120 .chociaz mysle ze ponizej tego to miska dotknie asfaltu i trzeba bedzie silnik podniesc na łapach :D

niech tylko zrobi sie cieplej :]

wrona - 2007-01-24, 19:21

tak tylko pytanie: jaki amortyzator wytrzyma taka rozpietosc zawieszenia od 0 do np -100 mm :?: bo mysle od -40 do -80 to b8 sobie poradzi.
puz - 2007-01-24, 19:49

poszperalem przed kupnem swojego i max gwinty do e30 to -80 przod niezej nikt nie robi

na moim jest oznaczenie 80/60/20

ChriS - 2007-01-24, 19:49

wrona11 napisa³/a:
rozpietosc zawieszenia od 0 do np -100 mm

Jaka rozpiętość? -100 forever :mg: -przynajmniej u mnie :)

puz - 2007-01-24, 20:00

widze spore zainteresowanie tematem!!! moja propozycja jest taka. rozmawialem dzis z Dawidem, o pozyczeniu mojego gwintu do skopiowania ma jakas firme, ktora to moze zrobic. zeby bylo ferr proponuje sciepe coby mi sie sie zwrocilo nieco i mial pare drobnych na te nieszczesne piasty!!! a wy bedziecie miec gwinciaki za smieszne pieniadze

pozdro

ChriS - 2007-01-24, 20:03

puz napisa³/a:
widze spore zainteresowanie tematem!!! moja propozycja jest taka. rozmawialem dzis z Dawidem, o pozyczeniu mojego gwintu do skopiowania ma jakas firme, ktora to moze zrobic. zeby bylo ferr proponuje sciepe coby mi sie sie zwrocilo nieco i mial pare drobnych na te nieszczesne piasty!!! a wy bedziecie miec gwinciaki za smieszne pieniadze

pozdro

Jestem za. :beer:

wrona - 2007-01-24, 20:24

ja tez jestem jak najbardziej za :D :!:
David - 2007-01-24, 20:56

No to chetni na Gwint niech wplaca ( w tym i ja) Puzowi na konto jakas kase za udostepnienie oryginalu do skopiowania ( ustalmy po ile) a ja sie zajme dorobieniem sprezyn do tego.
Wiec jak, po ile sie sciepniemy :?:

djscreamvip - 2007-01-24, 21:55

panowie a jak wygloda w e36?dalo by rade?
Menel - 2007-01-24, 23:55

David napisa³/a:
No to chetni na Gwint niech wplaca ( w tym i ja) Puzowi na konto jakas kase za udostepnienie oryginalu do skopiowania ( ustalmy po ile) a ja sie zajme dorobieniem sprezyn do tego.

taaa, i potem beda filmiki o Puzie takie jak teraz lataja w skargach o Arczim :lol: *
mozna zrobic opcje zeby bylo max -100 i min 40 . rozpietosc chyba ok. wiadomo ze -100 krecili bysmy tylko na zlotach itd a po miescie w zaleznosci 80/60 lub 60/60 i dla rolnikow 60/40 :wink:

* puz, zarowalem ziomku

speed - 2007-01-25, 12:01

Bardzo mi sie Wasz pomysl podoba tez bym bardzo chetnie cos takiego sobie zastosowal ale niestety Wasz zawias sie troszke od mojego rozni ;/ A moze ktos do e34 ma ochote na zrobienie czegos takiego :?: :?: :?:
David - 2007-01-25, 12:05

Z tego co wiem to kirek ma gwint od e34 w swoim e32...zagadaj z nim, moze ci uzyczy na wzor a wtedy nie bedzie problemu zeby to dorobic :wink:
speed - 2007-01-25, 12:11

Dzieki David za info :) Czy ktos jeszcze bylby chetny na cos takiego do e34/e32 :?:
urbi - 2007-01-25, 13:50

El Menello napisa³/a:
David napisa³/a:

taaa, i potem beda filmiki o Puzie takie jak teraz lataja w skargach o Arczim :lol: *
mozna zrobic opcje zeby bylo max -100 i min 40 . rozpietosc chyba ok. wiadomo ze -100 krecili bysmy tylko na zlotach itd a po miescie w zaleznosci 80/60 lub 60/60 i dla rolnikow 60/40 :wink:

* puz, zarowalem ziomku

dokladnie taka rozpietosc mi by bardzo pasowala ! na codzien 80/60 albo 60/60 a na pokaz 100/80

to po ile puz mamy ci sciepe zrobic ? zaproponuj sam :)
David - ile by kosztowalo zrobienie czegos takiego (sprezyn razem z tulejami) ? macpersony przerabiamy sobie sami ?? - czyli bierzemy tylko sprezyny z nagwintowanymi tulejami i reszte robimy sobie sami ?

dzialajmy cos w tym temacie ! jak widac realne do zrobienia !

ps. na przodzie koni z regulowana twardoscia da rade ?

tomcat944 - 2007-01-25, 14:16

hej,
ja bym sie pisal.... David a ten GOSC to zrobi same sprezyny czy tez tuleje do nich??
i rzeczywiscie obnizenie min - 40 a max - 100 z przodu a z tylu 40 i 80.... hihihi...

taaa Bilstein B8 da rade....

a moze da sie cos takiego kupic??

puz - 2007-01-25, 15:56

urbi napisa³/a:
El Menello napisa³/a:
David napisa³/a:

* puz, zarowalem ziomku

dokladnie taka rozpietosc mi by bardzo pasowala ! na codzien 80/60 albo 60/60 a na pokaz 100/80

to po ile puz mamy ci sciepe zrobic ? zaproponuj sam :)
David - ile by kosztowalo zrobienie czegos takiego (sprezyn razem z tulejami) ? macpersony przerabiamy sobie sami ?? - czyli bierzemy tylko sprezyny z nagwintowanymi tulejami i reszte robimy sobie sami ?

dzialajmy cos w tym temacie ! jak widac realne do zrobienia !

ps. na przodzie koni z regulowana twardoscia da rade ?

tak jak napisalem potrzebuje piasty, ja nie chce na nikim zarabiac!!! mysle, ze to zdrowy układ!!!

David - 2007-01-26, 15:38

Dzis rozmawialem z przedstawicielem firmy ktora zrobi te sprezyny. Musze wyslac do nich maila z ewentualnym zamowieniem. Potrzeba jest grubosc drutu, srednica sprezyn : glownej i pomocniczej z przodu oraz analogiczne wymiary tylnej sprezyny. Wtedy beda mogli podac konkretna cene.
mucha - 2007-01-26, 15:41

David napisa³/a:
Dzis rozmawialem z przedstawicielem firmy ktora zrobi te sprezyny. Musze wyslac do nich maila z ewentualnym zamowieniem. Potrzeba jest grubosc drutu, srednica sprezyn : glownej i pomocniczej z przodu oraz analogiczne wymiary tylnej sprezyny. Wtedy beda mogli podac konkretna cene.

czy to nie czasem polspring z poznania ?

David - 2007-01-26, 15:46

Nie , polspring jest za drogi. To Metalpol z Mielca.
urbi - 2007-01-26, 17:54

ok to w kwesti sprezyn a co w kwesti tych zagwintowanych tulei ?
a no i kiedy PUZ mogl bys wyslac do Davida te swoje sprezyny zeby mogli zrobic cos na ich podobienstwo ?
ten twoj gwint mowiles jest 40-80 a da sie 40-100 ?

jaqub - 2007-01-26, 20:37

bajerka... ale ja bym na takim sprzecie troche sie obawial szybko latac np na trasie.... przy b. duzych predkosciach sa ogromne sily i ja bym czegos takiego na codzien nie wybral... co innego jak ktos tylko do lansu miasto 80/60 zlot 100/80... z tym ze gwint w takim przypadku to chyba dla mienczakow ... wiadomo ortodoksi tylko 100/80 NON STOP... czyli zawias w stylu tniemy sprezyny szlifierexem :mg:
POWODZENIA... bedzie ciekawiej w TORONTO :spoko:

puz - 2007-01-26, 22:15

postaram sie wysłac w przyszłym tygodniu.
urbi - 2007-01-30, 14:50

siemka ! i jak tam ? rusza sie cos temat ?
David - 2007-01-30, 14:52

Pany, dzis dzwonilem do kolesia ktory zajmuje sie zawieszeniami gwintowanymi i znam cene przednich sprezyn pomocniczych (tych malych plaskich) do e30: ori H&R moglibysmy miec po 60zl sztuka. Jesli zamowi sie okolo 10 kompletow mozna negocjowac cene (sadze ze do 50zl za sztuke by sie zeszlo). Mysle ze cena jest ok, zwazywszy na to ze firma ktora sie zajmuje produkcja sprezyn, dosc niechetnie sie odnosla do zrobienia tego typu sprezynek.
Sprezyna glowna u Tego samogo goscia kosztuje 110zl sztuka : Czyli prosty rachunek: 340zl komplet nowych springow do gwintu na przod (cena bez zadnych rabatow).

tomcat944 - 2007-01-30, 15:06

hej,
a co z tymi elementami gwintowanymi - nakretka i gwint??
wie ktos z czego to zrobic i kto moglby??

David - 2007-01-30, 15:17

To zrobi wiekszosc doswiadczonych tokarzy- wiec jest to najmniejszy problem.
Przemass - 2007-01-30, 15:30

a materiał na tuleje i nakrętki ?
SmK316 - 2007-01-30, 15:46

bardzo ciekawy temat czytam i ciekawe jak bedziecie wiedziec ogolny koszt zrobienia to dajcie znac :]
urbi - 2007-01-30, 15:59

David - nie widzialem nigdy na oczy takiego gwintu i stad moje pytanie - o co chodzi z sprezyna pomocnicza i sprezyna glowna ? jak to wyglada ? gdzie sie to wsadza itd
Przemass - 2007-01-30, 16:15

http://images.google.pl/i...l%3Dpl%26sa%3DG

na tej kolumnie masz pomocnicza spręzyne i główna rozdzielone niby podkładka

i tutaj jeszcze kw
http://www.volvospeed.com/Pics/Review/kw.jpg

David - 2007-01-30, 16:25

Podobno jak jest ta mala sprezynka pomocnicza to nie jest az tak twardo jak na zwyklej sprezynie linearnej (ta mala robi efekt progresywnej sprezyny).
jaqub - 2007-01-30, 16:57

urbi napisa³/a:
David - nie widzialem nigdy na oczy takiego gwintu i stad moje pytanie - o co chodzi z sprezyna pomocnicza i sprezyna glowna ? jak to wyglada ? gdzie sie to wsadza itd

to jest raczej po to zeby lepiej dopasowac zawieszenie do roznych wysokosci... jedna sprezyna bedzie miala klopot z duza roznica i w calym zakresie nie bedzie sie sprawdzac tak jak powinna! z tylu jest prosciej bo zmienia sie punkt mocowania (nakretka jest jakby podkladka dystansowa)...

kuzyn - 2007-01-30, 20:05

znalazłem takie coś... może się przyda...

http://allegro.pl/item161..._pierscien.html

urbi - 2007-01-30, 20:30

no to trzeba by zapytac ile za 10 kpl by chloptas wzial

David - a z ceny sprezyn glownych da sie cos jeszcze kasy zbic ? on to sam robi czy sprzedaje juz gotowe ? jesli gotowe to jaki zakres regulacji ?

DUNLOP - 2007-01-30, 23:57

W zawieszeniach gwintowanych spreżyna główna jest bardzo twarda, ta mała (pomocnicza) jest bardzo miękka i po zamontowaniu całkowicie ściśnięta po to, żeby koło na nierównosciach nie traciło kontaktu z asfaltem, wydaje mi się że taki patent jak na zdjeciach z jedną sprężyną jest nie bardzo, albo dorobić jedną progresywną ( ciekawe czy idzie to dorobić ) albo dać dwie jedna twarda i jedna miękką tak jak jest w oryginałach. PS. Mogę mięć stary gwint od VW Golfa 3, myslicie że mozna było by wykorzystać te spręrzynki, czy nie siadzie za nisko, silnik 1.6 od golfa waży pewno troche mniej niż R6 w e30.
David - 2007-01-31, 11:55

urbi napisa³/a:
no to trzeba by zapytac ile za 10 kpl by chloptas wzial

David - a z ceny sprezyn glownych da sie cos jeszcze kasy zbic ? on to sam robi czy sprzedaje juz gotowe ? jesli gotowe to jaki zakres regulacji ?

Koles ma ori sprezyny, mysle ze przy duze ilosci to i z ceny glownech springow cos sie zbije.
Zakres regulacji zalezy od tego jak gleboko(nisko) bedzie nagwintowany mcpherson.

tomcat944 - 2007-02-01, 13:58

hej,
mysle, ze gwintowanie samego McPersona to nie jest najlepszy pomysl na swiecie.... kolumna ma za cienka scianke....
nalezaloby zastosowac tuleje z gwintem zewnetrznym nakladane na kolumny a opierajace sie na kielichach na sprezyny.....
chyba, ze ktos chce bardzo obnizac to wycina ten kielich i spawa pierscien blokujacu dla tej tuleii z gwintem.... (tak jak to jest na zdjeciach od Menella...)

Przemass - 2007-02-01, 14:02

a miało być jakoś inaczej ?
chyba od początku pomysł opierał się na tulejach i springach

kamil.k - 2007-02-02, 16:17

jak nie znajde zadnych sprezyn to obnize mocowanie sprezyny na kolumnie i tyle :)

jak bedzie zle to bede kombinowal dalej :D

na tył jedynie trzeba by niskie sprezynki .tak zeby miały neie wiecej jak 20cm wysokosci

DUNLOP - 2007-02-02, 16:45

Panowie sam patent z tymi tulejami jest prosty w realizacji, każdy tokarz cos takiego dorobi, wg. mnie problem jest tylko ze sprężynami na przód, muszą byc dwie, albo jedna progresywna, jaki byłby koszt takich sprężyn? Przeglądałem stronę h&r i chyba można kupic same sprężynki do gwintu( oczywiście dwie, mała i duża)

kolego przeczytaj dokładnie temat zanim zaczniesz nabijać posty

puz - 2007-02-02, 16:53

prosze

David napisa³/a:
Pany, dzis dzwonilem do kolesia ktory zajmuje sie zawieszeniami gwintowanymi i znam cene przednich sprezyn pomocniczych (tych malych plaskich) do e30: ori H&R moglibysmy miec po 60zl sztuka. Jesli zamowi sie okolo 10 kompletow mozna negocjowac cene (sadze ze do 50zl za sztuke by sie zeszlo). Mysle ze cena jest ok, zwazywszy na to ze firma ktora sie zajmuje produkcja sprezyn, dosc niechetnie sie odnosla do zrobienia tego typu sprezynek.
Sprezyna glowna u Tego samogo goscia kosztuje 110zl sztuka : Czyli prosty rachunek: 340zl komplet nowych springow do gwintu na przod (cena bez zadnych rabatow).

DUNLOP - 2007-02-02, 17:14

Sorki, a jak z mocowaniem sprężyny na górze.?
Pietrek - 2007-02-08, 16:22

Chłopaki dzieje sie coś w tym temacie ? Działa ktoś ? Czy daliście sobie spokój ? ;/ Bo jestem ciekawy jak by to zdało egzamin.
Sezon sie zbliża, rzucajcie świnki na ziemie :wink:

kamil.k - 2007-02-08, 18:14

no ja obadałem motyw z przespawaniem nizej oparcie sprezyny i mozna zjechac w dół tylko 30 mm ale lepsze to niz nic :D

jak mysliscie od jakiego innego auta moznaby podpasowac sprezyny :?: mowa wylacznie o springach od gwintu

moze taniej wyjdzie kupic uzywki na allegro niz dorabiac u tego goscia :)

David - 2007-02-08, 20:09

Ja rowniez nie proznowalem...jako sprezyny "do gwintu" mozna zaadaptowc z ori springow od mercedesa W202 czyli starej C Klasse , ewentualnie od W124 :)
Menel - 2007-02-08, 20:31

na tyl mozna dac sprezyny od opla astry. oczywiscie sportowe. sa troche nizsze,ciensze i wyglad maja prawie taki sam.
pp100 - 2007-02-08, 22:42

ja kupiłem na allegro gwint na przód uzywany,niewiem czy to oryginal czy dorabiany ale od auta z niemiec przywiezinego .w sobote lub niedziel porobie fotki to wstawie ,a na tył to zakładam na zime seria spręzyny z 318a na wiosne niskie czerwone tylko niewiem o ile one obniżaja??? na 15 stkach tak tył wyglada ale minus ile??/to niewiem
Menel - 2007-02-08, 22:58

tyl bardzo ladnie ci usiadl ale proponowalbym zmienic temat...tutaj piszemy tylko o gwincie.
pp100 - 2007-02-08, 23:16

El Menello napisa³/a:
tyl bardzo ladnie ci usiadl ale proponowalbym zmienic temat...tutaj piszemy tylko o gwincie.

zmienic ?dlaczego przeciez pisze o gwincie( na przód)w weekend zapodam foty mój gwint jest przykrecany do mcpersona ,a w temacie wyczytałem cos o spawaniu

David - 2007-02-09, 10:08

El Menello napisa³/a:
na tyl mozna dac sprezyny od opla astry. oczywiscie sportowe. sa troche nizsze,ciensze i wyglad maja prawie taki sam.

Na tyl mozna rowniez zalozyc (zamiast sprezyny i amora osobno)amor np od bmw e34 z nagwintowana rura i dorobionymi podkladkami do regulacji, nalozyc sprezyne od mercedesa i jest gwint:) Podobno takie zestwienie jest wytrzymalsze niz ori.
Widzialem takie cos zrobione do escorta turbo(sprawuje sie bezproblemowo)

Menel - 2007-02-10, 22:51

http://www.allegro.pl/ite...200_60_110.html
tu koles sprzedaje 2szt do gwintu

pp100 - 2007-02-11, 20:45

Foty moich gwintów ,spręzyny są jamexa a amorki??wydaje mi sie,że dorobic takie cos to nie jest trudna sprawa

Przemass - 2007-02-11, 22:01

kurcze to wyglada jak home made, kiedyś na allegro koles cos podobnego sprzedawał własnej produkcji
Gasper - 2007-02-11, 22:16

Jak ten gwint jest przymocowany do kolumny? Na śrubki? :wow:
Menel - 2007-02-11, 23:08

tez mi sie zdaje ze to jest domowa robota ale lepsze to niz normalny zawias.na tyl przydalyby sie jeszcze nizsze sprezyny i mala regulacja taka jak w gwincie 1 w e36.
jaqub - 2007-02-11, 23:18

Gasper napisa³/a:

pod tymi srubkami cos nasmarkane jest wiec moze to jakos dospawane jest a srubki to tak dla bajeru... tylko dziwnie jest ze nie ma drugiej nakretki no chyba ze talerzyk pod sprezyna jest jako nakretka jedna a ta nakretka sluzy do zblokowania....

pp100 - 2007-02-12, 10:14

z tego co widziałem trzyma sie to na 3 śrubkach,na kolumnie wątpie,żeby tam było cos obspawane,chyba,że na kolumne naspawana została rurka ,która pogrubiła całość i wzmnoniła,chyba,że jakies ranciki lub ,byc może sa jakies wgłębienia w miejscach srubek,żeby lepiej trzymały, jak bende miał czas to odkrece te3 srubki i porbie fotki,mnie też sie wydaje ,że nie jest to oryginał ale kupiłem to zawieszenie od gościa który sprowadził z niemiec cała 325e,wiec pewnie w niemczech było to dorabiane ...jeśli było dorabiane :|

[ Dodano: 2007-02-12, 10:20 ]
jaqub napisa³/a:
Gasper napisa³/a:

pod tymi srubkami cos nasmarkane jest wiec moze to jakos dospawane jest a srubki to tak dla bajeru... tylko dziwnie jest ze nie ma drugiej nakretki no chyba ze talerzyk pod sprezyna jest jako nakretka jedna a ta nakretka sluzy do zblokowania....

co do tależyka wyglada jak oryginal z nakrętką nie widac żadnych spawów, byc może w niemczech sprzedawali takie pół srodki gwinty do samodzielnego montazu na seryjnych kolumnach..??

ewentualnie ktoś miał oryginal gwint po wypadku uszkodzi kolumny i przerobił na taki.... :?: :?: :?: co by nie było dużo za niego nie dałem,lepszy taki gwincik niż żaden

tomcat944 - 2007-02-12, 11:54

hej,
Panowie, przeciez na zdjeciach jak byk widac, ze na kolumnie sa przyspawane pierscienie, na ktorych opiera sie tuleja z gwintem...
te 3 srobki sa po to zeby ta tuleja sie nie obracala w czasie regulacji...
dziwi mnie troche brak nakretki kontrujacej ale moze nie jest potrzebna bo gwint jest samohamowny...
podsumowujac to mozna by sie juz zabrac do zrobienia tego zestawu... PUZ ma sprezyny, od kolegi PP100 mozna pozyczyc tuleje na wzor i pomierzyc w ktorym miejscu przyspawac pierscien podtrzymujacy tuleje z gwintem...

teraz tylko sprawa zeby dac te tulejki do wyceny...
pozdrawiam.... :drunk:

pp100 - 2007-02-12, 14:33

póki nie zamontowałem moge robic różne pomiary w przyszły weekend jak bende na wiosce to wezme jedna kolumne i pojeżdze po ślusarzach i tokarzach i popytam czy dorobia i za ile tylko dokładnie co chcecie dorobic ..napiszcie i ilu chetny by było, bo wtedy pewnie cene mozna by wynegocjowac ciekwaszą
pozdrawiam

Przemass - 2007-02-12, 22:56

ktoÅ› juz to importuje z usa
http://moto.allegro.pl/it...w_civic_vw.html

pp100 - 2007-02-12, 23:33

ale do e30stki niema
Przemass - 2007-02-13, 06:35

dokładnie ale do e36 jest ;d
Gasper - 2007-02-24, 11:34

Chłopaki, zobaczcie co znalazłem!

http://www.r3vlimited.com...ead.php?t=69493

pp100 - 2007-02-24, 23:00

Niop cos w rodzaju mojego gwintu
Menel - 2007-02-24, 23:15

w stanach sa ala druciarze jak to pewne lamusy z forum mowia to i my mozemy tak zrobic :wink:
Lord Lukasz - 2007-03-09, 10:13

Pochwale sie moim "gwinten" upolowalem na allegro coś takiego (jest to tył), raczej nie jest to samoróbka i to mnie cieszy :D co do samej sprężyny to jest ona o całkiem innej budowie niż inna nawet sportowa sprężyna do e30. Ma wysokość 16cm !! ! ma 2 szerokie zwoje na środku i pod nimi i nad nimi są takie wąskie, od spodu jest ścięta na płasko i dopasowana do kołnierza tego co sie reguluje.

Sam kołnierzregulacyjny z nakrętką jest mega lekki, nie wiem z czego go zrobili ale nic nie waży prawie, nakrętka do regulacji ma simeringi w sobie pod którymi jest smar także nigdy nie zardzewieje itp. cały czas gwint jest smarowany. Ustawiłem sobie oczywiście na minimum :D i auto nie położyło sie na ziemie tak że nie da sie jechać ale jest -60

Najciekawsze jest to że z tyłu jest klocek :lol: amory mam regulowane i ustawiłem na max. twardośc i w połączeniu z tym gwintem jest mega twardo, przy mocnym naciśnięciu tyłu auta prawie nic sie tył nie kładzie, na ostrym zakręcie to przy 160km/h auto jedzie jak po szynach a mam jeszcze zimówki :lol: ogólnie jestem jeszcze w szoku po wczorajszych testach, mała rzecz a tyle radości, bez porównania do tych springów co miałem wcześniej a miałem -40 Jamex-y, aż sie boje pomyśleć co będzie jak zapodam koła letnie z oponami 215/40/16 :D

p.s. poszukuje takiego klucza do regulacji wysokości sprężyn

SÄ… do springi KW katalogowo dla bmw e30 325

Pietrek - 2007-03-09, 19:54

Widziałem tą aukcje :wink: Nie obawiasz sie tego ukruszonego kawałka ?
ChriS - 2007-03-09, 21:01

Ja też widziałem tą aukcję :D
Lordzie wyprzedziłeś mnie o 10min z tym zakupem ;/
Dużo nie brakowało a jeździłyby w mojej beemce.

Lord Lukasz - 2007-03-09, 23:09

ten ukruszony kawałek to detal bo sprężyna jest tak fajnie wycięta na dole że idealnie owija sie wokół kołnierza, pozatym mam skręconą śróbka do samego dołu więc ten ukruszony kołnierz można nawet wywalić całkiem bo on sie przydaje tylko jak sie ustawia wyżej.

zrobilem jeszcze fotke, jutro zrobie na aucie

Menel - 2007-03-09, 23:44

a koles co to sprzedawal ma cabrio e30,mieszka nie daleko mnie i nawet o tym nie wiedzialem ;/
:lol:

[ Dodano: 2007-03-10, 14:36 ]
mozna tez wykorzystac cos takiego :

http://moto.allegro.pl/it...ivic_nowe_.html

Tors - 2007-03-14, 19:11

Czy ktoś mógł by zmierzyć skok gwintu i jego rozmiar na gwintowanym zawieszeniu? Potrzebował bym tego by nie robić jakiejś żeźby a w miare wiernie odzwierciedlić orginał! Z góry dziekuje i pozdrawiam! :]
jaras87 - 2007-08-07, 18:57

Panowie gdzie mozna dostać taki zestawik zeby przerobić zawieche na gwintowaną ?

;] ja już myślałem na przerabianiem oryginalnego gwintu od innego auta :)

bo do e21 nic nie ma :/