BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - zonk elektryczny E30 - brak iskry

sebo - 2007-01-27, 15:03
Temat postu: zonk elektryczny E30 - brak iskry
Cóż diagnozuje swoja poczware ale coś słabo mi idzie nie mogę wykluczyć 2 rzeczy które mi przychodzą do głowy krótki opis stałem sobie na parkingu samochód zapalony wcześniej dosyć mocno walnąłem spodem o jakiś garb w ziemi na tym @#$@#$parkingu mineło z 10 min od walnięcia po czym ruszam a tu zonk zgasł i od tej pory koniec zero odzewu kręci nie odpala samochód trafił na kanał obejrzałem wszystko od spodu ok szybka diagnoza brak iskry - podnmiana cewki nic nie daje wszystkie bezpieczniki i przekaźniki wydają się ok w domysłach stawiam na kompa lub czujnik halla - dzisiaj zastosowałem procedure wywołania kodów "na żarówkę" komp wyświetlił 1444 - brak błędów a więc domniemam że komp jednak żyje (mój błąd polega tylko na tym że wcześniej skasowałem błędy przez rozpięcie wtyczki od kompa na podzszybiu) no i teraz mój problem jest taki zna ktoś poprawny pomiar czujnika halla oprócz oscyloskopu aby go zdiagnozować?? ew czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?? aha dodam że jest LPG II gen po odłaczeniu z zasilania kompa od LPG dalej to samo?
duchX - 2007-01-27, 15:23

Podstawowe pytanie czy jest iskra ?? ?? 2 , czy jest paliwo na listwie czy podaje pompa 3, czy jesli krecisz motorem to wtrysk sie otwiera i wylatuje z niego paliwo ?? ?? odpisz bedziemy dalej dzialac ...............
sebo - 2007-01-27, 15:27

he he czy jest iskra to już w tytule napisałem ;) brak jej, paliwo idzie , pompa działa ,wtryski cykają
ubott - 2007-01-27, 20:27

jesli w cos udezyles moze przestawiles(urwales ew uszkodziles) czujnik polozenia walu
sebo - 2007-01-27, 21:03

nie no naprawde zeby uszkodzic czujnik musialbym chyba nie wiem walnac w tira;) czujnik jest cały właśnie próbuje ustalić jakiś rozsądny pomiar czujnika siedze na elektrodzie i oglądam schematy e30 jak ktos ma sprawdzony sposób na sprawdzenie czujnika położenia włau(halla) prosiłbym o info
Piotr_1 - 2007-01-27, 22:16

Brak masy podłączonej do miski olejowej (strzelam)
duchX - 2007-01-27, 22:29

Piotr_1 napisa³/a:
Brak masy podłączonej do miski olejowej (strzelam)

moze byc tak ale w tedy zegary wsklazywaly by brednie ............. co do wczesniejszego tematu sorki nie doczytalem

Sprawdfz czy wychodzi WN bezposrednio z cewki ................

sebo - 2007-01-27, 23:31

co do podpowiedzi piotra masa na silniku jest to jest empirycznie sprawedzone co do WN z cewki też sprawdzone cewka nic nie oddaje mimo że już ją wymieniałem
Bruner - 2007-01-27, 23:59

sebo napisa³/a:
jak ktos ma sprawdzony sposób na sprawdzenie czujnika położenia włau(halla) prosiłbym o info

Moze to Ci sie przyda:

Punkt 9 na str 61 i 62 oraz 11 na str 108. Sory za jakosc skanow ale wstaje wczesnie rano i nie chce mi sie teraz bawic w skanowanie z OCR. Gdybys potrzebowal cos jeszcze to pisz, bo na szybko zeskanowalem tylko o czujniku polozenia walu korbowego w Motronicu, ale w tej ksiazce sa procedury sprawdzania wszystkich czujnikow.

sebo - 2007-01-28, 11:39

o wielkie dzięki właśnie o coś takiego mi chodziło teraz mam się do czego odnieść w pomiarach zaraz postaram się coś zmierzyć choć pogoga niezachęca :/
duchX - 2007-01-30, 08:03

Napisz moze co to bylo moze komus to pomoze kiedys , po to forum jest !! !!!
sebo - 2007-01-30, 10:34

moment przez pogode nic nie zrobiłem napewno jak będe miał efekty to tutaj je wstawie nie martwcie sie ;)

Mam pytanie uzupełniające czy ktoś pamięta , która wtyczka pod złączem diagnostycznym jest od czujnika położenia wału ta dalej od silnika czy ta bliżej silnika?

hk3r - 2007-01-30, 23:14

Widze kolega Bruner ma bardzo pożadna książke.Jest naprawde warta polecenie choć dużo w niej jest opisawe w koło to samo.

@sebo ale Tobie chodzi o miejsce przy Motronicu(w którym pinie) czy jeszcez masz wersje z L Jetronic-iem??

sebo - 2007-01-30, 23:59

Pod gniazdem diagnostycznym są gniazda (łączenia z główną wiązką) 2 czujników - położenia wału i impulsatora i teraz problem jest taki że nie pamiętam i nie wiem , które gniazdo jest od którego czujnika ale właściwie to dobry plan można przecież pomiar ściągnąć z wtyczki motronica z pinów 47 i 48 jeżeli dobrze odczytuje ze schematu dzięki za wskazówke nie pomyślałem o tym
hk3r - 2007-01-31, 14:36

Ja wyczytałem że ten czujnik powinien byc na 25 i 26
Jezeli sie myle prosze mnie poprawić.Zreszat bedziesz widział sprawdzisz sobie..
Jak nie 47 i 48 to mozę tak jak ja wyczytałem 25 i 26.
życze powodzenia
Pozdrawiam Kamil

Własnie sprawdziłem dokąldnie na 47 i 48 to jest w silniku M20B20 a Ty z tego co wyczytałem masz teraz M20B25.

wójek - 2007-01-31, 15:27

a masz alarm z odcięciem zapłonu ??

wtyczke i przewód od czujnika położenia wału mam nadzieje sprawdziłeś

gdyby przesuneło sie koło pasowe iskra by była ale w nieodpowiednim momencie

sprawdź tez czy czujnik jest w odpowiedniej odległości od koła pasowego jak bedzie zadaleko niebedziesz miał iskry

sebo - 2007-01-31, 16:53

odległość tylko na oko sprawdzałem wydaje się ok wtyczki sprawdzone i przewód też a iskry nie ma wogóle dzisiaj oddałem do elektryka samochód chociaż chętnie zrobiłbym to sam ale warunki do pracy bez garażu są tragiczne co było dam znać

problem rozwiązany u elektryka ale nie jest to coś trudnego do zrobienia samemu jeżeli potrafi się władać lutownicą winny był tranzystor sterujący cewką w sterowniku wystarczy wymienić i po sprawie .Generalnie wina komputera