BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zmiana silnika pytanie 1.6 na 2.5

SmK316 - 2007-01-29, 14:15
Temat postu: Zmiana silnika pytanie 1.6 na 2.5
Witam mam pytanie do was bo mam silnik 2,5 :twisted: i mam zamiar go przelozyc bo 1,6 juz nie wystarcza :P a pytanie mam takie co musze z instalacji zmienic bo komputer to napewno silnik jest kompletny ze skrynia?? i czy nie ma ktos takeij instalacji ? :mg:
tomcat944 - 2007-01-29, 14:32

hej,
musisz miec silnik ze skrzynia i kompletna instalacja (min. przeplywka) oraz wal napedowy od 325... aaa i do m20b25 przydalaby sie chlodnica oleju.
nie ma lekko...

SmK316 - 2007-01-29, 14:39

no to troche roboty przedemna no ale trzeba sie wziasc i to zrobic :P czyli caly osprzet musze nowy miec od 2.5 a cos zostaje od starej 1,6 czy wszystko mod 2,5 musi byc??
duchPW - 2007-01-29, 14:46

było sporo tematów dot. SWAPa na m20b25 - wszystko powinieneś znaleźć na forum :idea:
korzuch - 2007-01-29, 14:53

yo!
zacznji chyba od goleni i hamulców :)
pozdro ziom :)

GERMAN BOY - 2007-01-29, 15:12

Troche wskazówek może udzieli ci "Marcin New"który kiedyś robił w e36 przekładke i przecwiczył temat.Nie jest to co prawda e30 ale bmw to bmw i może jego wskazówki ci troche pomogą.Daj mu zapytanie na pw.
SmK316 - 2007-01-29, 15:29

No to inne pytanie czy nie wieceie czy ktos ma moze instalacje to co potzrbne ?? ? kupil bym chetnie :]

[ Dodano: 2007-01-29, 16:22 ]
mam jeszce jedno pytanie gdzie znalesc numery silnika na 2,5 bo troszke ciemno mam w garazu i nie chce bladzic :P :P z gory dzieki :twisted:

Rafał - 2007-01-29, 17:42

numery na bloku chyba kolo lewej lapy
z co do swapa z 316 na 325
to zacznij od zaweszenia i ukladu hamulcowego (praktycznie wszystko jest inne)
pomysl tez nad dyferencjalem

opr silnika potrzebujesz chlodnice z wezami i zbiorniczkiem wyr.
uklad wydechowy,zegary od 6 garówki...

pogadaj z ubotem on noedawno robil swapa na b20 ale to w zasadzie to samo co b25 :D

ubott - 2007-01-29, 21:49

no no trzeba miec wsio od dwu i pollitrowki

tak jak pisza poprzednicy zacznij od hamownikow bo potrzebujesz tarcze wentylowane i inne zaciski

silnik skrzynia wal wiazka komp chlodnica zbiornik wyrownawczy przewody komplertny wydech troche tego jest ale spoko robota oczywiscie jak nie ma komplikacji

co do zegarow to wystarczy wymienic taka kostek od frontu i wlozyc od 6 cylindrowki (chyba ze masz zegarek zamiast obrotosciomierza to wtedy cale zegary)

duchX - 2007-01-30, 07:59

lapy tez trzeba ............ poduszki pod silnik , jak bys potrzebowal mam przedni zawias od 2,5 kompletny L i R
Lord Lukasz - 2007-01-30, 08:48

Robiłem tagiego swapa, jak by co pisz na pw to podpowiem Ci co dokładnie potrzeba
nokerman - 2007-01-30, 08:53

Lord Lukasz napisa³/a:
Robiłem tagiego swapa, jak by co pisz na pw to podpowiem Ci co dokładnie potrzeba

i tu wychodzi właśnie pojęcie forum przez uzytkowników

jak joby i wyzwiska - to publicznie, żeby każdy se mógł przeczytać
jak sprawy stricte techniczne - dotyczÄ…ce BMW - to na PW

pogratulować :cenzura:

Lord Lukasz - 2007-01-30, 13:31

Noker pisałem już to na forum conajmniej 3 razy, nie wiem gdzie sie podziały te tematy.

Jesli masz silnik i skrzynie to potrzeba ci też dyfer i odpowiedni wał z tym że pamietaj że do 2.5 pasuje tylko wał z 2.5 lub z 2.7 lub z 2.3. inny wał jest w 2.0 i inny w 4 cylindrówkach (długość), potrzeba też lewarek do skrzyni biegów bo skrzynia w 2.5 jest położona dalej, łapa z poduszkami od skrzyni zostaja te same, wysprzeglnik na skrzyni tez pasuje z 1.6 (wszyskie wysprzęglniki sa takie same więc odkręć go zanim wyciągniesz skrzynie i potem przykręć do skrzyni od 2.5 (nie będzie trzeba sie bawić w odpowietrzanie)

Co do silnika to potrzeba kompa + wiązke do niego, potrzeba zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego + chłodnica bo w 2.5 jest inna, łapy od silnika i poduszki też są inne, warto pomyśleć też o wydechu bo jak wiadomo w 2.5 jest podwójny a w twoim 1.6 jest pojedynczy

Sprawy paliwowe czyli dopływ paliwa i powrót zostaje to samo tylko przepinasz wężyki, pozatym inna jest przeływka w 2.5 więc jak nie masz tez sobie kup.

To chyba na tyle, jak uzbierasz wszysko to taki swap można zrobić przez weekend, byanjmniej mi tyle to zajęło :)

Heble nie są takie pilne i można to w każdej chwili zrobić, je dopiero po roku założyłem wentyle :lol: a z tyłu dalej mam bębne ale niedługo to tez sie zmieni

SmK316 - 2007-01-30, 14:53

wielkie dzieki za pomoc wszystkim :P dzieki dla lukasza :) wszystkim za pomoc ogolnie :] :D
Mlody - 2007-10-09, 13:46

Lord Lukasz napisa³/a:
Noker pisałem już to na forum conajmniej 3 razy, nie wiem gdzie sie podziały te tematy.

Jesli masz silnik i skrzynie to potrzeba ci też dyfer i odpowiedni wał z tym że pamietaj że do 2.5 pasuje tylko wał z 2.5 lub z 2.7 lub z 2.3. inny wał jest w 2.0 i inny w 4 cylindrówkach (długość), potrzeba też lewarek do skrzyni biegów bo skrzynia w 2.5 jest położona dalej, łapa z poduszkami od skrzyni zostaja te same, wysprzeglnik na skrzyni tez pasuje z 1.6 (wszyskie wysprzęglniki sa takie same więc odkręć go zanim wyciągniesz skrzynie i potem przykręć do skrzyni od 2.5 (nie będzie trzeba sie bawić w odpowietrzanie)

Co do silnika to potrzeba kompa + wiązke do niego, potrzeba zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego + chłodnica bo w 2.5 jest inna, łapy od silnika i poduszki też są inne, warto pomyśleć też o wydechu bo jak wiadomo w 2.5 jest podwójny a w twoim 1.6 jest pojedynczy

Sprawy paliwowe czyli dopływ paliwa i powrót zostaje to samo tylko przepinasz wężyki, pozatym inna jest przeływka w 2.5 więc jak nie masz tez sobie kup.

To chyba na tyle, jak uzbierasz wszysko to taki swap można zrobić przez weekend, byanjmniej mi tyle to zajęło :)

Heble nie są takie pilne i można to w każdej chwili zrobić, je dopiero po roku założyłem wentyle :lol: a z tyłu dalej mam bębne ale niedługo to tez sie zmieni

Odkope :P

Przypuscmy ze mam silnik i skrzynie (silnik2.0lub2.5 oczywiscie m20) Jaki wychodzi mw koszt takiego swpau?? :roll:

Lord Lukasz - 2007-10-09, 15:07

Co trzeba napisałem wyżej, tak więc zobacz sobie co Ci brakuje i będziesz wiedział wszystko. Ogólne koszty niewielkie jeśli kupisz silnik z pełnym osprzętem bo dochodzi Ci tylko chłodnica i wał
Mlody - 2007-10-09, 15:37

A zawieszenie itp :?: :roll: