| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Podskakujące wskzówki
DUNLOP - 2007-01-29, 18:55 Temat postu: Podskakujące wskzówki Dzisiaj wymieniłem akumulatorki w zegarach w e30, bo zegary warowały, teraz jest niby Ok, wszystko chodzi, ekonomizer troche zamula ale działa, problem polega na tym ze po zgaszeniu silnika wskazówka od obrotomierza i ekonomizera podskoczy, nawet jak wyjmę kluczyk ze stacyjki. Podskoczy i opada, to chyba nie jest normalne?
CyRyL - 2007-01-29, 18:58
tak samo miałem u siebie i to nie po wymianie akumulatorkow mi sie tak zrobilo samo
i nie codziennie sie to dzialo .... nie doszedłem do tego i z chęcia bym sie również dowiedział o so chodzi
Prosiak - 2007-01-29, 19:04
ja mam tak samo od kiedy sprowadziłem auto (rok czasu) a nic nie grzebałem przy zegarach i wszystko chodzi mi ok.
Pzdr.Prosiak
kamil.k - 2007-01-29, 19:05
u mnie tez przy gaszeniu silnikaze najpierw wskazówka obr.podrywa sie do góry,tak do 2 tys i opada a jak ona opadnie to wskazówka od ekonomizera wychyla sie do 10L i wraca sama do zera
podejrzewam ze ma to zwiazek z rozładowywaniem jakichs kondensatorków w zegarach
speed - 2007-01-29, 20:12
I ja sie podepne pod temat - mam swoja becie okolo 1,5 roku i od jakiegos czasu tzn od okolo pol roku tak sie dzieje, NIE po kazdym zgaszeniu wskazowka obrotomierza podskoczy delikatnie tak do 2-3 tys i opada - mam nadzieje ze to nic groznego
RoboCop - 2007-01-29, 20:53
speed ja mam tak samo w obrotomierzu...
jackx - 2007-01-29, 20:57
mi tez sie podnosi ale nie az tak wysoko tzn. delikatnie podskakuje na jakiś 1mm ale nigdy do 2-3 tys obrotów.
nie wiem od czego jest to zalezne, zauwazyłem to przez przypadek ale jakoś sie nad tym nigdy nie zastanawiałem
casus maximus - 2007-01-29, 21:05
i mnie...i mnie....
trzeba z tym jakos zyc...
DUNLOP - 2007-01-29, 21:17
Ale raczej to nie jest normalne, kumpel ma też 320i i jemu nic nie skacze. Mi zanim zaczęły głupiec zegary nic nie podskakiwało a teaz skacze 1 raz tak na 5 mm, moze ktoś rozwiązał tą zagadkę bo mnie to wkurza.
CyRyL - 2007-01-29, 21:34
nigdy nie widzialem takiego tematu zeby sie ktos skarzyl a jednak okazuje sie ze to powszechny problem heh
DUNLOP - 2007-01-29, 21:45
Z tymi zegarami to jest normalnie horor, w orgyginalnych zaczął mi wariowac obr. i ekonomizer myślę sobie stare baterie 17 lat, kupiłem drugie zegary, wskażniki OK, ale po skasowaniu inspekcji po tygodniu zapalała sie spowrotem powód stare baterie, dziś wymieniłem na nowe oryginał SANYO i ekonomizer chodzi trochę leniwie i podskakują wskazówki po zgaszeniu. masakra. jutro zakładam od malucha.Hehe.
sebo - 2007-01-29, 22:44
to co mi na biegu przyszło do głowy to i faktycznie tak może być ale nie jest to nic strasznego wydaje mi się że może to być wina kondensatorów będących gdzieś w układzie ze strości poprostu nie trzymają nominalnej pojemności i zamiast napięcie spadać powoli(tak miały jak były nowe) to napięcie na nich po wyłączeniu zapłonu sapda gwałtownie powodując jakąś zmiane w ukł konwertujących sygnał do wskaźników i stąd odchyłka wskazówek ale są to moje daleko idące wymysły przyczyn może być 100 innych;)
DUNLOP - 2007-01-29, 23:45
Też tak może byc, tylko dlaczego w poprzednich zegarach sie nic takiego nie działo, i w tych co mam teraz przed wymianą tych aku. też nie podskakiwało, a że działy się inne cuda to druga bajka.
Menel - 2007-01-29, 23:52
eeej to ja tak nie mam w swojej buni i wiem ze to przez wyladowania z cewki ale daliscie czadu. fizyki nie mieliscie w szkole czy co ?
DUNLOP - 2007-01-30, 01:11
Napisz coś dokładniej, jak sie pozbyc tego podskakiwania, chociaż watpię żeby to było przyczyna.
Menel - 2007-01-30, 07:34
to jest wina starej cewki wiec tylko wymienic na nowa.maluchy tak mialy. Hemp z tym sie bawil.
DUNLOP - 2007-01-30, 18:20
Po odpieciu cewki dalej podskakuje, tak że no nie to.
sebo - 2007-01-30, 19:14
tez mnie sie tak wydaje przeciez cewka ma wyladowanie owszem ale po stronie wtórnej czyli od strony świec a żeby miała od strony pierwotnej czyli od zasilania coś ją powinno zasilić od strony świec(i to nie małym napięciem)
kamil.k - 2007-01-30, 19:16
dzisiaj sie przyjrzałem i obrotomierz nie podskoczył.normalnie opada wskazówka ale od ekonomizera 5 sekund po zgaszeniu wychyla sie energicznie do 10l i wraca do zera
w poprzedniej bemmce tak nie bylo albo tego nie zauważyłem bo tak naprawde to ciezko to zauważyc.kto po 5 sekundach po zgaszeniu silnika gapi sie na zegary
dudziak2005 - 2007-01-30, 22:11
witam chcialbym sie podpiac pod temat a mianowicie po wymianie owej bateri ijakiegos uzadzonka zamocowanego w lewym dolnym rogu licznika (niewiem co to jest male prostokatne biale i cos w srodku jest) wsakzowka od obrotomierza zamiast na 600 obrotow jest jakby na 1000 czy 1100 i malo tego przegina sie grubo podnad 8 tys dochodzi do ekonomizera!! pisze odrazu ze zadnego chipa niemam ani nic z tych rzeczy powiem ze troche mnie to denerwuje tylko lenia mam zeby rozebrac jeszcze raz i narazie sie z tym mecze.pytanie m: czy to bateria czy to male ustrojstwo dzieks pozdr
jackx - 2007-01-30, 22:23
| dudziak2005 napisa³/a: | | witam chcialbym sie podpiac pod temat a mianowicie po wymianie owej bateri ijakiegos uzadzonka zamocowanego w lewym dolnym rogu licznika (niewiem co to jest male prostokatne biale i cos w srodku jest) wsakzowka od obrotomierza zamiast na 600 obrotow jest jakby na 1000 czy 1100 i malo tego przegina sie grubo podnad 8 tys dochodzi do ekonomizera!! pisze odrazu ze zadnego chipa niemam ani nic z tych rzeczy powiem ze troche mnie to denerwuje tylko lenia mam zeby rozebrac jeszcze raz i narazie sie z tym mecze.pytanie m: czy to bateria czy to male ustrojstwo dzieks pozd |
ta biała kosteczka to jest chip slnika , a od tego jaki masz slnik ( chodzi tu o 4 czy 6 cylindrów) jest zakładany odpowiedni chip (fabrycznie) zapisany jest w nim własnie wskazania obrotomierza
np.
jak włązysz tę kość od silnika 4 cylindrowego do licnika który jest załozony w 6 cylindrowce obrotomierz będzie przekłamywal i na odwrót jak zapodasz z 6 do 4 cylindrówki analogiczny problem.
zamień na swój stary i obrotmierz będzie wskazywał normalnie
urbi - 2007-01-30, 22:24
hehehe tez tak mam podskakuje mi troszeczke wskazowka od obrotomierza - poki dziala nic nie ruszam
dudziak2005 - 2007-01-30, 22:41
jackx, wielkie dzieki za szybka odpowiedz ale teraz zimno i nie bardzo mi sie chce zabierac za to ale ktowie sami wiecie jak takie male niedokladnosci potrafia denerwowac pozdro i dzieks
Adi - 2007-01-30, 22:44
| jackx napisa³/a: | | dudziak2005 napisa³/a: | | witam chcialbym sie podpiac pod temat a mianowicie po wymianie owej bateri ijakiegos uzadzonka zamocowanego w lewym dolnym rogu licznika (niewiem co to jest male prostokatne biale i cos w srodku jest) wsakzowka od obrotomierza zamiast na 600 obrotow jest jakby na 1000 czy 1100 i malo tego przegina sie grubo podnad 8 tys dochodzi do ekonomizera!! pisze odrazu ze zadnego chipa niemam ani nic z tych rzeczy powiem ze troche mnie to denerwuje tylko lenia mam zeby rozebrac jeszcze raz i narazie sie z tym mecze.pytanie m: czy to bateria czy to male ustrojstwo dzieks pozd |
ta biała kosteczka to jest chip slnika , a od tego jaki masz slnik ( chodzi tu o 4 czy 6 cylindrów) jest zakładany odpowiedni chip (fabrycznie) zapisany jest w nim własnie wskazania obrotomierza
np.
jak włązysz tę kość od silnika 4 cylindrowego do licnika który jest załozony w 6 cylindrowce obrotomierz będzie przekłamywal i na odwrót jak zapodasz z 6 do 4 cylindrówki analogiczny problem.
zamień na swój stary i obrotmierz będzie wskazywał normalnie |
Dokładnie, jest to stosowane z tego względu iż obrotomierz jest taki sam dla 4 i 6 cylindrowego silnika, a nazywa się to codierstecker (coding plug). Czemu wogóle to zmianiałeś?
DUNLOP - 2007-01-30, 23:22
Tak na 90 % patent podskakiwania wskazówek tkwi w zegarach, założyłem na próbę stare zegary i nie skakało. Rozmawiałem z kumplem który jest elektronikiem i najprawdopodobniej tak jak kolega wyżej pisał nie trzyma któryś z kondensatorów elektrolitycznych, i to może byc przyczyną, po prostu elektronika się starzeje,
dudziak2005 - 2007-02-01, 09:08
| Adi napisa³/a: | | Czemu wogóle to zmianiaÅ‚eÅ›? | podczas wyniany bateri i kilku zarowek przyciagnelo ono moja uwage a ze wsrodku cos latalo wiec mysle wymienie tym bardziej ze mialem drugi (niby-teraz to wiem ) ten sam licznik
DUNLOP - 2007-02-02, 17:04
Bardzo, Bardzo Fajnie, po odłączeniu akumulatora, znowu zapala mi sie inspekcja.
speed - 2007-02-02, 22:40
A ja chyba odkrylem pewna prawidlowosc jesli wylaczam silnik z zapalonymi swiatlami mijania wskazowka nie podskakuje a jesli najpierw wylacze swiatla a pozniej silnik to podskakuje
DUNLOP - 2007-02-03, 10:36
Lecę sprawdzic, może uda się w końcu rozwiązac zagadkę podskakujacych wskazówek, co zrobic z tą inspekcją, skoro baterie mam nowe, czyżby znowu nowe było zepsute.???
marvin-86 - 2007-02-03, 14:02
a mi nic nie podskakuje moze jestem inny ?
DUNLOP - 2007-02-03, 19:37
Pewnie masz zepsute zegary jak nie skacze.he he
Menel - 2007-02-03, 20:09
no tak.sluszne spostrzezenie.ja tez mam w takim razie popsute zegary
urbi - 2007-02-04, 00:33
moze chcesz sie zamienic za dobre ?
meles - 2007-02-04, 00:36
Ja zauważyłem, że wskazówki u mnie podskakują jak mam delikatnie rozładowany akumulator. Raz specjalnie go podładowałem i obserwowałem jak się zachowują... nic! Teraz auto stało trochę na zimę w garażu i "się remontowało", więc akumulator siłą rzeczy pierwszej młodości nie jest. Oczywiście zaraz po wyłączeniu zapłonu (nie silnika) wskazówka obrotomierza skacze sobie delikatnie. To, że wyłącza się zapłon przy zgaszonych światłach może powodować, że "skok" napięcia spowodowany przez akumulator jest niwelowany przez odbiornik prądu - światła. To tylko taka moja teoria spiskowa...
HeMP - 2007-02-04, 10:26
| DUNLOP napisa³/a: | | Po odpieciu cewki dalej podskakuje, tak że no nie to. |
a ja nadal twierdze ze to wina cewki.... po odpieciu jej nie odbiera pradu tak samo jak wlasnie to robi stara cewka... zawsze taki byl objaw w rc ... wystarczylo przegrzac ja z pare razy i podskakiwala ... dobrym patentem bylo przeniesienie jej do srodka samochodu,z komory silnika
ps. ale to byly 126p .... mocne ale 126p
wiec moze i jest inaczej w bmw
sebo - 2007-02-04, 13:06
mam tylko taką techniczną uwagę "nie odbiera prądu" - niedziała (przerwa w uzwojeniu pierwotnym cewki)
DUNLOP - 2007-02-04, 15:59
A ja dalej twierdzę że cewka nie ma z tym nic wspólnego, mam druga, pózniej sprawdzę, u mnie też nie ma różnicy czy gaszę na światłach czy bez, nawet jak nie zapalam samochodu tzn. wkładam kluczyk przekręcam na zapłon, cofam kluczyk i też podskakuje.
jackx - 2007-02-04, 16:06
| DUNLOP napisa³/a: | | A ja dalej twierdzÄ™ że cewka nie ma z tym nic wspólnego, mam druga, pózniej sprawdzÄ™, u mnie też nie ma różnicy czy gaszÄ™ na Å›wiatÅ‚ach czy bez, nawet jak nie zapalam samochodu tzn. wkÅ‚adam kluczyk przekrÄ™cam na zapÅ‚on, cofam kluczyk i też podskakuje. |
Moim zdaniem tez cewka raczej nie ma z tym nic wspólnego ponieważ cewka nie jest akumulatorem energi tak jak np.kondensator. i raczej przyczyna tego stanu rzeczy chyba sa kondensatory, bo u nie wszystkich tak samo sie wychyla wskazówka, u mnie tylko delikatnie podskakuje u innych jak czytałem to nawet potrafi sie wychylic do wysokości 2-3tys.obrotów
Jak miałem M40 tez tak miałem załozyłem M42( gdzie są 4 cewki) też tak mam i nie ma róznicy czy było M40 czy M42 wskazówka tylko delikatnie mi podskakiwała
Z cewki jak nie ma odpowiedniego zabezpieczenia to raczej będą zakłocenia ale tylko na pracującym silniku.
kamil.k - 2007-02-04, 20:11
| DUNLOP napisa³/a: | | A ja dalej twierdzÄ™ że cewka nie ma z tym nic wspólnego, mam druga, pózniej sprawdzÄ™, u mnie też nie ma różnicy czy gaszÄ™ na Å›wiatÅ‚ach czy bez, nawet jak nie zapalam samochodu tzn. wkÅ‚adam kluczyk przekrÄ™cam na zapÅ‚on, cofam kluczyk i też podskakuje. |
dzisiaj sprawdzalem i wlasnie po przekreceniu zapłonu i wyłaczeniu za kazdym razem wskazówka ekonomizera podskakuje
od obrotomierza juz nie zauwazyłem zeby skakała
DUNLOP - 2007-02-05, 22:03
Jutro oddaję płytkę zegarów do kumpla elektronika, wymieni wszystkie kondensatory elektrolityczne i zobaczymy co będzie.
|
|