| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - numer lakieru nadwozia
urbi - 2007-01-31, 13:12 Temat postu: numer lakieru nadwozia witam
na kielichu mam naklejke z numerem lakieru nadwozia - w moim przypadku najpiekniejsyz kolor diamantschwartzmetalic czy jakos tak ale ponoc jest jeszcze jaki jego numer ? trzeba go podawac przy dorabianiu lakieru ? tak pytam sie profilaktycznie zebym wiedzial gdzie na wiosne tego szukac . gdzie znajduje sie tabliczka z numerem lakieru ?
Sonny - 2007-01-31, 13:47
w rogu naklejki z napisem diamantchwartzmetalik jest numer, chyba 181, pozniej pojde sprawdzic u siebie bo tez mam czarny. Ja juz dorabialem ten lakier i wyszedl czarny z odcieniem fioletu i musze dorobic jeszcze raz.
kuzyn - 2007-01-31, 14:11
189
ups... faktycznie 181
kamil.k - 2007-01-31, 14:15
było na forum o kolorach wystarczy poszukac
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=16921
Menel - 2007-01-31, 17:03
ja to jestem za narta dla urbiego. ostatnio wszedzie cos pisze pyta a nie uzywaz szukajki. i to jeszcze do tego moderator. ladny przyklad daje innym
Miki - 2007-01-31, 17:07
hehe
dajcie menelowi admina to polowe forum zbanuje
hmm w sumie podpis juz odpowiedni ma
urbi - 2007-01-31, 17:11
| El Menello napisa³/a: | ja to jestem za narta dla urbiego. ostatnio wszedzie cos pisze pyta a nie uzywaz szukajki. i to jeszcze do tego moderator. ladny przyklad daje innym |
sory "admin" ale ja pytam o zupelnie co innego
jakis konon ci do glowy wszedl ? nie bedzie niczego ?
to dowiem sie czy sa rozne odcienie tego samego koloru ??? czy moge miec problem z dobraniem ? czy jest 1 i koniec?
marekfl - 2007-01-31, 17:15
Siemka
Kolory wypisane tutaj
http://bmwinfo.com/23230.html
Mają swój odpowiednik w postaci kodu liczbowego, wyczaiłem ostatnio że ten kod zawarty jest również na tabliczce znamionowej pod maska 8) . Sa tam też różne inne informacje (Numer nadwozia itp.) . Ja mam u siebie w touringu dodatkowo powtórzone te same informacje pod, wlewem paliwa, i na nalepce na słupku przy drzwich od strony kierowcy.
ps. W moim przypadku to Sterlingsilber Metallic nr. 244
Miki - 2007-01-31, 17:16
urbi a jak Ci sie wydaje?
masz nowy roczny, dwuletni lakier na aucie?
czy jednak kilkanascie juz latek sobie liczy?
kupisz 181 (diamanschwarz metallic) i napewno bedzie sie roznic, lepsze rozwiazanie to dobranie w porzadnej mieszalni odpowiedniego odcienia
urbi - 2007-01-31, 17:45
no tak wlasnie tez mi sie wydaje ale auto kiedys bylo malowane u niemca
tak pozatym laduje po calosci oprocz dachu ...
chchaielm sie tylko zapytac czy oryginalnie szly jakies odcienie czy cos - obilo mi sie takie cos o uszy i dlatego pytam
Lord Lukasz - 2007-02-01, 08:27
Odcienie różne nie szły ale uwież mi dorób farbe u 5 różnych farbiarzy i będziesz miał 5 różnych odcieni. MI zabrakło troche farby i poszedłem z puszką do tego samego farbiarza co robił wcześniej i dorobił całkiem inny odcień i zrobiła sie 2 kolorowa bmka, pojechałem mu pokazać, przeprosił i za darmą zrobił od nowa, kumpel pomalowal drzwi i pojawił sie 3 kolor na bmce
W końcu kolega widząc moje zrezygnowanie wziął sie ostro do roboty i z 3 puszek tak pomieszał że w końcu betka ma jeden kolor
Reasumując mam nauczke że nie maluje sie na raty tylko czeba kupić odrazu całą farbe i za jednym razem wszysko pomalować
dudziak2005 - 2007-02-01, 09:17
lordzie lukaszu a moze orietujesz sie gdzie na podkarpaciu sa dobre mieszalnie moze cos w okolicy rzeszowa
Lord Lukasz - 2007-02-01, 11:16
w Sanoku napewno nie ma dobrych co do Rzeszowa to tródno mi powiedzieć
Sonny - 2007-02-01, 13:08
ja mysle ze wogole nie ma dobrych mieszalni, sa tylko dobrzy lakiernicy ktorzy umieja cieniowac elementy, wtedy nie widac roznicy.
Serfers - 2007-02-01, 13:39
W rzeszowie nie znam mieszalni ale zato w łańcucie. Jest ona koło torów kolejowych iedaleko basenu. Gośc miesza i całkiem dobrze mu to wychodzi . Lakiery są firmy standox.
Pozdrawiam
urbi - 2007-02-01, 15:21
w sandomierzu jest koles co ladnie dorabia lkiery - wujek bierze od niego lakiery od kilkadziecieciu lat i jest bardzo zadowolony - komponenty firmy PPG jesli jest ktos blizej zainteresowany to piszcie na pw to podam dokladniejszy namiar.
a co do lakiernika to fakt - nawet jak bedzie mial super dokladnie dobrany lakier to bedzie potrafil spieprzyc ! duzo zalezy od sposobu malowania ale o tym mowil nie bede bo sie za bardzo nie znam - tyle co jakas teorie zaciagnieta od wujka (ktory ma na szczescie do tego niezly dryg i pomaluje moja ciarupe )
jaqub - 2007-02-01, 23:08
jesli wezmiesz lakier z naklejki a nie zawieziesz np klapki od wlewu paliwa to moze wyjsc zupelnie inny tak jak pisali inni powyzej... sa jakies tam specjalne metody dobierania lakieru (nie znam sie i nie wiem wiec nie bede tego tlumaczyl) ale sa firmy ktore poza paroma puszkami i kijkiem do mieszania maja komputery itp.. w LBNie jest przedstawiciel standoxa na turystycznej (jak wylatujesz na leczna z LBN to kawalek za leclerkiem po lewej)... no chyba ze bedziesz cale auto chlapal...
ubott - 2007-02-01, 23:22
| jaqub napisa³/a: | | jesli wezmiesz lakier z naklejki a nie zawieziesz np klapki od wlewu paliwa to moze wyjsc zupelnie inny tak jak pisali inni powyzej... sa jakies tam specjalne metody dobierania lakieru (nie znam sie i nie wiem wiec nie bede tego tlumaczyl) ale sa firmy ktore poza paroma puszkami i kijkiem do mieszania maja komputery itp.. w LBNie jest przedstawiciel standoxa na turystycznej (jak wylatujesz na leczna z LBN to kawalek za leclerkiem po lewej)... no chyba ze bedziesz cale auto chlapal... |
juz raz to pisalem na forum nie ma czegos takiego jak komputerowe dobieranie lakieru!!!
jak sobie wyobrazacie ze przyniose maske do dobrania koloru a pan wlasciciel wklada ja przez stacje dyskietek do kompa i on analizuje kolor???????
mam bardzo dobrego znajomego ktory ma mieszalnie i polega to na tym ze przynosiesz np klapke i podajesz model auta on wyszukuje w kompie baze do tego koloru (tak jak wyszedl z fabryki czyli np 100g zolci 15g czerwieni 64g zielonego i ma wyjsc sraczkowaty) nastepnie robi natrysk na probnik i porownuje z twoja klapka dodaje kolejnych pigmentow i metoda organoleptyczna dobiera najbardziej zblizony odcien do twojego bo niestety przez 23 lata troszeczke wyblakl
czesta pretensja do mieszalni jest o ze nowy lakier jest jasniejszy lub bardziej intensywny ale malo kto bierze pod uwage to ze klapka jest najpierw polerowana przed dorabianiem lakieru i wystarczy potem furke zapolerowac i jest git
pozdro
jaqub - 2007-02-01, 23:36
| ubott napisa³/a: | | jaqub napisa³/a: | | jesli wezmiesz lakier z naklejki a nie zawieziesz np klapki od wlewu paliwa to moze wyjsc zupelnie inny tak jak pisali inni powyzej... sa jakies tam specjalne metody dobierania lakieru (nie znam sie i nie wiem wiec nie bede tego tlumaczyl) ale sa firmy ktore poza paroma puszkami i kijkiem do mieszania maja komputery itp.. w LBNie jest przedstawiciel standoxa na turystycznej (jak wylatujesz na leczna z LBN to kawalek za leclerkiem po lewej)... no chyba ze bedziesz cale auto chlapal... |
juz raz to pisalem na forum nie ma czegos takiego jak komputerowe dobieranie lakieru!!!
jak sobie wyobrazacie ze przyniose maske do dobrania koloru a pan wlasciciel wklada ja przez stacje dyskietek do kompa i on analizuje kolor???????
mam bardzo dobrego znajomego ktory ma mieszalnie i polega to na tym ze przynosiesz np klapke i podajesz model auta on wyszukuje w kompie baze do tego koloru (tak jak wyszedl z fabryki czyli np 100g zolci 15g czerwieni 64g zielonego i ma wyjsc sraczkowaty) nastepnie robi natrysk na probnik i porownuje z twoja klapka dodaje kolejnych pigmentow i metoda organoleptyczna dobiera najbardziej zblizony odcien do twojego bo niestety przez 23 lata troszeczke wyblakl
czesta pretensja do mieszalni jest o ze nowy lakier jest jasniejszy lub bardziej intensywny ale malo kto bierze pod uwage to ze klapka jest najpierw polerowana przed dorabianiem lakieru i wystarczy potem furke zapolerowac i jest git
pozdro |
nie napisalem ze wiem wszystko w tym temacie... napisalem ze sa ludzie ktorzy maja jakies pojecie w tym temacie... z tym ze jak wszedzie wiedza i doswiadczenie kosztuje...
ubott - 2007-02-01, 23:42
nie unos sie nie chodzilo mi o cala twoja wypowiedz tylko o | Cytat: | | sa jakies tam specjalne metody dobierania lakieru | moglem od razu wkleic tylko ten cytat
nie mialo to byc bezposrednio skierowane do ciebie tylko chcialem przyblizyc temat...
pozdro szefie
dudziak2005 - 2007-02-02, 01:15
pytam o mieszalnie bo kolor mojej pszczoly powinien byc czerwony a lekko splowial juz przez te kilka lat i tu i owdzie troszke rdzy sie pojawilo i warto by sie tym zajac, wogule sie zastanawiam nad innym kolorem powiem szczerze mialem isa w diamantschwarz-metallic i jakos lepiej mi ciemne kolory pasuja do tych modeli moze to tylko moje odczucia . orietuje sie ktos z was ile kosztuje pomalowanie calego samochodu u dobrego lakiernika (nie u pana staszka w garazu) no i plus oczywiscie zrobienie lakieru,(chodzi mi o przyblizone koszty)
urbi - 2007-02-02, 01:34
z tego co sie orientuje to za taka profi robote ok 3 - 4 tys trzeba bulnac
jest dokladnie jak pisze ubott ! nie ma komputera co dobiera nam kolor ! siedzi koles i na oko dobiera
ten koles u ktorego wujek bierze lakiery jest prze rzeznik w te klocki ! robi baze, porownuje i nagle mwi ze do bialego trzeba dolac tego zielonego zeby bylo jak na samochodzie ... a co lepsze zadko kiedy sie myli
ehhh dziecinstwo mialem swietne - cale w garazu i lakierni z wujaszkiem - przez niego jestem wlasnie chory na bmw - tamto pierwsze byl to compact jakos w 95-96 roku w kolorze cosmosschwartmetalic
luk325 - 2007-02-02, 06:57
komputerowe dobieranie lakieru jest to sporzadzenie lakieru na bazie danych z komputera czyli jakie dokladnie maja byc proporcie( w gramach) danych pigmentow aby wyszedl dany kolor .
powiem wam ze jesli lakier na aucie jest ori to nie ma problemu z jego dorobieniem . gorzej jest jak ktos malowal auto lakierem nie zgodnym z fiszkami czyli jakimis zlewkami . wtedy jest trudno dobrac kolor.
urbi co do wozniaka ktorego chwalisz to uz sie zestarzal i zdaza mu sie czesto dolac inny pigment niz byc powinien. ostatnio koles czekal na lakier od 11 a ok 16 woznik powiedzial mu ze juz ciemno i nie da rady zrobic .
michal z tbg dobrze dobiera . prawie zawsze wychodzi dobry
ubott - 2007-02-02, 11:03
| luk325 napisa³/a: | komputerowe dobieranie lakieru jest to sporzadzenie lakieru na bazie danych z komputera czyli jakie dokladnie maja byc proporcie( w gramach) danych pigmentow aby wyszedl dany kolor .
powiem wam ze jesli lakier na aucie jest ori to nie ma problemu z jego dorobieniem . gorzej jest jak ktos malowal auto lakierem nie zgodnym z fiszkami czyli jakimis zlewkami . wtedy jest trudno dobrac kolor |
wlasnie to mniej wiecej napisalem
pozdro szefie
|
|