| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Czy da sie odzyskac vat
tomcio83 - 2007-02-04, 14:16 Temat postu: Czy da sie odzyskac vat Witam!!! mam pytanko czy odzyskam vat w tym roku za remont mieszkania. Bo ktos mi mowil ze od tego roku juz ten przepis nie obowiazuje. Remontuje w tym roku i pytanko czy zbierac te faktory czy to jednak juz bez sensu bo i tak nic nie zdzialam. Pozdrawiam I prosze o pomoc.
r3kin - 2007-02-04, 22:06
Zbierac faktury, bo odliczenie przysługuje do końca 2007r., a dokumenty do skarbówki mozna składac do 30/06/2008. Na pewno trzeba miec tytuł własności lokalu lub umowę użyczenia.
duchPW - 2007-02-05, 00:29
spoko - umowa użyczenia, to też tytuł prawny, poza tym wszystko jest tak, jak pisze r3kin
... BTW - jest tylko jedno ale - jeśli korzystamy z cudzego lokalu na podstawie umowy najmu, a właściciel nie odprowadza od tego podatku (z wielkim bólem stwierdzam, że to dość powszechne), to można mu narobić sporo nieprzyjemności
tomcio83 - 2007-02-05, 14:26
Tak ale lokal jest moja wlasnoscia. Czyli powinno byc spoko. Slyszalem ze mozna oddzyskac vat ale nie na wszystko. ktos wie moze na co mozna a na co nie
BM 6 - 2007-02-05, 16:12
| tomcio83 napisa³/a: | Tak ale lokal jest moja wlasnoscia. Czyli powinno byc spoko. Slyszalem ze mozna oddzyskac vat ale nie na wszystko. ktos wie moze na co mozna a na co nie |
A czy w tej Twojej Dąbrowie Górniczej nie ma Urzędu Skarbowego???
Wystarczy jeden telefon i masz informacje z pierwszej ręki.
Na naszym forum pytaj o sprawy związane z BMW a wtedy nie nadążysz czytać.
Pozdrowienia i całuski - M.
r3kin - 2007-02-05, 19:59
Za remonty w 2006 roku można odzyskac 68,18 % VAT. Jest rozporządzenie do ustawy i tam jest lista towarów wraz z kodem PKWiU za które przysługuje zwrot podatku. Na pewno nie odliczysz farb, ale takie towary jak glazura, terakota, wanny, umywalki i baterie do nich, panele podłogowe, klamki możesz odliczyc. Zawsze warto cos od fiskusa wyciągnąc.
duchPW - 2007-02-05, 21:10
| tomcio83 napisa³/a: | Tak ale lokal jest moja wlasnoscia. Czyli powinno byc spoko. Slyszalem ze mozna oddzyskac vat ale nie na wszystko. ktos wie moze na co mozna a na co nie |
ustawa mówi, że odzyskasz różnicę pomiędzy obecną stawką 22 a dawną 7% w odniesieniu do tych materiałów budowlanych, które przed wejściem w życie ustawy z 11 marca 2004 o podatku od towaró i usług były opodatkowane stawką 7, a teraz są 22%
dokładnie sprawdź sobie: Ustawa z dnia 29 sierpnia 2005 o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. 177, poz. 1468)
polecam stronkę www.sejm.gov.pl skąd można sobie pobrać wszystkie skany dzienników ustaw w większości w wersji ujednoliconej (nawet jeśli ustawa nie została w takim kształcie uchwalona )
ponadto w większości urzędów skarbowych jest wykaz tych materiałów budowlanych z podaniem ich symbolu PKWiU (stosowne obwieszczenie min.fin'a)
ten wykaz był swego czasu zaprezentowany także na stronie miniesterstwa finansów www.mf.gov.pl ...
ja niestety nie mam tego w wersji elektronicznej, więc musisz sobie sam znaleźć
[ Dodano: 2007-02-05, 21:14 ]
jak tego nie znajdziesz, to wal na PW, bo jednak mam to także w wersji elektronicznej
center - 2007-02-06, 18:26
| BM 6 napisa³/a: | | tomcio83 napisa³/a: | Tak ale lokal jest moja wlasnoscia. Czyli powinno byc spoko. Slyszalem ze mozna oddzyskac vat ale nie na wszystko. ktos wie moze na co mozna a na co nie |
A czy w tej Twojej Dąbrowie Górniczej nie ma Urzędu Skarbowego???
Wystarczy jeden telefon i masz informacje z pierwszej ręki.
Na naszym forum pytaj o sprawy związane z BMW a wtedy nie nadążysz czytać.
Pozdrowienia i całuski - M. |
mariolka daj spokoj, to wkoncu offtop
zreszta telefonicznie w polsce w urzedach cos sie dowiedziec...hmm...
a tu jest masa specow z wszystkich dziedzin zycia wiec mozna sie dowiedziec duzo wiecej niz od innych..
zreszta sa tematy o zwierzakach i milion roznych topicow poza beemka i jest gut
no stres, na miekko..buziaki
|
|