BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Osłona miski olejowej do E30 (Grzesio) [mod.edit]

sarna1 - 2004-10-05, 15:47
Temat postu: Osłona miski olejowej do E30 (Grzesio) [mod.edit]

Grzesio - 2004-10-05, 16:23

Dziękuję za umieszczenie fotek, może się komuś przydadzą.
Arczi e30 - 2004-10-05, 17:09

widze ze zrobiłes to naj naj najprościej, mało estetycznie , ale w sumie po co estetyka podspodem auta, zwykla blacha ryflowana, w sumie najważniejsze jest to aby zdawało egzamin.
SmasherE30 - 2004-10-05, 21:37

no ijak widzicie Grześ tez ma osłonę skrzyni, o która się pytaliście :wink:
osłona miski ... taka sobie w zasadzie ... tak jak ktos wspomniał, mały odstęp :? może nei być za ciekawie, ale zawsze dodatkowa ochrona, bo widac że koło koreczka rógj uz był uwalony i dospawany :wink:

Grzesio - 2004-10-05, 22:24

SmasherE30 napisa³/a:
... bo widac że koło koreczka rógj uz był uwalony i dospawany :wink:

Taaa, tak pękła mi miska podczas wjazdu do garażu (w tle mojego zdjęcia profilu), jeszcze bez osłony, a wjeżdżałem z minimalną prędkością i zaczepiłem o próg, takie te miski kruche :?
A prześwit przy tej grubości blachy i moim obniżonym zawieszeniu jest wystarczający, 5mm blachy jest naprawdę ciężko ruszyć i tak na większych koleinach iskry się sypią z pod auta, a miska narazie cała :D pełen sukces :wink:
PS. dobrą sprawą jest też przespawanie korka spustowego do tyłu miski jak ktoś już ją rozwalił :wink:

Anonymous - 2004-10-06, 00:00

Grzesio napisa³/a:
SmasherE30 napisa³/a:
... bo widac że koło koreczka rógj uz był uwalony i dospawany :wink:

Taaa, tak pękła mi miska podczas wjazdu do garażu (w tle mojego zdjęcia profilu), jeszcze bez osłony, a wjeżdżałem z minimalną prędkością i zaczepiłem o próg, takie te miski kruche :?
A prześwit przy tej grubości blachy i moim obniżonym zawieszeniu jest wystarczający, 5mm blachy jest naprawdę ciężko ruszyć i tak na większych koleinach iskry się sypią z pod auta, a miska narazie cała :D pełen sukces :wink:
PS. dobrą sprawą jest też przespawanie korka spustowego do tyłu miski jak ktoś już ją rozwalił :wink:

Nie ukrywam, ze mialem okazje ogladac te zdjecia duzo,duzo wczesniej...
Troszeczkę dopracowałem tą osłonę i jest super...(no ale troszeczkę chaczę i ludzie nie wiedzą co się dzieje...pozdrawiam pasażerów autobusów miejskich :twisted: )

Grzesio...ale widze, ze miska już cieknie...jak się nie mylę to masz całą blachę w oleju...? :x

Pozdrawiam

Grzesio - 2004-10-06, 00:25

Inparco napisa³/a:

Grzesio...ale widze, ze miska już cieknie...jak się nie mylę to masz całą blachę w oleju...? :x

Pozdrawiam

To nie miska, to z głowicy mi się troszkę leje i na blasze się zbiera :( ktoś jak robił uszczelkę pod głowicą przesadził z dokręceniem jej co spowodowało wypchnięcie uszczelki i teraz cieknie, ale narazie nic nie robię, dużo nie wycieka, na 15tyś jak wleje litre oleju to wszystko

Anonymous - 2004-10-06, 13:38

Grzesio napisa³/a:
Inparco napisa³/a:

Pozdrawiam

To nie miska, to z głowicy mi się troszkę leje i na blasze się zbiera :( ktoś jak robił uszczelkę pod głowicą przesadził z dokręceniem jej co spowodowało wypchnięcie uszczelki i teraz cieknie, ale narazie nic nie robię, dużo nie wycieka, na 15tyś jak wleje litre oleju to wszystko

:shock: :? :cry: :x :evil: :|

HyenoX M42B18 - 2004-10-06, 14:41

witam
moim zdaniem osłona powinna miec wzdłuz auta jakies macięcia szerokości okolo 5 mm, myśle ze polepszyłoby sie chłodzenie miśki. Myśle tutaj o tych którzy niemamja chlodnicy oleju.

Filip - 2004-10-06, 15:53

Rozumiem, że z przodu osłona jest do pasa przedniego przymocowana??Pytałem znajomego mechanika, czy by mi coś takiego zrobił - stwierdził że pas przedni jest bardzo delikatny i przy mocniejszym "przyglebieniu" to się pognie od osłony. Dlatego stwierdził, że lepiej byłoby to do podłużnic jakoś przyczepić. (Jeśli nie jest mocowana do pasa przedniego do sorki za zamieszanie)
lokop e30 320i - 2004-10-06, 20:54

Git sprawa. Caly czas o takim czyms mysle,tyle ze planowalem to zrobic z 3 kawalkow jakiegos profila zamknietego.
Marcin e30 - 2004-10-07, 12:14

W e21 mam osłone na miske przerobioną z osłony od dużego fiata - super sprawa. Z przodu jest przykręcona do przedniego pasa ale zaraz za pasem zamontowałem domowej roboty rozpurke do podłużnic. Nawet przy większym obtarciu z pasem jest wszystko oki :D
AMISZ - 2004-10-08, 15:02

Marcin e30 napisa³/a:
W e21 mam osłone na miske przerobioną z osłony od dużego fiata - super sprawa. Z przodu jest przykręcona do przedniego pasa ale zaraz za pasem zamontowałem domowej roboty rozpurke do podłużnic. Nawet przy większym obtarciu z pasem jest wszystko oki :D

Witam!! Jesli masz jakiś fotki tej osłony w e21 to bym był wdzieczny!

podrawiam

Bruner - 2004-10-08, 15:52

Plyta wyglada solidnie, ale obawiam sie o sruby. Takie wystajace i dlugie jak masz teraz latwo uszkodzic przy glebie, i mozesz albo je urwac albo tak zmasakrowac ze bedziesz musial plyte palnikiem demontowac :D A pozatym z tego co widze to chyba masz ja przymocowana do pasa przedniego, to nie najlepszy pomysl, lepiej przykrecic plyte do podluznic. W rajdowkach plyty sa mocowane srubami stozkowymi ktore chwaja sie calkowicie w plaszczyzne plyty i nie grozi im uszkodzenie. Plyty kewlarowe maja specjalne przetloczenia w ktorych chowaja sie sruby. Ewentualnie mozna przeniesc punkty mocowania na boczne zagiecia plyty, ktore nie sa narazone na kontakt z podlozem (ta metoda raczej odpada w przypadku samorobek, ktore maja raczej forme zwyklej odpowiednio docietej, prostej blachy). Poza tym plyta powinna byc tak zamontowana aby zerwala sie przy mocnym, centralnym uderzeniu. Pancerne mocowanie moze spowodowac w takim przypadku duze szkody, nawet wbicie sie plyty do wnetrza samochodu. Co do grubosci i konstrukcji plyty to sa rozne szkoly, obserwowalem kiedys dyskusje na ten temat na jednej grupie rajdowej i padlo tam stwierdzenie ze optymalna bedzie duraluminiowa 8 mm blacha z wywierconymi otworami w celu zmniejszenia masy. Oczywiscie to do rajdowych celow, jesli ktos chce tylko czuc sie bezpiecznie przy przejezdzaniu 30 km/h przez "lezacych policjantow" powinna wystarczyc ciensza blacha. Po dokladniejsze informacje proponuje udac sie na jakies forum rajdowe (albo grupe dyskusyjna, np freerally.pl), jest tam masa ludzi ktorzy startuja w rajdach, od KJS-ow nawet do mistrzostw polski i naprawde sie na tym znaja, a plyty pod silnik to czest poruszany temat.

Ufff, ale sie rozpisalem :)
Ps. jak juz montujemy plyty, to moze warto by pomyslec o rozporkach na kielichy w celu "zamkniecia skrzynki" od gory? :D

Marcin - 2004-10-08, 17:31

AMISZ napisa³/a:
Marcin e30 napisa³/a:

podrawiam

Ja tez!!!

Marcin e30 - 2004-10-08, 18:16

Mcinek1 napisa³/a:
AMISZ napisa³/a:
Marcin e30 napisa³/a:

podrawiam

Ja tez!!!

Niestety zdjęć osłony nie posiadam :(

Trzeba było osłone od fiata przeprofilować i pasuje - troche roboty z tym było.

Grzesio - 2004-10-09, 12:46

Dziś znalazłem jeszcze takie zdjęcie

...dużo lepiej widać :D

HyenoX M42B18 - 2004-11-16, 11:33

Witam,
wkoncu wykonalem oslone pod miske olejowa do M42B18 bo juz trzy razy ja reanimowalem ale nie wiem jak wstawic zdjęcia :( [/img]

sarna1 - 2004-11-17, 18:23

podeslij mi na mail - wstawie - citizen100m@o2.pl
Jacek E30 - 2004-11-21, 13:28

Ja urwałem miske 3 razy nietsety 6,5 cm to troche mało a tak jak mowicie osłona - jak bym załozył to od osłony do ziemii było by chyba jakies 5 cm bo to gr. blachy , odstep ITD takze na naszych drogach za mna by chyba był non stop obraz jak ze zakładu ślusarskiego . Bardzo ciekawe zdjęcie pokazał GRZESIO bo jest otwór na chłodzenie i dobrze ze CHIENOL o tym wspomniał bo niestety tym bardziej przy 6-ciu garach jest to uciązliwe !! ! Reasumując musimy mieć po prostu lepsze drogi inaczej to nic z tego albo miski będa na szrotach rozdawać za darmo HEHE . POZDRO z Poznania .