BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zbieżność, a charakterystyka jazdy...

BIZON - 2007-02-15, 23:01
Temat postu: Zbieżność, a charakterystyka jazdy...
tak jak w temacie.
interesuje mnie wpływ ustawienia zbieżności (bez kąta pochylenia) na charakterystykę jazdy auta w: zakrętach i na prostej.
od razu informuję, że nie chodzi mi tu o fabryczne parametry zbieżności dla konkretnych modeli (to znam i było już na forum), tylko o to żeby auto było bardziej "agresywne". żeby lepiej "chodziło" w zakrętach np. kosztem jazdy na wprost, albo kosztem opon...
wiem, że robi się tak w sporcie, że zbieżność przedniej osi jest (chyba) ustawiana bardziej rozbieżnie (albo zbieżnie), żeby poprawić prowadzenie auta w zakrętach (układ jest badziej czuły) przez co lepiej jedzie w zakręcie. :wink: dodatkowo poprawia się chyba chamowanie auta. :roll:
jak ktoś wie dokładnie o co w tym chodzi i zna parametry ustawień dla E30-tki, to prosiłbym o ich podanie. będę wdzięczny. :wink:

unit - 2007-02-16, 02:17
Temat postu: Re: Zbierzność, a charakterystyka jazdy...
witam
A czy ty masz zamiar jeździć wokół stadionu? Czy bezpiecznie poruszać się po drogach?
Oryginalne ustawienia są optymalne i neutralne. Fabryki w tym względzie nie poprawisz.
Jeśli nie wierzysz weź dwa klucze do ręki i się pobaw tylko uważaj, bo jak przesadzisz ze zbieżnością to wylecisz na pierwszym ostrym zakręcie.
A poza tym nie wiem po co ci parametry bo jak sądzę sprzętu do ustawiania geometrii nie posiadasz.

BIZON - 2007-02-16, 08:25

unit napisa/a:
A czy ty masz zamiar jeździć wokół stadionu? Czy bezpiecznie poruszać się po drogach?

chcę poruszać się "bezpieczniej" po zakrętach :|

unit napisa/a:
Oryginalne ustawienia są optymalne i neutralne. Fabryki w tym względzie nie poprawisz.

właśnie... są "neutralne" :| a ja chcę ustawić auto "pod swój styl jazdy" :x ...a nie "poprawiać" fabrykę...

unit napisa/a:
A poza tym nie wiem po co ci parametry bo jak sądzę sprzętu do ustawiania geometrii nie posiadasz.

czy ja napisałem, że chę ustawić to sam...(?) :|

poza tym prosiłem o konkretne dane, a nie o uwagi w stylu "mój tata powiedział..." :x

meles - 2007-02-16, 08:40

Hej!

Ogólnie jest tak, że przy napędzie RWD:
:arrow: Zbieżność z przodu - większa stabilność na prostej, przód gorzej "wchodzi" w zakręty.
:arrow: Rozbieżność z przodu - mniejsza stabilność na prostej, przód lepiej "wchodzi" w zakręty.
:arrow: Zbieżność z tyłu - im więcej tym większa podsterownośc przy wychodzeniu z zakrętów.
:arrow: Rozbieżność z tyłu - im więcej tym bardziej dupcia ucieka w zakręcie (dodam, że przy RWD głównie ustawia się tył zbieżnie).

TUTAJ masz wszystko wytłumaczone, tylko, że po angielsku. Bardziej łopatologicznie się nie da. :)

Do tego dochodzi wiele zjawsk podczas jazdy, które dynamicznie zmieniają zbieżność podczas jazdy (zakręty, hamowanie), które trzeba przewidzieć.

PS. BŁAGAM popraw te wszystkie "zbieRZnośći" :?

BIZON - 2007-02-16, 09:58

no i o to mi chodziło! dzięki bardzo :spoko:

meles napisa/a:
PS. BŁAGAM popraw te wszystkie "zbieRZnośći" :?

upsss :oops: faktycznie :wink:

henry - 2007-02-16, 10:47
Temat postu: geometria
.................Więcej korzysci uzyskasz zmieniając jednak kąt pochylenia koła.........Zdecydowanie lepszy będzie "negatyw" z przodu, do jazdy po zakrętach PZDR - henry
kamil.k - 2007-02-16, 13:28
Temat postu: Re: geometria
henry napisa/a:
.................Więcej korzysci uzyskasz zmieniając jednak kąt pochylenia koła.........Zdecydowanie lepszy będzie "negatyw" z przodu, do jazdy po zakrętach PZDR - henry

dokładnie pobaw sie pochyleniem koła .zbieznosc zrobic jak fabryka albo na zero bo czasem nawet niewielkie odchylenia wcinaja szybko oponki.

kiedys robilem ekperymenty w maluchu z przodu i jak zrobilem duza zbieznosc albo rozbieznosc to auto wyjezdzało przodem a na asfalcie opony strasznie sie grzały i przy lekkim skrecie piszczały :D