BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Na światłach przez cały rok

kamil.k - 2007-02-16, 12:43
Temat postu: Na światłach przez cały rok
Na światłach przez cały rok

a Wy jak myslicie poprawi to bezpieczenstwo na naszych drogach :?: :)

Sosen - 2007-02-16, 12:47

Zdecydowanie TAK, dziwię się czemu nasi decydenci tak długo dojrzewali do tej decyzji.
pozdrawiam
o==00=oo

BADYL - 2007-02-16, 12:47
Temat postu: Re: Na światłach przez cały rok
kamil.k napisa/a:

Mnie to bez róznicy bo i tak zawsze jeżdze na swiatłach.

BIZON - 2007-02-16, 12:51

ja popieram :spoko: i tak jeżdżę pzez cały rok na światłach.
sybir - 2007-02-16, 12:53
kamil.ka napisa/a:
Wy jak myslicie poprawi to bezpieczenstwo na naszych drogach :?: :)

Oczywiście że poprawi. Jestem za tym żeby jeździć na światłach cały czas.
Ja tak jeżdżę.
sie ma

Sosen - 2007-02-16, 12:55
kirek napisa/a:
kamil.k napisa/a:

Mnie to bez róznicy bo i tak zawsze jeżdze na swiatłach.

no właśnie nam jeżdżącym na światłach to nie powinno być obojętne, bo właśnie często gęsto można nie zauważyć jakiegoś ziutka, który oszczędza żarówki, paliwo i co tam jeszcze... Ja tam od zawsze pomykam non-stop na światełkach.
pozdro
o==00=oo

center - 2007-02-16, 13:47

ja tak czy inaczej caly rok na swiatlach..
jakos nie zbiednieje, a te zarowki tez tak szybko sie nie przepalaja zeby co 3 dni trzeba zmieniac..
dobrze ze wprowadzili taki przepis, teraz zima masakrycznie czesto widze jeleni co bez swiatel jezdza, tylko mam nadzieje ze policja im o tym obowiazku przypomni..
ale to wkocnu tylko 150 zl kosztuje... :)

henry - 2007-02-16, 13:58
Temat postu: światła
Witam !! Osobiscie nie jestem przekonany do konca na "tak" za światłami w dzien........Najpierw niech drogi beda idealnie równe i bez dziur...
Zauwazyłem przykra prawidłowośc .Znaczna większość jeżdżących na światłach poza ustawowym okresem i ch uzywania traktuje siebie trochę jak pojazdy uprzywilejowane , jeżdżą szybciej niz inni , na zasadzie ''"nie włączyłes świateł , spadaj na pobocze....."
Kwestia dodatkowego zużycia żarówek , paliwa , i innych elementów samochodu jest rzeczywiscie do pominięcia.......Tylko lepiej byłoby zacząc od poprawy infrastruktury drogowej zamiast iść po najmniejszej linii oporu, zakazac , nakazac itd.

Gdzies na jakimś forum wyczytałem ,że jak ktos nie widzi innego auta w dzien , to nie powinien dostac prawa jazdy.......Cos w tym jest ...........PZDR - henry

Sosen - 2007-02-16, 14:10

Może wydaje się to nielogiczne, ale w słoneczny dzień jazda na światłach pomaga uniknąć wielu niebezpieczynych sytuacji, jestem kierowcą zawodowym, wzrok mam bardzo dobry, ale uwierz mi Heniu, że zdarzają się sytuacje kiedy bardzo słabo widać jadący z naprzeciwka samochód, nie mówiąc już o tym, że o wiele lepiej można ocenić prędkość zbliżającego się pojazdu kiedy jego kierowca używa świateł mijania. Jestem zagorzałym zwolennikiem tej praktyki.
pozdrawiam
Sosen

duchPW - 2007-02-16, 14:14

kamil.k napisa/a:
a Wy jak myslicie poprawi to bezpieczenstwo na naszych drogach

na pewno go nie zmniejszy - często nawet w lato włączone światła sprawiają, że samochód jest lepiej widoczny, tylko w niektórych przypadkach - przy ostrym słońcu światła nic nie dają .... ale lepiej, żeby weryfikowała to pogoda, niż wola kierowców - zwłaszcza, że kierowców debili przeświadczonych o własnej nieomylności nie brakuje

tak jak napisał Center - na żarówkach raczej nie zbiedniejemy

ja i tak przez cały rok jeździłem na światłach - fajnie, że teraz wszyscy będą musieli

Gasper - 2007-02-16, 14:16

Jestem ZA ZA ZA ZA! Miło usłyszeć, że przechodzą jakieś ustawy, które pozytywnie wpłyną na nasze życie... Ja i tak jeżdżę przez cały rok na światłach :spoko:
duchPW - 2007-02-16, 14:20

Cytat:
Sejm przyjął również poprawki dotyczące zachowania kierowców w tunelach.

Zgodnie z jedną z nich, w tunelu dłuższym niż 500 metrów kierowca samochodu o wadze do 3,5 tony lub autobusu powinien utrzymywać co najmniej 50-metrowy dystans do poprzedzającego go samochodu. Dla samochodów o wadze powyżej 3,5 tony dystans ten ma wynosić 80 metrów. Instytucja zarządzająca ruchem na drodze będzie mogła zmienić te odstępy w zależności od dozwolonej prędkości w tunelu.

już widzę jak kierowcy warszawskich taranów utrzymują te 50 m odstępu :lol: - nieźle się będą ludzie wpychać ... choć idea jest zacna

Łukasz - 2007-02-16, 14:27

Precz ze światłami przez cały rok!!! Ślepi do domu!!!

:x

a teraz kuźwa kupta mi żarowkę H7 bo mi się przepaliła - 25 pln :lol:

Sosen - 2007-02-16, 14:36

Łukasz napisa/a:
a teraz kuźwa kupta mi żarowkę H7 bo mi się przepaliła - 25 pln

to co robimy zrzutę na żarówę do francuza? ;)

duchPW - 2007-02-16, 14:55

lepiej niech wcale nie jeździ - będzie jeszcze bezpieczniej :twisted:
Łukasz - 2007-02-16, 15:12

podaje numer konta:0000 0909 9898 5641 4316

tytułujcie - żarówka :prosze: :mg:

a tak serio to 0,1-0,2 l paliwa więcej na 100 km :lol:

Adi - 2007-02-16, 16:04

Łukasz napisa/a:
a tak serio to 0,1-0,2 l paliwa więcej na 100 km :lol:

to oprócz żarówki jeszcze na paliwo mamy się zrzucić:?: :mg:

Ja też jeżdżę cały rok na światłah i już kilka razy sę przekonałem, że to pomaga. Dobrze, że wkońcu się za to wzieli.

Łukasz - 2007-02-16, 16:16

o rany....., niedługo każą jeździć z pilotem :mg:

dzwonię już zaklepać Wisławskiego :idea: :roll:

LUKAS - 2007-02-16, 16:46

No i dobrze. Już dawno to powinno wejsćw zycie.

Mnie generalnie to nieprzejmuje poniewaz zawsze jezdze na swiatłach ;)

Menel - 2007-02-16, 16:48

no wlasnie, niech lepiej nie wychodza z domow to bedzie bezpieczniej.
wiekszosc debili ma zle ustawione swiatla i daja po oczach jak dlugimi.
poza tym jak nasz kochana black hella wyglada z wlaczonymi ;/ lepiej patrzec na przod e30 jak jest wylaczona :lol:

Tymon - 2007-02-16, 16:50

Ja jestem za :!:
Zawsze jeżdzę z włączonymi światłami.

Łukasz - 2007-02-16, 16:54

El Menello napisa/a:
no wlasnie, niech lepiej nie wychodza z domow to bedzie bezpieczniej.
wiekszosc debili ma zle ustawione swiatla i daja po oczach jak dlugimi.
poza tym jak nasz kochana black hella wyglada z wlaczonymi ;/ lepiej patrzec na przod e30 jak jest wylaczona :lol:

przy black helli wygląda jak ślepa :lol:

Kowal - 2007-02-16, 17:02

Ja jestem za wprowadzeniem jazdy cały rok na światłach. Tylko niech podatki i ceny paliwa zmniejszą żeby na żarówki było :lol:
jaqub - 2007-02-16, 17:35

ja jezdze caly rok...
jestem za
niezgadzam sie z Henry'm - drog u Nas nie bylo i nie bedzie (drogi niedawno wyremontowane juz sie psuja!) ale swiatla znaczaca zwiekszaja widocznosc auta... co prawda kiedys dostalem strzala w bok na skrzyzowaniu gdzie widocznosc jest na +/- 200m a ja mialem wlaczone swiatla...

kuzyn - 2007-02-16, 17:43

mi to nie robi różnicy bo i tak zawsze jeździłem,
jeżdżę i bedę jeździł z włączonymi światłami.
cieszy mnie jednak że teraz wszyscy maja taki obowiązek.
podobno auto z włączonymi światłami jest 30% lepij widoczne.
(nie wiem jak to się liczy :D )

PS: Dziś zamontowałem Black Hellę i od razu pojechałem na ustawienie lamp :idea:

ubott - 2007-02-16, 17:52

JacekG napisa/a:
PS: Dziś zamontowałem Black Hellę i od razu pojechałem na ustawienie lamp

widzisz bo myslisz i dbasz o swoje bezpieczenstwo i innych natomiast wyjedz po zmroku na ulice co 5 samochod swieci po oczach
policja powinna wylapywac takich delikwentow i karac

odkad jezdze samochodem zawsze wlaczam swiatla przez caly rok (przynajmniej na trasie) takze w 100% popieram ten przepis

Łukasz - 2007-02-16, 18:57

ja ustawiłem sobie lampy tak, żeby świeciły pół metra wyżej niż normalnie, bo lubię widzieć twarze kierowców, a jak jest ciemno to ciężko. Teraz szybciej poznaję znajomych na drodze :lol:
adamm - 2007-02-16, 19:56

Tak czytam i nie wieże w to co widze.

Mam rozumieć, że KAŻDY z Was i ZA KAŻDYM RAZEM, nawet nie ruszy z miejsca bez włączonych świateł ??

jeśli ktoś tak pisze, to wg mnie pie... głupoty.

Bez obrazy, ale człowiek jest tylko człowiekiem i jest chyba normalne, że można zapomnieć o włączeniu świateł.

Niech by już był nakaz całorocznej jazdy na światłach, ale do ciężkiej ch... niech za brak świateł będzie upomnienie albo 20 PLN a nie 100 !!

Kiedyś wracałem z Krakowa. Po ujechaniu około 1 km patrze, a z przeciwka gościu jedzie bez świateł. Mrygnąłem mu, gościu zapalił, podziękował. Ja ujechałem ok.500m i stały pieski. Myślałem że zatrzymują mnie za mryganie a jak się okazało, sam nie miałem zapalonych i 100 poszła sie...

Coraz fajniej sie w naszym kraju robi.
Chyba trzeba wyemigrować...

LUKAS - 2007-02-16, 20:07

adamm napisa/a:
Mam rozumieć, że KAŻDY z Was i ZA KAŻDYM RAZEM, nawet nie ruszy z miejsca bez włączonych świateł ??

Ja tak :) Odkąd mam prawo jazdy, wiec przez te lata wyrobiłem sobie wyczajnie nawyk tak jak zapinanie pasów ;)

Gasper - 2007-02-16, 20:15

adamm napisa/a:

Ja również zaraz po odpaleniu silnika włączam lampy. taki odruch. ZAWSZE :)

adamm - 2007-02-16, 20:18

LUKAS napisa/a:
Ja tak

Nie wierze, że nie zdarzyło Ci się przejechać choćby kawałka bez świateł. Na tym właśnie odcinku mogą Cie złapać.

Też mam odruch włanczania świateł i jeżdże na włączonych, ale przecież KAŻDY MOŻE ZAPOMNIEĆ !!
A 100 to stanowczo za dużo

LUKAS - 2007-02-16, 20:47

Zapomnieć sięzdarzyło, oczywiście, ale zawsze je włączam i jak raz na tysiąc zapomnę to tragedii nie będzie.
Lord Lukasz - 2007-02-16, 21:19

Dla mnie lipa, tak jak napisał Menel, conajmniej 30% aut ma żle ustawione światła lub ma założone żarówki 100W, prawdą jest że jeśli ktoś zapomni świateł to dostanie 100zł albo i więcej, a jak psy złapią debila ze 100W żarówkami to najwyżej zabiorą dowód i koleś za 20zl zrobi przegląd świateł i będzie jeździł tak dalej.

Ja przez okres zimowy to odruchowo włączam ale jak już sie pojawiają oznaki wiosny i słońce świeci to zapominam często, pasów to nie ubiore nigdy bo akurat byłem świadkiem wypadku w którym pasy spełniły odwrotną funkcje i psychicznie nie jestem w stanie zapiąć pasy

marvin-86 - 2007-02-16, 21:42

dla mie glupota a tez jezdze busem zawodowo tak jak ktos napisal jak ktos nie widzi aut w lato w dzien to niech sobie denka od musztard zalatwi sory ale dla mnie paranoja nic to nie da przyczyna wypadkow jest predkosc a nie swiatla ..... ooo i zapomnialerm bym o alkoholu i brawurze ja mam wsadzone philipsy bluevison i jedna sztuka kosztuje 30 zl a to juz nie jest malo ...
ubott - 2007-02-16, 22:06

marvin-86 napisa/a:
dla mie glupota a tez jezdze busem zawodowo tak jak ktos napisal jak ktos nie widzi aut w lato w dzien to niech sobie denka od musztard zalatwi sory ale dla mnie paranoja nic to nie da przyczyna wypadkow jest predkosc a nie swiatla ..... ooo i zapomnialerm bym o alkoholu i brawurze ja mam wsadzone philipsy bluevison i jedna sztuka kosztuje 30 zl a to juz nie jest malo ...

co ty za glupoty opowiadasz tez jezdze jako kierowca i wlaczone swiatka nawet przy dobrej widocznosci pozwalaja duzo wczesniej wylukac samochod jadacy z przeciwka.

oczywiscie brawura i predkosc sa przyczynami wypadkow ale wlaczore swiatla na pewno nie zaszkodza podczas jazdy

center - 2007-02-16, 22:09

30 zl niemalo, rzeczywiscie, przyjmujac ze co 100km pozbywasz sie 40zl ze zbiornika paliwa, to 30 raz na kilka tysiecy km to ogrom kasy, przestan..
ciagle mnie zastanawia co wam przeszkadza to wlaczanie swiatel?
to ze wladza cos ustala to juz jest zle i niedobrze, wszystko co z przymusu to do bani?
lepiej samowolke szerzyc?
ale jesli tak bedac anty-swiatlowy jestes za predkoscia i caly czas jeszdzisz zgodnie z przepisami to gratuluje i szczerze jestem z Ciebie dumny...

marvin-86 - 2007-02-16, 22:13

ubott napisa/a:
marvin-86 napisa/a:

co ty za glupoty opowiadasz tez jezdze jako kierowca i wlaczone swiatka nawet przy dobrej widocznosci pozwalaja duzo wczesniej wylukac samochod jadacy z przeciwka.

oczywiscie brawura i predkosc sa przyczynami wypadkow ale wlaczore swiatla na pewno nie zaszkodza podczas jazdy

niby tak... ale i tak jestem przeciw... zaraz wyskocza zwolennicy jednoglosnosci ze idiota jestem i sie nieznam tylko niech te sku&&&&& co uzywaja 100 w zarowek na lato chcoiaz zaloza 55 w

center ja wogole nie jezdze z przepisami bo inaczej w trasie bym byl 3 dni jak bede jedzil na wycieczki do lasu to bede sie toczyl 50 km/h pozatym dobra niewazne te 30 zl juz nawet nie chodzi o zuzywanie sie odblasku w helli i tak kilku letniej ale wku(*&%^ mnie wprowadzanie czegos co ma cos zrobic z wypadkami a i TAK NIC NIE ZROBI kto ma chociaz troche pojecia o jedzie i blagam nie robi jak polowa forum znawcow 50 tys rocznie o daj boze zeby chcoiaz tyle wielkiej afery bo ktos sie nie zgadza z ta glupota co wprowadza sory ale jak ja jade autem i po 12 h jazdy widze debila ktory ma zle swiatla ustawione wala w oczy i 100 zarowki to mam dosc... dobra ja koncze dyskusje z mojej strony bo nie ma ona sensu

center - 2007-02-16, 22:28

spoko loko, nie nerwowo, no offence..
wiesz, zawsze sa 2 strony medalu..
jasne ze czesc przez to ze bedzie 'zmuszona' do tego zeby jechac na swiatlach bedzie lepiej widoczna i moze przyczyni sie to do tego ze ktos go wczesniej zauwazy...
z 2 strony jasne ze jak masz zle ustawione swiatla to jest masakra, szczegolnie wieczorem i w nocy..
szukanie mniejszego zla, podobnie jak z fotoradarami, tak naprawde musialy by byc one co 100m zeby w pelni spelniac swoja funkcje, bo teraz doskonale wiemy jak to wyglada..but-fotoradar hamulce-but itd..
ale tak to juz jest w tym kraju ze nawet na 'dobrych' drogach sa bezsensowne ograniczenia, chocby przyklad drogi do wisly gdzie jest ciagle 70..
jak zwykle mieli cos z tym zrobic i robia to do tej pory...coz zrobic...
piatek wieczor wiec :beer: i milego wieczoru :D

marvin-86 - 2007-02-16, 22:33

spoko przepraszam unioslem sie mlody jestem i nerwowy ;) pozatym musialem kupic w tym roku juz okulary bo mi sie wzrok popsul i nie widze tablicy rejestracyjnej nie przeczytam z 15 metrow wszytko przez takie rzeczy jak zle ustawione swiatla ogromny ruch na drodze bo jest coraz wiekszy to jest ogromny wysilek dla oczu coz niektorzy powiedza taki zawod (nie wspomne o pasie wspomagajacym plecy dla kregoslup nie kosmodisk ueheheh tylko profesjonalny ale tu nei da sie na nikogo zgonic :D ) taka praca pozdro center milego wieczora :beer: :drunk:
BIZON - 2007-02-16, 22:37

Lord Lukasz napisa/a:
pasów to nie ubiore nigdy bo akurat byłem świadkiem wypadku w którym pasy spełniły odwrotną funkcje i psychicznie nie jestem w stanie zapiąć pasy

...a nie pomyślałeś, że te pasy u "delikwenta" były ŹLE zapięte...?
ja zapinam i zapalam :!: :wink:

Sosen - 2007-02-16, 23:03

Marvin, wypisujesz takie bzdury że szkoda gadać - kierowca zawodowy ;) Ja to się chyba już starzeję, albo nie jestem na czasie...
Z tym o oślepianiu to masz całkowitą rację, osobiście leczę halogeniarzy ;)
pozdro i bez obrazy
o==00=oo

adamm - 2007-02-16, 23:17

center napisa/a:
ciagle mnie zastanawia co wam przeszkadza to wlaczanie swiatel?

Tylko to że jest 100 mandatu !!

Podam ich za to do Trybunału Konstytucyjnego, albo w Hadze, a jak to nie pomoże to napisze list do Kononowicza :D

Przecież normalne, że możesz zapomnieć włączyć.

Jak dużo jeździsz, to ile razy dziennie gasisz auto, wyłanczasz światła, potem odpalasz i znów włanczasz itd przez cały dzień. A w codziennym natłoku wydarzeń, prędzej czy później zapomnisz włączyć.

Co innego wieczorem, mandat 100 oki, jak już się ściemnia. Ale w dzień -> bez sensu. Ewentualnie wymagane powinno być tylko poza obszarem zabudowanym.
W mieście aż tak szybko się nie jeździ, żeby światła miały zwiększyć bezpieczeństwo.

Sosen - 2007-02-16, 23:27

Spoko masz rację, w mieście to nie jest tak istotna sprawa i można by tą sprawę załatwić mniejszymi symbolicznymi karami, ale nie ma co dyskutować nad kwestią ogólną!
pp100 - 2007-02-17, 00:23

od kiedy ten przepis wchodzi w zycie???
marvin-86 - 2007-02-17, 07:46

nie to ty wypisujesz bzdury - kierowco zawodowy :P :lol:
Lord Lukasz - 2007-02-17, 09:10

Cytat:
...a nie pomyślałeś, że te pasy u "delikwenta" były ŹLE zapięte...?
ja zapinam i zapalam :!: :wink:

Powiedz mi jak można żle zapiąc pasy bo ja nie potrafie sobie tego wyobrazić :) miał dobrze zapięte i dostał mocnego strzała z boku

Co by nie było to musze zamówić na sklep więcej sygnalizatorów niewłączonych świateł bo ostatnio wypatrzylem takie w hurtowni ale nie zamaiwalem bo myslalem że będzie tak jak było,

mareks - 2007-02-17, 14:06

he?

a poco wylaczac swiatla? ja mam caly czas wlaczone i sie nie martwie. ale 100 zl za niewlaczone w dzien to przegiecie bo czasami moze sie zdazyc i nalezaloby to inaczej zalatwic(upomnienie)

damiano_e30 - 2007-02-17, 14:23

Jestem jak najbardziej za tym żeby jeździć cały rok na światłach.
Na trasie dużo łatwiej jest ocenić odległość i prędkość samochodu jadącego z włączonymi światłami.
Poza tym zauważyłem że dla wielu osób ulewny deszcz to nie są warunki ograniczonej widoczności i nie ma potrzeby włączania świateł w tym przypadku :x

casus maximus - 2007-02-17, 14:49

damiano_e30 napisa/a:
Poza tym zauważyłem że dla wielu osób ulewny deszcz to nie są warunki ograniczonej widoczności i nie ma potrzeby włączania świateł w tym przypadku

i dlatego byc moze nie jest to takie glupie z tym nowym przypisem...tez z takimi delikwentami sie spotkalem...

adamm - 2007-02-17, 16:55

i tak sie trafi jakas pała co ci wymusi bez względu na to czy będe jechał na światlach czy nie, więc raczej powinno się zwrócić uwagę na prędkość.

Co z tego że będe miał włączone światła jak bede leciał 120 w zabudowanym? Czy zapalone światła tu pomogą?? Niewiele.

Np. w irlandii się takimi rzeczami nie stresują. Nie raz widziałem (ledwo) jak auto jechało bez świateł a już było ciemnawo. Tyle tylko, że jak jest ograniczenie do 40 to on tyle jedzie.
A jak przekroczysz, to życzliwych nie brakuje co zadzwonią na Garde (odpowiednik policji)

MrKrYH_e34 - 2007-02-17, 17:01

Jestem zdecydowanie za jazda na swiatlach .. przeciez zakonczyla sie era maluchow i problemow z ładowanie akumulatora !! - wszystkich przeciwnikow tej ustawy nie rozumiem :mg:
adamm - 2007-02-17, 23:57

MrKrYH_e34 napisa/a:
wszystkich przeciwnikow tej ustawy nie rozumiem

jak zapłacisz kilka razy w roku po 100 to zrozumiesz :mg:

proponuje nowy temat:
lista "ofiar" nowego przepisu, startująca od 1 marca :D
(pewnie się nikt nie przyzna, bo wszyscy zapalają zaraz po odpaleniu :mg: )

center - 2007-02-18, 11:35

jak dla mnie nie wiem jak mozna zapomniec, jesli caly rok jezdzisz na swiatlach i zapalasz je milion razy to juz potem automatycznie przekrecasz prawa reka stacyjke a lewa swiatla, dla mnie to juz odruch
tak jak pasy zaraz po trzasnieciu drzwiami..
ostatnio jak jechalem kumpla autem jako pasazer i mial wystrzelone pasy i nie dalo sie zapiac to ciagle sie wiercilem tak mi tego brakowalo..
mysle ze potem nie ma juz opcji zeby jezdzic bez...
pzdr all :jupi:

Yakuzatti - 2007-02-18, 20:53

Jestem na TAK, choc jeszcze nie mam 4 kolek. Bezpieczenstwo ponad wszystko.

center napisa/a:
tak jak pasy zaraz po trzasnieciu drzwiami..

Tak tak, ja mam tak samo :-) Jakos sie wtedy czuje bardziez zzyty z autem.

morgoth - 2007-02-18, 22:43

Jestem bardzo ZA! Podoba mi się ten przepis, bo sporo jeżdżę po trasie i bardzo mnie irytują kierowcy bez świateł. Już nie raz się zdarzyło, że wpakowałbym się na czołówkę, bo kierowca nie zapalił świateł, a jechał ciemnym samochodem w dodatku przez las. Co do mandatów, kosztów żarówek itp. Ja mam tak zmontowane światła, że mi się same zapalają po odpaleniu silnika. Przecież to jest bardzo proste i niezbyt kosztowne, więc każdy może sobie tak zrobić. Polecam takie rozwiązania, bo nie trzeba pamiętać o włączaniu świateł - same się zapalają :D
Lord Lukasz - 2007-03-03, 12:05

O co chodzi ? mamy 3 marzec a na światłach jeździ 30% kierowców czyli kolejny niewypał z tym pomysłem jazdy przez cały rok, nie jestem gorszy i śmigam tez od wczoraj bez świateł :lol: Coś ktoś mówił że ta poprawka wchodzi w życie dopiero od nowego roku ?
Adi - 2007-03-03, 12:10

Lord Lukasz napisa/a:
O co chodzi ? mamy 3 marzec a na światłach jeździ 30% kierowców czyli kolejny niewypał z tym pomysłem jazdy przez cały rok, nie jestem gorszy i śmigam tez od wczoraj bez świateł :lol: Coś ktoś mówił że ta poprawka wchodzi w życie dopiero od nowego roku ?

To ma wejść dopiero za jakiś czas, ktoś mi wspominał, że od kwietnia ale ile w tym prawdy to nie wiem

Bajka - 2007-03-03, 12:24

mi instruktor nauki jazdy mówił, że wchodzi to dopiero od kwietnia, ale pojęcia nie mam czy mówił prawdę :mg:
metaldaw - 2007-03-03, 12:27

adamm napisa/a:

jeśli ktoś tak pisze, to wg mnie pie... głupoty.

Bez obrazy, ale człowiek jest tylko człowiekiem i jest chyba normalne, że można zapomnieć o włączeniu świateł.

Niech by już był nakaz całorocznej jazdy na światłach, ale do ciężkiej ch... niech za brak świateł będzie upomnienie albo 20 PLN a nie 100 !!

Kiedyś wracałem z Krakowa. Po ujechaniu około 1 km patrze, a z przeciwka gościu jedzie bez świateł. Mrygnąłem mu, gościu zapalił, podziękował. Ja ujechałem ok.500m i stały pieski. Myślałem że zatrzymują mnie za mryganie a jak się okazało, sam nie miałem zapalonych i 100 poszła sie...

Coraz fajniej sie w naszym kraju robi.
Chyba trzeba wyemigrować...

Popieram jazde na swiatlach non-stop,

a dla zapominalskich mam rozwiazanie - ktore u siebie juz ponad rok stosuje:

mozna zamontowac w desce dodatkowa kontrolke - ktora sie zapala po wlaczeniu swiatel (podobnie jak na desce zapala sie kontrolka p wlaczenie przeciwmgielnych czy dlugich) w desce jaet sopro miejsca, otwory tez sa jesynie potrzeba jednej zaroweczki i dwoch kabelkow... JEST TO ROBOTA NA 5 MINUT I NAWET DZIECKO TO WYKONA jesli ktos chce moge zamiescic na forum kilka fotek i instrukcje krok po kroku (ale to po niedzieli bo mam ograniczony dostep do netu) :wink:

Lord Lukasz - 2007-03-03, 13:11

Cytat:

A ja nie popieram bo kupiłem żarówki za prawie 40zł sztuka po to żeby używać ich w nocy a nie cały dzień, żywotnośc takich żarówek jest dużo krótsza niż zwykłych więc bynajmnij mi średnio odpowiada wymienianie żarówek za 80zl kpl. co 3 misiące :lol: :lol: :lol:

Pozatym jak ktoś w środku dnia nie widzi auta jadącego z przeciwka bez świateł to nie powinien dostac prawka

henry - 2007-03-03, 23:01
Temat postu: .Swiatła w dzień
..........Najśmieszniejsze ,że prawdopodobnie zgłoszona poprawka dotycząca całorocznego uzywania świateł nic nie mówi o światłach dziennych ....Prawdopodobnie nie będzie wolno ich uzywać .Poprawke musi "klepnąć" Senat , a podpisac jeden z "braci mniejszych"..............i dopiero nowe prawo będzie obowiązywać (Podobno od 1.04 br.)
Dla "zapominalskich" na Allegro jest całkiem sporo za małe pieniądze automatycznych włączników świateł mijania. Najbardziej podobał mi sie taki uruchamiany pedałem hamulca. Włączasz śamochód , nic sie nie dzieje , pierwsze zahamowanie i światła automatycznie sie zapalają . ...........PZDR - henry

urbi - 2007-03-04, 03:26

a ja chcialem sie przylansowac latem moimi ori black hella :( :shock:
marvin-86 - 2007-03-04, 07:28

Lord Lukasz napisa/a:
Cytat:

A ja nie popieram bo kupiłem żarówki za prawie 40zł sztuka po to żeby używać ich w nocy a nie cały dzień, żywotnośc takich żarówek jest dużo krótsza niż zwykłych więc bynajmnij mi średnio odpowiada wymienianie żarówek za 80zl kpl. co 3 misiące :lol: :lol: :lol:

Pozatym jak ktoś w środku dnia nie widzi auta jadącego z przeciwka bez świateł to nie powinien dostac prawka

NOOOOO ale jak ja to napisalem prawie slowo w slowo to wielkie halo i juz z widlami na mnie naskoczyli ;P Jak mi dalej beda ciut mijania parowac to sie wk... zobaczymy jak cieplej bedzie :evil:

Mauser - 2007-03-04, 12:41

Lord Lukasz napisa/a:

hihihihihih :D :D :D
podobnie jak znaczna część kobiet :)

marvin-86 - 2007-03-04, 12:44

Mauser napisa/a:
Lord Lukasz napisa/a:

hihihihihih :D :D :D
podobnie jak znaczna część kobiet :)

uuuaaa :D to bylo dobre czekamy na nasze kolezanki cieta riposte :lol:

Mauser - 2007-03-04, 12:51

:) :) :)

Ja jeżdżę dużo w robocie, i każdy marny kierowca to jakaś pani, albo emeryt ze swoją żoną.... tak jest po prostu na naszych drogach.... :)
oczywiście nie twierdzę że panowie jeżdżą dobrze, ze światłami przez cały rok, czy bez nich..... :) :) :)

Grzesio - 2007-03-04, 17:25

Ja uważam że nie jest to konieczne wprowadzanie takiej ustawy. Niemcy jeżdżą bez świateł na autobahnach nie z takimi prędkościami jak w Polsce i jakoś jest ok, nikt nie marudzi. Też jeżdżę dużo, ostatnio Sprinterem po ok 3-4 tyś km/tydzień i jakoś dla mnie to nie robi różnicy czy ktoś ma włączone światła w dzień przy słonecznym dniu, jednak czasem razi mnie jak ludzie tego nadużywają i nie włączają w pochmurny, czy deszczowy dzień lub jeżdżą dotąd aż dopiero jak już nic nie widzą to włączają - to powinno być karane :spoko:
Mlody - 2007-03-28, 17:33

Prezydent podpisał ustawę...

http://wiadomosci.onet.pl/1510412,11,1,1,item.html

morgoth - 2007-03-28, 19:01

Mlody napisa/a:
Prezydent podpisał ustawę...

No i bardzo dobrze. Może w końcu coś się poprawi na naszych drogach. A najbardziej wkurzają mnie niektóre komentarze, np. 'jak jedziesz pod słońce, to przez zwiększony kontrast lepiej widzisz samochody jadące z przeciwka' - co za paranoja.

Menel - 2007-03-28, 19:11

dla mnie glupota :maruda:
MarcinPioneer - 2007-03-28, 19:23

Dla mnie czysta głupota do potęgi N
Sosen - 2007-03-28, 19:25

jak się jeździ tylko po swojej wichurze to tak można mówić, ale jak się tłucze trochę kilometrów to się myśli troszkę inaczej.
MarcinPioneer - 2007-03-28, 19:31

Tylko tych za nie jest dużo dużo więcej, na interia jest ankieta 64% głosów jest na NIE
morgoth - 2007-03-28, 19:44

Sosen napisa/a:
jak się jeździ tylko po swojej wichurze to tak można mówić, ale jak się tłucze trochę kilometrów to się myśli troszkę inaczej

Bardzo mądre stwierdzenie. Zrobiłem już trochę kilometrów i wiem jak to jest, gdy przy wyprzedzaniu nagle pojawia mi się ciemny samochód bez świateł. Nie muszę chyba tłumaczyć, że na szarym asfalcie i w dodatku na tle drzew jest zupełnie niewidoczny.

MarcinPioneer napisa/a:
Tylko tych za nie jest dużo dużo więcej, na interia jest ankieta 64% głosów jest na NIE

I to są ci, którzy boją się dodatkowych wydatków na paliwo i częstsze wymiany żarówek. A rocznie to wyjdzie może 50zł więcej. BTW: z matematyki wiem, że przy 64% na nie, na tak musi być 36%... a to chyba nie jest 'dużo dużo więcej'. To jest 64% > 36%, a nie 64% << 36%. Poza tym nie wszyscy głosują w takich ankietach i trzeba to traktować z przymrużeniem oka. Równie dobrze wynik mógłby być odwrotny.

Sosen - 2007-03-28, 19:59

Ja tam wbijam w tych co są na NIE, niech sobie będą hehe przepis będzie tak czy siak także są wolni jak ping-pongi :mg:
pozdro
Sosen

casus maximus - 2007-03-28, 20:11

wlasciwie to bez roznicy czy sie jezdzi na swiatlach czy nie , jest przepis i bedzie sie go stosowalo, nie ma wyjscia. najgorsze ze jest to black hella nie bedzie juz robic takiego wrazenia :mg:
morgoth - 2007-03-28, 20:31

casus maximus, ale na parkingu nadal będzie niezły efekt black helli. A poza tym w czasie jazdy na światłach nie zapala sie drogowych, więc to one będą robiły efekt :D
Gniewek89 - 2007-03-28, 20:32

dobry przepis :!: Chociarz dopiero zaczynam swoja przygode z czterema kółkami to jestem zdecydowanie na TAK :!: :wink: Ciekawe jestem jedynie jak to będzie z jazda na tzw dziennych swialach bo 99% gliniarzy nie odroznia ich od halogenów ;/
Sosen - 2007-03-29, 00:44

Nie rozumiem po co montować jakieś dodatkowe światła dzienne, jeśli można spokojnie sobie fruwać na światełkach mijania i jest spokój?
Mauser - 2007-03-29, 07:01

Sosen napisa/a:
Nie rozumiem po co montować jakieś dodatkowe światła dzienne, jeśli można spokojnie sobie fruwać na światełkach mijania i jest spokój?

O ile dobrze kojaże te światła biorą mniej prądu

Lord Lukasz - 2007-03-29, 09:29

Prezydent podpisał ale dalej nie wiadomo dokłądnie od kiedy mamy sie bujać na światłach, pisze tylko wchodzi w życie 2 tygodnie po ogłoszeniu w dzienniku ustaw a kiedy zostanie tam ogłoszone ?
speed - 2007-03-29, 09:52

KORDI napisa/a:

Widzi ktoś sens stania w korku na światłach przy 30stopniach ciepła...?
bo ja nie.... :/

Zgadzam sie z KORDI-m totalnie glupi przepis ja jeżdże tylko i wyłącznie po miescie i prawie non stop stoje gdzies w korkach i juz sobie wyobrazam prace moich lamp +30 +40 w sloneczku plus wysoka temp od nagrzanego asfaltu plus temp mojej 85W zarowki :| Ciekawe ile stopni bedzie wtedy w srodku lampy :?: Moje i tak juz slabe soczewki po takim sezonie letnim nadawac sie beda jedynie na smietnik. Poprostu zajefajnie :evil: :!:

p.s. Skoro to taki swietny pomysl to dlaczego w calej Europie tylko Polska, Slowacja i kraje Skandynawskie wprowadzily taki przepis :?: :?: :?: Zreszta debilny przepis :evil: Ja tam wszystko widze, jak ktos ma problemy to do okulisty a jak i to nie pomoze to pozostaje komunikacja zbiorowa.

Milgo dnia :evil:

MarcinPioneer - 2007-03-29, 10:52

Nie nie Słowacja,Prezydent Słowacji tego nie podpisał i nie cała Skandynawia, Norwegia nie ma obowiązku jeździć na światłach.
MAJSU - 2007-03-29, 11:11

Debilny przepis STRASZNIE !! :shock: Tak samo jak z oponami że musza miec minimum 1,6 czy tam 1,8 mm przecież Kubica śmiga cały czas na slickach po torze i jakie czasy kręci a jak ktoś nie umie w deszczu na slickach jeździc to niech jeździ.. Logiczne...
BADYL - 2007-03-29, 11:19

Jak juz napisałem wyzej dla mnie odruchem jest załaczenie swiateł czy lato czy zima jeżdze cały czas.
meles - 2007-03-29, 11:26

speed napisa/a:
juz sobie wyobrazam prace moich lamp +30 +40 w sloneczku plus wysoka temp od nagrzanego asfaltu plus temp mojej 85W zarowki

No to ja Ciebie nie rozumiem! Ostatnio jak sprawdzałem to żarówki świateł mijania powinny mieć 55W, więc zmień je na normalne dozwolone przepisami i nie będziesz narzekał.

speed - 2007-03-29, 11:28

MarcinPioneer napisa/a:
Nie nie Słowacja,Prezydent Słowacji tego nie podpisał i nie cała Skandynawia, Norwegia nie ma obowiązku jeździć na światłach.

Chociaz jeden mądry :|

Skoro to taki swietny pomysl to dlaczego reszta Europy nie jezdzi caly rok na swiatlach :?: :?: :?: Chyba nie powiecie mi ze My Polacy znamy sie na tym lepiej niz chocby Niemcy.
Odpowiedz jest prosta nie jezdza na swiatlach bo jest to poprostu nie potrzebne :!: :!: :!:
A caly ten przepis jest wprowadzony jedynie po to by mozna bylo powiedziec ze Nasz Rzad "zwiekszyl bezpieczenstwo na drogach"
A g...wno prawda wcale nie zwiększy to bezpieczenstwa bo nadal mamy takie drogi jak mielismy... :x

Gasper - 2007-03-29, 12:19

Ja w tym wypadku nie sugerowałbym się tym co niemcy robią a czego nie. Swoje widziałem i nie jestem w moich wnioskach odosobniony. Niemcy jeżdżą często jak debile. Jesli nie ma przepisu to nagminnie nie włączają świateł we mgle, w szarówy i deszczu. :maruda:

Jeżdżę dużo i bardzo często drażni mnie jak auto jadące znaprzeciwka nie ma włączonych świateł. Pogoda może być ładna, ale jadąc między lasami dobrze widzieć czy auto ktore jedzie na przeciwnym pasie ma światła czy nie. Bez świateł ciężko stwierdzić czy można bezpiecznie wyprzedzać, czy raczej czekać aż się wyminiemy. ;/

W mieście ten przepis będzie chyba niepotrzebny, ale w trasie jak najbardziej przy każdej pogodzie. Tak jak Kirek, wsiadając do auta mam odruch włączania lamp i zapinania pasów. Czytając rózne fora internetowe wychodzi na to, że pełno jest w Polsce ludzi o sokolim wzroku, ja jednak znam też dużo "ślepców" więc mając włączone lampy sam czuję się bezpieczniej bo i oni prędzej mnie zauważą. Tyle ode mnie.

Howgh

speed - 2007-03-29, 14:33

Ja podałem Niemców tylko jako przykład ale myślę że o drogach, samochodach i bezpieczeństwie wiedzą więcej niż My choć oczywiście mogę się mylić :wink: Nikogo nie zmuszam by się ze mną zgadzał to tylko moje prywatne zdanie które raczej prędko się nie zmieni - jestem nadal zdecydowanym przeciwnikiem jazdy na światłach w ciągu dnia :evil:

A co do moich lamp to najpewniej skończy sie na tym że w miejsce ori halogenów zostaną zamontowane 20W światła do jazdy dziennej :maruda: :|

morgoth - 2007-03-29, 19:24

speed napisa/a:
Skoro to taki swietny pomysl to dlaczego reszta Europy nie jezdzi caly rok na swiatlach

A skąd o tym wiesz? Objechałeś całą Europę, nawet najmniejsze dziury i zadupia? To, że nie mają takiego przepisu wcale nie znaczy, że nie jeżdżą na światłach. W Polsce jest tak, że jeśli nie ma nakazu, to czegoś nie robimy, nawet jeśli warunki (w tym przypadku pogodowe) do tego zmuszają. Polscy kierowcy włączają światła dopiero jak jest ciemno, ale też nie wszyscy. I po to jest właśnie ten przepis, żeby nie było takich przypadków.

KORDI - 2007-03-29, 20:17

morgoth napisa/a:
speed napisa/a:
Skoro to taki swietny pomysl to dlaczego reszta Europy nie jezdzi caly rok na swiatlach

A skąd o tym wiesz? Objechałeś całą Europę, nawet najmniejsze dziury i zadupia? To, że nie mają takiego przepisu wcale nie znaczy, że nie jeżdżą na światłach. W Polsce jest tak, że jeśli nie ma nakazu, to czegoś nie robimy, nawet jeśli warunki (w tym przypadku pogodowe) do tego zmuszają. Polscy kierowcy włączają światła dopiero jak jest ciemno, ale też nie wszyscy. I po to jest właśnie ten przepis, żeby nie było takich przypadków.

A Ty tez objechałechałes całą Europe że wiesz że tylko u nas nie włączają...?? :?
Jakoś już nawet Gasper pisał że w niemczech tez nie włączają a u nich jakoś takiego przepisu nie ma... :|

PozdrOOfki... :D

webretti - 2007-03-29, 20:29

Cała skandynawia, Czechy i Słowacja jezdzi caly rok na swiatlach, natomiast francuzi i niemcy a w szczegolnosci szwajcarzy mają we krwi kulture i wtedy kiedy nalezy wlaczyc swiatla to nikt z tym nie zwleka a w szczegolnosci podczas deszczowej pogody, a nie tak jak u nas ....."dochodzi zmrok, policja zatrzymuje kierowce bez świateł, pyta, czemu Pan nie ma świateł włączonych, robi się juz ciemno?? eeee Panie władzo ale ja jeszcze widze i dla mnie jest jeszcze jasno, a ciemno bedzie za pol godziny".... te i inne wymowki były normą i policja nie mogla nic zrobic, ale to że ktos doskonale wszystko widzi nie znaczy ze i jego wszyscy widzą doskonale, to tylko jeden przyklad z setek innych, poza tym jazda na wlaczonych swiatlach latem w upalny sloneczny dzien (nawet w miescie KORDI :evil: ) jest dla podniesienia bezpieczenstwa, jesli ktos jedzie w cieniu drzew lub w cieniu budynkow, a inny kierowca jedzie ze sloncem na "twarzy" automatycznie jest oslepiany i za cholere nie widac tego auta jadacego w cieniu, a na wlaczonych swiatlach bedzie widoczny (pomyslcie troche koledzy) szkoda Wam pare zloty na zarowki w ciagu tych paru lat ich zywotnosci, czy dla zasady jak reszta polakow trzeba pomarudzic??? :lol:

Ja bym jeszcze wprowadził przepisy na wzór skandynawi co do ograniczenia prędkości i egzekwowania ich łamania :twisted:

casus maximus - 2007-03-29, 20:46

webretti napisa/a:
Ja bym jeszcze wprowadził przepisy na wzór skandynawi co do ograniczenia prędkości i egzekwowania ich łamania

a ja to bym wprowadzil zakaz ruchu wszelkich pojazdów. zreszta jest nawet czesciowo ten zakaz wprowadzony poniewaz po tych popiepszonych drogach juz sie nie da jezdzic.
nikt tu nie marudzi jak napisales. poprostu nie kazdemu sie podoba ten przepis ( mnie tez nie do konca - a to ze wzgledy na black hella :mg: ) ale i tak wszyscy sie beda stosowac.
na forum po to sie zaklada jakis temat aby podyskutowac o tym czy owym , niekoniecznie muszą byc same "ochy" i "achy" czyli zachwyty nad tym przepisem.

Bruner - 2007-03-29, 21:21

Wg mnie bardzo dobrze ze jest taki przepis, podpisuje sie pod postami Sosena, Webrettiego i paru innych osob, ci ktorzy twierdza ze nie ma roznicy chyba nigdy nie jechali prosto pod slonce waska droga wzdluz ktorej ciagna sie drzewa, z ostrymi plamami swiatla i cienia na drodze. Ja kiedys bym sie wladowal na czolowke przy wyprzedzaniu bo nie widzialem w takich warunkach ciemnego, szybko jadacego samochodu z naprzeciwka (ja tez wolno nie jechalem). A wzrok mam dobry, skoro ktos nie widzi roznicy to moze jednak sam powinien isc do okulisty? A co do zarowek - tych od 100W trzeba tepic tak samo jak halogeniarzy.

Aha, ktos pisal ze w Norwegii nie ma obowiazku jazdy na swiatlach przez caly rok - spedzilem w Norwegii 8 miesiecy i wiem ze jest tam taki obowiazek. I to mimo znacznie dluzszej doby latem (biale noce nawet na samym poludniu kraju), i wbrew temu co sie sadzi o skandynawii, naprawde slonecznego i goracego lata. I kultura jazdy nie ma tu nic do rzeczy, szwaby mogli by sie na temat kultury (nietylko jazdy) wiele od Norwegow nauczyc.

wojtaq - 2007-03-29, 21:33

światła nie zaszkodzą a mogą pomóc
nie rozumiem co komu szkodzi wsiaść do samochodu i zalczyc swiatla ?
czy to jest trudne ? ostatnio w radiu gosc wypowiadal sie ze jemu przez swiatla samochod spali 0.5 litra benzyny wiecej wiec moze niech powyciaga wycieraczki bo przeciez to zbedne kilogramy i juz spalanie rosnie ...
dla mnie ten przepis jest ok bo ja sam zawsze niezaleznie od pogody jezdze na swiatlach

speed - 2007-03-29, 22:06

Podejrzewam że gdybyśmy tak dalej podyskutowali to byśmy się tu zaraz pozabijali :mg: To żart oczywiście, ja jestem nadal przeciw może nie doświadczyłem tego na "własnej skórze" i może faktycznie macie racje - ja wypowiadam tylko moje własne zdanie - ja jeżdżę tylko i wyłącznie po mieście i dla mnie ten przepis jest totalnie bez sensu :!:

p.s. panie i panowie luuuuuuz :papa:

webretti - 2007-03-30, 01:05

najwięcej paliwa auta nasze spalają gdy teściowa siedzi obok :mg:
Mauser - 2007-03-30, 07:11

Zdania uczonych są podzielone... :)
Goliat - 2007-04-01, 01:44

Kto mi powie ile wypadkow bylo ze ktos nie zapalil swiatel a do ilu przyczynil sie zly stan naszych prawie drog ?!
webretti - 2007-04-01, 01:53

Goliat napisa/a:
Kto mi powie ile wypadkow bylo ze ktos nie zapalil swiatel a do ilu przyczynil sie zly stan naszych prawie drog ?!

hehe, a to Ci checa :lol: jeszcze nigdy nie slyszalem aby drogowka w komentarzach przed kamerą zwalala wine na zle drogi hehe :lol: zawsze winą jest nadmierna predkosc, a szczegolnie tych lysych i szerokich bezmozgowcach w dresach jezdzacymi czarnymi beemwu jak to o nas mowią :mg: :lol:

a co do swiatel to ja nie wiem co Ci szkodzi, nie chcesz to nie zapalaj a i tak Ci mandacik wlepią :mg: :mg: :wink:

z tego co obserwuje to jestesmy w okresie takim, ze nie trzeba jezdzic na swiatlach za dnia, okres zimowy na ten przepis sie skonczyl a nowe przepisy wejda gdzies w polowie kwietnia, a i tak wszyscy jezdzą na swiatlach w ciagu dnia, nawet w te sloneczne dni :brawo:

a teraz pytanie do przeciwnikow jazdy na swiatlach i niech pierwszy rzuci kamien co bez winy jest :mg:
- ilu z Was jezdzi na przeciwmgielnych przednich za dnia :?: i w dodatku na postojowych swiatlach :lol: z tego co ja osobiscie zaobserwowalem to taka jazda jest akurat domeną posiadaczy wlasnie naszej marki.
Na jednym ze spotow zwrocilem uwage jednemu z naszych kolegow, ze to glupota jest jezdzic na przeciwmgielnych w ciagu dnia przy ladnej pogodzie i oslepia w dodatku i jest niedozwolone (nawet nie wiedzial jak to jest unormowane w przepisach kiedy wolno je wlaczyc :mur: ), na co odpowiedzial mi ze to jest cool i zajeb... wyglada, tylko sie usmialem dodajac no to poczekamy az Cie zlapią, i akurat jakis czas pozniej go zlapali hehehe i oduczyl sie :lol:

Goliat - 2007-04-01, 01:59

webretti napisa/a:
a co do swiatel to ja nie wiem co Ci szkodzi, nie chcesz to nie zapalaj a i tak Ci mandacik wlepią

Nie oto mi chodzi, panoje przekonanie ze jak juz bedzie przepis nakazujacy jazde na swiatlach przez caly rok to bedzie bezpieczniej, mniej wypadkow i wogole bedzie jak w raju na naszych drogach - i to jest najwiekszy debilizm

webretti - 2007-04-01, 02:05

Goliat napisa/a:

Nie oto mi chodzi, panoje przekonanie ze jak juz bedzie przepis nakazujacy jazde na swiatlach przez caly rok to bedzie bezpieczniej, mniej wypadkow i wogole bedzie jak w raju na naszych drogach - i to jest najwiekszy debilizm

no to jakies dziwne macie przekonania, nie wiem gdzie takie brednie mowią, moze w torontowskim radiu :lol:

jazda na swiatlach w ciagu dnia przez caly rok ma na celu byc widocznym w kazdych warunkach i tych zlych i przy slonecznej pogodzie, nawet przy 35 stopniowym skwarze, abys zobaczyl nadjezdzajacy pojazd z przeciwnej strony, ktory jedzie w cieniu np. drzew, a Ty jedziesz pod slonce, ktore Ciebie oslepia i dajmy na to, ze akurat bedziesz chcial skrecic w lewo i zjechac z dotychczasowej drogi, bez swiatel i oslepiony sloncem wypadek murowany, bo bedziesz przekonany ze nic nie jedzie....(są takie momenty, kiedy auto takie znajduje sie w najbardziej zacienionym miejscu gdy my mamy slonce walące nam w oczy, to jest jak martwy punkt w lusterku wstecznym)

Cypisek - 2007-04-01, 11:02

Cytat:
* Stosowanie świateł w dzień przez cały rok może zmniejszyć liczbę wypadków z udziałem co najmniej dwóch pojazdów, do których dochodzi właśnie w dzień o 5-15%*;
* Może to także zmniejszyć liczby wypadków z udziałem motocykli o 32%*;
* Pozwala pieszym szybciej dostrzec zbliżający się pojazd, lepiej ocenić odległość oraz prędkość;
* Używanie świateł w dzień przez cały rok na terenie UE może doprowadzić do spadku liczby zabitych w wypadkach z udziałem dwóch pojazdów o 20%, a ogół zabitych o 7% (dla UE oznacza to 3 500 osób uratowanych rocznie)**.

Według szacunków ITS rozszerzenie w Polsce obowiązku używania świateł w dzień na miesiące od marca do września powinno zmniejszyć liczbę zabitych w wypadkach z udziałem dwóch pojazdów o 20% - to 303 osoby uratowane!

*Źródło: Raport Komisji Europejskiej ds. Energii i Transportu (DG TREN) - "Daytime Running Lights, Final Report" TNO Human Factor 2003
**Żródłó: SWOV Institute for Road Safety Research, Impact Assessment Road Safety Action Program, 2005

Jestem jak najbardziej ZA, trochę jeżdżę po Polsce, jakieś 70-80 tyś km rocznie prawko od kilku lat. Może to głupota używanie świateł w korkach czy centrum miasta, ale w trasie światła to podstawa. Jakoś nie wyobrażam sobie samochodów jadących po trasie które wjeżdżają do wioski (teren zabudowany) gasząc światła a przy wyjeździe z powrotem je zapalają. Bez sensu, więc jak wszyscy to wszyscy.

Mówicie że w Niemczech nie ma obowiązku jazdy na światłach, jak będziemy mieli w Polsce takie autostrady jak w Niemczech to będę za zniesieniem tego zakazu! (poza tym w Niemczech jest trochę inny klimat)

Ale jest jak jest, a wszystkim driverom o sokolim wzroku nie życzę tego żeby kiedyś nie zauważyli takiego samego drivera bez świateł gdzieś na zakręcie leśnej drogi!

Goliat - 2007-04-01, 11:09

Cypisek napisa/a:
Może to także zmniejszyć liczby wypadków z udziałem motocykli o 32%

Motocykle i pojazdy wolnobierzne musza przez caly rok na swiatlach smigac i to nie od dzis :wink:

Cypisek - 2007-04-01, 11:13

Goliat napisa/a:
Cypisek napisa/a:
Może to także zmniejszyć liczby wypadków z udziałem motocykli o 32%

Motocykle i pojazdy wolnobierzne musza przez caly rok na swiatlach smigac i to nie od dzis :wink:

No jasna sprawa, ale pewnie chodzi o to, że o 32% zmniejszyć może się liczba wypadków kiedy to samochody!! będą miały włączone światła mijania! a nie motory! Chodzi o to kiedy motocyklista (nawet z włączonymi światłami) zobaczy samochód bez świateł.

Jeżeli samochód osobowy (czy jakiś inny) ma włączone światła, motocyklista pędzący sobie 250km/h może zobaczyć ten pojazd jakiś tam ułamek sekundy wcześniej, skorygować tor jazdy - przeżyć

Cytat:
*Źródło: Raport Komisji Europejskiej ds. Energii i Transportu (DG TREN) - "Daytime Running Lights, Final Report" TNO Human Factor 2003

Pan Miecio chyba sobie tego nie wymyślił no nie?

Poza tym światła zapala się dla innych! (czytaj: dla tych którzy cię nie widzą) a nie dla siebie!

kamil.k - 2007-04-01, 18:00

mam pytanie do przeciwnikow jazdy na swiatlach przez cala dobe :D

czy niie uwazacie ze swiatla stopu sa nie potrzebne :?: przeciez w dzien wszystko widac :)

webretti - 2007-04-01, 18:29

kamil.k napisa/a:

czy niie uwazacie ze swiatla stopu sa nie potrzebne :?: przeciez w dzien wszystko widac :)

a ja z podobnej beczki pytanie mam, po jakiego uja debile jezdzą w dzien po miescie na przeciwmgielnych przednich :?: szczegolnie kierowcy bmw :?: kto jest takim debilem :?: w glowie sie nie miesci :doh:

viktor - 2007-04-01, 18:39

ja dla mnie totalny bezsens jak ktoś "chce widzieć to widzi" i jest skupiony na tym co robi a jak jezdzisz jak "zawodowy" kierowca i robisz duzo kilometrów to pewnie po pierwsze jesteś bardziej zmęczony i patrzysz sobie na jakiś film na dvd, pijesz kawe i jesteś skupiony na drodze w 40% noo ale kartofel podpisał...niedługo jak się urodzą blizniaki w polsce to z urzędu będą jacek i placek[/b]
webretti - 2007-04-01, 18:47

viktor, ciekawe czy zmienisz zdanie jak oslepiony przez slonce nie zauwazysz auta wyjezdzajacego z cienia drzew i przywali Ci w furmanke....tfu tfu tfu odpukac oczywiscie :wink:
viktor - 2007-04-01, 18:50

webretti napisa/a:
viktor, ciekawe czy zmienisz zdanie jak oslepiony przez slonce nie zauwazysz auta wyjezdzajacego z cienia drzew i przywali Ci w furmanke....tfu tfu tfu odpukac oczywiscie :wink:

utopić się mozesz w misce :wink: tfu tfu tfu oczywiscie

webretti - 2007-04-01, 18:59

viktor napisa/a:
utopić się mozesz w misce :wink: tfu tfu tfu oczywiscie

no ba, nawet w łyzce wody :mg:

speed - 2007-04-01, 19:05

Spokojnie panowie bo sie zaraz w łyżce wody topić zaczniecie :) Są przeciwnicy i zwolennicy tego projektu ja pomimo Waszych szczerych chęci nawrócenia mnie na "drogę światła" nadal jestem na NIE. :)
kamil.k - 2007-04-01, 19:50

webretti napisa/a:
kamil.k napisa/a:

a ja z podobnej beczki pytanie mam, po jakiego uja debile jezdzą w dzien po miescie na przeciwmgielnych przednich :?: szczegolnie kierowcy bmw :?: kto jest takim debilem :?: w glowie sie nie miesci :doh:

był juz podobny temat o halogenach http://forum.beemka-klub....3&highlight=jak

webretti - 2007-04-01, 20:27

kamil.k napisa/a:
webretti napisa/a:
kamil.k napisa/a:

był juz podobny temat o halogenach http://forum.beemka-klub....3&highlight=jak

sorry, moja wina, przyznaje sie bez bicia :mg: temat o halogenach przeczytalem i sie podpisuje pod komentarzami kolegow :spoko:

henry - 2007-04-01, 21:51
Temat postu: Dyskusja
.......Dyskusja całkiem fajna , chociaz nie jestem do konca przekonany co do słuszności tego przepisu ( t.zn. rozumiem jego celowośc i częściowo zgadzam sie na jazdę na światłach niezależnie od pory dnia i nocy ) to nasuwaja mi sie kolejne pomysły będące konsekwencja tego przepisu , a mianowicie .................
Każdemu rowerzyscie założyc czerwonego , migajacego koguta na łeb bo będą wtedy trochę widoczni...................
Każdemu na ciemno ubranemu pieszemu ( niezależnie od pory dnia ) nałożyc po 10 migajacych diod na plecy , nogawki spodni i nie powiem na co jeszcze , by był widoczny.............Każda furmanka ma byc wyposażona w trzy , różnych kolorów koguty by była widoczna na drodze................Wtedy bedzie dobrze . Przeciez nie same samochody poruszaja sie po naszych drogach...........................PZDR - henry
PS. Sądze , że temat świateł przez cały dzień jest tematem "zastepczym" , odwracajacym uwagę od faktycznego stanu bezpieczeństwa na naszych drogach . Zgadzam sie z faktem , że jeśłi 50% kierowców jeździ na światłach to lepiej by na nich jeżdzili wszyscy...........albo nikt...............Ostatnio patrzę na samochody na drodze , kto "świeci" a kto nie .........Z odległości 1 km nie widac w ostrym słońcu czy samochód ma włączone światła czy nie ..........

W Polsce widać warto byc świętszym od papieża....................................

duchPW - 2007-04-01, 22:01

prawie się zgadzam z Tobą Heniu, tylko, że żaden pieszy, żadna furmanka i prawie żaden rower nie rozwija takich prędkości jak samochód, dlatego tak ważnym jest by widzieć, gdy sie zbliża - zwłaszcza, że na drodze wolę się spotkać z furmanką, pieszym, czy rowerzystą niż samochodem, który z nich wszystkich dla mnie jest potencjalnie największym zagrożeniem
bo co do zasady ani pieszy, ani rower, ani nawet furmanka przy zderzeniu nie zabijają

właśnie z uwagi na moje własne bezpieczeństwo ciesze się, że kierowcy będa musieli jeździć na światłach

a rowerzyści jak nie chcą dbać o własne zdrowie, to niech sobie giną pod kołami samochodów - głupich nie brakuje, a mądrzy będa wiedzieli kiedy zapalić lampkę

[ Dodano: 01-04-2007, 22:08 ]
BTW - zgadzam się z argumentem, że w korkach te światła są o kant d... potłuc, ale też ciesze się, że to nie polscy kierowcy będą decydować o tym kiedy światła włączać, a kiedy ich zdaniem nie są one potrzebne - to będzie po prostu kolejny koszt (tym razem, dla odmiany bardzo niewielki) posiadania samochodu

... tylko taksiarze, co przepychają swoje taryfy na postoju i ciułają każdą złotówę się wkurzą

kamil.k - 2007-04-02, 07:33

co do nie widocznych rowerzystów to wczoraj w lodzi widziałem dziadka na rowerze który mial cały pomaranczowy kombinezon cos jak goscie przy robotach drogowych.jakies pasy odblaskowe tez na tym byly

chyba nie bylo osoby ktoraby sie za nim nie obejrzala :D

speed - 2007-04-02, 16:37

Wszystko super i fajnie ale to kolejny "niewielki dodatkowy koszt" (co chwile mamy takie niewielkie koszty a to jakiś malutki podatek do paliwa a to malutka podwyżka ubezpieczeń OC itd itp) posiadania samochodu - jeśli to naprawdę uratuje komuś życie OK (choć bardzo w to wątpię) ale i tak statystyki niewiele powiedzą bo szczerze mówiąc wątpię w ich wiarygodność. Zgadzam się z Henrym - jest to kolejny zabieg naszego wspaniałego rządu na to by poprawić sobie "notowania" w końcu dzięki temu "zwiększy sie bezpieczeństwo" na Naszych jak to dobrze ktoś napisał "prawie drogach". A sprzedawcy akumulatorów, żarówek i alternatorów tylko się cieszą z tego faktu.

To ja idę do sklepu po ładny komplecik światełek do jazdy w dzień... :maruda:

webretti - 2007-04-02, 19:23

ojj juz tak nie przesadzajcie z tymi zarowkami, akumulatorami itd.... zarowki kosztują tyle co paliwo na 30 min. szalenstwo np. na lotnisku w Borsku :lol: , a i tak wiekszosc szaleje i kozaczy robiąc baczki na kazdym spocie. Nie szkoda Wam opon, zawieszenie i innych czesci, ktore dostają ostro przy szalenstwach i popisach?? Ja jezdze cale zycie na swiatlach przez caly rok w ciagu dnia od momentu zrobienia prawka, i jakos nie zauwazylem wielkiej roznicy w kosztach, ba zadnej roznicy nie odczuwam. Wiec mysle, ze bez sensu jest sie sprzeczac czy ma byc ZA czy PRZECIW. tyle ilu jest ludzi na swiecie, to tyle bedzie pogladow i teori.
casus maximus - 2007-04-02, 19:34

to wy o tym jeszcze gadacie? przeciez juz chyba wszystko zostalo powiedziane. bedzie sie jezdzic na swiatlach i tyle, taki mus.
webretti - 2007-04-02, 19:39

casus maximus napisa/a:
to wy o tym jeszcze gadacie? przeciez juz chyba wszystko zostalo powiedziane. bedzie sie jezdzic na swiatlach i tyle, taki mus.

dokladnie, polac mu, dobrze prawi :drunk:

nikt juz nic nie zmieni, bedzie, koniec i basta, mozana chyba zamknac temat, bo inaczej bedziemy do zesr... smierci tak dywagowac.

To moze w takim razie porozmawiamy czy jest sens jazdy po miescie w zapietych pasach czy nie. Tez kiedys byl przepis, ze trzeba bylo zapinac tylko poza miastem. Pewnie tez byloby tysiac osob za i tysiac przeciw :lol: ja juz nic nie mowie, wiec niech wszyscy sie zaopatrzą w zaroweczki zapasowe i nowe akumulatory, co by mogli po 2 m-cach wstawic nowe :lol: . Dobra ide juz sobie, bo mnie zaraz zlinczujecie :mg: :P

Bruner - 2007-04-02, 19:42

Co trzeci wozi w bagazniku 100 kg sprzetu o mocy kilka razy wiekszej niz wszystkie zarowki w aucie razem wziete. Drugie tyle jezdzi na halogenach bo im sie fajnie fura optycznie poszerza. Jeszcze inni montuja stroboskopy, neony i inne pierdoly. I nikt nie marudzi ze wozi niepotrzebny balast, spala niepotrzebnie paliwo, zuzywa akumulator i alternator, sratatata. A jak ktos wreszcie wpadl na jakis rozsadny pomysl to teraz nagle sie zaczyna placz, podwazanie wiarygodnosci badan i snucie jakichs dziwnych teorii. Moze lepiej bylo zakazac jazdy na swiatlach, bo Polak itak zrobi odwrotnie dla samej zasady :wink:
Mlody - 2007-04-02, 21:42

No i zasuwamy na swiatlach od 17 kwietnia :wink:

http://wiadomosci.onet.pl/1513253,11,item.html

Yakuzatti - 2007-04-02, 21:50

No i wporzo. Przepis dobry, nie bede go komentowal bo jestem za tymi co sa na TAK>
speed - 2007-04-02, 21:58

Cytat:
W tunelu dłuższym niż 500 metrów kierowca samochodu o wadze do 3,5 tony lub autobusu powinien utrzymywać co najmniej 50-metrowy dystans do poprzedzającego go samochodu. Dla samochodów o wadze powyżej 3,5 tony dystans ten ma wynosić 80 metrów. Instytucja zarządzająca ruchem na drodze będzie mogła zmienić te odstępy w zależności od dozwolonej prędkości w tunelu.

Z nowelizacji wynika, że w tunelu podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego, kierowca będzie obowiązany zachować odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż 5 metrów.

A to co znowu za g...wno :x :?: :?: :?: Słabo mi normalnie :help:

Menel - 2007-04-02, 22:22

jeszcze raz dodam !! jedno wielkie gownoo !! :evil: jeszcze niech karza dodatkowe oswietlenie podwozia zrobic :lol: :lol: :lol: w ultrafiolecie :lol: :lol: :lol:
lamusy !!

webretti - 2007-04-02, 22:38

Menel, ale przeciez Ty masz non stop swiatla na ON w przerywce, zobacz na avatar i jeszcze w srodku dnia :mg: :P , nie mrugaj tak bo smerfy sie przyczepią na forum za ostrzezenia na drodze o suszarce :mg: :P

oo nawet nie widzialem kiedy mi 3 smiglo dorobili, to chyba w takim razie ponad 500 postow, a qrde jaki ja stary juz :lol: :drunk:

Menel - 2007-04-02, 22:44

webretti, juz pisalem ze black hella musza byc ciemne wiec na wlaczonych lampach nie ma lasnu :lol: :lol: :lol:
poza tym goowno na maxa z tym przepisem, niech sobie lamusy zarowke na nosie przyczepia zeby lepiej w biurze widzieli :drunk: :drunk: :drunk:

Scigany - 2007-04-02, 22:47

drogi jakie mamy to wiadomo, w jeden dzien wszystkich dziur nie polepia, nie poszerza tez drog. Prawda jest taka, ze wielu dziobakow kiedy zmierzch sie zbliza nie wlacza swiatel, bo im sie wydaje ze jeszcze jasno, teraz beda musieli non stop miec wlaczone i problem sie zmniejszy. W dzien , przy mocnym sloncu auto jadace miedzy drzewami tez jest o wiele gorzej widoczne niz jadacy ze swiatlami. Ostatnio nawet porownywalem jak sie zmierzch zaczynal zblizac ktore samochody jak widac, i patrzac na samochod z przeciwka ktory jest jeszcze daleko z wlaczonymi swiatlami nawet nie zauwazylem, ze jadacy o polowe blizej szary poldek jedzie bez swiatel, wogole go nie zauwazylem - wzrok mam dobry, tylko tak jak mowie, przy wyprzedzaniu w naszych warunkach drogowych na pewno to pomoze, a jak ktos steka, ze na zarowki wiecej wyda czy na paliwo, to niech od razu auto sprzeda, bo po co prac skarpetki, skoro sie moga predzej zniszczyc. U mnie swiatel nie da sie w aucie wylaczyc, takze mi bez roznicy, ale przynajmniej bezpiecznej bedzie na tych naszych bezdrozach UE
webretti - 2007-04-02, 22:50

z tym tunelem to jednak kibel, ale nie mowie NIE, pozyjemy zobaczymy, mam nadzieje, ze korkow przez to nie bedzie w tunelach, a raczej przed tunelami, bo pewnie kazdy bedzie hamowal zanim do niego wjedzie, zeby miec zachowaną odleglosc, ale jak znam zycie to ten 4 czy 5 kierowca nie wyhamuje i komus w du.e wjedzie i dop[iero bedzie korek, hehe :lol:
mi tam wsio ryba ide sie napic :drunk:

Bruner - 2007-04-02, 23:04

Czym wy sie martwicie, pokazcie mi gdzies w Polsce tunel dluzszy niz 500 metrow :lol:
Menel - 2007-04-02, 23:08

jeszcze koguta se zamontujcie na dachu zeby was lepiej bylo widac z daleka :lol:
Bruner - 2007-04-02, 23:10

A Ty sobie szyby zasmoluj zeby bylo jeszcze ciemniej :lol:
Scigany - 2007-04-02, 23:10

Menel napisa/a:
jeszcze koguta se zamontujcie na dachu zeby was lepiej bylo widac z daleka :lol:

w ostatecznosci moze byc non stop wlaczony klakson :mg:

center - 2007-04-02, 23:13

a co wy sie smiejecie, cudze chwalicie swego nie znacie!!
jak to nie ma tunelu dluzszego niz 500m...

"Ma prawie 700 metrów długości, jest częścią Drogowej Trasy Średnicowej, która umożliwia szybki przejazd z Sosnowca, przez Katowice do Gliwic. Jednym z najdłuższych tuneli drogowych w Polsce można już jeździć od soboty 9 grudnia 2006 roku. Teraz kierowcy przejeżdżający przez Katowice ze wschodu na zachód lub odwrotnie nie powinni już narzekać na korki."

prosze bardzo..
ja u siebie w miescie mam i jestem z niego dumny :) :jupi: :brawo:
http://www.gornyslask.za.pl/galeria028.html
http://www.wnp.pl/pliki/747.html

webretti - 2007-04-02, 23:14

Bruner, tunel w Wawie ma chyba jakies 800 :P ale moge sie mylic, jest dosc dlugi, ale ile ktory ma dlugosci, czy ten do GDA czy ten do Centrum Wawy jest dluzszy to nie wiem....

ale spokojnie, w Sopocie pod miastem planują zrobic tunel o dlugosci ponad 1000 metrow, hehe pamietam jak 5 lat temu o tym w radiu mowili na 1 kwietnia i wszyscy mysleli ze to zart prima aprilisowy, ale od 3 lat ostro wlakija temat i juz pomiary robią w Sopocie , kurka wodna chyba nie zrobia mi podkopu pod chalupą :cry:

Menel - 2007-04-02, 23:15

pamietajcie o koniecznych stroboskopach pod zdrakiem bo inaczej mandat :lol: :lol: :lol:
Yakuzatti - 2007-04-02, 23:17

Od tunelu w Katowicach won! Jest tylko dla beemek na odcieciu :twisted:
speed - 2007-04-02, 23:18

Ciekawe jak będą egzekwowane te "odległości" podczas jazdy :?: Następny debilny przepis :x Zatrzyma mnie pałkarz i powie jechał pan w odległości 47,5 metra a nie 50 :?: A Ja mu na to, to proszę mi udowodnić i wsiądę to auta i pojadę sobie dalej :lol:
webretti - 2007-04-02, 23:19

Yakuzatti napisa/a:
Od tunelu w Katowicach won! Jest tylko dla beemek na odcieciu :twisted:

:lol: :lol: :lol: a wszyscy tutaj ponoc przepisowo jezdzą :lol: :lol: :lol: chyba ze lecisz na 1 biegu tylko na tej odcince :mg: :P

Yakuzatti - 2007-04-02, 23:20

webretti napisa/a:
:lol: :lol: :lol: a wszyscy tutaj ponoc przepisowo jezdzą :lol: :lol: :lol: chyba ze lecisz na 1 biegu tylko na tej odcince :mg: :P

na 2 Panie, na 2 :mg: :mg: :mg: :mg:

speed - 2007-04-02, 23:21

Kto wszyscy :?: Kto wszyscy :?: Ja tu żadnej deklaracji nie składałem ze przepisowo jeżdżę :wink:
Bruner - 2007-04-02, 23:30

Pomyliles fora, tu sie nie pija zielonej herbatki :wink:
urbi - 2007-04-03, 00:18

hehe 2 kwiecien a na swiatlach jezdzi co 5 ... ja tez narazie mam w dup... :]
Scigany - 2007-04-03, 06:10

od 17stego kwietnia, pozniej 100zl
MarcinPioneer - 2007-04-03, 10:15

webretti napisa/a:
Ja jezdze cale zycie na swiatlach przez caly rok w ciagu dnia od momentu zrobienia prawka, i jakos nie zauwazylem wielkiej roznicy w kosztach, ba zadnej roznicy nie odczuwam.

Jak jeździsz cały czas na światłach to wytłumacz jak można odczuć różnicę w kosztach. Jak byś nie jeździł na światłach.

speed - 2007-04-03, 15:25

To ja może rozwinę troszkę temat - orientujecie się czy są jakieś przepisy gdzie i jak mają być zamontowane tzw. światła do jazdy dziennej :?: Tylko nie piszcie że z przodu bo tyle to wiem :) czy np można je zamontować w miejsce ori halogenów w przedni zderzak :?:
MarcinPioneer - 2007-04-03, 16:29

Kiedys był przepis,że muszą być na wysokości świateł normalnych i odstęp miedzy nimi też musiał być jakiś tam,albo od ziemi jakaś stosowana odległość. Ale to było gdzieś 8lat temu.
henry - 2007-04-03, 22:10
Temat postu: Swiatla do jazdy dziennej
......Akurat w MOTORZE był artykuł na ten temat , wymagania dokladnie takie same jak dla świateł przeciwmgielnych czyli: nie nizej niz 25 cm od jezdni (chodzi o dolna krawędź lampy ) , nie dalej niz 40 cm od zewnętrznego obrysu auta i nie mniej niz 60 cm miedzy sobą............Moga byc w miejscu ori p-mgielnych.PZDR - henry
speed - 2007-04-04, 09:20

Dzieki henry za wyczerpująca odpowiedź :spoko:

To w takim razie chyba faktycznie wpakuje sobie taki komplecik świateł do jazdy dziennej w miejsce ori halogenów - instalacja fabryczna jest a jak sie to ładnie zrobi to i wygląd wizualny się poprawi :)

[ Dodano: 2007-04-04, 09:29 ]
Na allegro pojawiły się urządzenia które zaraz po odpaleniu silnika włączają samoczynnie światła - fajne urządzenie bo nie trzeba o tym ciągle pamiętać a przy rozruchu światła jeszcze nie świecą nie obciążając niepotrzebnie akumulatora.

Tu link do przykładowej aukcji na allegro

http://moto.allegro.pl/it...nr_1_od_ss.html

A tu prosty schemat jak sobie zrobić samemu takie urządzenie

http://img216.imageshack....schenmatxo0.png

Może komuś się przyda :)

Scigany - 2007-04-04, 16:32

a tutaj swiatla dzienne Hella akurat na beemce pokazane

http://moto.allegro.pl/it...a_nowy_kpl.html

speed - 2007-04-04, 21:27

Fajne tylko cena tez nie mała :?
henry - 2007-04-04, 21:36
Temat postu: aut.
.....A co do automatycznych włączników świateł........Tak mniej wiecej miesiąc temu ktos na allegro oferował "automat" świateł włączany pedałem hamulca . Uruchamia sie silnik , nic sie nie dzieje , lecz po pierwszym naciśnięciu na hamulec światła zapalaja się "na stałe" , do momentu wyłączenia silnika............Lepsze to moim zdaniem niz te czasowe automaty..............A jak ja sie znam na pradzie to cos na tym schemacie zamieszczonym wcześniej albo jest nie tak albo.......Skoro cewka przekaźnika ma byc na stałe podłączona do (+) alternatora to ten przekaźnik będzie załączony cały czas.....a światła zapalą sie natychmiast po włączeniu zapłonu.......No juz sam nie wiem , co sądzicie o tym ?? ?? - PZDR -henry
webretti - 2007-04-05, 02:45

A Wy jeszcze na temat tych świateł dyskutujecie, łoooojeeeejku juz myslalem ze temat zamkniety :P

henry, widze, że masz w podpisie Fiata 124Sport Coupe by Abarth, moglbys mi na PW jakies fotki podeslac tego autka?? Ciekaw jestem jak on u Ciebie wyglada, bo sam osobiscie jestem fanem wloskich starych aut, pozdrawiam ;)

speed - 2007-04-05, 09:32

webretti, nie dyskutujemy na temat czy jeździć czy nie bo to już zostało ustawowo zapisane więc nie ma wyjścia czy się to komuś podoba czy nie - prowadzimy sobie dyskusje offtopic-ową na temat pokrewny ale o światłach :wink:

henry, nie wiem nie znam się aż tak na prądzie może faktycznie tam jest błąd jakiś znalazłem w necie to wkleiłem porostu :]