| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Korek chłodnicy a znikające ogrzewanie 318 IS
frantic - 2007-02-19, 18:52 Temat postu: Korek chłodnicy a znikające ogrzewanie 318 IS witam
szukałem ale nie znalazłem 8)
mam silnik m42 i problem ze znikającym ogrzewaniem po tym jak samochód kręce ponad 5 tys obr. Objaw jest taki, jade normalnie ogrzewanie działa, wezme sie za wyprzedzanie, pokręce chwile ponad 5 tyś obr/min i z nawiewów leci zimne powietrze pomimo że ogrzewanie ustawione jest na maks. Co ciekawe gdy zdechnie ogrzewanie marznie tez reduktor od gazu. Wystarczy zwolnić, czasem trzeba się zatrzymać ogrzewanie wraca. Wiem że podobne objawy daje uszczelka pod głowicą, ale samochód nie ma żadnych innych objawów tj. zawsze płynnie się rozgrzewa, po ok 6 km spokojnej jazdy(Kraków, korki, jazda do 3 tys obr) temperatura staje 2mm przed pionem i tak już zostaje, dodam że nie dymi z rury, moze minimalnie jak przy wilgoci na polu, nie ma masła pod korkiem chłodnicy, nie ida bąble do zbiorniczka wyrównawczego, na podnosi sie poziom oleju, nie ubywa płynu(szczerze to moze 1 cm na zbiorniczku schodzi na tydzień) podejrzewam że to jakaś drobna nieszczelność. Samochód ma gaz ale ogrzewanie znika na gazie jak i na benzynie. Gdy zdechnie ogrzewanie macając przewody nagrzewnicy też są chłodne. Chłodnica jest zimna
Mam pytanie czy te problemy moga się dziać przez to że jest za niskie ciśnienie w układzie, węże są dosyć twarde ale słyszałem że muszą być w IS bardzo twarde, jak zauważyłem mam korek który jest do ciśnienia 1.4 bar (taki jak w m40) czy jest mozliwe że to przez to takie numery mam z ogrzewaniem? czy może to tylko zwykłe zapowietrzenie?
Grucha Jr - 2007-02-19, 18:57
Skoro zamarza Ci reduktor od gazu to pewnie nie dochodzi do niego ciepła woda! Może masz zapowietrzony układ? Dolewaj płynu i odpowietrz układ! Od tego bym zacząl.. Ewentualnie możesz sprawdzić/wymienić termostat, duzo nie kosztuje
kamil.k - 2007-02-19, 21:04
wiskoza sie blokuje na stałe i za bardzo chłodzi
frantic - 2007-02-19, 21:13
wisko chodzi lekko i nie buczy, czasem mi sie wydaje że w ogóle jest uszkodzone bo nawet jak silnik jest gorący to po zgaszeniu nadal lekko sie kręci więc to odpada, zresztą jutro zobacze u druchy jak mu wisko w IS-e pracuje i bede miec porównanie. Spróbuje go też odpowietrzyć jak radzicie, może coś się polepszy
HeMP - 2007-02-19, 21:48
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=18185
|
|