BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Sonda lambda jak podlaczyc?

Łukaszek320 - 2007-02-20, 23:35
Temat postu: Sonda lambda jak podlaczyc?
Witam
Mam pytanie, w swojej beemce mam popsuta sonde, tylko ze ma ona takie kolory kabli: 2 brazowe bialy i niebieski ( albo fioletowy) mam druga sonde o kolorach kabli 2 biale szary i czarny tylko ze nie mam do niej kostki.. chce przelozyc kostke z tej starej tylko nie wiem ktory kolor odpowiada ktoremu, wie ktos jak to zrobic? Prosze o pomoc... A lbo ewentualnie jakies fotki kostki tej okraglej z kazdej strony tylko zeby bylo widac kolory kabli to sam moze jakos dojde do tego...

duchPW - 2007-02-21, 08:29

niedawno było o tym na forum - coś właśnie o kolorach kabli, ale nie chce mi się szukać :wink:
Łukaszek320 - 2007-02-21, 09:36

Szukalem ale nie moglem znalezc...
duchPW - 2007-02-21, 11:36

to napisz kto jest producentem tej sondy z innymi kolorami - może będzie łatwiej znaleźć - prawdę mówiąc ja spotkałem się tylko z sondami (mowa o 4-o kabelkowych) z kabelkami czarnymi, szarymi i białymi

http://forum.beemka-klub....?t=3342&start=7 - tu masz jak mierzyć napięcie, więc jeśli jeszcze nie wykręciłeś, to możesz sobie zmierzyć który kabelek odpowiada za napięcie - to powinien być odpowiednik czarnego (wg tego linka)

Łukaszek320 - 2007-02-21, 13:53

Niewiem jakiej firmy jest na niej napisane AC , AFS79, i nic wiecej, na przewodzie jest blaszka z numerkami: HJS-L506 i KBA16586, kostka jest oryginalna bmw i niewidac zeby bylo cos laczone... Jak by ktos mial np kostke sama z przewodami bez sondy albo z uszkodzona to bym jakos dalrade podlaczyc...
reserved - 2007-02-21, 13:54
Temat postu: Re: Sonda lambda jak podlaczyc?
Łukaszek320 napisa/a:
Witam
Mam pytanie, w swojej beemce mam popsuta sonde, tylko ze ma ona takie kolory kabli: 2 brazowe bialy i niebieski ( albo fioletowy) mam druga sonde o kolorach kabli 2 biale szary i czarny tylko ze nie mam do niej kostki.. chce przelozyc kostke z tej starej tylko nie wiem ktory kolor odpowiada ktoremu, wie ktos jak to zrobic? Prosze o pomoc... A lbo ewentualnie jakies fotki kostki tej okraglej z kazdej strony tylko zeby bylo widac kolory kabli to sam moze jakos dojde do tego...

W E36 byla taka kombinacja ( o ile dobrze pamietam )
2x Zielony -> 2x Bialy (grzalka sondy)
1x Brazowy -> Czarny ( sygnal )
1x Niebieski -> Popielaty

Oczywiscie mowa o systemie Bosch 1V

Łukaszek320 - 2007-02-21, 23:45

No niestety nie mam e36 :( Dobrze jak bym dostal taka konkretna odpowiedz do e30... Byl bym wdzieczny :mg:
reserved - 2007-02-22, 00:15

W Twoim przypadku pewnie jest podobnie... brazowe sa dwa, wiec pewnie bedzie to grzalka sondy. Zostaja dwa, bialy i niebieski.. jeden z nich bedzie masa, a drugi sygnal.. mozna sprawdzic miernikiem..
Łukaszek320 - 2007-02-22, 00:49

Tez podobnie myslalem ze brazowe to grzalka, a ktory to sygnal postaram sie sprawdzic... A jesli pomyle sie masa-sygnal to popsuje sie sonda? Albo jesli brazowe to nie grzalka to mozna uszkodzic sonde? Bo jesli mozna to chyba do jakiegos fachury podlece niech to zrobi... hehe

[ Dodano: 2007-03-04, 12:55 ]
Witam wszystkich na forum nie znalazlem satysfakcjonujacej odpowiedzi ale doszedlem do tego bo dostalem uszkodzona sonde...
Postanowilem napisac moze sie komos przyda....

2 brazowe → 2 biale
niebieski / fioletowy → czarny
bialy → szary

pozdro